Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

PODSETNIK

Podsetnik - April 2007.

 

 

Nedelja 1. april 2007.

Pre puta u Njujork na sednicu SB UN-a Vojislav Koštunica je izjavio da veruje da će principijelna podrška Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija obezbediti Srbiji da sačuva teritorijalnu celovitost i suverenitet zemlje.

Ponedeljak 2.april 2007.

Predsednik bujanovačkog ogranka Demokratske partije Albanaca Sali Salihi zatražio je od zvaničnika Srbije i međunarodne zajednice da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa dobiju autonomiju ili specijalni status .

Visoka delegacija NATO-a koju predvodi generalni sekretar Jap de Hop Shefer poručila je u Prištini da Alijansa neće dozvoliti upotrebu nasilja u političke ciljeve.

Utorak 3. april 2007.

Pred zgradom parlamenta Ukrajine u Kijevu započeli su protesti zbog odluke prozapadnog predsednika Viktora Juščenka da raspusti parlament i zakaže za 27. maj nove parlamentarne izbore.

Sreda 4. april 2007

U sedištu UN u Njujorku završen je prvi deo sednice SB o Kosovu na kojoj je Marti Ahtisari predstavio svoj plan. Vojislav Koštunica je zatražio da SB odbaci plan i zahtevao nove pregovore o statusu, uz novog međunarodnog posrednika.

Četvrtak 5. april 2007.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je agenciji FONET da je "Srbija snažnim i neodbranjivim argumentima oborila Ahtisarijev plan u Savetu bezbednosti.

Petak 6. April 2007.

Književnik Peter Handke i upravnik pozorišta „Berlinski ansambl“ Klaus Pajman najavili su da će otputovati na Kosovo i stanovnicima mesta Velika Hoča pokloniti 50.000 evra, što je celokupan iznos nagrade „Hajnrih Hajne“ koju je Handke dobio u februaru.

Subota 7. april 2007

Liberalno-demokratska partija i Građanski savez Srbije su se ujedinili u jednu stranku. Za predsednika nove LDP izabran je Čedomir Jovanović.

Nedelja 8. april 2007.

Ministar inostranih poslova Albanije Besnik Mustafaj izjavio je da neće biti spajanja Kosova i Albanije u "veliku Albaniju".

Ponedeljak 9. april 2007.

Načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije, general-major Dragan Kolundžija rekao je da će Oklopne jedinice Vojske Srbije, po završenoj reorganizaciji Kopnene vojske (KoV), imati manje od 250 tenkova i oko 350 oklopnih transportera.

Utorak 10. april 2007.

Pred Većem za ratne zločine izrečena presuda petorici pripadnika formacije Škorpioni za ubistvo šestorice Muslimana u Trnovu u BiH 1995. Komandant jedinice Slobodan Medić, kao i Branislav Medić su osuđeni na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Veće za ratne zločine Vrhovnog suda Srbije uvažilo je žalbu optuženog Saše Radaka i njegovog branioca i ukinulo odluku Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, kojom je Radak osudjen na kaznu zatvora od 20 godina, saopšteno je u utorak iz VSS.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, mesečni prihodi prosečne porodice u Srbiji u 2006. su iznosili 35.263 dinara, a mesečni rashodi 33.910 dinara.

Sreda 11. april 2007.

Ambasador Nemačke Andreas Cobel izjavio je na sastanku Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, da bi problem Kosova trebalo rešiti što pre u smislu nadzirane nezavisnosti, i da bi u suprotnom, zbog insistiranja na Kosovu kao delu Srbije, mogli da budu otvoreni problemi u Vojvodini i Sandžaku.

Četvrtak, 12. april 2007.

Vlada Srbije uputila je u najoštriji protest vladi Nemačke zbog izjava ambasadora Andreasa Cobela , ocenjujući da se on "na najgrublji način meša u unutrašnje stvari Srbije".

Ambasador Nemačke Andreas Cobel se na konferenciji za novinare, izvinio zbog svoje izjave. Povodom ovog slučaja nemačko Ministarstvo inostranih poslova nije imalo komentara.

Petak 13. april 2007.

Portparol austrijskog kancelara Štefan Petler demantovao je juče da je kancelar Alfred Guzenbauer izjavio za Rojters da zajedno sa predsednikom Srbije radi na sporazumu kojim bi Kosovo i Metohija dobilo nezavisnost na način kakav je prihvatljiv za Beograd.

Subota 14. april 2007.

Na simsu prozora ispred stana novinara "Vremena" Dejana Anastasijevića na Vračaru eksplodirala je bomba "kašikara", koja je prouzrokovala samo materijalnu štetu. Eksplozija bombe izazvala je burne reakcije javnosti, a ispred stana okupio se tokom jutra veliki broj novinara.

Portparol nemačkog MIP-a je, povodom izjava nemačkog ambasadora Andreasa Cobela, rekao da je reč o ličnim procenama ambasadora.

Ustav Srbije napisan ishitreno i nije kvalitetan kao nacrti koje je opozicija pisala u vreme Miloševića, ocenila Venecijanska komisija.

Nedelja 15. april 2007.

Glavni tužilac u suđenju Slobodanu Miloševiću pred haškim sudom Džefri Najs je u pismu koje je objavio zagrebački "Jutarnji list" naveo da je da se Karla del Ponte sa Beogradom dogovorila o prikrivanju dokaza o umešanosti SRJ u ratove u Hrvatskoj i BiH i da je nagodba poslužila Srbiji pred Međunarodnim sudom.

Ponedeljak 16. april 2007.

Član Predsedništva BiH Haris Silajdžić je ocenio da izjave tužioca Haškog tribunala Džefrija Najsa ukazuju da postoje elementi zbog kojih bi morao biti obnovljen postupak po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Mlađan Dinkić je saopštio da se u prvom kvartalu 2006. u Srbiju slilo samo 330 miliona dolara direktnih stranih investicija i da novi investitori zaobilaze Srbiju zbog toga što nema vladu.

Kancelarija Karle del Ponte je saopštila da je svaka tvrdnja da je Haško tužilaštvo uključeno u skrivanje dokaza pred Tribunalom neistinita.

Utorak 17. april 2007.

Sa zvaničnicima Srbije u Beogradu su razgovarali zamenik predsednika kineske Vlade Hui Liangju i austrijska ministarka inostranih poslova Ursula Plasnik . Kineski zvaničnik je rekao Borisu Tadiću i Vojislavu Koštunici da se Kina zalaže za poštovanje Rezolucije 1244 i da samo sporazum, u kome bi učestvovali Beograd i Priština, može da doprinese očuvanju mira i stabilnosti u regionu. Za razliku od njega, austrijska ministarka Ursula Plasnik je iznela stav da je pregovorima došao kraj, da je stav Austrije nepromenjen i da specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari uživa puno poverenje.

Američki državni podsekretar Nikolas Berns je demantovao da je rekao da će SAD podržati nezavisnost Kosova i bez nove deklaracije u Savetu bezbednosti.

Pomoćnik ministra privrede Slavomir Vuletić rekao je na zajedničkom sastanku Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije i Privredne komore Beograda da je dug društvenih preduzeća prema državi 2004. godine iznosio četiri milijarde evra.

Sreda 18. april 2007.

Specijalci MUP CG sprečili više stotina pristalica tzv. Crnogorske pravoslavne crkve da uđu u Cetinjski manastir i služe liturgiju.

U Agenciji za privatizaciju je saopšteno da rumunska kompanija Kuprom ima nameru da raskine ugovor o kupovini Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" , zbog otpora lokalne samouprave i sindikata, što je, po mišljenju rumunske kompanije dovelo do stanja očigledne nemogućnosti ispunjavanja daljih ugovornih obaveza.

Četvrtak 19. april 2007.

Sergej Lavrov je nakon sastanka sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom u Beogradu izjavio da će Rusija će odlučiti da li će uložiti veto kada se pojavi nova rezolucija o Kosovu

U Beogradu je završen 16. Savet ministara inostranih poslova Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, BSEC. Na skupu su učestvovali diplomatski predstavnici 12 članica organizacije, koji su su potpisali memorandume razumevanja o izgradnji crnomorskog kružnog autoputa i regionalnih autoputeva pored mora.

Petak 20. april 2007.

MUP Srbije je saopštio da je u blizini Novog Pazara, posle oružanog napada na policiju, ubijen vođa terorističke grupe vehabija Ismail Prentić, a da je jedan od njegovih saučesnika ranjen.

Većinski paket akcija agencije Putnik prodat je na berzi za oko 42 miliona evra, čime je propala ponuda ruskog biznismena Dmitrija Lučenka, koji je povodom toga najavio da će tužiti predstavnike države zbog ometanja kupovine i uputiti protest preko ruske ambasade.

Subota 21. april 2007.

Na sahrani vehabije Ismaila Prentića, koji je ubijen u sukobu sa policijom, napadnuti su novinari beogradskih medija Zoran Šaponjić i Miloš Cvetković.

Pojedini dnevni listovi u Beogradu objavili su informaciju o tajnom sastanku Borisa Tadića, Vojislava Koštunice i Mlađana Dinkića, koji je označio početak poslednje runde pregovora o formiranju vlade.

Nedelja 22. april 2007.

Stručni saradnik Privredne komore Srbije Branislav Gulan je rekao da se u Srbiji od 3,6 miliona hektara obradivih površina navodnjava samo 1,2 odsto, što je 15 puta manje od svetskog proseka.

Ponedeljak 23. april 2007.

Na početku iznošenja završne reči na suđenju za ubistvo Zorana Đinđića, zamenik specijalnog tužica Jovan Prijić zatražio je da optuženi za ubistvo premijera Srbije budu oglašeni krivim i kažnjeni po zakonu

Pres služba Kremlja je saopštila da je u 77. godini umro Boris Jeljcin, prvi predsednik postkomunističke Rusije.

Utorak 24. April 2007.

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Vladimir Titov je izjavio da

rešenje za budući status Kosova i Metohije na osnovu plana koji je razradio specijalni predstavnik UN Marti Ahtisari ne može da prođe u Savetu bezbednosti UN.

Sreda 25. april 2007.

Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor rumunskim Kupromom o prodaji RTB-a Bor, pošto joj nisu dostavljene bankarske garancije.

Hrvatska televizija objavila je snimke sa sastanka vojnog i političkog vrha Hrvatske održanog 31. jula 1995. na Brionima, uoči akcije Oluja, na kome se planira progon Srba.

Četvrtak 26. april 2007.

Misija Saveta bezbednosti UN koju predvodi ambasador Belgije u UN Johan Verbeke razgovarala je u Beogradu sa premijerom i predsednikom Srbije.

Mlađan Dinkić je izjavio da G17+ neće ući u vladu ako neko bude insistirao na promeni ili reizboru guvernera.

Petak 27. april 2007.

Ambasadori 15 članica Misije SB UN razgovarali su sa predstavnicima kosovskih vlasti, međunarodne zajednice i predstavnicima srpske zajednice na Kosovu. Johan Verbeke je sastanak s predstavnicima kosovskih Srba ocenio kao veoma važan, jer su članovi delegacije dobili informacije o tome "kakva je zaista realnost" u severnom delu Kosovske Mitrovice i pokrajine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, u redovnom godišnjem obraćanju poslanicima oba doma ruskog parlamenta, predložio je da Rusija proglasi moratorijum na sprovođenje sporazuma o smanjenju naoružanja sa SAD i NATO.

Raseljeni s Kosova završili su protestni marš od Rudnice na administrativnoj liniji kod Raške, ka punktu UNMIK-a u Jarinju kod Leposavića, gde su zatražili od međunarodne zajednice da im što pre obezbedi povratak na Kosovo.

Subota 28. april 2007.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid izjavio da će po povratku Misije SB UN u Njujork početi rad na rezoluciji o Kosovu na osnovu Ahtisarijevog plana i da će rad na rezoluciji početi bez obzira na "veoma ozbiljne zamerke" Rusije.

Srbija je zatražila od Hrvatske i BiH da u bude prekinuta nedobronamerna kampanja povodom presude Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Nedelja 29. april 2007.

U Zagrebu je posle kratke i teške bolesti preminuo Ivica Račan, bivši hrvatski premijer i predsednik SDP-a Hrvatske.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Ahtisarijev plan za Kosovo ne može da bude platforma za konačno rešenje i da Rusija i dalje smatra da je forsiranje rešenja o procesu davanja Kosovu suverenosti kontraproduktivno.

Ponedeljak 30. april 2007.

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić izrazila je očekivanje da će Misija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija podneti realan izveštaj o situaciji na Kosovu i da će to označiti početak novih pregovora o budućem statusu Kosova.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM