Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

PODSETNIK

Podsetnik - Avgust 2006.

 

 

Utorak 1. avgust 2006.

Na aukciji za prodaju 063 mreže pobedila je norveška telekomunikaciona kompanija ''Telenor''. "Mobtel" je prodat za 1,513 milijardi evra, od čega je Srbiji pripalo 1,155 milijarde.

U Novom Sadu je, kao početak reforme oružanih snaga, formirana 1. brigada Kopnene vojske od jedinica Novosadskog korpusa, pod komandom pukovnika Đokice Petrovića.

Sreda 2. avgust 2006.

Predsednik Kube Fidel Kastro izdao je saopštenje u kojem navodi da je kontrolu nad vladom privremeno poverio bratu Raulu zbog operacije.

Četvrtak 3. avgust. 2006.

U izveštaju Svetske banke navodi se da je u Srbiji znatno prisutna korupcija u ekonomiji, podmićivanje poreskih službenika, i pojedinaca u sudovima i carinskim službama.

Ministar odbrane Zoran Stanković najavio je da će u sastavu Specijalne brigade Vojske Srbije, koja će biti formirana do kraja septembra, biti i antiteroristički bataljon, čiju će upotrebu odobravati premijer Srbije.

Petak 4. avgust 2006

Obeleženo deset godina od vojne akcije Oluja . U crkvi Svetog Marka u Beogradu održan je parastos za ubijene, kome je prisustvovalo oko hiljadu ljudi, kao i Boris Tadić i Vojislav Koštunica .

Subota 5. avgust 2006.

Predstavnici OEBS i Saveta Evrope preporučili su da se o izmenama Zakona o radiodifuziji povede javna rasprava i da se ne žuri sa usvajanjem ovog akta, koji je predsednik Boris Tadić vratio parlamentu na ponovno razmatranje.

Nedelja 6. avgust 2006.

Povodom snimaka prikazanih na B92 , na kojem se vidi kako pripadnici hrvatske paravojne formacije " Crne mambe " i odreda " Hamza " Armije BiH ubijaju krajiške Srbe tokom njihovog egzodusa iz Hrvatske u avgustu 1995, Dragan Jočić, Boris Tadić, Andreja Mladenović i drugi političar iz Srbije su izjavili da očekuju reakciju hrvatske države.

Ponedeljak 7. avgust 2006.

Povodom objavljivanja informacije da je TV Pink pozajmio TV Košavi 18 miliona dinara, Savet Republičke radiodifuzne agencije je nakon pregleda dokumentacije utvrdio da u TV Košava nema vlasničkog udela televizije Pink, što znači da, prema njima, nije bilo nedozvoljene medijske koncentracije. Predsednik Saveta Nenad Cekić izjavio je dan kasnije da ne bi glasao za ovakvu podelu dozvola frekvencija da je znao za pozajmicu.

Pred Haškim tribunalom nastavljeno suđenje bivšim funkcionerima Srbije i Jugoslavije za zločine na Kosovu. Uz Milana Milutinovića, optuženi su tadašnji potpredsednik Vlade Jugoslavije Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Utorak 8. avgust 2006.

Direktor Radiodifuzne ustanove Srbije Aleksandar Tijanić najavio je tužbe protiv glavnih i odgovornih urednika listova "Evropa" i "Kurir" i demantovao spekulacije ovih listova o njegovoj eventualnoj smeni i navodnom susretu sa Vladimirom Bebom Popovićem u stanu biznismena Stanka Subotića Caneta, u španskom letovalištu Marbelja.

Sreda 9. avgust 2006.

Grupa od 24 američka senatora poslala je pismo predsedniku SAD Džordžu Bušu, u kojem ga pozivaju da podrži predsednika i premijera Srbije u njihovim naporima da nastave započetu demokratsku tranziciju zemlje.

Delegacije Beograda i Prištine završile novu rundu pregovora, na kojoj je bilo reči o pravima manjina na Kosovu.

Četvrtak 10. avgust 2006.

Prema tvrdnjama Skotland Jarda, sprečene su terorističke akcije - eksplozije u devet aviona na linijama Britanija-SAD. Povodom toga, uhapšene su 24 osobe.

Republičko javno tužilaštvo ocenilo je da ne postoje razlozi za podnošenje predloga za zabranu rada SRS-a, posle razmatranja inicijative za zabranu ove stranke podnete od strane G17 plus.

Petak 11. avgust 2006.

Grob Alije Izetbegovića teško je oštećen u eksploziji. Eksplozivna naprava napravila je krater promera oko 70 centimetara i uništila deo nadgrobnog spomenika, ali posmrtni ostaci nisu oštećeni.

Članice Saveta bezbednosti jednoglasno su usvojile rezoluciju 1701, u kojoj se Izrael i Hezbolah pozivaju na prekid vatre. Svetska organizacija je izrazila spremnost da na granicu Libana i Izraela uputi međunarodne snage u sastavu od 15.000 vojnika.

Predlog ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića da treba dozvoliti preregistraciju vozila sa crnogorskim tablicama uz naknadu od 300 evra ili manje, u zavisnosti od kubikaže vozila, naišao je na oštra odbijanja Ministarstva finansija i Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom.

Subota 12. avgust 2006.

Predsednica koordinacionog centra za Kosovu i Metohiju Sanda Rašković Ivić izjavila je u intervjuu za BBC da bi, ako se Srbi i Albanci suoče s činjenicom da je zajednički život nemoguć, i ako se međunarodna zajednica suoči s tom činjenicom, neka vrsta podele Kosova bila rešenje za obe strane.

Nedelja 13. avgust 2006

Pod pokroviteljstvom Vlade Srbije na Mišaru kod Šapca obležena je 200-godišnjica Mišarske bitke.

Premijeri Izraela i Libana saglasili se da prekid vatre Izraela i Hezbolaha stupi na snagu 14 avgusta u 7.00 po srednjeevropskom vremenu.

Ponedeljak 14. avgust 2006.

Generalni sekretar UN Kofi Anan imenovao nemačkog diplomatu Joakima Rikera za šefa misije UN na Kosovu, koji treba da stupi na dužnost 1. septembra 2006.

Predsednik Svetske banke Pol Volfovic pismeno je obavestio ministre finansija Srbije i Crne Gore o odluci da Svetska banka prihvata nastavak članstva Srbije u toj instituciji.

Utorak 15. avgust 2006.

Okružno tužilaštvo u Leskovcu odbacilo je krivičnu prijavu Ivane Dulić-Marković protiv predsednika Skupštine opštine Leskovac Gorana Cvetanovića, koji je u lokalnom parlamentu nju i članove njene porodice nazvao ustašama.

Sreda 16. avgust 2006.

Ministar vera Srbije Milan Radulović je izjavio da Crnogorska pravoslavna crkva ne može graditi verske objekte po Srbiji, posle najave udruženja Crnogoraca "Krstaš" iz Lovćenca, u opštini Mali Iđoš, da će u tom mestu graditi prvu crkvu CPC u Srbiji.

Zamenik specijalnog tužioca Jovan Prijić odustao je od daljeg krivičnog gonjenja Dejana Milenkovića Bagzija . Portparol Specijalnog tužilaštva Tomo Zorić je oobjasnio da je Milenković postao svedok-saradnik, koji treba da svedoči na suđenjima za ubistvo Đinđića i zemunskom klanu.

Četvrtak 17, avgust 2006.

Srpska delegacija predstavila je u Briselu evropskom komesaru za proširenje Oli Renu plan o saradnji i budućim odnosima Beograda i Brisela, nazvan ''Paket plus'' .

Državni pravobranilac Milan Marković rekao je će se nastaviti postupak da se oduzme vila u Užičkoj od porodice Slobodana Miloševića, koji je prekinut odlukom II opštinskog suda zbog smrti Miloševića.

Petak 18. avgust 2006.

Centralna banka objavila je spisak banaka koje nisu koristile isti devizni kurs prilikom odobravanju kredita i kod obračunavanja mesečne rate. Banke koje su rate za kredite obračunavale po kursu višem od trenutno važećeg su EFG, Meridian, AIK banka, Vojvođanska, Alfa banka i Banka Inteza.

Subota 19. avgust 2006.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica rekao je da se Akcioni plan uspešno sprovodi i da postoji čvrsta politička volja da Haškom tribunalu budu izručeni Ratko Mladić i ostali optuženi, ako se nalaze na teritoriji Srbije

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da bi Srbija trebalo da bude decentralizovana po španskom modelu, prema kojem bi Vojvodina imala status Katalonije, a Kosovo status Baskije.

Nedelja 20. avgust 2006.

Francuski ekstremni desničar i lider Nacionalnog fronta Žan Mari Le Pen obratio se okupljenima na "Balkanskom prvenstvu u motociklizmu 2006." u Vršcu, ali u svom govoru nije iznosio političke stavove.

Novi šef UNMIK-a Joakim Riker izjavio je da će novi status Kosova garantovati sigurnost nealbanaca i da će u pokrajini, posle povlačenja misije UN, postojati međunarodno vojno i civilno prisutstvo sa vodećom ulogom Evrop­ske unije.

Ponedeljak 21. avgust 2006.

Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je za Fajnenšel tajms da će njegova stranka održati obećanje o napuštanju koalicione vlade ako pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju sa EU ne budu odmrznuti do kraja septembra.

Utorak 22. avgust 2006.

Mirjana Marković je u intervjuu za Večernje novsti izjavila da je prognana iz zemlje ''mimo svakog morala'', ali da će se vratiti čim bude mogla.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo Marti Ahtisari doputovao je u Prištinu, gde je u naredna tri dana s međunarodnim i lokalnim zvaničnicima razgovarao o mogućnosti unapređenja pregovaračkog procesa.

Četvrtak 24. avgust 2006.

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv Sretena Popovića iz Niša i Miloša Stojanovića iz Kruševca, bivših pripadnika Posebnih jedinica policije, zbog ubistva braće Bitići .

Vlada Srbije objavila je da će investirati više od 800 miliona evra iz Nacionalnog investicionog plana u izgradnju deonica autoputa Koridor 10, u dužini oko 150 kilometara, od Niša do Dimitrovgrada, i od Leskovca do makedonske granice.

Vladika bački Irinej saopštio je da je pozvao policiju da prekine predstavu italijanskog Teatra dei Venti na Trgu Slobode u Novom Sadu, nedaleko od Vladičanskog dvora, da bi se sprečila "arogantna i primitivna satanistička seansa".

Petak 25. avgust 2006.

Šef UNMIK-a Joahim Riker posredno je najavio da će Kosovo dobiti nezavisnost i okrivio Beograd za loš položaj Srba. U intervjuu za "Velt", Riker je isključio mogućnost podele Kosova i podsetio da je u vezi sa budućim statusom Kosova međunarodna zajednica odredila "tri NE", rekavši da "ne može da bude povratka na status od pre 1999, da ne može da bude pripajanja drugim državama, i da ne može da bude podele Kosova".

Subota 26. avgust 2006.

Izjava Martija Ahtisarija da su "Srbi krivi kao narod'' i da politika koju je vodio Slobodan Milošević mora biti uzeta u obzir prilikom odlučivanja o statusu Kosova, izazvala je burne reakcije u Srbiji. Veliki broj srpskih političara osudio je Ahtisarijevu izjavu, a portparol DSS Andreja Mladenović je ocenio da je Ahtisarijeva izjava "skandalozna, sramna i rasistička" i da se pre njega, samo još Hitler usudio da kaže da je jedan narod kriv.

Kompanija “Delta” i hrvatski koncern “Agrokor” dogovorili su buduću poslovnu saradnju svojih maloprodajnih mreža, a predsednici dve kompanije Miroslav Mišković i Ivica Todorić su se na sastanku u Beogradu sporazumeli i oko “zajedničkog nastupa u regionu” u oblasti trgovine i investicija u prehrambenu industriju.

Iran je otvorio postrojenje za proizvodnju "teške vode", koja se koristi za hlađenje reaktora, u nuklearnoj centrali u Araku, 190 kilometara jugozapadno od Teherana.

Porazom od Španije u osmini finala reprezentacija Srbije i Crne Gore završila je takmičenje na 15. Svetskom prvenstvu u košarci, održanom u Japanu.

Šest osoba je ranjeno u eksploziji bombe, koju je šesnaestogodišnji Adem Dibrani bacio u baštu kafića "Dolče vita" u severnom delu Kosovske Mitrovice, u blizini mosta na Ibru.

Nedelja 27. avgust 2006.

Iranska državna televizija je objavila da je Iran testirao raketu dugog dometa s podmornice u Persijskom zalivu. Savet bezbednosti UN zatražio je od Irana da do 31. avgusta prekine nuklearne aktivnosti ili da se suoči sa sankcijama.

Nakon bombi koje su eksplodirale u Marmarisu i Istanbulu, za koje su odgovornost preuzeli kurdski ekstremisti, u eksploziji u turskom letovalištu Antalija poginule su najmanje tri osobe, a pet je ranjeno.

Ponedeljak 28. avgust 2006.

Članovi Evropske komisije su u pismu upućenom predsedniku skupštine Srbije izrazili zabrinutost zbog izmena Zakona o radiodifuziji i njihovog usvajanja u Skupštini po hitnom postupku, a koje je početkom avgusta predsednik Srbije Boris Tadić vratio na ponovno razmatranje.

Više od pola akcija “Večernjih novosti” prodato na Beogradskoj berzi za oko 13 miliona evra.

Utorak 29. avgust 2006

U Specijalnom tužilaštvu je objavljeno da je rasvetljavanje slučaja ubistva Slavka Ćuruvije test za reformu pravosuđa i da bi se tokom jeseni on mogao da se pomeri sa mrtve tačke.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM