Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

PODSETNIK

Podsetnik - Maj 2007.

 

 

Podsetnik

Januar - mart 2008.

Utorak 1. januar 2008

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da smatra da bi dalje odlaganje re š avanja statusa Kosova moglo izazvati nestabilnost u regionu, i naveo da je moguće da se čitav proces nastavi van okvira SB UN.

U novogodišnjoj noći u ekspozituri Komercijalne banke u centru Dragaša na Kosovu dogodila se eksplozija u kojoj nije bilo povređenih, ali je pričinjena velika materijalna šteta.

Srbija preuzela godišnje predsedavanje Međunarodnoj komisiji za zaštitu reke Dunav, koja okuplja zemlje u slivu te reke.

Sreda 2. januar 2008.

Austrijski kancelar Alfred Guzenbauer ponovio je da će njegova zemlja među prvima priznati nezavisnost Kosova.

Kancelarija Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici saopštila je da je u severnom delu Kosovske Mitrovice prvog dana Nove godine jedna srpska kuća zapaljena, a da je sedam kamenovano.

Velimir Ilić je započeo je predizbornu kampanju u manastiru Mileševa, gde je primio blagoslov vladike Filareta.

Četvrtak 3. januar 2008.

Informativna služba DSS saopštila je da će na predsedničkim izborima Demokratska stranka Srbije podržati kandidata Nove Srbije Velimira Ilića .

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da očekuje da će Srbija 28. januara potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju(SSP) sa EU, a da će krajem godine dobiti status kandidata.

Petak 4. januar 2008.

Vojislav Koštunica je izjavio da će EU 28. januara morati da bira da li hoće da potpiše SSP sa Srbijom ili će pod pritiskom SAD, doneti odluku o slanju svoje civilne misije na Kosovo, čije slanje bi poništilo Sporazum.

Predsedništva Jedinstvene Srbije (JS) i “Liste za Sandžak" Sulejmana Ugljanina saopštili su da će ove dve stranke na predsedničkim izborima podržati Velimira Ilića.

Subota 5. januar 2008.

Predsednici SPS i PUPS, Ivica Dačić i Jovan Krkobabić su potpisali sporazum o zajedničkom učešću na predsedničkim i svim narednim izborima.

Nedelja, 6. januar 2008.

Vuk Jeremić je izjavio da bi Beograd 16. januara u Njujorku mogao da računa na podršku Rusije, Kine, Južne Afrike, Indonezije i još tri nove nestalne članice SB UN, što je dovoljno da bude izbegnuto nametanje odluke o rešenju statusa Kosova .

Ponedeljak, 7. januar 2008.

Poslanica u Evropskom parlamentu Doris Pak je izjavila da će EU sigurno poslati snage na Kosovo jer bi u protivnom, posle odlaska UNMIK-a, nastao haos u pokrajini.

U Gračanici održana centralna proslava Božića na Kosovu i Metohiji, gde je svetu liturgiju, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika, služio episkop raško-prizrenski Artemije.

Utorak, 8. januar 2008.

U sklopu obeležavanja šesnaeste godišnjice postojanja RS, u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića i RS Rajka Kuzmanovića, predsednici skupština RS Igor Radojičić i Srbije Oliver Dulić potpisali su u Banjaluci protokol o parlamentarnoj saradnji.

Rešenjem ministra vera Radomira Naumova nepriznatoj “Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi” nije dozvoljen upis u Registar crkava i verskih zajednica Srbije.

Sreda 9. januar 2008.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je da smatra da nije realno da Srbija dobije poziv za ulazak u NATO na predstojećem samitu Alijanse u Bukureštu.

Skupština Kosova je za predsednika Kosova ponovo izabrala Fatmira Sejdiua iz Demokratskog saveza Kosova

Ministri pravde i finansija Dušan Petrović i Mirko Cvetković potpisali su u Vladi Srbije sporazum sa štrajkačkim odborom o isplati pomoći ratnim vojnim rezervistima iz opština Kuršumlija, Blace, Bojnik, Lebane, Žitorađa, Doljevac i Prokuplje.

Četvrtak, 10. januar 2008.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je potvrđeno da će gasovod kroz Srbiju, koji će se raditi u saradnji sa 'Gaspromom', biti i tranzitni i magistralni.

Republička izborna komisija je odlučila da predstavnici ambasada SAD i Velike Britanije u Srbiji ne mogu da posmatraju predstojeće izbore.

Izborni štab Narodne seljačke stranke saopštio je da su predsednički kandidat Marijan Rističević i novinar Predrag Sarapa fizički napadnuti posle gostovanja Rističevića na televiziji Studio B.

Subota, 12. januar 2008.

Predsednik Srbije i kandidat Demokratske stranke na predsedničkim izborima Boris Tadić izjavio je na predizbornoj konvenciji u Nišu da su oni koji se protive evropskoj budućnost Srbije "neprijatelji zemlje i gradjana".

Nedelja, 13. januar 2008.

Vuk Jeremić je upozorio u intervjuu za nedeljnik "Špigel" da bi moglo doći do podele Kosova, iako Srbija ne želi podelu pokrajine.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da privatizacija NIS-a treba da bude odvojena od gasnog aranžmana Srbije i Rusije i da je minimalna cena za 51 odsto te kompanije dve milijarde evra.

Ponedeljak, 14. januar 2008.

Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan Republike Srbije za slučaj proglašenja jednostrane nezavisnosti Kosova, koji je, kako je saopšteno, usvojen saglasno Rezoluciji Narodne skupštine Srbije o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka.

Čitanjem optužnice pred Specijalnim sudom u Beogradu počelo suđenje grupi od 15 vehabija optuženih za terorizam i nedozvoljeno držanje oružja i ekspoloziva.

U prisustvu premijera Vojislava Koštunice i ruskog režisera Nikite Mihalkova, u Drvengradu na Mokroj Gori počeo prvi Međunarodni filmski festival "Kustendorf".

Utorak, 15. januar 2008.

U Briselu saopšteno da EU neće slati misiju na Kosovo i Metohiju dok ne prođu izbori u Srbiji.

Sreda 16. januar 2008.

Četvoro aktivista DS pretučeno je tokom noći u Novom Sadu, dok su u Beogradu napadnuti aktivisti SRS-a .

U Udruženju banaka saopšteno da je prosečna zaduženost stanovnika Srbije u 2008. godini iznosila 39.334 dinara, odnosno 498 evra , a da je ukupna zaduženost stanovništva u 2007. godini bila 295 milijardi dinara.

Četvrtak, 17. januar 2008.

Holandski ministar za Evropu Frans Timermans je izjavio da Holandija neće dozvoliti da Srbija potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju dok Ratko Mladić ne bude u Hagu.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin izjavio je posle sednice SB UN o situaciji na Kosovu da misija UN na Kosovu treba da poništi odluku o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i da svaka odluka mora biti doneta u SB UN.

Petak, 18. januar 2008.

U Specijalnom sudu u Beogradu, 26 pripadnika zemunskog klana , od kojih su osmorica u bekstvu, osuđeno je na ukupno 465 godina zatvora , za zločinačko udruživanje, 18 ubistava, tri otrmice i dva teroristička napada. Prvooptuženi Milorad Ulemek osuđen na 40 godina zavtora.

Subota 19. januar 2008.

Po odluci RIK-a, održano glasanje za predsednika Srbije na biračkim mestima u Velikoj Britaniji, Kanadi, Portugaliji i SAD.

Nedelja 20. januar 2008.

Održan prvi krug predsedničkih izbora u Srbiji, na kojima je, po rečima izvršnog direktora CeSID-a Zorana Lučića, zabeležen odziv glasača od oko 61 odsto, što je po njemu najveći odziv od 2000. godine.

Ponedeljak 21. januar 2008.

Prema rezultatima RIK-a, u prvom krugu izbora za predsednika Srbije kandidat SRS Tomislav Nikolić osvojio je 39,96 odsto glasova, dok je kandidat DS Boris Tadić osvojio 35,41 odsto glasova. Kandidat NS Velimir Ilić osvojio je 7,41, kandidat SPS Milutin Mrkonjić 5,97, a kandidat LDP Čedomir Jovanović je osvojio 5,35 odsto glasova.

Utorak 22. januar 2008.

Vlada Srbije usvojila je tekst energetskog sporazuma sa Vladom Rusije, koji treba da bude osnova za razgovore o zaključivanju ugovora JP Srbijagas i “Gasprom eksporta” o izgradnji gasovoda i podzemnog skladišta gasa "Banatski Dvor", kao i ugovora Vlade Srbije i “Gasprom njefta” o prodaji i razvoju NIS-a. Vlada Srbije ovlastila je ministra za infrastrukturu Velimira Ilića da, u ime Vlade, potpiše sporazum 25. januara u Moskvi.

Sreda 23. januar 2008.

Koalicija DSS-NS predložila je DS-u kao uslov za podršku Borisu Tadiću u drugom krugu izbora, aneks koalicionog sporazuma , kojim se slanje Misije EU na Kosovo proglašava aktom ugrožavanja teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije.

Četvrtak, 24. januar 2008.

Posle odbijanja Borisa Tadića da prihvati predloženi aneks koalicionog sporazuma sa DSS i NS, portparol DSS Andreja Mladenović izjavio je da je odgovornost za neprihvatanje ponuđenog sporazuma na DS-u.

Porodice poginulih radnika RTS-a zatražile su od tužilaštva da preispita ulogu i odgovornost Tomislava Nikolića, Aleksandra Vučića i drugih koji su, kako su izjavili, u vreme NATO bombardovanja bili upoznati sa izvršenjem naredbe savezne vlade o evakuaciji zaposlenih u toj televiziji.

U Skupštini grada Beograda uručena NIN-ova nagrada za najbolji roman u 2007. godini književniku Draganu Velikiću , za roman "Ruski prozor".

Posle podrške pobednice Evrovizije Marije Šerifović predsedničkom kandidatu Srpske radikalne stranke, portparol Evropske komisije Džon Mekdonald izjavio je da će EK ispitati da li je Šerifovićka, koja je imenovana za jednog od ambasadora EU u okviru programa 'Godine interkulturalnog dijaloga' , davala izjave koje su suprotne ciljevima tog projekta, i preispitati njene dalje aktivnosti kao ambasadora EU.

Petak 25. januar 2008.

Srbija i Rusija potpisale su u Moskvi Sporazum o saradnji naftne i gasne privrede koji predviđa izgradnju magistralnog gasovoda kroz Srbiju i protokol o prodaji NIS-a ruskom Gazpromu. Potpis na oba dokumenta stavio je ministar Velimir Ilić, a potpisivanju su prisustvovali predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Boris Tadić.

U beogradskoj “Politici” i slovenačkom “Dnevniku” objavljen dokument iz koga se vidi da su SAD dale Sloveniji, kao predsedavajućem EU, spisak zahteva koji se odnose na pitanja Kosova, Bliskog istoka i Kavkaza. Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić izjavio je povodom toga da bi Srbija trebalo da odbije potpisivanje sporazuma o pridruživanju EU.

Subota 26. januar 2008.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić teško povređen u saobraćajnoj nesreći kod Velike Plane.

Nedelja, 27. januar 2008.

Novak Đoković osvojio titulu na Otvorenom prvenstvu Australije, pošto je u finalu savladao Francuza Žoa Vilfreda Congu sa 3:1, dok je Nenad Zimonjić osvojio titulu u mešovitom dublu.

Vojislav Koštunica je izjavio da bi se, ukoliko misija EU dođe na Kosovo i Metohiju, potpis na Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU pretvorio u potpis za priznavanje nezavisnog Kosova i Metohije.

Ponedeljak, 28. januar 2008.

EU je umesto potpisivanja SSP-a ponudila Srbiji Politički sporazum o jačanju sveukupne saradnje u trgovini, ekonomiji, obrazovanju i potpunom ukidanju viza za srpske građane, koji bi trebalo da bude potpisan 7. februara u Briselu.

Na šalterima pošta u Srbiji počelo prijavljivanje građana za besplatne akcije javnih preduzeća, koje traje do 31. jula 2008. godine.

Utorak 29. januar 2008.

Predsednik Rumunije Trajan Basesku ponovio je prilikom posete Beogradu da ta zemlja snažno podržava nastavak integracija Srbije u EU, i da van EU niko ne može da brani svoje interese.

Zbog nameštanja rezultata fudbalskih utakmica, uhapšen Ratko Butorović, predsednik fudbalskog kluba "Vojvodina" i vlasnik novosadskog hotela "Park".

Sreda, 30. januar 2008.

Koalicija DSS-NS odlučila da u drugom krugu predsedničkih izbora ne podrži ni jednog kandidata, dok je LDP pozvala svoje birače da se u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji 3. februara opredele u skladu sa ličnim uverenjima.

Četvrtak, 31. januar 2008.

Na Trgu Republike održan završni skup predsedničkog kandidata DS Borisa Tadića, dok je u Beogradskoj areni održana završna konvencija predsedničkog kandidata SRS-a Tomislava Nikolića.

Posetom potredsednika Evropske komisije Franka Fratinija Boegradu počeo je dijalog za stavljanje Srbije na belu Šengen listu.

Prema pisanju “Blica”, Mirjana Marković i Marko Milošević, za kojima je Srbija raspisala međunarodnu poternicu, su dobili azil u Rusiji.

Na sednici Vlade na kojoj je odlučeno da se tzv. zlatna akcija u Upravnom odboru Telekoma Srbija poveri ministru finansija Mirku Cvetkoviću, ministri iz DS-a i G17 plus su po prvi put preglasali ministre iz DSS i NS.

Petak 1. februar 2008.

Komesar EU za spoljne odnose Benita Ferero-Valdner izjavila je u Beču da bi dalji nastavak misije OEBS-a na Kosovu mogao da bude ugrožen, i dodala da bi EU trebalo da donese u odluku u vezi Kosova i Metohije posle p redsedničkih izbora u Srbiji.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i ministar zadužen za Nacionalni investicioni plan Dragan Đilas potpisali su ugovore sa 15 kompanija koje će iz NIP-a dobiti ukupno 3,152 miliona evra i u Srbiji zaposliti 1.448 radnika.

Subota, 2. februar 2008.

Božidar Đelić je izjavio da je uveren da će dobiti ovlašćenje Vlade i da će 7. februara potpisati politički sporazum sa EU.

Nedelja 3. februar

Održan drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji. Prema procenama CeSID-a, u drugom krugu glasalo je 67,6 odsto, odnosno 4.540.000 birača. Kandidat DS Boris Tadić osvojio je 50,5 odsto glasova, dok je kandidat SRS Tomislav Nikolić osvojio je 47,9 odsto glasova.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren je izjavio da je EU spremna da pošalje civilnu misiju na Kosovo i preuzme odgovornost za stanje u pokrajini

Utorak 5. februar 2008.

Posle sukoba koalicionih partnera, prekinuta sednica Spoljnopolitičkog odbora Vlade Srbije, na kojoj je trebalo da se raspravlja o političkom sporazumu koji je EU ponudila Srbiji.

Nezadovoljan odlukom predsednika Skupštine Olivera Dulića da se inicijativa DSS-a i NS-a o sazivanju vanredne sednice skupštine Srbije održi tek sledeće nedelje, Vojislav Koštunica otkazao redovnu sednicu Vlade u koja je trebala da se održi u četvrtak. Ministri iz DS i G17+ postigli dogovor da premijeru Koštunici upute javni poziv da zakaže redovnu sednicu Vlade za četvrtak, na kojoj bi se raspravljalo o političkom sporazumu sa EU.

RIK odlučila da drugi krug izbora za predsednika Srbije bude ponovljen 12. februara na jednom izbornom mestu u Opštini Boljevac, zbog čega je odloženo objavljivanje konačnih rezultata izbora.

Policija privela bivše funkcionere FK Crvena zvezda Dragana Džajića, Vladimira Cvetkovića i Miloša Marinkovića, zbog sumnje da su proneverili pet miliona evra.

Sreda, 6. februar 2008.

Velimir Ilić izjavio da će pasti vlada ako se potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić "drzne da potpiše politički sporazum sa EU", a da će "Đelić u tom slučaju biti proglašen za izdajnika".

Oli Ren je sapštio da je zbog krize u Vladi Srbije EU odlučila da odloži potpisivanje političkog sporazuma sa Srbijom.

Četvrtak 7. februar 2008.

Na telefonskoj sednici Vlade Srbije ugovorena prodaja RTB Bor austrijskom konzorcijumu "Ajtek-Briksleg" za 466 miliona dolara.

Delegacija EU sa vlastima Srbije razgovarala u Beogradu o detaljima planirane evropske misije na Kosovu i sveukupnim odnosima.

Petak, 8. februar 2008.

U slovenačkom tržnom centru Merkator u Beogradu oko pet sati ujutru odjeknula eksplozija, od koje su popucala stakla na ulazu.

Ministarstvo kulture Srbije osudilo je sprečavanje otvaranja izložbe albanskih umetnika iz Prištine "Odstupanja" u beogradskoj galeriji "Kontekst".

Direktor američke obaveštajne službe Majk Mekonel naveo je u izveštaju Odboru Senata za obaveštajna pitanja da se "očekuje da će situacija na Balkanu tokom 2008. godine biti nemirna, s obzirom na ulazak kampanje kosovskih Albanaca za nezavisnost u završnu fazu i pogoršavanje međuetničkih odnosa u BiH".

Subota 9. februar 2008.

Predsednik Srbije Boris Tadić je na 44. konferenciji o bezbednosti u Minhenu izjavio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, a premijer Koštunica je ponovio da Srbija neće dati saglasnost za nezavisnost svoje južne pokrajine u vidu nekog potpisanog sporazuma sa EU. Posle susreta sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Frank-Valterom Štajnmajerom Tadić je naglasio da će Srbija svim diplomatskim i pravnim sredstvim a -a nikako ratom - braniti svoj teritorijalni integritet i suverenitet.

Nedelja, 10. februar 2008.

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić izjavio je za 'Večernje novosti' da su vanredni parlamentarni izbori jedna od opcija za razrešenje duboke krize u vladajućoj koaliciji.

Predsednik Zajednice srpskih naselja i opština Marko Jakšić upozorio je da su delovi misije U već počeli da stižu na Kosovo.

Ponedeljak, 11. februar 2008

Predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica i predsednik parlamenta Oliver Dulić konstatovali su da u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, državne institucije moraju doneti potrebne odluke i mere o poništavanju takvih protivpravnih akata.

Dnevnik na albanskom jeziku “Koha ditore” objavio je da je posebna radna grupa privremene Vlade Kosova pripremila scenario proslave proglašenja nezavisnosti Kosova.

Utorak 12. februar 2008.

Na sajtu Ministarstva finansija objavljeno da je budžet Srbije na kraju januara imao suficit od 12,7 milijardi dinara, a da je javni dug Srbije na kraju 2007. godine iznosio oko 8,9 milijardi evra, odnosno 28 odsto bruto-društvenog proizvoda.

Sreda 13. februar 2008.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica poručio je da će odluka Vlade Srbije o poništenju jednostrane nezavisnosti Kosova biti jednom zauvek odluka Srbije da odbaci lažnu državu na svojoj teritoriji, i pozvao Srbe na Kosovu i Metohiji da ostanu "u svojim kućama, u svojoj pokrajini i u svojoj Srbiji".

Četvrtak 14.02.2008.

Vlada Srbije usvojila odluku o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa na Kosovu o proglašenju nezavisnosti.

Petak, 15. februar 2008.

Predsednik Srbije Boris Tadić je položio zakletvu u Domu narodne skupštine čime je započeo petogodišnji mandat.

Na proslavi Dana državnosti u Orašcu Vojislav Koštunica je poručio da Srbija ne treba da uđe u EU nedostojnom trgovinom , i da, boreći se za Kosovo, Srbija brani pravni poredak i budućnost sveta .

Slovenački mediji objavili da će EU prepustiti odluku o priznavanju samoproglašenja nezavisnosti Kosova državama članicama.

Subota 16. februar 2008.

Savet ministara Evropske unije saopštio je u Briselu odluku da se pokrene "Misija vladavine prava EU na Kosovu-EULEX Kosovo" koja će postati operativna posle prelaznog perioda od 120 dana. Povodom toga, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić uručio je u ime Vlade Srbije, oštar protest predstavniku predsedavajućeg Saveta ministara Evropske unije ambasadoru Slovenije Miroslavu Luciju , i izjavio da Vlada Srbije ovu odluku, donetu van Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, smatra nelegalnom.

Nedelja 17. februar 2008.

Na vanrednoj svečanoj sednici kosovskog parlamenta usvojena Deklaracija o nezavisnosti Kosova, koju je obrazložio premijer Kosova Hašim Tači.

Progla šenje nezavisnosti Kosova izazvalo seriju incidenata u Beogradu, u kojima je povređeno oko 50 policajaca i civila. U neredima demolirani restorani Mek Donaldsa, napadnute novinarske ekipe i ambasade SAD i Slovenije.

Predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, dok je premijer Vojislav Koštunica izjavio da jednostrano proglašenje "lažne države" Kosovo predstavlja završni čin politike koja je započeta agresijom NATO na Srbiju 1999. godine.

Portparol Stejt departmenta Šon Mekormak saopštio je da su SAD "primile k znanju" proglašenje nezavisnosti Kosova. Rusija je oštro osudila proglašenje nezavisnosti Kosova i zatražila hitnu sednicu SB UN-a na kojoj bi bile donete odlučne i efikasne mere kako bi se rešavanje kosovskog pitanja vratilo na politicki nivo.

18. februar 2008.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić naložio je hitno povlačenje ambasadora iz zemalja koje su priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

Skupština Srbije potvrdila vladinu odluku o poništavanju protivpravnog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Izjavom portparola avganistanskog Ministarstva spoljnih poslova Avganistan je prva zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova.

19. februar 2008.

Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs saopštila da su SAD formalno priznale Kosovo kao suverenu i nezavisni državu.

Više hiljada Srba okupilo se na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, gde su porušeni i zapaljeni objekti kosovske carine i policije.

Sreda 20. feburar

Radnici pravosudnih organa srpske nacionalnosti započeli proteste ispred zgrade suda UNMIK-a u severnom delu Kosovske Mitrovice , sa zahtevom da se vrate na svoja radna mesta sa kojih su izbačeni 1999. godine, i da se Okružni i Opštinski sud kao pravosudne institucije pređu pod ingerenciju Ministarstva pravde Srbije.

Četvrtak 21. februar 2008.

Ispred Doma narodne skupštine u prisustvu više stotina hiljada ljudi održan miting "Kosovo je Srbija", a nakon njega moleban za Kosovo u i ispred Hrama svetog Save, koji je služio vladika crnogorsko-primorski Amfilohije . Posle mitinga“Kosovo je Srbija“ grupe demonstanata zapalile ambasadu SAD , u kojoj je tokom večeri pronađeno ugljenisano Zorana Vujovića (20) iz Novog Sada. Demonstranti demolirali i kamenovali ambasade Hrvatske, Kanade, Turske, Belgije i Velike Britanije, zapalili restoran “Mekdonalds” na Slaviji, i takođe razbili i opljačkali pojedine prodavnice.

Subota, 23. februar 2008.

Vladimir Putin izjavio da je Kosovo strahovit presedan, koji lomi čitav sistem međunarodnih odnosa, stvaran vekovima, i koji "bez ikakve sumnje može da izazove čitav lanac nepredvidivih posledica".

U severnoj Mitrovici počeli protesti studenata, kojima su se pridružili i građani severnog Kosova i stotinak književnika.

Predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt potvrdio je da je misija EU "privremeno povukla svoje osoblje" iz severnog dela Kosova.

Državna sekretarka Kondoliza Rajs izjavila je da Vašington smatra da je srpska vlada odgovorna za napade na ambasadu SAD u Beogradu,

Nedelja 24. februar 2008.

Vojislav Koštunica pozvao SAD da ponište odluku o priznavanju Kosova i time uspostavi vladavinu međunarodnih pravnih normi.

Ponedeljak 25. februar 2008.

Dimitrij Medvedev, prvi potpredsednik vlade, i Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Rusije su se u Beogradu u odvojenim susretima sastali sa Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom i istakli da će se Moskva zajedno sa Srbijom boriti za očuvanje državne teritorije Srbije. Tokom posete, predsednik Upravnog odbora „Gasproma“ Aleksej Miler i direktor „Srbijagasa“ Saša Ilić potpisali su i Sporazum o saradnji i realizaciji projekta izgradnje gasovoda za tranzit prirodnog gasa preko teritorije Srbije.

Devetnaest pripadnika KPS-a i pet rezervista Vojske Srbije povređeno tokom protesta na administrativnom prelazu Mutivode.

Utorak 26. februar 2008.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da Srbija u dogovoru sa međunarodnim poveriocima treba da prestane da plaća kosovski dug i najavio da će to pitanje pokrenuti na sednici Vlade

Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost odlučeno da nijedna sledeća diplomatska aktivnost ne sme da proizvede dalekosežne posledice po Srbiju, bilo političke, bilo ekonomske.

Sreda 27. februar 2008.

Oko 10.000 građana iz svih krajeva RS na mitingu Trgu Krajine poručilo da nikada neće priznati nezavisnost Kosmeta

Četvrtak 28. februar 2008.

Oko 200 pripadnika Kosovske policijske službe, pogranične policije, radnika carine i obezbeđenja zatvora srpske nacionalnosti doneli su odluku o formiranju podstanica u srpskim selima Ranilugu, Kuscu i Pasjan i izrazili želju da pređu pod nadležnost UNMIK policije u skladu sa rezolucijom 1244.

Vojni savet pri Ministarstvu odbrane doneo odluku da najnoviji proizvod kragujevačke fabrike oružja, jurišna puška "M 21" bude uvrštena u sistem naoružanja Vojske Srbije.

Petak 29. februar 2008.

Izaslanik Evropske unije za Kosovo Piter Fejt optužio je vlasti Srbije da pokušavaju da prekinu veze između albanske većine i srpske manjine u južnoj pokrajini i rekao da Srbi na severu Kosova neće dobiti ni kantone, ni autonomiju.

Subota 1. mart 2008.

Oko 150 pripadnika Kosovske policijske službe srpske nacionalnosti suspendovano na 48 sati nakon što su odbili da nastave sa radom pod komandom KPS-a.

Nedelja 2. mart 2008.

Predsednički kandidat Dmitrij Medvedev pobedio na izborima za predsednika Rusije.

Ponedeljak 3. mart 2008.

Železnice Srbije preuzele od UNMIK-a oko 60 kilometara pruge na severu Kosova.

Četvrtak 6. mart 2008.

Vlada Srbije dala negativno mišljenje o predlogu rezolucije o zaštiti integriteta i suvereniteta Republike Srbije koju je predložio SRS.

Ambasador Švedske u Srbiji izjavio da će Srbija najverovatnije između 2012. i 2015. godine, zajedno sa Hrvatskom, ući u EU.

Petak 7. mart 2008.

MUP zaustavio sukobe pristalica dve islamske zajednice u Tutinu, u kojima je ranjena jedna osoba.

Subota 8. mart 2008.

Vojislav Koštunica izjavio da da vlada nema jedinstvenu politiku oko suštinskog pitanja - "Kosova i Metohije u sastavu Srbije" i da ne postoji više mogu ćnost za njen dalji rad, zbog čega treba vratiti mandat narodu.

Vlada Srbije uputila protestno pismo UN i Haškom tribunalu zbog najave objavljivanja knjige Karle del Ponte „Lov – Ja i ratni zločinci " , jer bi objavljivanje knjige izazvalo negativne efekte u sprovođenju Akcionog plana za saradnju sa Haškim tribunalom.

Nedelja 9. mart 2008.

Srpski pokret obnove i Srpski demokratski pokret obnove odvojeno su u centru Beograda, na Trgu Republike, obeležili sedamnaestogodišnjicu prvih velikih demonstracija protiv režima Slobodana Milosevića.

Ponedeljak 10. mart 2008.

Vlada Srbije utvrdila je i uputila predsedniku Republike predlog za raspuštanje Skupštine i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora za 11. maj.

Portparol DSS Andreja Mladenović izjavio je da je Nova Srbija jedina stranka sa kojom će razgovarati o stvaranju predizborne koalicije.

Utorak 11. mart 2008.

U Haškom tribunalu počelo suđenje trojici penzionisanih generala Hrvatske vojske, Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, optuženim za zločine u akciji "Oluja".

Boris Tadić, predsednik Srbije i DS odbacio je ideju lidera LDP Čedomira Jovanovića da zajedno formiraju „širi evropski blok“.

Sreda 12. mart 2008.

Obeleženo pet godina od ubistva bivšeg premijera Srbije dr Zorana Đinđića.

Četvrtak 13. mart 2008

Predsednik Republike Boris Tadić potpisao je ukaz o raspuštanju Skupštine i raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Petak 14. mart 2008.

Nekoliko stotina građana severne Kosovske Mitrovice i bivših radnika probilo je kordon policije i ušlo u zgrade Opštinskog i Okružnog suda UNMIK-a u severnom delu tog grada.

Nedelja, 16. mart 2008.

Demokratska stranka i G17 plus potpisale sporazum o zajedničkom izbornom nastupu na svim nivoima.

Ponedeljak 17.mart 2008.

Pripadnici specijalne jedinice UNMIK policije uhapsili su više Srba koji su se nalazili ispred i u zgradi opštinskog i okružnog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici, posle čega su u tom gradu izbili neredi u kojima je bilo više povređenih građana i pripadnika UNMIK policije.

U Srbiji obeležena četvrta godišnjica od albanskog nasilja na Kosovu i Metohiji, 17. marta 2004.

Srpski pokret obnove i Liga socijaldemokrata Vojvodine usaglasili zajednički nastup sa koalicijom DS-G17 plus na parlamentarnim izborima.

Srpska radikalna stranka njavila da će samostalno izaći na majske izbore na svim nivoima.

Utorak 18. mart 2008.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković izjavio je da na severu Kosova nema pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, čime je negirao navode predstavnika NATO i Kfor-a da su u zgradi Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici bili srpski policajci, kao i da vlasti u Beogradu imaju veze sa tim neredima.

U Kijevu potvrđeno da je jedan ukrajinski policajac preminuo od posledica ranjavanja u nemirima u Kosovskoj Mitrovici.

Sreda 19. mart 2008.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju uputilo je Generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Munu zahtev da svetska organizacija pošalje tim nezavisnih istražitelja koji bi utrdili ko su akteri i ko je kriv za nerede i prekoračenje ovlaščenja u severnoj Kosovskoj Mitrovici .

Hrvatska, Mađarska i Bugarska objavile su zajedničku izjavu u kojoj je najavljeno priznanje nezavisnosti Kosova.

Četvrtak 20. mart 2008.

Komentarišući odluku predsedniika SAD Džordža Buša da odobri isporuku oružja Kosovu , premijer Srbije Vojislav Koštunica je ocenio da ta odluka predstavlja novi, duboko pogrešan korak i potvrdu plana stvaranja NATO države.

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić objavio je svoju imovinsku kartu i pozvao sve lidere stranaka koje se kandiduju na izborima da urade isto.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić sastali su se u Hagu sa novim glavnim tužiocem tog suda Seržom Bramercom.

Petak 21. mart 2008.

Plivač Milorad Čavić, koji je osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u disciplini 50 metara delfin, suspendovan je sa EP jer je na ceremoniji proglašenja nosio majicu sa natpisom "Kosovo je Srbija".

Subota 22. mart 2008.

U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije formiran je predmet koji se odnosi na prodaju organa kosovskih Srba nestalih tokom i posle bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić predao misiji UN predlog Sporazuma o zajedničkom sprovođenju Rezolucije 1244 između Unmika i Srbije, kojim se traži funkcionalno odvajanja Srba i Albanaca.

Ponedeljak 24. mart 2008.

Obeleženo devet godina od NATO bombardovanja SR Jugoslavije, u kome je poginulo oko 3.500 ljudi i posle koje je uveden međunarodni protektorat nad Kosovom i Metohijom.

Ana Ivanović i Novak Đoković trijumfovali u muškoj i ženksoj konkurenciji na prvom Masters turniru sezone u Indijan Velsu.

Ministar bez portfelja, zadužen za Nacionalni investicioni plan Dragan Đilas, izjavio je da je za Kosovo i Metohiju za 2008. godinu izdvojeno milijardu i 300 miliona dinara.

Utorak 25. mart 2008.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš ocenio da odluka o isporuci američke vojne opreme Kosovu ne predstavlja oružanu pretnju Srbiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je od premijera Viktora Zupkova da razmotri pružanje humanitarne pomoći srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji.

Sreda 26. mart 2008.

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je da UNMIK ima dovoljno dokaza koji potvrđuju da su se unutar zgrade suda u Severnoj Mitrovici 17. marta nalazili predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Predsednik Privredne komore Rusije i bivši premijer Jevgenij Primakov ocenio je da je podela Kosova jedino rešenje, i dodao da će, ako se ne ide na podelu, stalno biti sukoba i da bi moglo doći i do genocida.

Četvrtak 27. mart 2008.

Vlada Srbije je većinom glasova odbacila predlog Ministarstva za infrastrukturu o započinjanju radova na izgradnji autoputa Horgoš – Požega, pošto su ministri iz DS-a i G17+ smatrali da koncesionar nije obezbedio garancije da će obezbediti novac za izgradnju puta.

Državni sekretar za Kosovo Dušan Proroković odbacio je tvrdnje portparola UNMIK Aleksandra Ivanka o postojanju kancelarija MUP Srbije na Kosovu, ocenivši da se takve tvrdnje iznose da bi se opravdala akcija UNMIK i KFOR u Kosovskoj Mitrovici 17. marta.

Lekovi namenjeni ambulantama u Dobrotinu, Lepini, Donjoj i Gornjoj Gušterici i drugim selima u opštini Lipljan, vredni 1,6 milona dinara, zadržani na UNMIK carini u južnom delu Kosovske Mitrovice, jer nije pribavljena dozvola kosovske Agencije za promet lekovima.

Kancelarija UN za drogu i kriminal upozorila je u najnovijem izveštaju da je „sprega između južnoameričkih kartela i albanske mafije dobila zabrinjavajuće razmere“, a prema izveštajima više obaveštajnih agencija, na Kosovu se u svakom trenutku nalazi bar sedam tona heroina spremnog za put ka zapadnoj Evropi.

Subota 29. mart 2008.

Srpska vlada je spremna odmah da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom (EU), izjavio je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić na radnom doručku u okviru neformalnog skupa šefova diplomatija EU na Brdu kod Kranja.

Nepoznati napadači iz pravca albanskog sela Košutovo pucali su u jedan sat iza ponoći, na na srpske policajce pripadnike KPS-a u selu Zupce.

Nedelja 30. mart 2008.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić je demantovao tvrdnje Borisa Tadića da se zalaže za podelu Kosova i Metohije.

Deo imovine Geneksa u Beogradu prodat na javnom nadmetanju za 148.800.999 evra, konzorcijumu koji čine firme IHG Menagement iz Holandije i kompanija Miroslava Miškovića NBG Properties iz Beograda.

Ponedeljak 31. mart 2008.

Vlada Srbije je na telefonskoj sednici odlučila da koncesionaru za izgradnju autoputa Horgoš-Požega da dodatni rok od 90 dana da zaokruži finansijsku konstrukciju i da se Dojče banci ostavi rok do 31. decembra 2008. godine da da odgovarajuće bankarske garancije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM