Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

PODSETNIK

Podsetnik - Jul 2007.

 

 

Ponedeljak 2. jul 2007.

Posle dvodnevnog, neformalnog samita predsednik SAD Džordž Buš i ruski predsednik Vladimir Putin dogovorili su se da, na više nivoa, nastave konsultacije usmerene ka pronalaženju rešenja za status Kosova i Metohije.

Okružno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Mileta Dragića, bivšeg ministra odbrane Prvoslava Davinića i nekoliko oficira zbog potpisivanja ugovor o prodaji vojne opreme u vrednosti od oko 300 miliona evra.

Sreda 4. jul 2007.

Po mišljenju Haralda Hiršhofera, šefa misije MMF-a, rast plata u javnom sektoru u Srbiji, koji u proseku inosi 13 posto je neodrživ.

Četvrtak 5. jul 2007.

Policija je uhapsila direktore dva knjaževačka preduzeća, Gorana Ivkovića i Ninka Mitrovića , zbog ozbiljnog zagađenja Svrljiške reke i Belog Timoka.

Utorak 10. jul 2007.

Vrhovni sud Srbije doneo je konačnu odluku o presudi optuženima za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića. Poslednja, trećestepena odluka Velikog veća VSS-a je konačna i bez prava na žalbu.

Sreda, 11. jul 2007.

Vojislav Koštunica je izjavio da Srbija odlučno odbacuje novi nacrt američke rezolucije o Kosovu i Metohiji u Savetu bezbednosti UN jer i on predstavlja pripremu za nezavisnost pokrajine.

Četvrtak 12. jul 2007.

Obeležena petnaesta godišnjica stradanja Srba u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada su na Petrovdan 1992. godine jake muslimanske snage pod komandom Nasera Orića upale u srpska sela i potpuno ih uništile.

Petak 13. jul 2007.

U Beogradu je završena četvrta tehnička runda pregovora Srbije i EU u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju. Šef pregovaračkog tima Srbije Božidar Đelić izjavio je da je realno očekivati da sporazum Srbije i Evropske unije bude parafiran u oktobru, a da Srbija postane punopravna članica EU između 2012. i 2014.

Subota 14. jul 2007.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o suspenziji Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), prema kome je bio ograničen broj tenkova, teške artiljerije i borbenih aviona na tlu Evrope.

Nedelja 15. jul 2007.

Predsednik Međunarodne asocijacije strateških studija Gregori Kopli izjavio je da je sve što je objavljeno o potkupljivanju izaslanika generalnog sekretara UN za Kosovo i Metohiju Martija Ahtisarija - tačno. U sastavu te asocijacije je američki obaveštajni servis Globalni informacioni sištem (GIS), koji je potvrdio navode medija da je Ahtisari primao mito od albanske mafije.

Britanska rok grupa Roling Stons održala dugoočekivani koncert na Ušću, pred oko 60.000 posetilaca.

Ponedeljak 16. jul 2007.

Posle konsultacija SB UN u Njujorku o predlogu nove rezolucije o Kosovu, ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin ponovio je da Rusija i dalje ne podržava novi predlog rezolucije i založio se za nove pregovore, sa novim posrednikom.

Četvrtak 19. jul 2007.

Predstavnici američkog proizvođača automobila Dženeral motors, Vlade Srbije i Zastava automobila potpisali su ugovor o sklapanju "opel astre klasika“  u Kragujevcu od iduće godine.

Američki ambasador pri UN Zalmaj Halilzad je upozorio da se, ako Rusija bude sprečavala proces rešenja pitanja Kosova u SB UN, "proces tu neće završiti" i biće nastavljen van SB, a da će utvrđivanje budućeg statusa preuzeti Kontakt grupa.

Petak 20. jul 2007.

Bivši beogradski okružni tužilac Rade Terzić priveden je zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i bio član zločinačkog udruženja.

Nedelja 22. jul 2007.

Prema podacima Privredne komore Srbije, prosečna neto junska zarada u Srbiji iznosila je oko 346 evra (27.882 dinara)i time Srbija, posle Hrvatske, prednjači u odnosu na zemlje regiona, Makedoniju, BIH, Crnu Goru, Rumuniju i Bugarsku.

Na prevremenim parlamentarnim izborima u Turskoj pobedila je vladajuća konzervativna Partija Pravde i razvoja (AK) i osvojila 331 poslaničko mesto.

Ponedeljak 23. Jul 2007.

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana saopštio je u Briselu da novi pregovori Beograda i Prištine o statusu Kosova neće biti vremenski neograničeni a da će u avgustu početi diplomatsko posredovanje "trojke" EU, SAD i Rusije "za približavanje stavova" dve strane. Kako je dalje saopšteno, ako posle 120 ili više dana pregovora ne bude rešenja, alternativa je da se vrati na "prvobitni" plan Martija Ahtisarija.

Utorak 24. jul 2007.

Policija je podnela krivične prijave protiv bivših čelnika Elektroprivrede Srbije zbog zloupotrebe službenog položaja, kojom su oštetili EPS, u korist stranih kompanija, za 12.793.364 dolara, dok je budžet Srbije pretrpeo štetu od ili više od dva miliona dolara.

Sreda 25. jul 2007.

Kontakt-grupa za Kosovo je na sastanku održanom u Beču prihvatila predlog šefa nemačke diplomatije Frank-Valtera Štajnmajera da u budućim pregovorima posreduje "trojka" - EU, SAD i Rusija, a da Marti Ahtisari više ne predsedava pregovorima.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su rezoluciju Vlade Srbije o Kosovu i Metohiji, kojom se odbacuje svaka odluka albanskih separatista da proglase jednostranu nezavisnost Kosova i Metohije.

Subota 28. jul 2007.

Posle sastanka sa Kondolizom Rajs šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je izjavio da su razlike Beograda i Vašingtona velike kada je u pitanju status Kosova.

Uhapšen Nikola Radosavljević koji je u selu Jabukovac, kod Negotina, usmrtio devet osoba.

Nedelja 29. jul 2007.

Nemački diplomata Volfgang Išinger imenovan je za predstavnika EU u predstojećim pregovorima o statusu Kosova.

Ponedeljak 30. jul 2007

U prvom slučaju koji je Tribunal u Hagu ustupio Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, podignuta je optužnica protiv penzionisanog oficira JNA Vladimira Kovačevića, zvanog Rambo za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Dubrovniku, u decembru 1991.

Utorak 31. jul 2007.

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov imenovao je Aleksandra Bocan Harčenka, specijalnog predstavnika ministra inostranih poslova Rusije za Balkan za predstavnika Rusije u posredničkoj trojci Kontakt grupe za Kosovo.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM