Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

PODSETNIK

Podsetnik - Jun 2006.

 

 

1. jun, četvrtak

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je na pitanje da li će Srbija priznati Crnu Goru odgovorio da jedna država može da postoji i bez priznanja a da se diplomatski odnosi mogu uspostaviti na različite načine, dodavši da je sve ostalo "manifestacija, a ne suština".

U Banjaluci su počele pripreme za obnovu Ferhad-pašine džamije , koja je srušena u toku rata. Direktor Istraživačko-dokumentacionog centra Sarajevo Mirsad Tokača kaže da je u toku rata u Sarajevu (uključujući delove koji su bili pod srpskom kontrolom) poginulo ukupno 13.968 osoba, od toga 5326 civila.

2. jun, petak

U razgovoru sa Visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom premijer Vojislav Koštunica odbacio je ponuđenu pomoć EU u vezi razdruživanja sa Crnom Gorom. Koštunica je takođe zamerio EU na nekim potezima uoči referenduma, kao što je prekid pregovora o pridruživanju.

3. jun, subota

Skupština Crne Gore zvanično usvojila deklaraciju o nezavisnosti.

Uz autoput Beograd-Zagreb pronađeno je ugljenisano telo Zorana Vukojevića Vuk -a, svedoka saradnika na suđenju za ubistvo premijer Zorana Đinđića. Ubijeni Zoran Vukojević sam je prethodno odbio zaštitu policije.

4. jun, nedelja

............................

5. jun, ponedeljak

Skupština Srbije je tesnom većinom od 126 poslanika usvojila deklaraciju o preuzimanju nadležnosti SCG . Osoblje Skupštine skinulo je bez posebne ceremonije zastavu SCG sa zgrade Skupštine. U toku sednice, predstavnici G 17 plus izražavali su zadovoljstvo zbog nove državnosti Srbije, predstavnici DSS su tvrdili da se ništa suštinski ne menja, dok je zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić uporedio situaciju sa sahranom.

6. jun, utorak

Poslanik radikala u Skupštini Srbije Zoran Krasić izjavio je da potpredsednik G 17 i ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković za svoje savetnike uzima ustaše. On je kredibilitet ministarke doveo u pitanje i trdnjama o navodnom angažovanju njenog brata u jedinicama hrvatske vojske. Predsedavajući Skupštine Vojislav Mihailović nije reagovao na ove reči, a poslanici stranke G17 plus se u znak protesta napustili zasedanje. Ove izjave osudio je Predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica, kao i Klub poslanika Samostalne demokratske srpske stranke u hrvatskom Saboru. Dan kasnije, G17 plus je zatražio od republičkog tužioca da pred Ustavnim sudom pokrene postupak za zabranu SRS.

7. jun, sreda

Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić izjavio je da je jučerašnja izjava poslanika Krasića izrečena ne u nacionalnom, već u ideološkom smislu. On je uzvratio optužbama na račun ministra finansija Mlađana Dinkića i Televizije B92 u vezi sa korišćenjem zgrade u kojoj se TV B92 nalazi.

Komesar za proširenje EU Oli Ren izjavio je da, posle prijema Bugarske i Rumunije 2007. godine, do 2010. neće biti ulaska novih zemalja u EU.

8. jun, četvrtak

Pred sedištem UN u Njujorku zastava SCG zamenjena je zastavom Srbije. Tom činu prisustvovao je predsednik Srbije Boris Tadić koji je kasnije razgovarao sa generalnim sekretarom UN Kofijem Ananom.

9. jun, petak

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je od međunarodne zajednice novo strpljenje, novu strategiju i nov pristup Kosovu. On se usprotivio stavu da pitanje Kosova mora biti rešeno odmah, dodavši da Pokrajina ne sme da dobije punu nezavisnost.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Banjaluci sa predsednikom Republike Srpske Draganom Čavićem, premijer Vojislav Koštunica izjavio je da je Srbija država kojoj je najviše stalo da se Dejtonski sporazum i Rezolucija UN o Kosovu primenjuju dosledno.

U Pri štini je uhapšeno 82 pripadnika pokreta Samoopredeljenje, uključujući lidera pokreta Aljbina Kurtija, koji su protestvovali protiv pregovora sa vlastima u Beogradu.

10. jun, subota

11. jun, nedelja

............................

12. jun, ponedeljak

Administrativni odbor Skupštine Srbije doložio je za 45 dana odluku o prestanku mandata ministrima inostranih poslova i odbrane sa nivoa bivše državne zajednice Srbije i Crna Gora. Ova odluka doneta je posle ponovljenog glasanja kome nije prisustvovao predsednik odbora iz SRS-a Tomislav Nikolić. Smatrajući da su na ovaj način izigrani radikali su doneli odluku o neučestvovanju u radu skupštinskih odbora.

Šef civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu Soren Jesen Petersen saopštio je da napušta funkciju zbog porodičnih razloga, a da će njegov naslednik biti poznat za nedelju dana.

Pošto je G 17 plus počeo akciju prikupljanja potpisa za zabranu SRS zbog istupa poslanika Zorana Krasića od 6. juna, zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić izjavio je da izjava Zorana Krasića nije bila usmerena na Hrvate objasnivši da ima ustaša i Srba (sudeći po uzvicima na mitinzima SRS na pomen imena Borisa Tadića), usput ponovivši optužbe protiv porodice potpredsednice vlade Ivane Dulić-Marković.

SAD i EU priznale su Crnu Goru kao nezavisnu državu. Rusija i Island učinili su to nekoliko dana ranije.

13. jun, utorak

..............................................

14. jun, sreda

Vrhovni sud Srbije potvrdio je presudu Specijalnog suda za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi. Presudom je Milorad Ulemek osuđen na 40 godina zatvora. Zamenik specijalnog tužioca Mioljub Vitorović, naveo je u završnoj reči da ovi zločini nisu mogli biti učinjeni bez znanja Slobodana Miloševića.

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić izjavio da se javnost u Srbiji shvata kao "fikus" i da mu se čak i poslanici obraćaju da bi dobili informacije iako su ima na raspolaganju poslanička pitanja.

15. jun, četvrtak

Predsednik Srbije i Vlada Srbije priznali su zvanično Crnu Goru . Vlada je odlučila da se državljanima Crne Gore koji imaju prebivalište u Srbiji omogući da dobiju dvojno državljanstvo.

Ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković podnela ostavku na tu funkciju. Ona će uskoro biti predložena za potpredsednicu vlade, dok će je na mestu ministra poljoprivrede zameniti Goran Živkov.

16. jun, petak

Oko 50.000 vozila sa crnogorskim tablicama koja su u vlasništvu državljana Srbije imaće isti tretman kao i sva druga vozila iz uvoza, saopštilo je Ministarstvo za ekonomske odnose Srbije sa inostranstvom. Vlada je takođe odlučila da studenti iz Crne Gore imaju ista prava kao i studenti iz Srbije, kao što je bilo do tada.

17. jun, subota

...................................

18. jun, nedelja

Predsednik vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je politika neprestanih uslovljavanja, koja se već duže vreme vodi prema našoj zemlji, duboko pogrešna i da je do sada proizvela isključivo negativne posledice. On se založio za partnerski odnos kakav su demokratske snage očekivale posle 5. oktobra.

19. jun, ponedeljak

Portparol DSS-a Andreja Mladenović založio se za što brže donošenje novog ustava, istakavši da novi ustav donosi političku stabilnost i demokratsko ustrojenje naše države, a takođe i nove izbore na predsedničkom nivou i na nivou parlamenta, koje je opozicija toliko zahtevala.

Na lokalnim izborima u Novom Bečeju pobedio je kandidat LDP -a Milivoj Vrebalov, što je skrenulo pažnju na snagu ove novoosnovane partije.

20. jun, utorak

Skupština Srbije izabrala je Ivanu Dulić-Marković za potpredsednicu Vlade zaduženu za evropske integracije. Na istoj sednici predsednik vlade Vojislav Koštunica izjavio je da posle donošenja novih izbora slede izbori za parlament kao i izbori za predsednika Srbije.

Predsedništvo DS odlučilo je da počne razgovore sa G 17 plus i Savezom vojvođanskih Mađara o evntualnom zajedničkom političkom delovaju.

Prema podacima komesara za izbeglice Dragiše Dabetića u Srbiji ima
107.000 registrovanih izbeglica. Oko 200.000 izbeglica već je dobilo državljansvo Srbije.

Prosečna neto zarada u Srbiji u maju iznosila je 20.713 dinara.

21. jun, sreda

Portparolka Olija Rena Kristina Nađ prenela je da je Ren zahvalan što
Vojislav Koštunica na njega nije svalio poraz SCG od Argentine (6:0) u fudbalu. Ona je dodala da glavna prepreka na putu približavanja Srbije i Eu ostaje saradnja sa Haškim tribunalom. Na ovu izjavu odgovorio je šef vladine kancelarije za saradnju sa medijima Srđan Đurić tvrdnjom da se Finska (iz koje dolazi Oli Ren) nije ni plasirala na svetsko prvenstvo.

22. jun, četvrtak

........................................

23. jun, petak

Portparol specijalnog suda Maja Kovačević izjavila je da je Dejan Milenković Bagzi dobio status svedoka-saradnika.

U sklopu vojne saradnje Srbije i SAD na areodromu u Batajnici došlo je do susreta srpskih i američkih pilota.

U senatu Kongresa SAD usvojen je vojni budžet od 517 milijardi dolara.

24. jun, subota

...............................

25. jun, nedelja

Lider G 17 plus i ministar finansija Mla đan Dinkić založio se za realnu politiku u vezi sa Kosovom, zapitavši da li Srbija ima snage da reintergiše dva miliona Albanaca sa Kosova. On je rekao da je Milošević izgubio Kosovo 1999. godine i da su za stanje na Kosovu krivi on i Vojislav Šešelj, a ne Boris tadić ili Vojislav Koštunica. Dinkić izjavio je dodao da je Srbiji potreban dijalog i saradnja svih stranaka demokratskog bloka i zajednička borba protiv populizma, šovinizma i govora mržnje koji je oličen u rukovodstvu SRS.

26. jun, ponedeljak

Predsednik Srbije Boris Tadić počeo je turneju po zemljama regiona, u okviru koje će posetiti Crnu Goru, Hrvatsku, BiH i Makedoniju, dok je predsednik vlade Vojislav Koštunica u poseti Velikoj Britaniji i SAD. Koštunica je u okviru poseta izjavio da Srbija postaje umorna od stalnih pritisaka i uslovljavanja.

Bivši poslanik Demokratske stranke Alen Selimović osuđen je uslovno zbog zloupotrebe poslaničke kartice u aferi " Bodrum ". Selimović takođe neće moći da obavlja javne funkcije narednih osam godina.

Prema podacima Ministrastva zdravlja u Srbiji ima između 30.000 i 100.000 zavisnika od psihoaktivnih supstanci.

27. jun, utorak

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u Srbiji u maju je bila za 11 odsto veća nego u istom mesecu prošle godine, a za prvih pet meseci ove godine za 5,9 procenatanego u istom periodu 2005. godine. Ipak Piter Dojl, šef misije MMF-a za SCG, kaže da je još uvek problem nezaposlenost i inflacija koja je još uvek najveća u regionu i Evropi.

Poznata hrvatska kompanija Pliva prodata je američkoj korporaciji Bar za 2,2 milijarde dolara.

28. jun, sreda

U toku posete Kosovu, premijer Vojislav Koštunica naglasio je da je Kosovo uvek bilo i da će zauvek biti deo Srbije. Koštunica je građanima okupljenim u porti manastira Gračanica rekao da Srbija hoće pravdu, pravo i mir i hoće da razgovara, da se dogovori, hoće kompromis i pravično rešenje za Kosovo i Metohiju, objasnivši da je Kosovo u našem narodu druga reč za pravdu, pravo i slobodu.

U Centralnom zatvoru pronađen je mrtav jedan od optuženih u slučaju tzv. "stečajne mafije" Miko Brašnjović .

29. jun, četvrtak

U razgovoru sa šefom posmatračke misije EU Aleksandrom Vagner, Zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić rekao je da će SRS, ako se EU zauzme i odbrani teritorijalni integritet Srbije, otvoreno reći da je za ulazak u EU.

Odlazeći šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen rekao je poslanicima Skupštine Kosova da će se na Kosovo vratiti kada njihov san postane stvarnost.

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je, otvarajući skup o Nikoli Tesli povodom 150-te godišnjice rođenja, da Nikolu Teslu danas nema potrebe prisvajati niti deliti, jer je njegovo ime svetska baština.

Kako piše zagrebački Globus, u Osjeku je otkriveno još jedno mesto na kome je u toku rata mučeno i ubijeno desetoro civila, u Dubrovačkoj ulici.

30. jun, petak

Ratni komandant armije BiH Naser Orić osuđen je u Haškom tribunalu na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog zločina nad srpskim civilima u periodu 1992-1993 godine. Pošto je u pritvoru proveo više od dosuđene kazne Orić je odmah pušten na slobodu. Ovakva kazna obrazložena je uverenjem suda da Orić nije imao efektivnu kontrolu nad svim naoružanim grupama u Srebrenici. U Srbiji je ovakva kazna skoro jednodušno osuđena. Predsednik vlade Vojislav Koštunica izjavio je da ovakva presuda predstavlja otvoreno ismevanje pravde i ruganje nevinim žrtvama.

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM