Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

PODSETNIK

Podsetnik - Septembar 2005.

 

 

1. septembar, četvrtak

Vlada Srbije usvojila je jednoglasno izveštaj budžetske inspekcije Ministarstva finansija u kome je utvrđeno da je Ministarstvo odbrane SCG potrošilo 833 miliona dinara na namene koje nisu predviđene budžetom. Posebno je ukazano na štetan ugovor o nabavci vojne opreme od preduzeća "Mile Dragić" vredan 300 miliona dinara i zatraženo da se taj ugovor poništi. Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da bi povodom ovog ugovora morale biti podnete krivične prijave protiv odgovornih. Sa svoje strane, ministrastvo odbrane SCG saopštilo je da će podneti krivičnu prijavu protiv ministra Dinkića zbog odavanja vojne tajne.

Predsednik Opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin rekao je da je vlada za taj nerazvijeni kraj učinila više nego sve vlade zajedno za unazad deset godina. On je dodao i da je ova vlada učinila da se manjine osećaju kao svoj na svome u Srbiji.

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić izjavio je da su austrijski investitori dostavili vladi Srbije fotokopije dokumenata koji dokazuju da su oni kupili "BK trejd" od Bogoljuba Karića i da pravne službe ispituju ove dokumente.

Školska godina u Srbiji počela je sa štrajkom koji je predvodila Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. Unija zahteva od Ministarstva prosvete da otpremnina prilikom odlaska u penziju bude tri prosečne plate, a da otpremnina za zaposlene za čijim radom je prestala potreba bude najmanje 200 evra po godini radnog staža. Ostala dva sindikata potpisala su kolektivni ugovor sa Vladom Srbije.

Vlada Srbije izabrala je Sandu Rašković-Ivić za predsednika Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

2. septembar, petak

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica zatražili su od ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića da podnese ostavku. U posebnoj izjavi za javnost premijer Koštunica naglasio je da ta stvar mora biti isterana do kraja i da će lično uraditi sve što je u njegovoj moći da svako odgovra za svoje postupke. Prvoslav davinić rekao je da neće podneti ostavku jer smatra da bi tako dao za pravo onima koji ga optužuju. Izvršni odbor G17 plus isključio je Prvoslava Davinića iz članstva stranke.

Poslanik Liste za Sandžak u Skupštini Srbije Esad Džudžević izjavio je da on i njegov kolega Bajram Omeragić očekuju da dobiju mesta u nekom od ministarstava vlade Srbije u zamenu za podršku kabinetu premijera Vojilava Koštunice.

Specijalni izvestilac Saveta za štampu Medija centra Dragan Janjić izjavio je da se profesionalne norme novinarstva u Srbiji ne poštuju i kao primer naveo "Srpski nacional" u kome se na najotvoreniji način krše sva pravila novinarske etike.

4. septembar, nedelja

U požaru koji je prošle noći izbio u jednom soliteru blizu Pariza poginulo je 15 osoba. Ovom požaru prethodila su još dva slična požara u smeštajima imigranata iz afričkih zemalja.

5. septembar, ponedeljak

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova obelodanio je da ima rak pluća, ali da zbog toga ne planira da napusti funkciju predsednika Kosova.

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije upozorili su na opasnost od pandemije ptičjeg gripa tipa H5N1, koji je po njihovim rečima, najgori virus koji su do sada videli.

6. septembar, utorak

Ambasador Velike Britanije u SCG Dejvid Gauen izjavio je da očekuje da vlasti SCG uhapse Ratka Mladića i Radovana Karadžića do 5. oktobra. 5. oktobar je predviđen kao mogući datum početka pregovora SCG i EU o stabilizaciji i pridruživanju.

Direktor republičke uprave za javne prihode Predrag Jovanović izjavio je da ministar odbrane SCG Prvoslav davinić na vojne nabavke troši više od milijardu dolara, a da nijedna nabavka nije urađena po zakonima koji važe u Srbiji. Po njegovim rečima sve nabavke vode se kao službena tajna, čak i ako se radi o hrani.

Na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu svedok odbrane Vojislav Šešelj izjavio je da je zločin u Srebrenici organizovala francuska obaveštajna služba u saradnji sa SAD.

7. septembar, sreda

Đorđe Vukadinović, urednik časopisa Nova srpska politička misao , ocenio je da je politička sudbina ministra odbrane Prvoslava Davinića zapečaćena, ali da ostaje pitanje koliko će se daleko ići u istrazi afere oko nabavke vojne opreme zbog umešanosti kadrova iz crne Gore.

8. septembar, četvrtak

Ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić saopštio je da je zatražio od predsednika SCG Svetozara Marovića da ga razreši dužnosti. On je istovremeno naglasio da će nastaviti da obavlja dužnosti ministra do razrešenja.

Centar za slobodne izbore i demokratiju ( CESID ) objavio je rezultate istraživanja javnog mnenja po kojima polovina ispitanih građana ocenjuje da je Srbija u poslednjih pet godina više na gubitku nego na dobitku. Istovremeno, samo osam posto građana smatra da je u tom periodu Srbija bila na dobitku.

Prema istraživanju agenicje "Faktor plus" 70,1 % građana traži raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, o očekuje ih do kraja 2005-te godine 61,3 % građana. najviše poverenja uživa SRS - 30,2 % glasova, a slede DS sa 22,8 %, PSS sa 17,5 % i DSS sa 8,9 % glasova.

9. septembar, petak

Administrativni odbor Skupštine SCG doneo je odluku da se plate poslanika povećaju na oko 1000 evra neto.Protiv ove odluke bili su poslanici G17 plus i SRS.

Peto opštinsko javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg potpredsednika vlade Srbije Čedomira Jovanovića zbog neovlašćenih poseta u zatvoru pripadnicima "zemunskog klana" Dušanu Spasojeviću i Miletu Lukoviću. Ročište po ovoj tužbi zakazano je za 7. novembar.

Predsednik Pokreta Snaga Srbije Bogoljub Karić održao je konferenciju za štampu ispred zgrade "Beograđanke", nakon povratka u zemlju posle 2 meseca izbivanja iz zemlje. Prethodno je PSS saopštio da se boje da se njihovom predsedniku priprema hapšenje. Karić je ponovio da nema razloga da se plaši hapšenja i optužio "kvazieksperte" da su plaćenici koji rasprodaju Srbiju. On je obećao da će, kada on bude premijer, svi odgovarati.

11. septembar, nedelja

Predsednik Srbije Boris Tadić dao je intervju FONET-u u kojem je naglasio da se zalaže za očuvanje državne zajednice SCG i da se protivi nezavisnosti Kosova. Govoreći o vladi Srbije on je naglasio da je potpuno siguran da je Srbiji potrebna jedna drugačija vlada koja će moći da obezbedi stabilnost vladavine u naredne četiri plus četiri godine.

12. septembar, ponedeljak

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen izjavio je da se Kosovo nalazi bliže nego ikada ostvarenju svojih ciljeva. On je kosovskim političarima kao prioritete preporučio nacionalno jednistvo, brigu oko ispunjenja standarda i pripremu za predstojeće pregovore o statusu Kosova.

13. septembar, utorak

U Ujedinjenim nacijama održana je jubilarna generalna skupština kojom je obeleženo 60 godina od prvog zasedanja. Naša delegacija bila je jedina u kojoj nije bilo predsednika države ili vlade, a predvodili su je ministar spoljnih poslova Vuk Drašković i ministar inostranih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović. Predsednik SCG Svetozar Marović rekao je na upit predsednika vlade Vojislava Koštunice da je sprečen da otputuje za Njujork.

Kosovski predsednik Ibrahim Rugova izjavio je da će predvoditi tim Kosova u pregovorima o konačnom statusu ove pokrajine. U timu će pored njega biti i predsednik parlamenta, premijer i lideri dve najveće opozicione partije Albanaca.

Svetska banka je objavila da je SCG svrstala na 12-to mesto u svetu po brzini reformi sprovedenih u toku 2004-te godine.

Agencija za privatizaciju je po nalogu Vlade Srbije objavila tender za privatizacionog savetnika za NIS .

Poslanički klub Demokratske stranke u Skupštini Srbije podneo je predlog za izglasavanje nepoverenja ministru pravde Zoranu Stojkoviću .

Haškom tribunalu predao se optuženik Sredoje Lukić. Lukić će iz Republike Srpske otputovati za Hag.

14. septembar, sreda

U Beogradu su uhapšeni sudija Vrhovnog suda Srbije Ljubomir Vučković koji je osumnjičen da je primio mito kako bi intervenisao povodom žalbe u slučaju "Jotkina grupa" i zamenik specijalnog tužioca za organizovani kriminal Milan Radovanović zbog sumnje da je odao službenu tajnu.

Odgovarajući na optužbe na njegov račun i račun DSS-a koje su govorile o dogovoru sa SPS-om povodom ukidanja optužnice protiv Marka Miloševića, ministar pravde Zoran Stojković optužio je bivšeg specijalnog tužioca Javana Prijića, bivšu vd. predsednika Srbije Natašu Mićić i bivšeg potpredsednik avlade Srbije Čedomira Jovanovića za zloupotrebe položaja u različitim situacijama.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je da je vlast u Beogradu obećala da će Ratka Mladića izručiti Tribunalu pre 5. oktobra.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji i Crnoj Gori Dejvid Gauen izjavio je da je za predstojeće pregovore o statusu Kosova neophodno da sve opcije budu na stolu i da njegova vlada smatra da je nezavisnost takođe jedna od opcija.

Skupština Republike Srpske podržala je stav Vlade RS kojim se odbija sporazum o reformi policije u Bosni i Hercegovini.

Haški tribunal odlučio je da predmet protiv hrvatskih generala Rahima Ademija i Mirka Norca ustupi hrvatskom pravosuđu.

15. septembar, četvrtak

Na zasedanju Generalne skupštine UN govorio je ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković . On je naglasio da SCG traži i očekuje zaštitu prava Srba na Kosovu i Metohiji koji su trenutno najugroženija etnička grupa u Evropi.

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen izjavio je da na Kosovu postoji jasna saglasnost o tome šta se zapravo želi u vezi sa budućim statusom Kosova, dok Beograd, s druge strane, ima nedefinisanu politiku "više od autonomije, manje od nezavisnosti". On je dodao da povratku izbeglica na Kosovo ne pogoduje nerešen status Kosova i da Beograd ne sarađuje uvek u naporima da se promiviše povratak.

16. septembar, petak

U intervjuu Blicu ministar finansija Mlađan Dinkić optužio je predsednika SCG Svetozara Marovića i ministra odbrane Prvoslava Davinića da su odgovorni za štetne ugovore koje je vojska zaključila sa firmom Mileta Dragića. On je ugovor okarakterisa kao običnu krađu i dodao da zbog afere sa vojnom opremom neko mora da odgovara i da on namerava da da ostavku na mesto ministra i čak da se povuče iz politike u suprotnom. Na ove optužbe Svetozar Marović je odgovorio da je on čist i pošten i da poziva Dinkića da sve što ima protiv njega ustupi evropskim sudovima. Funkcioner DPS-a Miodrag Vuković izjavio je da Dinkićeve optužbe predstavljaju kontinuitet velikosrpske politike prema Crnoj Gori.

17. septembar, subota

Ministar u ostavci Prvoslav Davinić saopštio je da je Ministarstvo odbrane SCG predložilo Savetu ministara da ne primenjuje odluku o nabavci vojne opreme, dok nezavisni stručnjaci ne ocene ceo postupak ugovaranja. On je istovremeno odbacio optužbe Mlađana Dinkića u vezi ove vojne afere.

18. septembar, nedelja

Crnogorski premijer Milo Djukanović upozorio je da će zvanična Podgorica povući sve osoblje koje predstavlja Crnu Goru u Beogradu ako Vlada Srbije "nastavi sa pravno-političkim nasiljem nad institucijama državne zajednice".

19. septembar, ponedeljak

Predsednik Srbije Boris Tadić otputovao je u posetu Sjedinjenim Državama koja će trajati do 21. septembra.

20. septembar, utorak

Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke, izjavio je da je uprava otkrila zloupotrebe u javnim nabavkama, putem kojih bi, da su realizovane, Srbija bila oštećena za 90 miliona eura.

Predstavnici automobilskih kompanija "Fiat" i " Zastava vozila " potpisali su Ugovor o licenci za montažu automobila Fiat Punto u kragujevačkoj fabrici.

Sudsko veće u procesu otpuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića odbilo je, kao neosnovan, predlog specijalnog tužioca da Dejanu Milenkoviću Bagziju bude dat status svedoka-saradnika.

Helsinški odbor u Srbiji upozorio je da je predsednica tog odbora Sonja Biserko izložena ozbiljnim pretnjama. U saopštenju se navodi da je u nevedenim novinama objavljena adresa njenog stana u okviru teksta u kojem je ona karakterisana kao hrvatski špijun, što predstavlja poziv na linč.

21. septembar, sreda

Predsednik Srbije Boris Tadi ć izjavio je, gostujući na televiziji CNN, da je dužnost Srbije da pronađe i izruči generala Ratka Mladića Haškom tribunalu i da će to biti urađeno.

Učesnicima afere oko nabavke vojne opreme biznismenu Miletu Dragiću i pukovniku Jovici Vučkoviću određen je jednomesečni pritvor.

Poslanik SPS Milutin Mrkonjić izjavio je da su on i još dvojica njegovih kolega istupili iz poslaničkog kluba SPS-a i postali nezavisni poslanici SPS - Slobodan Milošević.

22. septembar, četvrtak

Vlada je saopštila da je sa nosiocem Liste za Sandžak Sulejmanom Ugljaninom potpisala ugovor o pristupanju Liste za Sandžak vladajućoj koaliciji. Dogovoreno je da, u zamenu za podršku vladi, funkcioneri Liste za Sandžak dobiju mesta pomoćnika ministra u ministarstvu prosvete, minstarstvu za kapitalne investicije i ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

U intervjuu listu Danas, predsednica Koordinacinog Centra za KiM Sanda Rašković Ivić precizirala je formulu "manje od nezavisnosti, više od autonomije" za koju se zalaže Vlada srbije. Ona je rekla da bi Kosovo dobilo zakonodavanu, izvršnu i sudsku vlast, ali da bi srpska policija čuvala granicu, a postojao bi jedan ministar odbrane i jedan ministar spoljnih poslova i jedno mesto u Ujedinjenim nacijama.

Narodna banka Srbije saopštila je da su direktne strane investicije u prvih osam meseci ove godine u Srbiji iznosile milijardu dolara.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun upozorio je da će se RS suočiti sa izolacijom ukoliko i dalje bude odbijala reformu policije.

23. septembar, petak

U Beogradu su se sastali ministri kulture Srbije i Kosova Dragan Kojadinović i Astrit Haračija i razgovarali o pitanjima vezanim za kulturnu razmenu i obnovu manastira na Kosovu i Metohiji.

Funkcioner Demokratske stranke i direktor Narodne kancelarije Dragan Đilas izjavio je da su vanredni parlamentarni izbori mogući na proleće 2006-te godine. On je rekao da bi posle tih izbora mogla biti formirana vlada u kojoj bi bile DS i DSS, dodavši da bi sada uslov za to bilo "delimično očišćenje" DSS-a.

25. septembar, nedelja

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Sanda Rašković Ivić iznela u javnost izmenjene forme plana za Kosovo i Metohiju koji je on dogovorio sa predsednikom vlade Vojislavom Koštunicom. On je rekao da su neki delovi plana taktičkog i strategijskog karaktera i da nisu za iznošenje u javnost ovog trenutka.

Funkcioner DPS-a Miodrag Vuković izjavio je da je kandidat za ministra odbrane, general Zoran Stanković, apsolutno neprihvatljiv za Crnu Goru. On je dodao da se pre izbora novog ministra mora razjasniti afera oko nabavke vojne opreme.

U opštini Kula održani su lokalni izbori. Na ovim izborima SRS je osvojila 31,61% glasova, DS 19,49%, G17 6,21%, PSS 6,16% i DSS 5, 73%. Ostale stranke osvojile su manje od 5% glasova.

26. septembar, ponedeljak

Predsednik Srbije Boris Tadić i zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić razgovarali su o aktuelnim političkim pitanjima. Nikolić je izjavio da su se složili da je neophodno da se raspišu vanredni parlamentarni izbori.

Predsednik Pokreta Snaga Srbije Bogoljub Karić ocenio je da su vanredni parlamentarni izbori neminovni najdalje na proleće 2006. godine.

Visoki predstavnik EU Havijer Solana rekao je u Briselu da će rešavanje zamršenog kosovskog pitanja biti "tugaljiv" postupak zbog suprotstavljenih stanovišta dveju strana i zbog nedostatka stabilnog političkog vođstva koje je sposobno da donosi teške odluke. On je naglasio da strategija EU za zemlje Balkana počiva na obećanju da će EU pružiti pomoć zemljama regiona da se priključe EU, čim ostvare napredak u reformama i regionalnom pomirenju.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je da nikada ne bi žrtvovao nezavisnost Crne Gore zbog bržeg ulaska u EU.

RTV Pink po čela je emitovanje informativne emisije "Nacionalni dnevnik" u terminu od pola osam uveče.

27. septembar, utorak

Premijer Crne Gore Milo Đukanović njavio je da će referendum o nezavisnosti Crne Gore biti održan između početka februara i kraja aprila 2006-te godine.

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da nema osnova za krivično gonjenje Miroljuba Labusa u vezi sa stipendijom "Eriksona".

59% akcija Nacionalne štedionice prodato je grčkoj EFG Eurobank. Država Srbija ostala je vlasnik 37,6% akcija. S obzirom da su formiranje i vlasničke promene u Nacionalnoj štedionici i ranije bili predmet kritike javnosti ova prodaja izazvala je u narednim danima nove reakcije. Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać ocenila je da je situacija oko Nacionalne štedionice najveći poraz demokratske vlasti formirane nakon 5. oktobra. Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da je ponosan na ono što je uradio u vezi Nacionalne štedionice.

28. septembar, sreda

Administrativni odbor Skupštine Srbije odlučio je da Esad Džudžević i Bajram Omeragić ostaju poslanici. Oni su bili prethodno postavljeni za zamenike ministra, ali je potom skrenuta pažnja da državni službenici, osim ministara, ne mogu biti istovremeno i poslanici. Ova dvojica poslanika Liste za Sandžak odustali su od preuzimanja dužnosti zamenika ministra, a te dužnosti preuzeli su drugi funkcioneri Liste za Sandžak.

29. septembar, četvrtak

Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte rekla je u Beogradu da je očekivala hapšenje generala Ratka Mladića do 11. jula ove godine, ali da je novi rok decembar i godišnjica Dejtonskog sporazuma.

Predsednik Srbije Boris Tadić je posle susreta sa Benediktom XVI u Vatikanu rekao kako se nada da će do posete pape SCG doći što pre.

Bivši ministar pravde i predsednik DHSS-a Vladan Batić zadržan je u utorak uveče u pritvoru zbog optužbi da je u vreme dok je bio ministar pravde učestvovao u neovlašćenom puštanju na slobodu pripadnika "Jotkine grupe" Nenada Jovanovića. Predsednik SPO Vuk Drašković zatražio je da Batić odmah bude pušten da se brani sa slobode. U Domu omladine održana je tribina na kojoj su govorili Čedomir Jovanović, Vesna Pešić, Vladimir Beba Popović i drugi čelnici nekadašnje koalicije DOS. Oni su osudili pritvaranje Vladana Batića i najavili borbu protiv diktature Vojislava Koštunice.

Na predlog mađarskih poslanika, Evropski parlament usvojio je rezoluciju u kojoj izražava zabrinutost zbog učestalih kršenja ljudskih prava i odsustva zakona u Vojvodini, posebno kršenja prava mađarske manjine.

Evropski parlament saopštio je da Turska mora da prizna genocid nad Jermenima za vreme otomanske vladavine 1915 ukoliko želi članstvo u EU.

30. septembar, petak

Bivši ministar pravde Vladan Batić pušten je na slobodu uz obrazloženje da je postupak protiv njega obustavljen jer je specijalni tužilac smatrao da nema osnovane sumnje da je Batić izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo je da na slobodu do početka suđenja pusti generale Nebojšu Pavkovića i Sretena Lukića.

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da je grupa osoba u sredu uveče demolirala zgradu Episkopije dalmatinske u Šibeniku.

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM