Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Komentari

Debata

Hronika

Linkovi

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Komentari

Izjava Djordja Vukadinovica za "Institute for war & peace reporting"*1

- Komentar Ðorda Vukadinovic na Deklaraciju o Kosovu i Metohiji, usvojenu u Skupštini Srbije


Prevashodan razlog za usvajanje parlamentarne deklaracije o Kosovu i Metohiji je unutrašnjopoliticke prirode. Politicka elita u Srbiji time je želela da pacifikuje srpsku javnost, koja je uznemirena zbog teroristickih napada na Srbe na Kosovu, i da time demonstrira svoju brigu za tamošnje Srbe. Iako je Kosovo kao politicka tema dugo vremena bilo marginalizovano, iako se vlast DOS dugo ponašala poput Miloševica, verujuci da ce se problem rešiti sam od sebe, zlocin u Goraždevcu je iznova mobilisao javnost u Srbiji za tu temu, tako da je takva reakcija politicke elite bila logicna i ocekivana.
Sa druge strane, iako Deklaracija u medunarodnim okvirima ima domet neobavezujuce formulacije, ona bi mogla da bude shvacena i kao neka vrsta srpske platforme za buduce pregovore. Medutim, konsenzus uz koji je izglasana Deklaracija ne znaci da zaista postoji konsenzus o tom pitanju, ni u srpskoj politickoj eliti, cak ni u vlasti DOS. Naime, ni srpska strana ni medunarodna zajednica nemaju ideju šta bi sa Kosovom, za razliku od Albanaca, koji, bez obzira na medusobnu feudalnu rascepkanost i sukobljenost njihove elite, imaju potpun i pravi konsenzus o nezavisnom Kosovu.
Ta situacija najbolje se vidi u formulacijama kojim se tim povodom služi srpska vlast, buduci da se o Kosovu govori kao o neotudivom delu Srbije i SCG, dok fakticko stanje govori sasvim drugacije. Naravno, jednako su daleko od realnosti i formulacije iz medunarodne zajednice o multietnickom Kosovu, koje padaju u vodu kada se vidi da Srbi tamo žive u anticivilizacijskim getima, u kojima su izloženi napadima i maltretiranju. Zbog toga bi se moglo reci da, cak i kada bi Srbija uhvatila zlatnu ribicu i mogla da poželi neku želju da reši tu krizu na Kosovu, sve to ne bi vredelo jer ne postoji konsenzus koji bi omogucio da se ta želja uopste formulise.
Iz toga pristice drugi važan unutrašnjepoliticki momenat. Naime, postojale su naznake da je srpska vlast bila spremnija da prihvati realnost na Kosovu u mnogo vecoj meri nego što se to može naslututiti iz Deklaracije. Ali ona je na unutrašnjem planu, zbog brojnih afera, generalno izgubila podršku gradana da bi sada mogla da ozbiljnije zasece u kosovski problem. Zbog toga Deklaracija o Kosovu ima i tu dimenziju da, koliko je moguce, skrene pogled sa krupnih unutrašnjih problema sa kojima je suocena vlast.


*(deo te izjave se moze naci i na adresi "Institute for war & peace reporting"

 

Copyright by NSPM