Home
Komentari
Debate
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
Prikazi
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Razmimoilaženje Tadića i Koštunice oko izlaska na izbore na Kosmetu

   

Politika, 7. oktobar

RAZMIMOILAŽENjA POVODOM IZBORA NA KOSMETU

Uzdrmana kohabitacija

Neizvesnost oko budućih odnosa vlade i predsednika

Poziv predsednika Srbije Borisa Tadića Srbima sa Kosmeta da izađu na izbore dočekan je „na nož” u većem delu domaće političke javnosti. Nemali je broj ocena da je time dovedena u pitanje dalja kohabitacija između republičke vlade i predsednika Republike. Pri tom, suprotni stavovi Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice o važnom problemu kosmetskih izbora verovatno će se odraziti i na tok najavljenih pregovora o saradnji u lokalnim skupštinama, pa i u parlamentu Vojvodine.

„Naravno da će ovaj Tadićev potez i pogotovo polemika povodom njega imati uticaja na prirodu saradnje vlade i predsednika”, potvrđuje i Đorđe Vukadinović, urednik časopisa „Nova srpska politička misao”. Pri tom on ukazuje da, „po običaju, ima mnogo preterivanja u pogledu toga”. Nije ta saradnja ni bila, niti je mogla biti idilična, kako su neki priželjkivali, a neki možda strahovali. Od početka je ona bila interesno motivisana, što je, na kraju krajeva, u politici normalna i razumljiva stvar, ističe Vukadinović.

– U odnosu na raniju žestoku konfrontaciju DS-a i DSS-a, ova kohabitacija je zaista predstavljala promenu, ali daleko od toga da su interesi, politički ciljevi i ideali Koštunice i Tadića postali identični. Sadašnje razmimoilaženje je to samo otvoreno pokazalo – smatra Vukadinović.

Interesno zbližavanje

Prema njegovim rečima, nešto zbog uverenja, a nešto zbog toga što je podložniji „sugestiji” međunarodne zajednice, odnosno zapadnih političkih predstavnika, Boris Tadić je promenio stav o pitanju izlaska Srba na izbore. Vojislav Koštunica je, s druge strane, a daleko od toga da je „nekooperativan”, ipak u tom pogledu nešto tvrđi i samostalniji, ili makar sporiji u prihvatanju tih sugestija, objašnjava Vukadinović. Više nego što je to politički realno, njih dvojicu približio je drugi krug predsedničkih izbora i interes da se zajednički suprotstave rastu radikala, kao i dobar lični kontakt.

Ali čak i da nije bilo ovog razmimoilaženja oko izbora na Kosmetu, nije bilo realno očekivati neku stabilnu i idiličnu koahabitaciju (i to na svim nivoima), baš kao što ni nakon ovog sukobljavanja ne znači da kohabitacija neće još neko vreme potrajati i da neće biti koalicija na lokalnom nivou, ocenjuje Vukadinović.

Ista politička logika i interes koji ih je ranije zbližio navešće ih da zajednički nastupaju i u mnogim lokalnim skupštinama.

– Ovo razmimoilaženje, dakle, ne znači da će početi totalni rat između njih, ne znači da neće biti lokalnih koalicija ili da će odmah biti raspisani vanredni parlamentarni izbori. Srpska politička mapa je mnogo složenija i ne zavisi samo od odnosa Koštunica – Tadić ili od odnosa između DS-a i DSS-a – kaže Đorđe Vukadinović.

I Goran Budžak, saradnik Instituta za političke studije, smatra da bi ovaj model kohabitacije trebalo da nastavi da funkcioniše. Kolizija izazvana razmimoilaženjem stavova predsednika Tadića i premijera Koštunice, odnosno Vlade Srbije, o učešću Srba na kosmetskim izborima, ne mora drastično da se odrazi na njihovu dalju saradnju. Ali, u svakom slučaju može da utiče na razgovore o lokalnim koalicijama – pogotovo što će u tim razgovorima od značaja biti i lični odnosi na lokalnom nivou, a ne isključivo eventualni dogovori stranačkih centrala.

Razlika u stavovima

– Aktuelna razlika u stavovima oko Kosmeta usložnjava čitav postupak, pregovore i ostvarivanje dogovora o lokalnim koalicijama, ali mislim da će sve ostati u okvirima dosadašnje saradnje. Drastični potezi tipa vanrednih parlamentarnih izbora ne odgovaraju ni jednoj ni drugoj strani. Njihov eventualni oštriji sukob vratio bi im se kao bumerang – javnost bi bojkotovala sada vladajuće stranke i okrenula se radikalima i nekim manjim partijama – ističe Budžak.

Politički analitičar Ljiljana Baćević rekla je Tanjugu da razmimoilaženje predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice oko izlaska Srba na izbore na Kosovu i Metohiji ugrožava stabilnost države, kao i krhku kohabitaciju vlasti i opozicije. „Rezultat tog sukoba može da bude dramatičan, jer, između ostalog, može da dovede i do pada vlade u skorijoj budućnosti, pošto ona opstaje uz prećutnu saglasnost DS-a”, rekla je Baćević.

Međutim, koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da je Tadić „ovim činom najavio prekid razgovora o koalicijama na lokalnom nivou i objavio prekid kohabitacije s vladom”.

Upozoravajući da je, ukoliko kompromis između Tadića i vlade ne bude postignut, cena koja je sada plaćena visoka, Janjić smatra da će „ona, najverovatnije, stvoriti realnu koaliciju radikala, socijalista, Demokratske stranke Srbije i možda G17 plus, a takav raspored neće doneti ništa dobro ni DS-u, ni demokratskim snagama”, prenosi Beta.

Saradnik Instituta društvenih nauka Vladimir Goati ocenio je da od definitivnog razlaza DS-a i DSS-a koristi ne bi imale ni jedna ni druga stranka, i da bi zato bilo logično očekivati iznalaženje kompromisa u vezi sa pitanjem izbora na Kosovu i Metohiji.

„Teško je bilo poverovati da će i ovakva vlada, koja je programski šarolika, uopšte biti formirana. Da li je moguć neki novi sporazum sa DS-om kao najuticajnijom političkom snagom u zemlji, ne znam, ali ako do toga ne dođe, evropsko opredeljenje građana će ostati puki san”, rekao je Goati u izjavi Beti.

Politikolog Dušan Pavlović je ocenio da jučerašnji poziv predsednika Tadića kosmetskim Srbima neće bitnije uticati na odnose DS-a i DSS-a, jer stranka premijera Vojislava Koštunice ne može imati nikakvu korist od takvog sukoba. „Vladi se ne isplati da ulazi u sukob sa DS-om, jer predsednik Tadić je, kao lider najjače stranke u zemlji, u političkom smislu trenutno veoma snažan”, rekao je Pavlović.

Biljana Baković

 
     
     
 
Copyright by NSPM