Home
Komentari
Debate
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
Prikazi
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Neuspela privatizacija "Knjaza Miloša"

   

Ruža Ćirković

Ničija zemlja na Labusovoj grbači

Do srede posle jedanaest sati još sam uobraženo verovala u značaj svog novinarskog doprinosa borbi za spasavanje Srbije. A onda mi je Vlada Srbije pukla pred očima. Kao gola istina. Da Srbiji spasa nema. A da se na njenom spasavanju i ne radi. Nije o tome nikako ni bila reč. Pa sam odmah odjurila kući, gde je svakoj pristojnoj ženi i mesto. S vrata, ko u onom filmu za sva vremena, vičem : "Decooo... Zaključavaj za mnom vrata. Eto ide Vlada Srbije. Ona će sve da nas ukine, a UBPOK onda da nas pohapsi". Neki visoki zvaničnici Svetske banke i Evropske investicione banke i svih drugih svetskih sila rekli su joj da je to u redu. A onda je stvarno u redu.
Gledam televiziju. Tu je i ministar pravde. Znači i ukidanja i hapšenja su po zakonu. Nema da brinem. Vlada je ukinula odluku Komisije za hartije od vrednosti od srede, ili možda od ponedeljka, ili od nekog drugog dana, kad je spavala (mislim vlada) umesto da članove Komisije drži na telefonskoj vezi. A onda će im poslati UBPOK da vidi kad i kako neprijatelj spava. Posle je ta odlučna odluka ublažena: svi će biti ukinuti, a možda i pohapšeni. Neće samo komisija. Toliko su svi naljutili Vladu. Da će od jeda na kraju uhapsiti i samu sebe. Mada bi najbolje bilo da je to uradila odmah na početku.


NEZAVISNOST: Potpredsednik Vlade Miroljub Labus je priznao da je u svojoj kući, usred procedure za preuzimanje akcija aranđelovačke firme za proizvodnju sokova i mineralne vode, primio zamenika predsednika svetski poznate i priznate francuske kompanije Danon. Jednog od učesnika u tom preuzimanju. Na intervenciju jedne strane ambasade. A da je to u redu, potvrdio mu je i jedan visoki zvaničnik Svetske banke. Sve ostalo je samo bolesna fantazija bolesne žute štampe. I svih bolesnih članova Komisije za hartije od vrednosti koji će napuniti sve beogradske bolnice tako da za nas ostale bolesnike neće biti mesta pod bolesničkim suncem Srbije.
"Ljudi u komisiji nisu dorasli poslu", "ispravno bi bilo da niko ne može da utiče na njih", a "činjenica je da je u procesu preuzimanja akcija Knjaza Miloša bilo neregularnosti sa svih strana". Tako nas kadi dok prestrašeni cmizdrimo moleći boga za predinfarktno stanje ministar finansija Mlađan Dinkić. On nije tako mislio kad je tu istu komisiju predlagao i birao. Ili je mislio baš tako. Samo se cela kombinacija otela kontroli. Oni koji je trebalo da njega i Labusa slepo slušaju, zašta su lepo i izabrani, sad izgleda slušaju nekog drugog. Makar to bio i zakon - ne može. A tek pre dva meseca, isti Labus i isti Dinkić, crkli su da na mesto predsednika Komisije bude izabran njihov tada stranački drug Milko Štimac. Sa kojim, kao stranka, nisu imali ništa dok je bio direktor Instituta G 17. Pa su onda malo imali nešto dok je bio njihov stranački poslanik. Pa onda nisu imali ništa dok je bio predsednik Komisije. Samo su mu malo telefonirali i malo mu objašnjavali šta je zakon, a šta je UBPOK. Ili BIA, kako ko voli. Članovi Komisije za hartije od vrednosti su, voljom ove vlasti koja toliko ljubi nezavisnost, stranački predstavnici. Niko od njih nije poznat i priznat finansijski stručnjak, koga bi stručni ugled štitio od Labusovih dobronamernih intervencija.


TAJKUNIZACIJA: Da Labus i Dinkić iz nedavnih izbornih polukalvarija svoje stranke i iznenadnog sjaja Karićeve zvezdice ništa nisu naučili, pokazali su nam odmah pošto su sve ukinuli i pohapsili. Kao ižvakanu žvaku bez mirisa i ukusa ponudili su nam priču o tajkunima.
"Ovo pitanje je vezano za opstanak Vlade. Ili vlada i poštovanje zakona ili tajkuni. Uostalom, zamerio sam se Kostiću za šećer, Kariću za Mobtel, a evo sada i Miši Beku. Pa koliko ekstraprofitera treba da mi se popne na glavu", rekao je Labus.
Ma koliko zastrašen bio najnovijim pretnjama iz Vlade, čovek ne može, a da ovde ne pukne od smeha. Kako se Labus zamerio Kostiću za šećer? Kako se zamerio Kariću za Mobtel? A kako ekstraprofiteru Miši Beku? Koliko je javnosti i meni poznato, šećerom (i šećeranama) i dalje se sladi Miodrag Kostić. Kostićeva brokerska kuća M&V investment zastupa učesnika u preuzimanju Knjaza Miloša Investicioni fond Balkan Limitid. Mobtel je i dalje 100 posto u rukama Karića. A Miša Beko, kad mu tepa Labus da mu tepam i ja, nije ekstraprofiter. Iako je njegova bivša firma bila na tom spisku. Neki su pričali da je to zato što je kum gotovo veličine Vojina Lazarevića. Kratko je ljudsko pamćenje, ali mislim da ekstraprofiter nije ni Kostić. Ma gotovo sam sigurna.
A što se tiče fondova čiji krajnji vlasnici nikom nisu poznati, vlast kojoj su od samog početka, sa mislim osam meseci pauze, od oktobra 2000. godine pripadali i Labus i Dinkić mogla je da zabrani učešće takvih tajnih fondova u našoj privatizaciji. Kao što su učinile neke druge zemlje, poput Slovenije. Ali bilo bi nezgodno. Takvi su fondovi naši glavni investitori. Gledaj Salford, gledaj Midlend, a da ne pričam o vlasništvu iz drugog reda.

 
     
     
 
Copyright by NSPM