Home
Komentari
Debate
Hronika
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
Prikazi
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Parlamentarni izbori

   

Razgovor Djordja Vukadinovica sa Goranom Tarlacem.

(Tekst objavljen u poslednjem broju banjaluckog Reportera.) 

 

Djordje  Vukadinović, politički analitičar i urednik Nove srpske političke misli.

Mislite li da se na proteklim predsednickim izborima desio proces “skretanja u desno”. Zašto je Nikolic, suštinski, pobedio Mićunovića?

- «Desno skretanje» je evidentna pojava nakon ovih, kao, uostalom, i prošlogodišnjih predsedničkih izbora. Medjutim, ne bih rekao da je to glavni razlog Mićunovićevog apsolutnog poraza i Nikolićeve relativne pobede. Ovde ideološke odrednice tipa levica i desnica nisu igrale naročitu ulogu, kako sada, tako ni u septembru dvehiljadite, pa ni onda kada je pobedjivao Milošević i «levičarski» SPS. Ukratko, Nikolić je pobedio zato što je – kao i Koštunica prošle godine - bio oličenje i u tom trenutku najjači adut antidosovske opozicije. Na proteklim izborima, on je bio glas obmanute, socijalno ugrožene i nacionalno ponižene Srbije, koja retko dolazi na televizijske špice i naslovne strane, ali još uvek predstavlja ubedljivu većinu. 

U kojoj meri bi rezultati ovih izbora mogli da utiču na odluke birača na parlamentarnim izborima?

- Uticaće itekako. Ali ne u smislu pukog preslikavanja rezultata predsedničkih izbora, već prvenstveno kao pokazatelj izbornog trenda i antidosovskog raspoloženja srpskog javnog mnjenja. Konačno je javno manifestovano koliko je ova vlast nepopularna medju gradjanima i koliki je bio raskorak izmedju podrške koju uživaju i gotovo apsolutne vlasti koju su posedovali. Na parlamentarnim izborima će konkurencija biti znatno veća, i radikalima će teško poći za rukom da postignu isti rezultat, ali sa ovim vetrom u ledja svakako će se boriti za sam vrh. U svakom slučaju, mesto na pobedničkom postolju (plasman medju tri najjače stranke) im je zagarantovano. Njihov plasman će direktno zavisiti od (ne)uspešnosti kampanje DSS-a, kao i od toga da li će SPS uspeti da se digne i povrati od radikala deo svojih tradicionalnih glasača. 

Mislite li da su stranke ex DOS-a spremne da se suoče i da otvoreno govore o sopstvenim greškama tokom kampanje?

- Meni se čini da problem D(O)S-a i Dragoljuba Mićunovića ne leži u neadekvatnoj kampanji i pogrešnoj izbornoj taktici, već u svemu onome što je ova vlast činila ili nije činila u prethodne tri godine. Nije, dakle, problem u ovom ili om spotu ili sloganu, već u damatičnom raskoraku izmedju ogromnih obećanja sa kojima je vlast startovala i više nego skromnih, a u isto vreme preko svake mere reklamiranih rezultata.  Ukoliko su to u DS-u konačno shvatili možda još nije kasno da izbegnu katastrofu u decembru.

Kakvu kampanju predviđate tokom narednih mesec dana? Da li se može očekivati otvaranje nekih novih afera i sl.? Da li će ta kampanja biti nastavak jedne prethodne, koja nije bila predizborna, bar ne u toj formi, a koja se svodila, pre svega, na afere?

- Očekujem vrlo bučnu i prljavu kampanju, kakva – doduše neobjavljena – u Srbiji traje još od kraja 2001. Sav prljav veš, i sve što je u medjuvremenu prikupljeno i čuvano po arhivama i ladicama izbiće na videlo narednih nedelja i moram priznati da sa dosta zebnje, da ne kažem i straha, očekujem ovu kampanju. Nadam se samo da će ipak sve da ostane samo na teškim rečima i verbalnim sukobima.

Da li vas je iznenadilo to što je DS prelomila i odlučila da izađe samostalno na izbore? Da li je u pitanju izdaja manjih stranaka koje su Vladu Srbije održavale u životu ovih godina?

- Nije me uopšte iznenadilo. Simbioza DS-a i malih strančica je bio brak iz obostranog političkog računa (DS njima mrvice nezaslužene vlasti, a oni njemu lažnu parlamentarnu većinu), i bilo je iluzorno tu očekivati ljubav i lojalnost sa bilo koje strane. Mislim, ipak, da je cenzus od pet procenata previsok i da je trebalo da bude smanjen, mada sam siguran da većini političkih “giganata” koji su do juče harali srrpskom medijskom i političkom scenom ni to ne bi mnogo pomoglo. 

 
     
     
 
Copyright by NSPM