Home
Komentari
Debate
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
Prikazi
Linkovi
   
 

POLEMIKE

Prenosimo NIN: Polemika oko desnice u Srbiji

   


Boško Mijatović

Ima - nema

(“Carstvo levice”, NIN br. 2779)

Pratim razmenu misli između Miše Đurkovića i Dušana Pavlovića o desnici i levici i podosta razumem, ali jedno ne razumem: šta Pavlović misli - da li postoji podela na levicu i desnicu i da li desnica uopšte postoji. Nije Pavlović izbegao da odgovori na ovo pitanje, ne, čak je ceo tekst njemu posvetio, ali je on toliko protivrečan da ja ne razumem šta se tu tvrdi.

U prvom pasusu Pavlović kaže “da se u evropskoj politici levica i desnica definiše poglavito u odnosu na ekonomski program. Desna stranka je ona koja se zalaže za... Leva stranka ne spori... ali smatra...”. Iz ovoga bi razuman čitalac mogao da zaključi da u Evropi postoje i leve i desne političke stranke, a i da je poznato šta je jabuka razdora.

Ali, već u sledećem pasusu on iznosi nešto sasvim drugo: “Politički gledano, u Evropi podela na levicu i desnicu... danas ne postoji.” Vidi sad! Čista kontradikcija sa rečenicom iz prethodnog pasusa. Jedini spas iz ove protivrečnosti je sledeći: da Pavlović smatra da podela političkog spektra iz razloga različitih ekonomskih programa nije politička. Ali, kako nije politička kada dovodi do podele baš političke sfere na suprotstavljene političke opcije?

Kako stojimo sa političkom teorijom? Možda nam ona pruži rešenje zagonetke? Pavlović tu nema dileme: “u političkoj teoriji podela na levicu i desnicu ne postoji”. Uh. A da nema neko “ali”? Ima: “U teoriji doduše nalazimo konzervativnu misao koja se može uzeti kao teoretska osnova desnog političkog programa”, kaže, opet ne trepnuvši, Pavlović. Ovde mi već skače pritisak i molim u sebi: “rešite se već jednom - da li postoji ili ne postoji?”. I još naš autor lepo kaže da postoji “desni politički program”. Ukoliko on postoji, a podela na levicu i desnicu ne postoji, onda je jedino rešenje ove logičke zavrzlame da levica ne postoji! A to Pavlović svakako nije hteo da kaže, već baš suprotno. Drugo rešenje je da konzervativna misao ne pripada političkoj teoriji, što bi i za Pavlovića bilo previše.

A kakva je situacija u Srbiji? Pavlović, sa već poznatom sigurnošću, iznosi kontradiktoran stav: “U Srbiji danas nema desnice. Tamo gde je ima, pitanje je da li nam je potrebna.” Znači, u Srbiji nema desnice, ali je ipak ima. Čini mi se - nepopravljiv slučaj.  

 
     
     
 
Copyright by NSPM