Home
Komentari
Kulturna politika
Debate
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
Prikazi
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Komentari intervjua Vladimira Bebe Popovića TV B92

   

Prenosimo Danas, 04.02.05

Nataša B. Odalović

Heroji u Hagu

Zašto premijer šalje Heroje u Hag? Da vidimo šta o tome piše svetska štampa. Na primer, nakon što se general Lazarević predao Koštunici, a ovaj ga priveo najpre na pričest, a potom kod pozornika Stojkovića da ga sprovede do aviona pa potom na herojsko poprište, odakle će se Stojković vratiti pre negoli generalu Lazareviću donesu prvi zatvorski obrok, dakle nakon predaje generala Lazarevića Koštunici, "Die Presse" u svom komentaru navodi: "Lazarevićeva odluka predstavlja politički trijumf za Koštunicu". O tome je reč.
Dakle, sprečiti premijera i ljude oko njega da srpske Heroje nadalje isporučuje Hagu - bilo tako što će Heroje hapsiti, bilo tako što će sprovoditi perfidnu mentalnu eutanaziju nad Herojima nagovarajući ih na dobrovoljnu predaju, ne bi li tako dokazao da je njegov izum dvostruke saradnje sa Hagom, kojom navodno "čuvamo dostojanstvo primičući inostranstvo"- smatram malim korakom za čovečanstvo, ali velikim za početak normalnog života u Srbiji. Zašto? Iz sasvim belodanog razloga: Samo jadna, obezglavljena vlada jedne obezvređene i moralno skrhane zemlje beznadežnih ljudi, može sebi da dozvoli isporuku svojih Heroja bilo kom zainteresovanom kupcu. Heroji se ne prodaju na tenderu. Heroji nisu "Knjaz voda", ni "Rosa", a da ne podsećam na teške reči našeg naroda po kojima ni "krv nije voda". Ako su Heroji - heroji, šta znači zbilja njihova isporuka Hagu, pa makar se za njih potom molio i sam prepodobni Amfilohije, a ne siroti srpski Patrijarh, čija suza, stvarno nema roditelja. Ako su Heroji - heroji, kakva je ovo Vlada, kakav Premijer, kakva veleizdaja isporučivati ih bilo kome. Zato: Stop Koštuničinoj saradnji sa Hagom, koja podrazumeva nagovor Heroja da se predaju. Da nagovara zločince ili osumnjičene za zločine, bilo bi normalno. Ali Heroje??? Pa nije Srbija, valjda, kvislinška prestonica Evrope po odluci premijera? Zašto nas bar putem referenduma nije zapitao, pristajemo li na to. Ako se Srbija ne pobuni protiv ovog poslednjeg i završnog udarca ukidanja osnovnog sistema vrednosti, u kojem Heroju pripadaju počasti, a zločincima - pravedan sud, onda je ovo kraj istorije. Kraj Srba i kraj Srbije.
A sada vi kažete: Da, ali, generali nisu heroji već zločinci, i da, ali, uslov je svih uslova da oni budu isporučeni Hagu? Ali ko ste vi, ili ko sam ja, da to tvrdimo? Vlast ove zemlje drži kantar boginje Pravde, i vlast ove zemlje određuje kako se šta zove. A Vlast, a nadasve srpski premijer kažu: "Generali su časni ljudi koji su herojski branili otadžbinu. Vertikala tog heroizma ide od Karađorđa, preko Mišića, do Mladića". Vlast dakle tvrdi da su generali koje Hag potražuje heroji. Molim vas da baratamo samo činjenicama. Pitam: Zašto vi, koji iz sveg grla, svakoga dana tvrdite, da su generali zločinci, olakšavate savest Premijeru, (ili mu kvarite zadovoljstvo?!) ubeđenom da je reč o herojima, i tražite da oni kao zločinci, treba da odgovaraju u Hagu? To vam je, vrlo, vrlo rđav rezon. Pustite Premijera da u tišini, eventualno konsultujući neku umnu glavu bilo ljudsku, bilo božansku, bilo ptičiju, pogleda sebe u zrcalo, neometan vašom drekom o zločincima. Pssst! Tako u tišini, sad zamislite srpskog premijera kako se obraća svom liku u ogledalu rečima: "Još jedan uspešan dan. Nagovorio sam još jednog Heroja da se preda za zločine koje nije počinio, ne on, već niko, u to sam ubeđen". Govori tako Premijer sebi u zrcalu, i zamislite sme sebe da pogleda u oči. A oko njega - muk.Ta retka vrsta korisne tišine omogućava da se jasno čuje samo odjek Premijerovog apsurda: "Nagovorio sam još jednog Heroja da se preda zbog zločina koje nije počinio...nije počinio...nije počinio..nije.." Pssst! Pssst! Ćutite još malo. Slušajte taj odjek. To nije scena iz dr Džekila....To je Srbija danas. A kakvo je to pomodarstvo uhvatilo inače "skromnog i konzerativnog" Premijera, te isporučuje Heroje? Odgovor bi glasio: Heroj će herojski da se odbrani, bez obzira zašto ga Hag traži!!! Za to vreme, penzionisani general Pavle Strugar osuđen je na osam godina "zbog granatiranja Dubrovnika 1991", a valjda se i on u Hagu herojski branio. I? I ništa, Premijer nije ukalkulisao u svoj nečuveno politikantski plan isporučivanja Heroja, činjenicu, da bi nakon njihove herojske odbrane u Hagu, i desetina godina zatvorskih kazni koje naposletku dobijaju, trebalo da se obrati naciji i objasni ponešto.
Ko će da kaže: Stop Koštunice!? Ako kažeš da su heroji, onda ne smeš da ih isporučuješ, jer za to se takođe negde odgovara. Nije tradicija srpskog naroda da izdaje Heroje. Pa i srpska deca su u svim ratovima koji su u prošlosti vođeni, streljana, jer nisu htela da izdaju Heroje svog naroda. Naravno, sve bi bilo drugačije da Koštunica privodi i isporučuje, milom ili silom, Zločince. Ili bar osumnjičene da su počinili neki zločin. Ali, Heroje!!! Zaista strašno. No, da bi isporučivao zločince, morao bi najpre da progovori da li je zločina bilo, da li je Srbija bila u ratu, ako jeste, zašto, ko je kriv, pa kom opanci, kom skije. Ali o zločinu se ćuti, a Heroji se predaju. Zato ne galamite.
Ućuti Srbijo. Pusti da se čuje samo zadovoljni glas srpskog premijera: "Nagovorio sam još jednog Heroja da se dobrovoljno preda".
Jedino u šta ne sumnjam jeste da će se njjegova svetost gospodin Pavle zaista moliti. Za generala Lazarevića sa nadom. Za Koštunicu, beznadežno.

 

 

 

 

 

  

 
     
     
 
Copyright by NSPM