Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

PRENOSIMO

Nastavak "Insajdera"

   

 

VLADIMIR BEBA POPOVIĆ:

Danas vrh DS otvoreno podržava inspiratore ubistva Zorana Đinđića

Intervju sa Vladimirom Bebom Popovićem, šefom Biroa za informisanje u vladi Zorana Đinđića, Insajderom koji je svojim svedočanstvom nedavno potresao i protresao Srbiju, plod je prepiske elektronskom poštom i telefonskih konsultacija. Njegov oštar ton se nastavlja i u ovom razgovoru, što nije toliko ni čudno uzmemo li u obzir da smo s pričom počeli od godišnjice ubistva premijera Đinđića, pretnji Čedomiru Jovanoviću, a zatim preko BIA, vojnih službi bezbednosti i Aca Tomića, stigli do Borisa Tadića i današnje Demokratske stranke.

 

GRUPA ZA LINČ I PROPAGANDU

Druga je godišnjica od ubistva Đinđića. Mislite li i vi, kao mnogi danas, da Đinđić ipak nije bio u pravu rekavši da ako ubiju njega neće ubiti reforme?

– Naravno da danas tako izgleda jer su na vlasti upravo oni kojima je Zoran tom rečenicom i poslao poruku nekoliko nedelja pre 12 marta. Oni, kojima su i smetale reforme i koji su sve činili da proces demokratizacije i evropeizacije Srbije koju je započeo sa svojom vladom, zaustave po bilo koju cenu. Ta cena je podrazumevala čak i ubistvo predsednika vlade Srbije i čoveka koji je bio motor tih promena. Ono što im je Zoran tada poručio jeste da je taj proces nezaustavljiv, kao i grudva snega koje je krenula niz planinu, kao i da će se bez obzira na pokušaje zaustavljanja i usporavanja toga procesa, on pre ili kasnije desiti. Ono što tada nije mogao da pretpostavi je da će njegovi naslednici iz demokratske stranke omogućiti onima koji su i kočili te iste reforme i učestvovali u zaveri i pripremi njegovog ubistva, da dođu olako do vlasti, a da ih na toj vlasti još i podržavaju. Zbog toga nam danas izgleda da su reforme ne samo usporene nego i potpuno zaustavljene i da se vraćamo u doba Miloševića i Šešelja. Ali, ono što je Zoran započeo rušenjem te iste diktature je proces koji stotine Koštunica i kohabitanata iz DS-a neće moći da zaustave. Zato je, u to ćemo se brzo uveriti, Zoran ipak bio u pravu.

Tokom dve godine najviše je bilo na udaru upravo suđenje za ubistvo Đinđića. Pred svaki nastavak suđenja, nešto bi se dogodilo. Ili bi se Legija predao zbog poverenja u ovu državu, ili bi Legija izdao knjigu (sad će i drugu), ili bi bio objavljen CD koji veliča JSO, ili bi se momci iz te jedinice pojavili u majicama u sudnici,Bagzi bi osporio optužnicu... Žarko Korać recimo sumnja da sve to ide iz jednog istog centra. Da li je to isti taj centar o kojem ste vi govorili - "deo SPC + deo vojske + antihaški lobi + Koštunica i drugari"?

– Opstrukciju suđenja i pokušaj pretvaranja tako važnog sudskog procesa u lakrdiju i suđenje žrtvama, a glorifikaciju dželatima sprovodi ista ona grupa koja je pre 12. marta sprovodila hajku i linč kako samog Zorana Đinđića tako i njegove vlade i politike koju je sprovodio DOS. Ta grupa je sastavljena od pojedinaca iz različitih društvenih slojeva i institucija sa jednim zajedničkim ciljem: po bilo koju cenu zaustaviti otvaranje Srbije, prihvatanje evropskih normi i standarda i samim tim zadržati stečene pozicije, kako društvene tako i materijalne. Zato su se tu zajednički i našli pojedinci iz Crkve, vojske, akademije kao i ratni zločinci i profiteri, Miloševićevi tajkuni, pojedinci iz Udbe i KOS-a , njihovi saradnici među novinarima, pojedini politicari..... Iako međusobno neki politički i društveno pripadaju suprotnim polovima, zajednički neprijatelj (demokratizacija Srbije i suočenje sa prošlošću) ih je nateralo da se skupe u jednu grupu , a onda izmisle viši nacionalni interes –"odbranu od Haga" i nađu predvodnika i zaštitnika.

RAZDVAJANJE ŽITA I KUKOLJA

Da nije to olako napadanje na institucije koje su ipak od velikog poverenja, kao SANU?

– Ne. Samo, mi živimo u licemernoj sredini u kojoj se javno cuti , a tajno ogovara i kad se onda pojavi neko ko je spreman da javno kaze istinu javnost je "sokirana"   smeloscu nekoga da to kaze i ne bavi se sustinom recenog vec onim ko je to rekao. Od stepena saznanja istine ide i intenzitet napada na onoga ko se usudi da javno progovori.

Kad kazem akademija i akademici   i laiku je jasno da ne mislim na desetine naucnika koji su tu titulu zaradili dugogodisnjim strucnim radom priznatim i u svetu . Ja mislim na one koji su tu titulu zaradili partijski bilo od Broza ,bilo od Milosevica ili danas od Kostunice. Mislim na one koji su postajali akademici jer su promovisali politiku rata i zlocina Slobodama Milosevica ,mislim na one koji su bili   saradnici udbe pod Brozom   kao nesudjeni kandidat za predsednika Srbije i omiljeni kostunicin akademik. Dobitnik sedmojulske nagrade,pisac hvalospeva Milosevicu, koji je politicki uspon zapoceo   kao   zigolo Brozove udbe ,a sve kako bi se Brozova ministarka kulture iskompromitovala i tako postigao   trenutni politicki cilj politbiroa.Danas je on " moralni autoritet"   ovoga drustva i   on se pita   Šta je, a šta nije dobro za Srbiju i Srbe. E na takve mislim kad kazem akademija jer su oni i uzurpirali tu instituciju i pretvorili je u servis dnevno- politickih obracuna i mesto gde lece frustracije iz detinjstva stvarane u Mrtvim Dubokim,Smrijecnima i slicnim toponimima.

Najveći odijum napada na vas je ipak naisao zbog napada na   crkvu.

– Lazni moral koji vlada danas u Srbiji najlakse je pratiti po odnosu prema crkvi. Prvo su pedeset godina proganjali svestenike i vaspitavali decu da se hvataju za dugme kad vide popa na ulici(zbog malera),neki hvalili i napredovali u karijeri   time koliko su ponizavali svestenike ( od jahanja do pljuvanja i samaranja),a onda su   ,samo preobuceni ,isti ti bezboznici prigrabili crkvu i istom "bahatoscu" kojom su je 45-e komunisti unistili ovi sada promovisali i svojatali. Zbog toga je nazalost crkva postala deo jednog rezima i deo jedne politike.

I tu kao i kod akademika postoji razlika i naravno da kada optuzujem mislim na "kukolj" u Crkvi,

koji nije bio imun na procese koji su se desavali poslednjih 15-ak godina.

Na primer...?

– Gledao sam pre nekoliko dana na tv prilog snimljen u kancelariji Vladike Sabackog Vasilija.   Hvali se i pun ponosa pokazuje kako izgleda njegov "dvor". Dostojan Napolena ili dela dvorca Versaj. Saloni i komadi namestaja, rucno uradjeni svi presvuceni zlatom , najnovija tehnika , pomocne zgrade,.... i sve zamislite stvoreno u poslednjih desetak godina. Bas onih u kojima je njegov narod najvise stradao,osiromasio i propatio. I to   bas tamo gde se rat vodio oko Drine, tu gde su strahovita zverstva cinjena i to sa obe strane , tu gde je posten narod ostajao bez kuca ,porodica, stoke.. ,a fukara preko noci od magacionera ili radnika postajala vlasnicima benzinskih pumpi ili "ekskluzivnih hotela". E   od takvih "uspesnih" srpskih domacina je i onaj "zlatni" namestaj i one zgrade i oprema. I sad zbog pristojnosti i hipokrizije koja vlada ovim drustvom, treba da to vidimo ali ipak cutimo i verujemo da je on "pastir" koji misli o svome "stadu".

Ili onaj   " nekrst" sto je zaseo u stolicu Prtra cetinjskog   i mlati Biblijom i krstom kao i njegovi Idoli po Sarajevu   ili Vukovaru i neprestano pokusava da izazove sukob i u Crnoj Gori jer njima kao i njihovom politickom guru-u Milosevicu samo sukob i rat odgovaraju. Nije mu smetalo da dodje u zemlju gde mu je brat Lazar Radovic posle oslobodjenja nacinio pokolje u ime komunisticke partije i stvorio zloglasna "pasja groblja". Nije se ni izvinio za ta zlodela nego je nastavio tamo gde je Lazar stao dovodeci fukaru,šljam ,kriminalce i zlocince na paljenja badnjaka nadajuci se da ce tako izazvati   novi "Holidej in" " Plitvice" " Pakrac"...Ako su to Boziji izaslanici na zemlji onda takvoj crkvi ne zelim da pripadam.

PRETNJE, METE i SMETNJE

Imate li, kao obavešten čovek, informacija o opasnosti koja preti Čedomiru Jovanoviću? Kome smeta, Đinđićevim ubicama?

– Smeta onima kojima je smetala politika DOS-a, vlada Zorana Đinđica, a kasnije Zorana Živkovića. Onima koji su u vladi Koštunice prepoznali zaštitu i neograničeno poverenje. Onima koji u normalnim drzavama leze po samicama, a ne kao u Srbiji – daju intervjue, pišu knjige, ucestvuju u političkom životu.

Da li je, nakon prašine koja se digla pre mesec dana u vezi snjegovim obezbeđenjem, sada bezbedniji?

– Sve što se dešavalo oko njegovog obezbeđenja je najobičnija lakrdija kao i sve što radi vrh ove policije. A kako i ne bi kad osim ministra "višestrukog" kriminalnog povratnika policijom rukovode njegovi "generali" poput Miroslava Miloševića, koji po svom policijskom znanju, ne bi mogao da bude ni pozornik u Sopotu,sto mu ne smeta da u svakoj prilici izrazava divljenje prvooptuzenom za ubistvo predesednika vlade Srbije. Ili, Suzana Šulejić koju je Jočić doveo u MUP po privatnoj partijskoj liniji,   iz Zrenjanina, iako ne poznaje ni Beograd, ni policiju. Dodelio joj čin generala, nekoliko uprava i značku 007.

Jasno Vam je da takav vrh policije ne uziva nikakvo poverenje pripadnika MUP-a, da su posmenjivali sve sposobne i cestite sluzbenike, a da su tim svojim nečinjenjem omogućili da se i u Beogradu   i celoj Srbiji ponovo pojave ćelavi, namršteni i ljuti "rodoljubi" sa telohraniteljima, džipovima zatamnjenih stakala, osioni i bahati, javno demonstrirajući da je došlo njihovo vreme i njihova vlada. U takvoj atmosferi , a svakodnevno podstrekivani iz mafijaskih glasila raznim lažima i odvratlucima, svakom ološu   može da padne napamet, da bi ucinio sigurno dobro delo, da ubije nekoga od onih koji predstavljaju "smetnju" Koštunici i njegovim "patriotama".

Na pitanje čija ste meta, odgovorili ste - "čija nisam". Da li ste, usled pažnje koju ste izazvali "Insajderom" i činjenicom da 55 odsto ljudi u zemlji veruje da je istina ono što ste rekli, bezbedniji sad, nakon što ste progovorili?

– Više od polovine građana Srbije veruje   da je istina ono sto sam rekao zato jer su i sami to ili znali ili naslucivali ili shvatali da ono sto im se servira kao zvanicna verzija danasnje vlasti nije i ne moze biti tacna. Ja sam samo glasno i javno rekao "Car je go!". I to je problem koji ima I Kostunica I svi njegovi causi i sluge bilo iz vlasti bilo opozicije. Lako bi se oni sa mnom obracunali (sto su i pokusali –naravno) ali im je problem sto narod nije glup kako oni misle. I sad je na delu pokusaj marginalizacije i zataskavanja svega recenog verujuci da je   bar pamcenje kratko ali i tu grese.

Hoćete li i kada doći u Beograd? Ili ste bezbedniji u Austriji?

– Naravno da ću doci u Beograd, ali je to vezano sa mojim poslovima koji su poslednjih desetak godina ( sem pauze dok sam bio u vladi) van Srbije, a sto se bezbednosti tice i pretnji koje mi se upucuju i raznim konkretnijim stvarima sve je uredno prijavljeno i poslato svim drzavnim organima u zemlji.   Desetine prijava sa vrlo preciznim imenima i detaljima su prosleđene od mojih advokata tokom poslednjih godinu dana ali naravno niko od tuzilastva, preko MUP-a, vlade, skupstine, predsednika ... nije ni odgovorio da su dopis primili. Sve ostaje u arhivama i doci ce dan kada ce javnosti morati da odgovore zasto na tako ozbiljne i znacajne dopise nisu nista preduzimali, a strane drzave ili organizacije jesu.

Da li vam je opasnost pretila od BIA?

– BIA je   deo drzavne administracije u kojoj radi 1500 ili 2000 ljudi. Vecina njih su normalni i obicni sluzbenici koji rade svoj posao kao i većina građana ove drzave. Na žalost, vrh i jedan deo poslušnika   povezanih sa kriminalcima su stvorili od ove sluzbe tako mracnu i opasnu organizaciju. Tako je uvek kad na celo dođu poslusnici politicara i osobe koje zbog   moci koju im ta sluzba daje polude. Na žalost tako je i danas na čelu potpuni laik i neznalica, a službu ponovo vode kadrovi Stanisica, Markovića,Bracanovića. Naravno da među njima ima i onih koji su vec okrvavili   ruke i kojima jedno ubistvo manje vise nije problem. I o takvim slucajevima su moji advokati obavestavali sve drzavne organe.

MIRČIĆ PORTPAROL BULATOVIĆA?

Šef BIA Rade Bulatović je prvo rekao da informacije u SAD nije iznosio on nego jedan od njegovih prethodnika, Goran Petrović. Onda je predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost Milorad Mirčić, (iako Goran Petrović misli da je za utvrđivanje istine dovoljno 24 sata) - dao Bulatoviću deset dana da razmisli. Po isteku tog roka, BIA je demantovala Bulatovića saopštivši da niko nije iznosio nikakve informacije. Odbor za bezbednost je to prihvatio. I gotovo. Šta kažete na sve to?

– Koštunica je, da bi pokazao svoju osionost i bahatost u vladanju ,a i mrznju prema građanima Srbije napravio vladu sa Miloševićem ,a onda sve vazne ekonomske resore predao drugima pre svega druzini koja sebe naziva G 17. Zatim je "ministarstva sila" kako ih od milja zovu poverio najgorima koje je njegova stranka imala.

Policiju dugogodisnjem taksisti sa Liona, visestrukom kriminalnom povratniku(od obijaca trafika preko siledzijskog ponosanja do voznje u pijanom stanju), pravdu Brozovom   komunistickom sudiji "batinasu", a BIA-u sitnom dousniku svih tajnih sluzbi, čoveku bez javne biografije i to pravo iz zatvora ( u kome je bio zbog sumnje u povezanost sa ubicama Zorana Đinđica).

Ono što je bio oslonac te politike su laži. Setite se, marta prošle godine, da je prvi uslov formiranja vlade i njenog koalicionog sposazuma bilo "preispitivanje rada Biroa za komunikacije". Danima su svi od Koštunice do Velje jedino pričali o Birou i navodnim zloupotrebama. I šta je na kraju bilo- jedno ,,buć".Kao i politika Koštunice - jedno ,,buć".

E onda dolazi do nervoze i međusobnog nepoverenja pa Bulatovic mora da trazi novi rezervni polozaj ,nesto slicno kao i Marsicanin, i Bulatovic ga zahvaljujuci kontaktu koji ima sa sluzbenikom americke ambasade Bertom Braunom ( koji je inace Dinkicu preneo podatak o glasanju iz Bodruma i dao nalog da pokrenu aferu,kako bi srusio vladu Zivkovica) vidi u podrsci amerikanaca prvo za to mesto na kome je,a onda kao rezervni polozaj mesto predstavnika BIA-e u SAD i zato je posto poto zeleo da im se dodvori i zato to i uradio. Drugi razlog je jer Bulatovic nije ni svestan stete koju je time naneo drzavi sto nije ni cudo kad na tako osetljivo mesto postavite osobu koja nikad nije radila nista   slicno u zivotu ako se izuzme sitno dogogodisnje dousništvo.

Da li je Mirčićevo razumevanje još jedna potvrda sadejstva DSS-a i radikala?

– O tom čudnom odnosu sam vec govorio u pismu tiziocu jer i pored   politicke istomisljenosti DSS-a i SRS-a, ovo što radi Mirčić krši i partijsku disciplinu inace vrlo sređenje   po tom pitanju Radikalne stranke. On se ne ponasa kao clan stranke vec kao portparol privođenih i hapsenih tokom akcije "Sablja" ,a posebno Radeta Bulatovica i Ace Tomica.

BIA: 100 LJUDI U STRAHU

Prvo ste rekli da je Bulatović izneo kompletnu arhivu BIA, pa samo dokumentaciju za 2003. godinu. Međutim, komentarišući tu vašu nepreciznost Goran Petrović kaže "ne mislim da je šteta što je Popović bio neprecizan". Jel' možete da objasnite, razumete li šta je hteo time da kaže?

– Ne znam šta je gospodin Petrovic hteo da kaze ali ja nisam bio neprecizan. Naime u emisiji "Insajder" sam zbog brzine i opste slike rekao da je Bulatovic nacinio delo Veleizdaje jer je sa sobom na put u SAD poneo na lap –topu   arhivu sluzbe. ( Naravno da sam mislio na onaj deo arhive koji je operativno zanimljiv kako po suštini tako i godištu) i to je tačno. Bulatović je to sa sobom nosio. Prilikom mog pisma tuziocu sa detaljima tog dela   potvrdio sam ono za sta imamo i moji advokati i ja potvrdu da je Bulatovic ostavio. A to je godisnji izvestaj i "neki posebni" podaci iz 2003-e. Ovo ne znaci da je ostavio samo to ali bi to lako trebalo utvrditi istragom koju nazalost Kostunica i ova vlast nece sprovesti jos jednom pokazajuci osionost u vladavini, nepostovanje zakona i   bahatost prema građanima Srbije.

Zoran Živković je ovih dana rekao da postoji tehničko lice u BIA koje bi moglo potvrditi da je Bulatović iznosio arhivu, ali se da bi ta osoba bila ubijena ako bi o tome progovorila.

– Znam samo da ovo o Bulatovicu zna najmanje sto ljudi u BIA-i i da naravno iz straha o tome ne smeju da govore,a da cemo prave razmere ovoga dela "veleizdaje" nazalost tek vremenom saznati.

O MILIONIMA, VUČELIĆU I CRNČEVIĆU

Druga afera koju ste pokrenuli takođe nema svoj epilog na sudu. Vučelić i 40 miliona maraka. Zanimljivo mi je, recimo, spomenuli ste da je Vučelić prisvojio i deo novca od sponzora namenjenih za DS. Možete li reći, ako ne o kojim sponzorima je reč, barem, o kolikoj svoti se radi. Treba li DS da traži sudski od Vučelića taj novac? Zašto to ne čini?

– Već sam odgovorio iz kojih razloga o tome ne mogu da govorim ali mogu da vam kazem da nisam jedini koji o tome zna. O tome zna dosta ljudi u samom vrhu DS-a , a što se sudskog povraćaja tiče, to ne može da uradi stranka jer za to nema pravnu osnovu. To, eventualno mogu donatori koji su prevareni, ali, možete li da zamislite takav sudski proces?

Mislim da je to prošlost, ali se nadam da ce drzavni organi, sad kad je Vucelic potvrdio da ima novac ( doduse rekao je da ga je zaradio privatnim radom) ,uspeti da saznaju i nacin kako ga je i kojim to poslom zaradio. Pa ce verujem lako objasniti kako je to postao milioner radeci u   privatnoj firmi kao direktor, a da vlasnik te firme nije uspeo da zaradi ni hiljaditi deo tih para.

Ovih dana, Batić je skrenuo pažnju na još dvojicu aktera iz Vučelićevog kruga - Branu Crnčevića i Mihalja Kertesa.   Rekao je, parafraziram, da je Crnčević razgovarao s premijerom Đinđićem i zalažući se za zaštitu Kertesa, preneo ponudu bivšeg direktora carine da je spreman da "proda Miloševića", što je navodno i učinio. Batić je, čini mi se, rekao i da je Crnčević u vezi sa tim ili nekim drugim povodom u nekolio navrata razgovarao i sa vama. Je li tako bilo?

– Crnčević je osoba kojoj je rat samo dobro doneo, tipičan "ratni profiter" i jedan od najodgovornijih sto je   srpski narod doziveo i prosao kroz sve ovo poslednjih deset godina. Mislim i da je nepravda da Hag potrazije i juri samo one koji su bili na ratistu ,a da se ovakvi koji su bili glavni   huskaci i inspiratori rata doduse iz toplih fotelja Mazestika ili Interkontinentala, ostanu po strani. Video se sa Zoranom dvaput   oktobra 2000-e i oba puta sam jednim delom sastanka bio prisutan i morao(kao i mnoge druge neprijatne stvari   koje smo tada radili)da razgovaram i sa njim. On je bio predstavnik te grupe "partijski neopredeljenih Patriota, srba po zanimanju" i u njihovo ime "trgovao". Nudio dokaze da se Miloševicu sudi i da se uhapsi ,a da se njima( tada Kertesu) malo "progleda". Tako je i dao   priznanice koje je Kertes drzao kod kuce i iz kojih se videlo da je carina bila privatna prcija Milosevica , njegove porodice, JUL-a ili SPS-a.

TOMIĆ I VOJNA BEZBEDNOST

General Aco Tomić je rekao da je informacije o propustima u obezbeđenju Đinđića dobio od "tastera" u vladi, što bi moglo da ide u prilog vašoj tvrdnji o toime da je Đinđić protiv sebe imao i vojnu bezbednost. Sa druge strane, kazao je da ne može da potvrdi da je vlada prisluškivala Koštunicu, ali da se kablovi za koje je rečeno da su korišteni za umrežavanje kompjutera koriste za tajno prisluškivanje, te da bi on to rekao i pred Anketnom komisijom, ali ga nije pustio Krga. Prokomentarišite, molim Vas, obe izjave.

– Njegove izjave treba da komentarise tuzilastvo i sud. Verujem da ce bez obzira na povlacenje tuzbe protiv njega u procesu   koji se vodi pred specijalnim sudom za ubistvo Zorana Đinđica ipak doci dan ( i to uskoro) kad ce se njegova uloga kao i uloga drugih savetnika Kostunice ponovo postaviti u one okvire u kojima i treba   da se ispituje.

Siguran sam da ce na sudu ipak kad tad objasniti kontradiktorne izjave ,a koje se odnose na ubistvo predsednika srpske vlade, počev od toga da nisu ništa znali do toga da su imali podatke i čak obavestili MUP, samo ne znaju koga. A što se doušnika   tiče pa njih je bila puna vlada. To je na žalost nasleđe koje smo dobili sa preuzimanjem administracije.

Jedan od takvih kos-ovih dousnika bio je u Birou i koga sam jedva (zbog losih zakona) uspeo da oteram iako nije bio stalno zaposlen, a koji je imao zadatak da nas u vladi "zastrasuje" mocima KOS-a ,a da njima izmislja lazi o birou. On je inace osoba koja je tehnicki narucila od poste "cetvorožilni" kabl i to prenela Tomicu i od toga stvorena ona tragi komicna epizoda bolesnih umova o upadu u Biro.

Da se razumemo: vi sad tvrdite da je doušnik vojne bezbednosti poručio kabl oko kojeg je kasnije Tomić napravio čitavu aferu? Što to niste rekli na Anketnoj komisiji?

– On je bio na mestu osobe zadužene za tehniku i po sistematizaciji je on bio taj koji je, kad se internet selio, morao da od pošte traži dozvolu za preseljenje "internet" kabla. A to sam inače i rekao na Ankentnom odboru, samo tada nisam još bio siguran da radi za Tomica, više mi je delovao kao jedan od desetina " bolesnika" nastradalih   opstim desavanjima poslednjih godina kakvih je naše drustvo puno.

TADIĆEVA "ČUDNA PRIJATELJSTVA"

Tadić je na konvenciji DS rekao da niko nema pravo da za sebe kaže da je jedini naslednik Đinđićeve politike. Svako ko to kaže je ohol, nepristojan i ne razume politiku Zorana Đinđića. Je li to upućeno samo Čedi ili i Vama?

– Nazalost kao i vecina građana Srbije ja ne znam sta presednik hoce da kaze kad nesto kaze. Neprijatno mi je da priznam ali predsednika cesto dozivljavam kao amaterskog glumca   koji je spletom okolnosti dobio ulogu Hamleta , pa sad glumeta li glumeta ( "šmira" ,da se ne uvrede glumci amateri) sve u nadi da će naći novi   prilaz i ugao ulozi, a zbog čega će ga pozorišna kritika pominjati. Mozda je to i zbog toga sto svoj posao previse dozivljava kao "estradu", a nije ni cudo kad mu politiku i stranke kao i njegovu licnu politiku vode ili pocetnici ili propale estradne zvezde koje su politicka iskustva sticala radeci na konvencijama i kongresima JUL-a i SPS-a ili pravljenju imidza firmama nosiocima diktature Slobodana Milosevica: "Jugopetrolu", "CIP"-u, "Beobanci", "Bambi"-ju........Ono što znam kad je Tadić u pitanju je ono što zna i skoro svaki član DS-a, a to je da između njega i Zorana ne da nije bilo bliskosti vec upravo obostrana antipatija. Ta medusobna ne samo politicka razlika je vremenom postajala sve veca i veca da se recimo poslednjih godinu ili dve taj odnos sveo na potpuni prekid komunikacije. Njemu međutim i pored hiljada svedoka toga odnosa ne smeta da danas,kad mu to zatreba, sebe naziva nastavljacem Zoranove politike. To znam.

Rekli ste da je "Tadić deo vojno industrijskog lobija zvanog Atlantski savet".   Da je: "cilj tog lobija bio da Tadić dođe na čelo DS kako bi kohabitirao s Koštunicom". Zašto bi Tadić odgovarao i Crkvi i Udbi i antihaškom lobiju?

– Tadić je odgovarao njima zato sto je "njihov", zato jer je godinama ( onim godinama dok je vojska proganjala opoziciju,unistavala nezavisne medije, sprovodila torturu i omogocuvala diktaturu Milosevica) bio "blizak sa vrhom te iste vojske posebno Krgom,drugim covekom generalstaba i najmracnijim predstavnikom "ruske struje" u vojsci. Zasto? Kako je podpredsednik velike opozicione stranke, a najveće pretnje Miloševićevom režimu tako omiljen među njima. Mislim da gradjani Srbije vec naziru odgovor, a brzo će saznati i detalje ovog "čudnog" prijateljstva.

Kraj

RUSKA ZAŠTITA ZA SLOBINU FAMILIJU

Spominjali ste da je deo ruske službe bio umešan u atentat. Trenutno u Rusiji se još krije haški begunac Vlastimir Đorđević. Za njega se ovih dana priča da je ruski špijun. Znate li nešto o tome?

– I oko ovoga bih voleo da razjasnimo sta sam ja rekao. Rekao sam da mi je ambasador jedne VELIKE evropske drzave nekoliko meseci pre Zoranovog ubistva rekao da ONI ( znaci evropske sluzbe) imaju podatak da deo vojske povezan sa haskim optuzenicima uz pomoc dela ruske sluzbe priprema atentat na Zorana. Znaci iz toga svako moze da zakljuci da sam indirektno optuzio sluzbe evropskih drzava da su mozda znale da se atentat priprema ,a da nisu nista uradili da se on spreci. Sto se ruske sluzbe tice i frakcija koje ta nekad najmocnija sluzba na svetu ima ,dovoljno je da se setimo da je pre mesec dana Putin priznao da je deo te sluzbe i to sam vrh bio umesan u tragediju u Beslanu pa zasto bi onda bilo nemoguce da je neko iz iste te sluzbe ne po nalogu vlade, vec licnih ideoloskih ili materijalnih razloga bio umesan i u ubistvo Zoranovo.

To utoliko pre sto porodica Milosevica uziva zastitu dela te sluzbe,sto je brat Slobodana Milosevica dugogodisnji sardnik i to vazan te sluzbe, sto su i sluzbenici ambasade Rusije u Beogradu tokom vanrednog stanja komentarisali raspisivanje poternice za M.Markovic kao nesto u cemu oni nece sarađivati i da ako bude pritiska sa zapada poslace je ne neko vreme u Belorusiju ili neku drugu republiku i da ih nikad nece predati ,direktno ismejavajuci i vređajuci tadasnju vlast ne skrivajuci, ne samo ideolosku,mrznju prema njoj.

POZADINA AFERE "MONKTON"

Rekli ste da se Đinđić video s Blerom i da je dogovoreno da engleska vlada i njihove obaveštajne službe pomognu Srbiji u borbi protiv organizovanog kriminala. Tako je i bilo. A onda smo letos imali aferu sa razotkrivanjem Entoni Monktona, šefa britanske tajne službe u Srbiji. Šta to sad znači - Koštunica uzeo MUP i BIA i osvetio se za Sablju, oterao Britance?

– Rade Bulatovic je kao sto sam rekao totalna neznalica i nesposobnjakovic ,sem za spletkarenja i   politicka namestanja. Opsednutost Zoranom Djindjicem ,njegovom vladom i njegovim sardnicima je osim sto je patoloska ona je i destruktivna po samu sluzbu.

Prvi sastanak sa Monktonom u Beogradu kao direktor BIA Bulatovic je potrosio na raspitivanje ko od Zoranovih radi za Engleze, da li sam ja Vladimir Popovic engleski spijun, da li mene stite Englezi, da ja u stvari pomazem radikale i razne izmisljotine i trucanja nedostojne ni pijacnih prodavaca ,a kamoli direktora BIA-e.

Vojska je znala za sardnju nase i engleske obavestajne sluzbe i to im je smetalo jer su tu videli ozbiljan problem za ostvarenje svojih "mracnih" planova i straha od raskrinkavanja ucinjenih zlodela.

I onda je kao cin osvete jer ga nisu prihvatili ( a nisu jer su znali za njegovu ulogu u kontaktima   sa ubicama premijera Djindjica) doslo "razotkrivanje" koje je licno sproveo Bulatović.

I to kao i sve dotasnje akcije "usketove udbe" prvo preko   svojih medija i pouzdanih sardnika-novinara. Preko operativca Stankovica koji drzi na vezi Zeljka Cvijanovića urednika "Evrope"   narucio je tekst i poslao podatke koji su kao i uvek kad on radi delimicno tacni.

Preko vojne sluzbe koja i upravlja danas bio mu je "gurnut"   tekst u Telegraf kao i fotografija Monktona Naravno posto je kukavica nije smeo da stane iza toga teksta vec je preko istog novinara ali i saradnika u IWPR-u optuzio, a koga drogog   nego Petrovica i Mijatovica.

Naravno da je jedna ozbiljna sluzba   i drzava koja stoji iza nje kakva je Velika Britanija odmah znala ko   je i zasto to uradio i imacemo na duzi rok zbog tog " amaterskog" i "nepotrebnog " cina   kao drzava samo posledice.

Znači, to nije Koštuničina osveta već Bulatovićeva budalaština?

– Tesko je te dve stvari razdvojiti. Koštunica je doveo najgore ali dobre poslusnike znajuci da ce sprovoditi ono sto bi on voleo. Ponekad se desi da preteraju i budu i za njegov ukus prejaki ( kao sa pismom Marsicaninovog staba ) ali uglavnom je to jedna te ista politika.

BAHATOST HAŠKIH OPTUŽENIKA

Mnogo ste pričali o drugarstvu i podržavanju Koštunice i Pavkovića. Indikativno, Pavković je, kad je spominjana mogućnost da bude izručen Hagu u nekoliko navrata upozorio da će vladu, i one koji ga izruče "stići osveta". Još se opire. Mislite li da Pavković odbija da ide u Hag jer drži nekoga u šaci? Da ta osveta podrazumeva da bi javnost saznala za neke stvari?

– Pavković je samo jedan od onih koji su imali priliku da u jednom periodu upravljaju najmonstruoznijom tvorevinom Brozovsko/Miloševićevske države – Vojskom, a posebno vojnom službom bezbednosti.

Dok su republicke sluzbe bezbednosti imale konkurenciju i cak jedno vreme i saveznu sluzbu koja ih je kontrolisala vojska i njene tajne sluzbe su bile uvek van zakona.Novac,trosenje,kadrovi,trgovina oruzjem,sverc,prisluskivanja, kriminal, korupcija,zloupotrebe...sve je to imalo tretman "vojne tajne" i tacka. Zato se vremenom posebno posle 80-ih ovaj sistem do te mere degenerisao i inkorporirao u "nacionalne" politike republika da je i priprodno doslo do katastrofe i rata na Balkanu koji su naravno vodili upravo predstavnici te nakazne tvorevine. I to je taj " osmi putnik" koji samo menja domacine jos od 44-e,to su ti ponosni oficiri koji menjaju kape kako vetar duva: od ruske sapke,preko titovke

Pa malo subare i kape djenarala Stepe do nato slema. Nosili bi oni i fes i kece samo kad bi to bio uslov ocuvanja tog monstruoznog sistema.I mislim da to javnost i sama vidi i zna i zato im u odbranu i ustaju samo njihovi duznici i saradnici poput napaljenih "paljanskih " novinarki .Mreza   dousnika koju su stvarali godinama,firme   i medije koje su osnivali, stotine duznika medju javnim licnostima,politicarima, obicnim gradjanima im i danas daje moc da mogu da ucenjuju,prete,napadaju svakoga ko im se na putu nadje.Zato i ta bahatost Sljivancanina,Mladica,Tomica, naravno i Pavkovica i tolika nemoc Kostunice.  

Piše: Robert Vizi

(O bjavljeno u: Građanski list, 12.03.2005.)

 

 

  

 
     
     
 
Copyright by NSPM