Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

PRENOSIMO

Prenosimo BLIC od 03.05.05.

   

 

Zoran Drakulić, funkcioner DSS, za „Blic“

Srbiji treba novi ministar finansija

Nikad nije kasno za ulazak Demokratske stranke u Vladu Srbije. Bilo bi dobro da se to dogodilo još pre šest meseci, izjavio je u razgovoru za „Blic“ funkcioner Demokratske stranke Srbije Zoran Drakulić. On je ocenio da je posle dobijanja studije o izvodljivosti potreban konsenzus svih demokratskih snaga kako bi Srbija što pre došla do druge stepenice na putu ka Evropskoj uniji.

- To je najrealnije i najbolje rešenje za Srbiju. Jer, šta bi nam doneli novi izbori? Samo još veće probleme i mnogo teži put ka formiranju nove vlade, takozvanog demokratskog bloka.

Pozivate DS da uđe u Vladu bez obzira na to što se ta stranka priključila zahtevu radikala za njeno rušenje?

- To je ludost što čini DS. Niko ne spori njeno pravo da se bori da dođe na vlast, ali ne na ovaj način. Ne mogu se na račun državnih interesa rešavati unutarstranački problemi, i misliti samo na rejting stranke. U ovom osetljivom trenutku treba se ponašati politički odgovorno.

Ko bi bio premijer u toj vladi?

- Koštunica, zato što to dobro radi, a DS već ima mesto predsednika Srbije.

Da li biste vi ušli u takvu vladu?

- Da, jer bi tako stabilna vlada garantovala dve godine trajanja. Prihvatio bih mesto koje bi bilo vezano za privredu.

Koja mesta bi u vladi pripala demokratama?

- Oko toga bismo se dogovorili. Bitno je da na ključna mesta dovedemo kvalitetne ljude. Na mesto ministra finansija treba dovesti stručnjaka koji može da garantuje pokretanje privrede i razvojni budžet.

Ko je bolji ministar finansija - Đelić ili Dinkić?

- Iako sam mislio da je Đelić bio jako loš u jednom trenutku, sada smatram da su pojedina njegova rešenja bila daleko bolja nego Dinkićeva.

Da li tako mislite zato što ste u poslovnim vezama s Đelićem, jer navodno imate akcije u „Meridijan banci“, a bivši ministar je zastupnik te banke?

- Kamo sreće da je to istina! Te akcije bi danas mnogo vredele. Po mojim saznanjima, „Meridijan banku“ želi da kupi jedna od najvećih evropskih banaka.

Smatrate da bi G17 plus prihvatio smenu Mlađana Dinkića i ostao u Vladi?

- Ulazak DS u vladu je najbolje rešenje i za G17, zato što će ta stranka posle narednih izbora teško ući u parlament.

Šta ako DS ne prihvati ulazak u Vladu?

- Vlada će opstati.

Do kada?

- Do novog ustava ili do kraja mandata. Ako DS i radikali hoće izbore, onda je najbolje da se dogovorimo oko ustava i da odmah idemo na izbore.

Ne strepite od pada Vlade u parlamentu?

- Teško Vlada može da padne. Više se bojim socijalnog bunta.

Koliko je realna buduća koalicija DSS i radikala?

- Nije realno da DSS u ovom trenutku razmišlja o koaliciji sa radikalima. SRS se dosta promenila, ali ta stranka još nije prihvatljiva za međunarodne faktore.

Imate li utisak da ovu vladu prate česte afere?

- To je deo političkog bitisanja u Srbiji i deo tranzicionih procesa. Pogledajte prošlu vladu.

Ali zbog sličnih afera prošla vlada je pala.

- Znam. Ova vlada ima afera i imaće ih još. To moramo da sprečimo. Mnogi to vide, ali ćute. Ja ne ćutim, ali me zato napadaju.

Ko stoji iza tih napada na vas?

- Oni koje ja napadam - G17 plus. Umesto da me hvale što sam pokrenuo proizvodnju u mnogim preduzećima, uključujući i Bor, gde je proizvodnja porasla četiri puta, napadaju me i prave opstrukciju jer su lično zainteresovani za tu firmu.

Hoćete li da otkrijete koji su to tajni centri moći za koje tvrdite da stoje iza Vlade?

- Ako se ništa ne izmeni u skorije vreme, reći ću koji ljudi iz G17 imaju interes u Boru i koji centri moći imaju veliki uticaj na stranke u vlasti, i na koji način to rade. Toga moramo hitno da se rešimo kako bi promene u privredi bile prave, a ne orkestrirane na bazi interesa pojedinih grupa. Korupcija je ogromna.

Nećete baš ništa da nam otkrijete?

- Evo, sprema se smena direktora nekih državnih banaka, ne zato što su loše radili nego zato što neko želi da izvuče korist. Restrukturiranje NIS koje se priprema je katastrofa. „Galenika“ je u kratkom periodu dovedena na ivicu propasti. Očekujem da se ubrzo razotkrije jedna od najvećih afera u Srbiji.

Kakav je otpor DSS i premijera na te centre moći?

- Sigurno je veliki otpor, ali veliki je i uticaj tih grupa.

Jeste li pričali nekad o tim aferama s premijerom?

- Da. Ukazujem mu na te afere.

I šta kaže predsednik Vlade?

- Da preduzima sve korake da to spreči.

Kako gledate na poslednju aferu sa „Eriksonom“ u kojoj se pominje Miroljub Labus.

- Iako se ne radi o „velikim parama“, to treba raščistiti. Verujem da će gospodin Labus pokazati ugovor o stipendiranju koji je uobičajen kod tako renomiranih firmi.

Kakav DSS možemo da očekujemo posle te stranačke skupštine?

- Stranka bi trebalo da krene napred i da do narednih izbora podigne svoj rejting koji u ovom trenutku nije zadovoljavajući.

Šta je uzrok tom padu rejtinga?

- Prirodno je da u tranziciji pada popularnost stranaka koje su u vlasti. Naš rejting bi sada trebalo da raste, jer smo pokazali da uz pametnu politiku mogu da se naprave pravi koraci ka Evropi i da se na prihvatljiv način može sarađivati s Hagom. Dokazali smo da ta priča da DSS nije reformska ili proevropska nije tačna. Problem je što se u ovom trenutku, zbog državnih obaveza, gotovo niko ne bavi strankom. Zato će nakon skupštine, prioritet biti organizovanje stranke i rad na porastu rejtinga.

Hoćete li prihvatiti članstvo u Upravnom odboru Privredne komore Srbije?

- Ne, dok je politički obojena i pod uticajem DS. 

  

 
     
     
 
Copyright by NSPM