Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

PRENOSIMO

Prenosimo Evropu, 19.05.05.

   

 

Željko Cvijanović:

Intervju sa Tomislavom Nikolićem

Tomislav Nikolić (54), zamenik Vojislava Šešelja tvrdi da je SCG još veoma daleko od EU, ali sebe ne vidi kao evroskeptika, dok svojim neprijateljima koji tvrde da se radikali nisu promenili ide na ruku tvrdeći da je to tačno i da su se zapravo promenili svi drugi u odnosu prema njima.

EVROPA: Da li ćete i posle Studije izvodljivosti nastaviti da pečete rakiju na selu? NIKOLIĆ: Niko me nikada neće sprečiti da pečem rakiju. Da prekinem posao kojim su se bavili svi moji preci ili da kažem seljacima: “Sada morate to da prekinete” – neću u tome da učestvujem.

EVROPA: A ako to bude kažnjivo?

NIKOLIĆ: Onda ću da se krijem po šumama, pa neka me traže.

EVROPA: Rakija ispred Evrope?

NIKOLIĆ: Ne, ali kada bih znao da ih uvode u Evropu da bi bolje živeli, ja bih rekao – dobro, ne morate ni da je pečete. Ali kada znam koliko robe već ima proizvedene u Evropi, kada znam da skoro sve države članice EU imaju hiperprodukciju a nemaju više kupca, kada znam da tu više nema mesta za naš proizvod, onda se postavlja pitanje šta li mi to tamo tražimo. Zbog toga pripremamo obiman materijal o manama i vrlinama ulaska u EU, zato što ovi koji nas sada tobož vode ka EU govore isključivo o vrlinama, ali ni njih ne umeju da objasne.

EVROPA: Da li to znači da bi radikali, kada bi došli na vlast, rekli: “Mi nećemo u EU”?

NIKOLIĆ: Ne, nikad nisam rekao da nećemo. Samo mislim da ima života i izvan EU. Ali bismo u priču o EU obavezno uključili i druge – priču o saradnji sa Rusijom, Kinom, Japanom, Indijom, arapskim svetom, afričkom svetom, Južnom Amerikom.

EVROPA: Da li se vi plašite tog evropskog zakonodavstva?

NIKOLIĆ: Naravno da ne. Pre 20-ak dana ponovio sam šefu misije EU da, ako nas danas prime, obećavam da ćemo za nekoliko dana da donesemo 500 zakona. Samo ćemo dizati ruke. Ne moraju ni da nam prevode, neka nam dostave na engleskom. Izglasaćemo, a onda ćemo tražiti da nam prevedu da bi građani znali šta smo to izglasali – samo neka nas prime.

EVROPA: Šta je onda problem?

NIKOLIĆ: Problem je što ćemo mi 10 godina da trčimo za zakonodavstvom EU, koje će za to vreme bar dva-tri puta da bude promenjeno jer ni EU nema standarde koji se ne menjaju, posebno u poljoprivredi.  

EVROPA: Da li to znači da radikali svoju poziciju prema EU formulišu kao evroskepticizam?

NIKOLIĆ: Ne mogu da kažem da sam evroskeptik. Ali u samim državama članicama EU postoji bojazan hoće li proći ili ne novosti koje EU nameće. Čak mislim da će pre Nemačka izaći iz EU nego što ćemo mi ući. Svoj život sam proživeo sa mnogo optimizma i želeo bih da sa optimizmom govorim o EU, ali još nisam sreo nikoga, osim političara na vlasti, ko bi sa oduševljenjem govorio o tome da smo mi veoma blizu EU, jer to nije tačno i to neće biti ni za 10 godina.

EVROPA: Ako sam razumeo, vi niste evroskeptik već ne verujete da će SCG biti primljena u EU?

NIKOLIĆ: Upravo to. Onog momenta kad nas prime, imaće najboljeg saradnika u radikalima. Samo što vidim da mi moramo mnogo toga da izdržimo da bi nas nekad primili. To mnogi od nas neće ni doživeti.

EVROPA: Ipak ćete teško poreći da je Srbija za poslednjih pet godina bliža EU. NIKOLIĆ: Ne mogu više da zatvorim usta pričajući predstavnicima Zapada šta su sve dozvolili da se desi u Srbiji za ovih pet godina: godinu i po dana nismo imali Ustavni sud, ubijen nam je predsednik vlade, zemlja je imala vanredno stanje u kome su kršena ljudska prava. Pitam vas da li bi sada bilo koji predstavnik Zapada smeo da ide ulicom i da kaže: “Ja sam američki ambasador”? Da li bi građani rekli: “Hvala ti, spasao si nas za ovih pet godina” ili bi rekli: “Šta si ti to nama doneo”?

EVROPA: Da li je radikalima nešto doneo američki ambasador?

NIKOLIĆ: Jeste. Doneo mi je Milan Stevović, predsednik opštine Požega, pismo koje mu je pisao američki ambasador. Kratko pismo, u dva pasusa: u prvom pasusu stoji da Vlada SAD obaveštava Stevovića da više neće pomagati opštini Požega zato što su u njoj na vlasti antireformske snage, koje su protiv saradnje sa Haškim tribunalom. U drugom pasusu se kaže da će administracija nastaviti da pomaže pojedince i grupe u Požegi koje imaju reformski stav.

EVROPA: Pretpostavljam da ste odgovorili Majklu Poltu?

NIKOLIĆ: Na četiri strane. Pitao sam ga kako može predsednik opštine Požega da zaustavi saradnju sa Hagom. Šta ćemo sa još 40 opština u kojima radikali učestvuju u vlasti? Da li to znači da nijedna od njih neće dobiti nikakvu podršku? Pitao sam ga šta se to loše desilo u opštini Požega otkad su radikali pobedili.

EVROPA: Da li ste dobili odgovor?

NIKOLIĆ: Ne, nisam. Ali ako bi svako ko se našao u toj situaciji pisao američkom ambasadoru, ne bi se ni on osećao kao da je na oblaku. Rekao sam da to liči na njegovog prethodnika Montgomerija, koji se mešao u sve i svašta i koji je zbog korupcije najuren iz diplomatije.

EVROPA: Montgomeri najuren zbog korupcije?

NIKOLIĆ:. Njegovi prijatelji su bili tajkuni. Njegovi prijatelji su bili kriminalci, to je očigledno.

EVROPA: Da li ste se videli s Poltom ijednom otkad je došao?

NIKOLIĆ: Ne.

EVROPA: Niko od radikala?

NIKOLIĆ: Ne, nikada niko. Kontaktiramo sa misijom EU i to je otprilike sve.

EVROPA: Da li vidite razliku između EU i SAD u odnosu prema radikalima?

NIKOLIĆ: U poslednjih godinu dana se vidi zaokret odnosa EU prema Srbiji. Oni nisu više tako rigidni prema Srbiji, a ko nije rigidan prema Srbiji nije rigidan ni prema SRS. Posebno se vidi promena stava zemalja sa evropskog juga. Berluskoni ima umereniji stav. Amerika se još nije otresla toga, ali ja mislim da je nama važnije šta misli EU.

EVROPA: Često se čuje od diplomata iz EU da bi bilo dobro da se radikali promene i da postanu srpski HDZ. Šta mislite o tome?

NIKOLIĆ: Ne znam uopšte šta to znači srpski HDZ.

EVROPA: Recimo desna, ali prihvatljiva stranka.

NIKOLIĆ: Kada je Sanader osvojio 33 odsto glasova, ceo svet je rekao – Sanader je predsednik vlade. Kada su radikali osvojili 33 odsto glasova, već te noći su kolali planovi kako da radikali ne budu u vlasti. To je razlika između odnosa prema Hrvatskoj i Srbiji i prema HDZ i SRS.

EVROPA: Da li su se radikali promenili od 2000. godine?

NIKOLIĆ: Šta smo mi to promenili? U čemu se ja drugačije iskazujem nego Vojislav Šešelj?

EVROPA: Recimo da ste malo mirniji?

NIKOLIĆ: Nisam imao priliku da vodim stranku kada nas neko napada. Ovo je mirno vreme u kome se takmičimo ko je veći demokrata.

EVROPA: Činjenica je da je vaša retorika više socijalna a Šešeljeva nacionalna. NIKOLIĆ: Menjale su se okolnosti. Ništa nisam promenio od onog časa kad je Vojislav otišao u Hag, samo što je sve do Vojislavljevog odlaska pritisak DOS na radikale bio strašan. Kad nas vlast pritisne, mi odgovaramo još gore. Kada se prema nama ponaša demokratski, nisam blesav da sad pravim incidente pa da neko kaže: “Ovi ludaci ne mogu bez incidenata”.

EVROPA: Da li znate da u inostranstvu postoje ideje da se radikali pacifikuju i da im se tek onda dozvoli da uđu u vlast?

NIKOLIĆ: Ne znam kako će da nas spreče. Ako ne vredi da narod glasa za tebe, znači da moramo da imamo 100 poslanika, a onda bez nas Srbija neće moći da funkcioniše. Evo, imaćemo 100 poslanika. Šta će EU onda da kaže?

EVROPA: Da vidimo hipotetički: vi osvojite 126 mandata i iz EU vam kažu: “Da bismo vas mi podržali, ispunite 10 uslova”.

NIKOLIĆ: Ja nisam čovek koji trpi uslove. Ali ne mogu da se oduprem ako će narod da strada. Tog časa radikali ne bi bili na vlasti, ali ne znam ko bi bio.

EVROPA: Da li je vama iko od stranaca rekao: odreknite se Šešelja i biće sve u redu? NIKOLIĆ: Nije jer znaju šta bi bilo. Mislim da je moj profil izrađen u nekom kompjuteru – oni znaju da mi to ne treba predlagati jer ja to nikad ne bih prihvatio.

EVROPA: A na šta vam liči forsiranje razlika između vas i Vučića?

NIKOLIĆ: Mislim da će to pokušavati, samo što nisu našli dvojicu koju mogu da posvađaju. Vučića i mene nikad ne mogu da posvađaju. Ja sam Vučića nazvao svojim političkim sinom. On ima biološke roditelje, ali politički ga smatram svojim sinom i nikada se nećemo posvađati, ja to znam.

EVROPA: Kakav je Vučić kao sin?

NIKOLIĆ: On je čovek koji mi više od svih drugih govori kad mu se nešto ne sviđa. I tako je među nama od prvog dana. Kad god mu se nešto ne sviđa kod mene ili kad misli da bi moj stav trebalo drugačije da izgleda, on mi to odmah kaže. Nikad se nismo posvađali. Zato ga najviše i cenim.

EVROPA: Gradonačelničke kampanje Maje Gojković i Vučića nisu delovale previše radikalski?

NIKOLIĆ: Tačno, jer sam im rekao: “Ovo je sada vaša trka, a stranka je tu uvek”. Maja je rekla: “Ja hoću da se predstavim kao neko ko će biti gradonačelnik svim građanima Novog Sada”. Rekao sam: “Predstavi se, tebe niko ne može da odvoji od radikala”. Takvu vrstu predstavljanja ne bih dozvolio kandidatu za predsednika države, kandidatima za poslanike, ali u lokalnoj samoupravi sam to dozvolio i imali smo uspeha.

EVROPA: Zašto ste od Koštunice tražili reč da neće potpisati nezavisnost Kosova? NIKOLIĆ: Bio sam zabrinut zato što sam video da Tadić i Koštunica sarađuju u vezi sa Kosovom i Metohijom, a da o tome ne obaveštavaju ni javnost ni SRS. Zato sam i razgovarao s njim i zato sam izvestio javnost, da ne ispadne da se ja posle 15 dana pojavim i kažem: “Prevario me Koštunica”. Ne, sada neka prevari celu Srbiju.

EVROPA: Da li ste o tome razgovarali sa Tadićem?

NIKOLIĆ: Kada sam mu čestitao Đurđevdan, on je rekao da treba da se vidimo. Rekao sam mu da sam ja tu. Još me nije pozvao, ali ja znam da je on vanzemaljac, pa kad se bude vratio s nekog puta, možda će da me pozove.

EVROPA: Da li se često viđate s Tadićem?

NIKOLIĆ: Ne, otkad je izabran, jednom smo se videli i jednom čuli.

EVROPA: Da li verujete da i on zastupa platformu da nema nezavisnog Kosova?

  NIKOLIĆ: Tadić to govori jasno i s te strane ne mogu da kažem da on to ne zastupa. Ali smeta mi to telo za Kosovo i Metohiju, koje su on i Koštunica formirali zajednički, a u koje nisam dao da uđu radikali zato što tamo ima mnogo nesolidnih ljudi. To telo je imalo sastanak pre neki dan i doneli su odluku da srpski predstavnici do daljnjeg ne učestvuju u institucijama Kosova i Metohije. Izglasali su to jednoglasno, ali nekoliko njih nije sačekalo kraj glasanja i izašli su ranije. Mislim da su to Tadićevi i da tu nešto ima. Plašim se da Tadić još nije spreman da do kraja brani taj stav ako bi ga pritisnuli.

EVROPA: Da li je tačno da sa Koštunicom već imate načelnu saglasnost oko ustava?

NIKOLIĆ: Ne, to što priča Predrag Marković nije tačno. On kaže da sve teče normalno, a mesec i po dana se nismo sastali.

EVROPA: Vaša retorika je u poslednje vreme dosta antitajkunska.

NIKOLIĆ: Ima ljudi koji nezakonito ili koristeći privilegije okreću mnogonovca. Nema ih mnogo, ali desetak ljudi okreće Srbiju.

EVROPA: Kako biste vi to rešili?

NIKOLIĆ: Oni kažu: “Nemoj da istražuješ kako sam došao do kapitala”. Hajde onda neka država ne istražuje. Ali neka krene s njima od čistog stola i kaže: “Ovo dole me ne interesuje, ali to nešto košta”. Vreme je da ti ljudi pomognu Srbiji.

EVROPA: Vas ne finansiraju tajkuni?

NIKOLIĆ: Meni ne treba ništa, ni privatno ni stranački. Naša stranka za svoje finansiranje prima mesečno oko četiri miliona dinara, a trošimo 1,5 miliona. To treba državi vratiti, treba narodu vratiti na neki način.

EVROPA: Kako vi vidite Karićevu prodaju dela Mobtela austrijskom Mobilkomu? NIKOLIĆ: Ne znam tačno kako je to sve išlo. Ali Bogoljub Karić je sam izjavljivao da neće da proda Austrijancima jer oni to hoće samo da preprodaju, kao u Bugarskoj. Odjednom – tajac, nigde Rusa, Bogoljub priča pohvalno o Austrijancima. Pretpostavljam da je tu učestvovao i Boris Tadić.

EVROPA: Otkud vam to?

NIKOLIĆ: Tada je putovao u Austriju samo zbog toga. Preporučio bih političarima da se u tako veliki novac ne mešaju. Ne mogu da ostanu čisti. Ako vas vidim da forsirate neku prodaju koja donosi 400 ili 500 miliona evra, znam da je bar jedan milion vaš.

EVROPA: Za koji se vi odnos političara prema novcu zalažete?

NIKOLIĆ: Političari bi trebalo da budu po shvatanju života bliski kaluđerima, s tim što se kaluđeri i za vreme ovog života uzdržavaju od svega, a političari neka žive lepo, ali ne treba im imovina koja će ostati iza njih.

EVROPA: Da li ste vi kaluđer?

NIKOLIĆ: Ne, ne kažem da sam kaluđer. Za sedam godina sam imao pet-šest kampanja u kojima sam ostao bez kičme. Sada vozim izuzetno udoban automobil. Sam vozim, ali volim da to bude brz auto koji će da mi bude siguran i u kome neću previše da se zamaram. Volim da imam i dobar televizor, muzički stub, kompjuter.

EVROPA: Znate li nekog političkog kaluđera?

NIKOLIĆ: Znam da je Vojislav Koštunica dosta rigorozan prema sebi. Ali ga uopšte ne razumem zašto dozvoljava drugima da se bogate.

EVROPA: Kako vi to objašnjavate?

NIKOLIĆ: Mislim da tu postoje ljudi koji kažu: “Rekao je Koštunica to i to”. Ako pozovete, oni kažu: “Pozovi tog i tog i taj završava”. Tu mislim na tog njegovog šefa kabineta Nikotovića.

EVROPA: Bogoljub Karića je postao vaš najveći politički konkurent?

NIKOLIĆ: On je smišljen da bi oštetio SRS.

EVROPA: Iz čijeg mozga je smišljen?

NIKOLIĆ: Ne znam šta sve ide iz njegovog mozga a šta iz tuđeg, ali je radio za Tadića. Njegova kandidatura za predsednika me je sprečila da pobedim u prvom krugu.

EVROPA: Da li vi mislite da je on Tadićev politički saveznik?

NIKOLIĆ: On je u direktnoj vezi sa Tadićem. Znam da njih dvojica računaju da, eventualno uz još nečiju pomoć, mogu da formiraju vladu posle sledećih izbora.

EVROPA: Ali on sam kaže da nema ništa protiv da uđe u koaliciju s vama.

NIKOLIĆ: On ide mudro, neće da napada SRS, a ostavlja utisak da će s nama biti u koaliciji da ne naljuti birače koji znaju da su se ogrešili o nas. Sada vam kažem: nikada nećemo biti u koaliciji sa strankom Bogoljuba Karića.

EVROPA: Čvrsto ste na tome?

NIKOLIĆ: Naravno.

EVROPA: Imate li sad redovne kontakte sa Šešeljem?

NIKOLIĆ: Da. Danas nismo imali, ali jesmo juče.

EVROPA: Kako to izgleda? Da li pričate o politici?

NIKOLIĆ: Obično se čujemo popodne. Ti razgovori traju minut-dva pošto on zove više ljudi. Desi se da mu padne na pamet nešto, on okrene odmah onoga za koga zna da to može da obavi i da mu taj nalog.

EVROPA: Prepričajte mi jedan vaš uobičajeni dijalog.

NIKOLIĆ: Obično počinje: “Tomislave, šta ima novo?” To mu je prva rečenica. Onda ja kažem: “Nema ništa, Vojo”, a u stvari tek počinjemo razgovor. Pitao je juče: „Šta je hteo Koštunica?“. U vestima je video da sam rekao da sam bio kod Koštunice. Rekao sam mu: “Hteo je da mi iznese šta rade oko Kosova i Metohije, da ga ne napadam više pošto tvrdi da neće da potpiše bilo šta u vezi sa nezavisnošću Kosova”. Pitao je šta ima novo u stranci, o čemu raspravljamo u skupštini. Recimo, juče mi je rekao: “Vidi, ovo što ovaj Tadić predlaže, napravite od toga komediju”. Ja sam rekao: “Vojo, mi već dva dana od toga pravimo komediju”.

EVROPA: Da li se ikada desilo da vas dvojica na nešto različito reagujete?

NIKOLIĆ: Nikada. Ustvari jeste nekoliko puta, ali ispostavilo se kasnije da je on bio u pravu. Rekao je: “Ti znaš da je ovo zatvor, nemoj nekad da se naljutiš, može da se desi da ti kažem nešto i što ne mislim, da budu takve okolnosti”. Od njega više ne očekujem savete zato što mi nije u dometu uvek kada iskrsne problem. Sada da se nešto desi, pitaćete me za stav stranke, ja moram da ga iznesem odmah, ne čekam Vojislava. Zadovoljan je uspesima koje postižemo.

EVROPA: Zašto radikali nisu pokrenuli inicijativu za njegovu odbranu sa slobode, s obzirom na to da je u Hag otišao odmah po podizanju optužnice?

NIKOLIĆ: Vidite, to je Vojislav Šešelj. On ne traži da se brani sa slobode. Mi nemamo njegovu saglasnost da podnesemo taj zahtev. Podneli smo taj zahtev kada je bilo tačno godinu dana njegovog pritvora. Haški tribunal je odbacio zahtev.

EVROPA: Hoćete li srušiti vladu?

NIKOLIĆ: Nisam o tome razmišljao kad sam podneo zahtev. Znao sam da će Demokratska stranka imati dilemu. Sada su se priključili tome, ali ne valja što Tadić izjavljuje da ovog časa nema mogućnosti da se sruši vlada. To je znao i pre, zašto je ulazio u to?

EVROPA: Šta vi mislite, da li ima mogućnosti?

NIKOLIĆ: Pitanje je. Još o tome ne razmišljam i ne brojim glasove.

EVROPA: Vi nemate problem da glasate zajedno sa DS protiv vlade?

NIKOLIĆ: Nemam nikakav problem da glasam sa bilo kim za ono za šta se zalaže SRS.

EVROPA: Slobodan Gavrilović kaže da su oni hteli s vama da ruše vladu, ali da vi čekate jesen?

NIKOLIĆ: Nikada nisam bio u dogovoru sa DS ni oko čega. Ako kaže da smo se dogovorili da rušimo vladu, laže.

EVROPA: On ne kaže da ste se dogovorili.

NIKOLIĆ: Ako kaže da smo se oko bilo čega dogovarali, opet laže. Gavrilovića nisam video tri godine. Tadića nisam video četiri meseca. Samo sam obećao građanima da neću rušiti vladu do kraja marta. Bojao sam se obeležavanja godišnjice tragedije na Kosovu i Metohiji tako što bi Albanci napravili ponovo sve isto. Nisam hteo da otežavam.

EVROPA: A sada?

NIKOLIĆ: Sada možemo da se posvetimo domaćim problemima. Ova vlada ne zaslužuje više nijedan dan da ostane na vlasti.

 

  

 
     
     
 
Copyright by NSPM