Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

PRENOSIMO

Porenosimo NOVOSTI

   

 

Novosti: Intervju sa Bogoljubom Karićem

Zbog hajke, "Mobtel" sam poklonio


Dubravka VUJANOVIĆ 29.05.2005, 19:07:44

MESECIMA se spekulisalo da Bogoljub Karić planira ulazak u parlament "kupovinom" poslanika. Crv sumnje ubacio je lično on preteći da u svakom trenutku može da dobije onoliko poslanika koliko poželi. I da tako sruši Vladu. Već viđen scenario, reći će mnogi, jer je i Živkovićeva vlada pala upravo zahvaljujući preletačima. Zato ulazak radikalskog poslanika Lekića u Karićevu partiju po mnogima predstavlja "rukavicu u lice" srpskim parlamentarcima. Na pitanje - koji je bio stvarni motiv ulaska u parlament putem kojim se ređe ide, neizbornim, predsednik Pokreta snaga Srbije kaže:
Još u februaru najavio sam da ćemo, ako se bude nastavilo uništavanje Srbije, njenih nacionalnih dobara, ekonomije i teritorija, sve poslanike koji su spremni da priđu Pokretu snaga Srbije primiti sa velikim zadovoljstvom. Takvih ima, dolaze...

N: Zašto? Koji bi bio njihov razlog da priđu baš vama?
- Zato što se stide da pripadaju određenim partijama čiji su lideri odstupili od svojih programa i izneverili birače trgujući svojim poslanicima.

N: A zašto ste se vi odlučili da uđete u parlament na ovakav način, baš u ovom trenutku?
- Kap je prelila čašu kada je dojučerašnji šef diplomatije naše zemlje, a sada aktuelni poslanik, javno istupio sa stavom o nezavisnom Kosovu. Ni Vlada, ni parlament nisu osudili takav stav. DS ga je samo isključila iz poslaničkog kluba. Sve se u ovoj zemlji urušava, sve nestaje, Srbija umire... Prodaje se i srpsko nebo, ne samo zemlja. Sve zarad interesa pojedinaca i određenih grupa. Zato mislimo da je bolje da u parlamentu, a ne na ulici, preko ljudi koji žele da štite nacionalni interes, iskažemo svoj glas. PSS-u nije u interesu da destabilizuje Srbiju. Ali, ukoliko se ne dozovu pameti i ne počnu da rešavaju nagomilane probleme iskreno sam zabrinut da nam se može dogoditi socijalni ustanak koji više niko ne može zaustaviti.

DRUGI TRGUJU

N: PREVELI ste samo jednog poslanika, šta bi sa onih 14 o kojima ste pričali?
- Ja ne licitiram ni imenima ni brojevima.

N: Pa, koliko će ih biti?
- Biće ih onoliko koliko bude spremno da priđe Pokretu snaga Srbije i prihvati naš program.

N: I ništa vas ne dotiče priča da trgujete poslanicima kojima je narod dao glas glasajući za partije kojima pripadaju?
- Poslanicima trguju drugi lideri, a ne ja. PSS ne nudi novac, već program očuvanja Srbije. Ja želim da sprečim politiku po kojoj je u Srbiji sve na prodaju. Poslednji sam koga možete nazvati trgovcem.

N: Hoćete li uspeti da formirate poslanički klub?
- Počeli su da prete poslanicima. Na delu je prava hajka. Spremni su i da ponište odluku Ustavnog suda po kojoj su poslanici vlasnici mandata. Uostalom, videli ste kako je prošao poslanik Lekić, kako je satanizovan. U Srbiji se to nikad nije dešavalo, od knjaza Miloša. I njemu je svako u oči mogao da kaže šta misli. Ali, ne sme da se kaže mišljenje o današnjoj Vladi, koja odbija da se njen rad ocenjuje u parlamentu. Udružili su se protiv Bogoljuba Karića zato što se ne slažem s tim da je u Srbiji sve na prodaju. Od Kosova, Vojvodine sutra, Sandžaka, do beogradskog pašaluka. Protiv politike da naša deca u svojoj zemlji postanu tehnološko roblje i da se sve proda u bescenje.

N: Do poslanika, reći će mnogi. Jer, prosto se nameće utisak da ste vi tog čoveka kupili, da je uzeo novac...
- To je po onoj srpskoj narodnoj "Drž'te lopova". Oni koji sad govore da sam kupio poslanika, na isti način su ušli u parlament i srušili Živkovićevu vladu.

N: Zar niste vi i tome kumovali?
-Nisam. To nije tačno. Dezinformacija.

N. Znači, Lekić nije uzeo novac?
- Postoji nešto što se ne može platiti i što nema cenu, a to je ljubav prema svojoj zemlji. Meni su nudili sve živo, do funkcije premijera Srbije. Nisam prihvatio da se bavim izdajom i špijunažom. I zato četiri i po godine rade na uništavanju BK kompanije, ucenjuju, do pretnji kidnapovanjem. Tim Džuda i Tim Maršal pisali su u svojim knjigama da sam ja jedini koji nije prihvatio da se bavi špijunažom i izdajom zemlje i da mi zato uništavaju sve.

N: Jeste li razmišljali da bi možda bilo poštenije da sačekate izbore, pa da na legalan način uđete u parlament?
- Sve radim otvoreno. Nemam šta da krijem. Čak sam i Tomislavu Nikoliću rekao da je taj i taj čovek kontaktirao sa našim pokretom u Mladenovcu i da je spreman da pređe. Čekao sam petnaestak dana da mi Nikolić odgovori. Na kraju je rekao da misli da Lekića neko podržava i finansira sa ciljem da formira novu radikalnu stranku. Rekao je da je njegova stvar hoće li da pređe i da se to SRS ne tiče, kao i da taj čovek više nije njihov član. Tek posle toga dao sam saglasnost da on postane član Pokreta snaga Srbije.

N: Radikali kažu da je bilo malo drugačije...
- I oni, ali i ostali, to pričaju samo da bi prikrili svoje prljave poslove, da bi težište prebacili na Bogoljuba Karića i PSS, što razotkriva da nema više skrivanja iza lažnog patriotizma koji je pruzorkovao stradanja i patnju na desetine hiljada naše dece i našeg naroda. Digao se parlament protiv jednog čoveka. Svi ćute što su odvojili Vuku Draškoviću devet poslanika. To su učinili njegovi partneri iz vladajuće koalicije. To što Vuk ćuti kao nejaki Uroš, to je njegov problem.

SVI DOBRODOŠLI

KOJI je, zapravo, vaš politički cilj koji ste ovim želeli da postignete?
- Moj politički cilj je uvek jasan. Sprečiti potpuno urušavanje ekonomije Srbije i rasprodaju svega što imamo od rudnih bogatstava do prodaje srpskog neba. Hoću da u Srbiju uvedem rad, red i odgovornost, da omogućimo ljudima da žive od svog rada. Od nas niko ne treba da strahuje, osim onih koji ne sprovode politiku za koju su ih građani birali.

Rušićete Vladu?
- Premijer Koštunica kao državnik pokušava da stvori uslove da zemlja bude bliža Evropi i da budu sačuvani njeni nacionalni interesi. Ja to podržavam i za to mu odajem priznanje. Ali, njegova je odgovornost što je ekonomski deo prepustio onima koji uništavaju Srbiju. U Vladi imamo partijska ministarstva kojima partije upravljaju kao feudima. Oni se boje da opozicija raspravlja o radu Vlade, a i Milošević je na poziv opozicionih stranaka znao da dođe u Skupštinu, sasluša sve primedbe i kritike i odgovori na pitanja i zamerke.

Vama odgovaraju izbori? Sve ovo radite da biste došli do njih?
- Mi smo opoziciona stranka i nama odgovaraju izbori. Građani su već prepoznali program našeg pokreta i naše aktivnosti.

Jeste li se konsultovali sa nekim ili ste rešili da uđete u parlament potpuno samoinicijativno?
- Imam kontakte sa svima, pa i sa radikalima, čiji je bivši poslanik prišao nama. I oni su nama oteli tri odbornika u Zemunu i sada, uz njihovu pomoć, imaju apsolutnu vlast. I drugi koji nas napadaju otimali su nam odbornike u Novom Sadu, Boru, Jagodini i drugim opštinama.

Imate li ideju zašto vas je najmanje napadala DS, a najviše DSS i G 17 plus?
- Pomenute stranke su u panici i nervozi, jer prema istraživanju javnog mnjenja PSS je jedna od tri najjače političke opcije, sa rejtingom preko dvadeset, a oni se bore za cenzus.

Možete li obećati, sada, javno, da nikom od poslanika nećete nuditi novac da pređe u vašu stranku?
- Pa nećete valjda poverovati u priče da plaćam 90.000 članova PSS!

Šta je bilo sa vašom idejom o okupljanju demokratskih snaga?
- Ta ideja postoji od samog početka formiranja našeg pokreta. Radimo na tome.

Šta je za vas uopšte demokratija? Ko su te demokratske snage?
- Svi koji se bore za interes naroda, kako god se zvali.

Pa, ni za radikale se ne može reći da prodaju nacionalni interes. Ima li i njih u tom vašem demokratskom bloku?
- Mi hoćemo sa svima onima koji hoće evropsku Srbiju. Gospodin Nikolić je izjavio da radikali nikada neće ući u koaliciju sa PSS.

Može da se dogodi da vi odlučujete ko će da vlada Srbijom posle sledećih izbora. Postoji li šansa da se opredelite za radikale i socijaliste i potisnete Tadića i Koštunicu u opoziciju?
- PSS je patriotski, demokratski, reformski i proevropski pokret. Ovo je pokret koji okuplja sve ljude. Svi su dobrodošli. Dosta je bilo u Srbiji deoba i svađa. Mi hoćemo da budemo faktor stabilizacije i integracije svih ekonomskih i političkih snaga Srbije. Samo takva politika može da spase Srbiju i zaustavi njenu propast.

NE ŽALI DA UMRE


VERUJETE li vi da će glas poslanika Lekića osvojen na ovakav način vredeti, da će neko želeti da ga čuje? Ipak, izdao je partiju kojoj je pripadao...
- On je ostao dosledan i ne želi da se njime trguje. Oni to mogu da tumače kako hoće, ali za građane Srbije to je herojski podvig. Čovek je u jednom danu dobio 18 telegrama podrške i to od svojih partijskih istomišljenika, radikala, sa imenima i prezimenima, sa molbom da ih pročita u parlamentu. Rekao je da je zatrpan podrškom radikala. Kaže: "Ne bi mi bilo žao da umrem danas kad sam ovo uradio."

BUDZAŠTO


KADA se toliko protivite prodaji "srpske zemlje i neba" zašto ste, onda, prodali "Mobtel"?
- Bio sam prinuđen da prodam "BK trejd" kako bih sačuvao kompaniju i ljude u njoj, jer se vodi strahovita kampanja uništavanja "Mobtela". Četiri godine smo pod sankcijama i blokadom. I, ovo nije prodaja, već poklanjanje. Zbog prave hajke protiv kompanije, cena koju smo dobili četiri puta je manja od prave vrednosti.

 

  

 
     
     
 
Copyright by NSPM