Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Kosovo i Metohija: dokumenti

   

 

Deklaracija za dalji opstanak Srba na Kosovu i Metohiji

Na zajedničkoj sednici Zajednice srpskih opština i predstavnika udruženja raseljenih Srba iz Srbije i Crne Gore jednoglasno je zaključeno da je Kosovo i Metohija bilo, jeste i biće deo državne teritorije Srbije. Jednostrano proglašenje nezavisnog Kosova od strane albanskih institucija je neprihvatljivo i neobavezujuće za Srbe i predstavlja atak na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti u kojoj se konstatuje da je Kosovo i Metohija deo srpske države.
Nezavisno Kosovo bilo bi završni čin u etničkom čišćenju Srba sa Kosova i Metohije o čemu govori i iskustvo u ovih šest godina kad ovaj prostor nije bio pod jurisdikcijom srpske države, Srbi su doživeli najveći pogrom u istoriji svog postojanja.
Zajednički stav skupa jeste da svi međunarodni pravni akti i ugovori od Londonskog mira iz 1913, stava Badenterove komisije 1992, Pariske povelje 1995. i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti iz 1999. godine jasno pokazuju da je Kosovo i Metohija deo Srbije i da nasilna secesija ili bilo koje drugo nametnuto rešenje ugrožava međunarodni pravni poredak jer ruši suverenitet i teritorijalni integritet jedne države međunarodno priznate, demokratski ustrojene članice Ujedinjenih nacija.
Istovremeno, nezavisno Kosovo bila bi nagrada onima koji su projektovali kao i onima koji su vršili egzodus, ubijanje i nasilje nad Srbima uništavajući pravoslavne hramove i grobove. U svetu bi se ozakonio zločin kao legitimno političko sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva.
Interesi srpske države i Srba sa Kosova i Metohije identični su i zato postojanje treće srpske pregovaračke grupe mimo Beograda ugrožava srpsku političku platformu.
Ranije doneseni plan Vlade i Skupštine Kosova kao i sadašnja rezolucija Vlade Srbije jasan su putokaz i temelj opstanka Kosova i Metohije u sastavu Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji.
Suštinska, sveobuhvatna i istovremena decentralizacija Kosova i Metohije ne može biti predmet političke trgovine tokom pregovora o predstojećem statusu Kosova i Metohije nego se mora rešavati odmah u cilju ispunjenja ranije proklamovanih standarda.
Opšte prihvaćeni stav skupa jeste da samo jedinstvo i sloga među Srbima može zadržati Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije i stoga se pozivaju svi bitni politički činioci u zemlji da svoje uske stranačke ili bilo kakve druge interese podrede ostvarenju onog najvišeg nacionalnog cilja.

 
     
     
 
Copyright by NSPM