Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Kosovo i Metohija

   

BBC News 18.4.2006

Martin Slecinger:

"Nametnuto rešenje za Kosovo pogoršava situaciju"

Povodom izjave američkog izaslanika za pregovore o Kosovu Frenka Viznera da je za izglede Srbije da u đe u Evropsku uniju i NATO izuzetno važno da ona "pravilno postupa", odnosno da bude kooperativna u razgovorima o budućnosti Kosova za BBC govori Martin Slecinger, direktor Odeljenja za istočnoevropske studije pri vašingtonskom Institutu Vudro Vilson.

Upitan da li se iza ovih reči krije uslovljavanje zvaničnog Vašingtona i zahtev da Beograd pristane na nezavisnost Kosova, Slezinger kaže da poruka Amerike jeste da u vezi sa budućnošću pokrajine postoji određen stepen neminovnosti.

"Kosovo više neće biti deo Srbije, barem ne politički, ali poruka Vašingtona je da pregovori koji ka tome vode treba da se sprovedu tako da i sama Srbija ima koristi", objašnjava Slecinger.

On dodaje da Vašington želi da se Srbiji okončanjem tih pregovora otvori put ka Evropskoj uniji, Partnerstvu za mir i NATO-u i ka uključivanju i Srbije i Kosova u procese integracija u kojima pitanja granica i manjina neće biti toliko značajna.

Martin Slecinger dalje ocenjuje da je Frenk Vizner od srpske strane tražio jedino da u pregovorima bude otvorena i realna, te da ne napušta pregovore čime bi stvorila situaciju u kojoj bi rešenje moralo da bude nametnuto.

"Mislim da kada govori o pravilnom postupanju, ambasador Vizner misli na rešenje postignuto u pregovorima, sa kojim će moći da žive obe strane, čak i ako im se ono ne dopada", kaže sagovornik BBC-ja, dodajući da bi se zauzvrat poboljšali američki odnosi sa Srbijom, koji se već poboljšavaju.

"Bez nametanja rešenja"

Martin Slecinger objašnjava da Vašington želi da se do rešenja dodje u pregovorima jer bi na primer, nametanje nezavisnosti Kosova moglo da izazove nove probleme na Balkanu.

On kaže da su trenutnom situacijom nezadovoljni dva miliona Albanaca na Kosovu, ali da bi u slučaju nametanja nezavisnosti pokrajine moglo da bude nezadovoljno " 7 ili 8 miliona Srba, 2 miliona Makedonaca i Grci i Crnogorci".

"Zbog toga moramo da budemo vrlo pažljivi i ljudi poput ambasadora Viznera to vrlo dobro znaju" objašnjava Slecinger.

On kaže da mu nije do kraja jasno zašto Vašington insistira na tome da se budući status Kosova utvrdi do kraja godine. Jedno od mogućih objašnjenja je da je administraciji predsednika Buša, posle katastrofalne situacije u Iraku i zbog mogućeg zaoštravanja krize oko Irana, potreban argument u odnosima sa islamskim zemljama. Slecinger kaže da Bušova administracija možda želi da u komunikaciji sa muslimanskim svetom ukaže da je učestvovala u stvaranju kosovskog entiteta u kojem većinu čine muslimani, ili da je insistiranjem na promeni ustava u Bosni doprinela jačanju te države.

"Medjutim, kada Vizner kaže da pregovori moraju manje-više da se završe do kraja godine, ne mislim da on ima na umu sve detalje i pravne finese, već jedan opšti okvirni sporazum", dodaje Martin Slecinger, direktor Odeljenja za istočnoevropske studije pri Institutu Vudro Vilson u Vašingtonu.

 
     
     
 
Copyright by NSPM