Home
Komentari
Debate
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
Prikazi
Linkovi
   
 

PRENOSIMO

Komentari: Srbija posle predaje Milorada Lukovića-Legije

   

Nikola Vrzic

Legija i legionari


Milorad Lukovic Legija se, posle više od godinu dana uspešnog skrivanja, predao. Odlicno; prvooptuženi za ubistvo Zorana Đindica, Ivana Stambolica, optuženi za masakr na Ibarskoj... sada je u zatvoru. Tamo gde mu je i mesto. Šteta, samo, što se Legiji u zatvoru nisu baš svi obradovali.

Deo javnosti bio je u nedelju uvece skoro besan zbog vesti o Legijinoj predaji. Skoro uplašen. Kažu, Legija ce da laže. Pa dobro, nek’ i laže; zar je to razlog za nervozu? Uostalom, i pravo je optuženog da se brani svim sredstvima, ukljucujuci i laganje. A Legiji ionako niko ne veruje.

Kao što greše ovi što unapred znaju da ce Legija da laže, greše i advokati odbrane koji isto tako unapred znaju da ce ceo proces sad da se obrne naglavacke. No, i to ne izlazi iz domena njihovih prava kao branilaca optuženih, baš kao što svako ima pravo i na bes i na strah.

Svi su, dakle, sigurni kako ce biti. I tako dolazimo do onoga šta ce stvarno biti. Dolazimo do dokaza koje ce M. L. Legija izneti da bi potkrepio svoje tvrdnje. Da li on ima dokaze? Nešto, što sam smatra dokazima svoje nevinosti, sigurno ima; inace se, valjda, ne bi ni predavao, niti bi tako drcno odbacivao, cak i teorijsku mogucnost da dobije status svedoka saradnika. Videcemo.

Ali ima tu još kojecega zanimljivog u Legijinoj predaji. Ne ponajmanje, to je izjava njegovog advokata Slobodana Milivojevica, da se Lukovic Legija sve vreme krio u svojoj kuci, i to po nagovoru dva visoka funkcionera MUP-a. Da li je zaista bio u kuci, manje je važno; daleko je znacajniji drugi deo recenice, informacija/obaveštenje/upozorenje da je Legija i u vreme "Sablje" u policiji imao svoje ljude. Implikacije ovoga su brojne, no, ogranicimo se sad na jedno: legionari u policiji su, buduci da vec podrivaju sistem iznutra, sigurno i prilježno prikupljali raznorazne podatke o kojecemu. Na primer, o Legijinim protivnicima. Što da ne, baš o kreatorima "Sablje", i policijskim i politickim?

Da li je to, onda, pravi razlog za nervozu? Izvor Legijine samouverene predaje? Ili je dvojka iz MUP-a, samo, advokatska konstrukcija? Jer, pohvalio se pre neki dan Rajko Danilovic, advokat, da advokati vole da lažu.

Konacno, možemo li da zamislimo situaciju u kojoj ce Legija, na sudu, biti proglašen nevinim? Hm... Ali: da. Moramo da budemo spremni i na takvu mogucnost, ukoliko stvarno želimo da Srbija bude demokratska, pravna država u kojoj je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. To je osnovni princip, i cak i neko kao Legija tu ne sme da bude izuzetak.

Problem je, jedino, što bi ovakav rasplet situacije celu situaciju okrenuo naglavacke. Ali, pa šta i ako je tako? Dolazak do istine o ubistvu premijera Srbije i svim ostalim monstruoznim zlodelima, ma kakva ta istina bila, jedini je nacin da ova zemlja pocne da postaje normalna.

I zato, sacekajmo da vidimo šta ce Legija da kaže. Pocinje vec u ponedeljak.

Autor je novinar nedeljnika Nin

 
     
     
 
Copyright by NSPM