Home
Komentari
Debate
Hronika
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
Prikazi
Linkovi
   
 

PRIKAZI

Odgovor Ivana Jankovica Vladimiru Vuleticu

   


Ivan Janković

 ODGOVOR AFIRMISANOM  AUTORU

U svom odgovoru nekom nedefinisanom “anonimnom autoru“ prikaza broja NSPM o globalizaciji, gospodin Vojin Vuletić je izrekao nekoliko tvrđenja o tom prikazu koji zahtevaju određeno pojašnjenje. Naravno, bez obzira na načelnu nedoumicu u koju će zapasti neobavešteni čitalac u pogledu identiteta tog zagonetnog autora koji je predmet njegove kritike, jasno je da se radi o mom prikazu pomenutog broja NSPM, jer je to do sada, koliko mi je poznato, jedini prikaz tog broja objavljen na ovom sajtu.

 Njegove kvalifikacije moje “anonimnosti“ i “neafirmisanosti“ (i njegove pretpostavljene svetske relevancije) u pogledu globalizacije koje u svom odgovoru iznosi, ne bi bilo ukusno da mnogo komentarišem. Mogu samo reći da se vrlo dobro osećam zbog moguće anonimnosti ili odbačenosti u domaćim levičarskim (anti)globalizacijskim krugovima u kojima Vuletić želi da bude (ili jeste) popularan i afirmisan (ne znam koji još krugovi zainteresovani za globalizaciju u Srbiji postoje). Zato, daleka im lepa kuća – meni je bolje što sam anoniman u njihovim krugovima!

 Što se tiče domorodački emotivnih kvalifikacija“, “balkanskog primitivizma“ i sličnih tituliranja kojima me je počastio, doživljavam ih kao dokaz sitne, inferirorne osvetoljubivosti i mislim da takođe ne zavređuju neki poseban komentar, već više govore o intelektualnom profilu njihovog autora, i odsustvu duhovitosti .

 Kada je reč o njegovoj tvrdnji da ja nazivam publicistima ugledne sociologe, a što je po njemu dezinformacija neobaveštenog čitaoca, odgovaram sledeće: mnogi od sociologa koje Vuletić navodi, ili na koje se naglašeno oslanja (recimo Burdije sa njegovog spiska, i mnogi van njega), pišu svoja dela u otvoreno pamfletskom i publicistickom stilu. Da li ćemo recimo Signale svetla smatrati ozbiljnom naukom (kao Vuletić), ili jeftinom levičarskom publicistikom (kao ja) stvar je definicije jednog ili drugog. Svako u skladu sa sopstvenim znanjem i sopstvenim krugom referenci, ima i svoju definiciju ozbiljne nauke o globalizaciji. Za mene su to recimo Adam Smith i Ludwig von Mises, za Vuletića Bek i Burdije. Ne znam šta zna Vuletić o recimo ekonomskoj (ili političko-pravnoj) globalizaciji. Ono što znam iz segmenata njegove literature koju sam pročitao (nisam sociolog), jeste da mnogi od njegovih favorita o tim temama nemaju blagog pojma, odnosno da su u stvarima institucionalne i ekonomske analize procesa globalizacije potpuni diletanti. 

 Da dodam na kraju da se ja, mimo onog jednog pominjanja u zagradi, u svom prikazu uopšte i ne bavim Vuletićem, tako da nekog preteranog osnova za raspravu među nama i ne vidim. Njegov tekst po mom sudu ne reprezentuje najbolje osnovni ton broja, pa ga zato nisam ni detaljnije analizirao u svom prikazu. Zašto sam ipak ovog afirmisanog pisca tim prikazom toliko žacnuo, verovatno samo on zna. 
     
     
 
Copyright by NSPM