Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATE

Komentari teksta: Slobodan Antonić: Ko je na čijoj strani

   

 

 

Pro

 

Slobodan Antoni ć

Iza ogledala
KO JE NA ČIJOJ STRANI

Nebojša Beograd (nsbgd@yahoo.com), 20.12.2006, 19:47
Ovco, ne znam šta ti je smešno. Pobeda radikala je vrlo blizu. Ne kažem da je sigurna, ali je blizu. Kao najveća, i jedina rodoljubiva i demokratska stranka, osvojiće oko 40% i uz podršku jedne manje stranke (ako SPS pređe 5%) imaće skupštinsku većinu. To je realnost (vi mnogo govorite o ''realnosti). Ovco,malo se odvoji od monitora, ne valja toliko biti na internetu, druži se sa običnim svetom, sa onim ko ne misli kao ti i pogledaj šta narod misli. Koga vole. Narod tvoje LD-ovce neće i ne voli ih. Neće Čedu,neće Čanka i Koraća i njima slične. Ne vredi vama LDP-ovcima da ''trčite'' od sajta do sajta i da svaki dan (i to po ceo dan) piskarate hvalospeve svom nezrelom liderčiću i da kukate kao mala deca ''jer LDP mrze neki analitičari''i da mislite da ćete time što pišete svakodnevne ''kilometre'' komentara da na nekog utičete da glasa za tu grupicu. Ne mrze ih analitičari. Ni narod ih ne mrzi, ali ih prezire ...zato što su to nemoralni i prevrtljivi ljudi, nestručni i nekvalifikovani za težak posao kao što je vođenje države, a neki i povezani sa kriminalom. Kako ne prezirati nekog ko želi otcepljenje dela svoje teritorije, ko se odriče Dečana, Gračanice i Pećke patrijaršije? Nezavisnost KiM znači odlazak i preostalih stotinak hiljada Srba i ne-Albanaca iz svojih domova, znači nove seobe, kako neko može biti za to? Šta misliti o onima kojima nije bitna prošlost svog naroda i koji je pljuju i blate svoj narod, o onima koji su niko i ništa u sadašnjosti i koji realno nemaju ništa da ponude Srbiji u budućnosti, jer ništa ne znaju? Niko ne oseća ni mržnju prema malobrojnim glasačima takvih (iako su oni, kako vidim, puni mržnje). ... Svako dobro, nadam se da ćeš se što pre osvestiti.


exLDP (), 20.12.2006, 18:37
pa nisam shvatio ovako ovaj iz prve odnos, s obzirom da sam bio neodlucan izmedju ldp i ds, sad sam siguran da cu radije da glasam za ds suvise je ipak ceda zastranio u levicarskoj misli. Dobra analiza antonicu!


BOJAN BALAZ (), 20.12.2006, 18:20
STO JE BABI MILO,TO JOJ SE I SNILO... antonicu KEEP DREAMING!


ovca (), 20.12.2006, 16:52
Nebojša Beograd (): Haha smeshan si. Da zanemarimo chinjenicu da nece da imaju ni 30% glasova, njima kad bi neko ponudio da sami naprave vladu ne bi hteli da to urade. Njihova politika je virtualna i nema veze sa realnoscu. I oni (mislim na ovu trojicu glavnih) to znaju i ni u snu ne bi hteli da budu u vladi kao stho ni Sheshelj nije hteo da bude predcednik kada je pobedio na izborima 90 i neke.


milos (emailmoj2000@yahoo.com), 20.12.2006, 16:40
Pa... Neko bi mozda JEDNOM mogao i da kaze gradjanima istinu o Kosovu, koja nije nimalo prijatna, ali je jedna i jedina. Usotalom, Srbima ne bi trebalo da padne tesko da se suoce sa istinom, obzirom na to da smo "pravdoljubiv narod". Ako i LDP udje u parlament, to moze biti samo svez zrak i nista drugo. Kostunica i Novi primitivci napravise od nas najgore mesto na svetu, ne vidim nista lose u tome da neko drugi proba. Sto se tice ulaska SRS u parlament, on je izvestan, ali to je lose, zato sto bi oni mogli da ponovo imaju ulogu koju imaju sada, a to je de facto vlast, jer Tuzna Sova, ne radi nista a da se prethodno ne preracuna sa Grobarem... Zivela Srbija, ali samo bez njih.


Nebojša Beograd (), 20.12.2006, 15:34
Posle izbora na vlast dolazi SRS!Jedva čekam! LDP-ovci plačite!


V.Miljević (), 20.12.2006, 14:14
Pa, gosdodine Stojane iz Beograda - nije nacionalna katastrofa ako u skupštinu uđe ova ili ona stranka! Nacionalna katastrofa bi bila ako je to stranka koju plaćaju stranci, odnosno države i njihove agencije, oni koji nam do sada nikakvo dobro nisu učinili, ako u to ne računate bombardovanje! A danas nigdje nema besplatnog ručka...


Posmatrac scene (), 20.12.2006, 13:44
Majstoru u razokrivanu "majstora manipulacije", moja duboka zahvalnost! Na jednu takvu prostu pomisao, valjda jer perfidna, ne bih nadosao - da manipulatori mogu da idu tako daleko, ne samo da sa drugima manipulisu, nego da cak i sami sebe obmanjuju. To vec prevazilazi moc predstave i jednog pazljivog posmatraca beogradske predizborne scene i atmosfere. Sada sam osobodjen najgorih briga.


Viktor (), 20.12.2006, 13:27
Hvala gospodinu Antoniću što je doneo još glasova za LDP ovim tekstom.


Srbin prosecni (), 20.12.2006, 04:24
Jedna uistinu minorna stranka, i uz to na rubu srpskog drustva, kojem u biti i ne pripada, daje se suvise prostora. Autor clanka, koji se, inace, ovde pokazao kao izvrstan analiticar, verovatno nije racunao da na mesto podstreka jednoj debati, nenamerno pozove na plan malobrojne mazohisticke pripadnike srpskog speciusa okupljenog oko njihovog cceda ccede, te se konacno i oni nadju u drustvu prosecnih ljudi, u duhovnom i politickom pogledu, i docepaju se podijuma sa kojeg ce i njihovi glasovi, silom prilika, morati da se cuju. Od zebnje da se nesto citanja vredno ne propusti. Autor clanka zasluzio je mentalno zdraviju publiku od one koja pati na virusu ccedizma.


Stojan Beograd (stojands86@yahoo.com), 20.12.2006, 01:37
Tekst "Ko je na čijoj strani" je nastao iz straha od onoga što nas sasvim sigurno očekuje 21.1.2007. oko 10h uveče, a to je da je koalicija LDP-GSS-SDU-LSV ušla u parlament i osvojila značajan procenat glasova iako svaki glas preko 5% predstavlja noćnu moru svakog DSSOVCA, pa tako i autora, nezavisnog (čitaj: DSS) analitičara, g. Antonića. Da li je g. Antonić zaista smatra da ako politika, koja je demokratska, koja ne želi da ugrozi bilo čija prva i koja dobije potrebnu podršku gradjana predstavlja nacionalnu katastrofu? Na ovom mestu potrebno je reći, za razliku od onoga što sugeriše autor, da ulazak koalicije LDP-GSS-SDU-LSV u parlament ne znači automatsko otcepljenje Kosova. Modernitet se ne može osvojiti epskom narodnom poezijom i mitovima i pričama o svetskoj zaveri. Predlažam autoru da razmisli o tome kako bi izgledala Srbija kada se deca ne bi uspavljivala pesmama kosovskog i pokosovskog cikulusa. Uteha je da je "projekat LDP", za razliku od nacionalističkog projekta g. Antonića osuđen na uspeh!


koki (), 20.12.2006, 00:35
Pa to bi bilo fantastično. Veliki uspeh bi bio, ako bi LDP odgurao DSS u zagrljaj SRS-u, jer tamo i pripadaju.


Majstori manipulacije (), 20.12.2006, 00:18
@Posmatrac scene. Citiram Vasu recenicu: "Stice se utisak kako se vecina birackog LDP tela okupila na ovom sajtu." Potpuno delim Vas utisak - s tim sto je ocito da zapravo jedna te ista osoba pise po vise "komentara" (tako se "15 godina" pominje u vise tekstova), kiteci ih samo raznim imenima, "provokativnim", sto "cedisti" smatraju svojim zastitnim znakom. Razne "ovce"( kako se "komentatori" potpisuju) samo pokazuju ono sto vidimo i na velikom politickom planu: LDP je ekstremna politicka "udruga", koja se sluzi svim sredstvima manipulacije, "inscenirajuci" i vlastiti znacaj i vlastite glasace! Nadaju se da ce tako dobiti ponekog stvarnog, zivog pristalicu, odnosno glasaca. A u stvari, ako ovakvim manipulacijama ne namame ponekog ko nije nista naucio (izmedju ostalog ni da voli svoju zemlju, kakva god bila) - bice ih upravo toliko da ispune jedno omanje pozoriste. Pa neka im Ceda tu rezira predstavu! Dejanovicu, spremi se da aplaudiras! Izgleda da je to "misija" koju si ti namenili drugi, a koju si ti prihvatio.


Anti Antisorovac (), 19.12.2006, 22:24
Keti! porucuje ti Anti: Ne klepeci izvaljotinama ! Divis se Cedi toj covekovoj bedi. Narod ce ga na ovim izborima da sredi. Od postenog Srbina nece dobiti ni glasa. Samo poneki,tupi, glupi mogli bi to da urade. Il' neki amero-"otporas"Cedi ga dodade. I tako ce ti Keti, tvoj Ceda-beda ,iz izborne trke da odleti, a ti prestati koje kakve gluposti klepetati !


Slavomir Srpski (), 19.12.2006, 22:23
Problem je LDP da je na potpuno suprotnoj strani i od vecine zelja gradjana u Srbiji a i od ostalih vecih stranaka po pitanju Ustava, teritorijalnog integriteta Srbije i nacionalnih interesa ove drzave. To u stvari onda i nije problem, jer kao ekstremna i radikalna stranka u suprotnom smeru od SRS, sama sebe isljucuje od mogucnosti da cini vladu u ovoj drzavi. Pa to bi bilo i ako bi osvojili i 30% glasova u ovoj drzavi, a sto je sasvim nemoguce. Jer imamo primer da u opoziciji sadasnje vlade postoje stranke sa tom vecinom i ne vidim da bilo ko dize glas zbog takve "nedemokraticnosti". Bilo koja stranka da dobije glasove je legalizovana od strane gradjana da moze da ucestvuje u stvaranju nove vlade, ali tek posle izbora kada ce aritmetika moci tacno da se obradjuje. Pa ne vidim nikakve teskoce da "sredisnja" narodnjacka stranka kao sto je DSS pristupi jednoj od strana, naravno onoj koja po pitanju Ustava i onoga sto iz njega proistice je tome usaglasena. Veci problem po meni bi bio da u vladi ne budu prisutne bas "sredisnje" stranke.


Zoran (), 19.12.2006, 22:02
Vidim neki pominju redove pod Slobom. Pogledajte ovaj link: http://www.politika.co.yu/detaljno_arhiva.php?nid=13562&y=2006&m=12&d=2 Pod Slobom se to zvali redovi za zejtin i brašno, a sada POTROŠAČKA EUFORIJA koja je prisutna i po razvijenim zemljama.


Posmatrac scene (), 19.12.2006, 21:30
Stice se utisak kako se vecina birackog LDP tela okupila na ovom sajtu. LDP i nije stranka u uobicajenom smislu reci. To je jedna skupina nesto cudnih Srpkinja i Srba, koji grcevito traze okolo kakvih pesaka njima slicnih ili makar bilo kakvih.


Nebojša Beograd (nsbgd@yahoo.com), 19.12.2006, 21:09
Imenjače, pa u Srebrenici nije bilo nikakvog genocida. Zar si toliko slep i naivan? Pogledaj malo ovaj sajt www.nepodobni.co.sr i pročitaj pre svega tekst ''Istina o Srebrenici'' dr Milana Bulajića. Dosta više sa tim nacional-mazohizmom.


Dragana (), 19.12.2006, 20:58
G.Nezavisni analiticaru, sve trudeci se da nas uveriti kako nikako ne treba glasati za LDP, vi ste nas mnogo vise poucili kakav je zapravo DSS, jer zahvaljujuci vasim vrsnim analizama mi saznasmo da DSS nije stranka sa autenticnim programom, strategijom i vizijom, nego pasivna, nedefinisana, neorganizovana masa koju "minorni" LDP moze prema svom nahodjenju gurnuti u narucje radikala!!!Sreca sto ste nezavisni pa za ovo necete morati da se pravdate Kostunici!


Nebojsa Krivokuca (), 19.12.2006, 18:25
Ovo je vec drugi slucaj teskog ogresenja o pravila novinarske profesije (nakon "senzacionalne" naslovne strane - Bivsi SPSovac na Cedinoj listi" od pre par nedelja) i mislim da je najmanje sto je Politika mogla da ucini jeste da objavi i stav opozitan Antonicevom, S.A, "analiticar" koji je izrekao nedavno da zaista nije lepo porediti Srebrenicu i Ausvic (kao, vazno je koliko je ubijenih a ne da li je neko ubijan) sve vise podseca na analiticare koji su Slobodanu Milosevicu predvidjali glatku pobedu na izborima 2000. godine, a sve manje na analiticara. Kao sto Antonic tvrdi da je svaki glas za LDP zapravo glas vise za SRS u parlamentu, tako sada ja tvrdim da je svaki njegov tekst, objavljen bez opozitnog stava po jedan citalac "Politike" manje.


ovca (), 19.12.2006, 17:11
@Milutin Mlađnović: Chudno je kako se ,iako mislish da ce nam biti isto bilo ko da vodi vladu, toliko trudish da nabedish ljude da ne trebaju da glasaju. Svi znamo kome odgovara ta mala izlaznost koju ti propagirash. Da li je tebi isto bilo kada smo 90ih ratovali i ginuli 3 puta i sva tri rata izgubili. Ili kada su 93. ljudi jurili sa posla na pijacu kad prime "platu" kako bi stigli da kupe kilo sira da im inflacija ne pojede i to malo pare sto su primili. Istinit dogadjaj - Moja majka primila platu te 93. i juri na pijacu da kupi kilo sira. Kako nije imala dovoljno dolazi kuci i pozajmljuje pare iz komshiluka (pozajmila je malo vishe nego sto joj je falilo) i vraca se nazad na pijacu. Kad tamo poskupeo opet sir i opet se vracha pozajmljuje pare i iz trecheg pokushaja uspeva da kupi kilo sira. Taj dogadaj necu nikada zaboraviti kao ni bombardovanje niti redove za hleb i mleko, sankcije, Jezdu i Dafinu, rasturanje drzave... Nemojte ljudi da zaboravljate kako je bilo i ne dozvolite da se vrate ti ljudi (ili slichni njima) koji su vodili politiku 90-ih.


ovca (), 19.12.2006, 16:51
Smeshno je kako je kod ovog "analitichara" LDP za samo nedelju dana od minorne stranke postala stranka koja ce da ima najveci uticaj na deshavanja u Srbiji. Ne treba DSS-u LDP da bi ona bila bliza radkalima. Ona je sama svojim postupcima svakog dana sve bliza tom svom cilju. LDP je tu samo da to ukaze gradjanima a i da opomene i da vrati DS na stari put.


Milutin Mlađnović (), 19.12.2006, 15:56
Fasciniraju me ljudi koji veruju bilo kojoj satranci, jer su milijardu posto baš svi isti!!!To verovanje mogu da razumem samo kao verovanje u zagrobni život.Oni koji veruju u srbiji u zagrobni život, uvek je bilo oko milion-dva birača.Kada bi na izbornom listiću recimo bile samo dve opcije-da li ste za to da se uveze KUGA ili Kolera !? Garantujem vam životom da se do poslednjeg minuta nebi znalo koja će opcija pobediti.Naši njudi su sami po sebi svetsko čudo, samo je kod nas moguće da ljudi glasaju sami za svoje dželate, pljačkaše, obične prevarante i manipulante!Dakle, u nedelju ih glasaju, a već za mesec dana kukaju, zapomažu kako ih vlasti ŠIKANIRAJU i ponižavaju.Ja iskreno nisam čuo za takve ljude, dok se nisam uverio svojim očima i ušima i video uživo takve ljude.Moj zaključak glasi, ma ko da vlada Srbijom od ovih stranaka, svima nama će biti isto, a nekima još gore, a samo njima garantovano bolje.Ovo je tako samo zato što se u Srbiji nikada ne bira ništa, u srbiji se uvek samo aminuje i potvrđuje samo ono što se odavno već negde potvrdilo i samoizabralo.


Pitija (), 19.12.2006, 15:24
Ako zelite da uspostavite "ravnotezu" ,koja je neka vrsta "harmonije",u buducoj vladi, glasajte za DSS i SRS.To je najbolja kombinacija, "razumne" i "ekstremne" zastite, za Srbiju.Spasavajmo ono sto je ostalo od nase zemlje i sprecimo dalju njenu rasprodaju sto bi svaka druga stranka ucinila -prodala je kao licnu svojinu.


Pedja, Beograd (), 19.12.2006, 15:19
Postovani citaoci, ako je do sada bilo nekakve dileme, od sada bi trebalo da svima bude jasno da Slobodan Antonic nije, niti je ikada bio, objektivan politicki analiticar. Ako je ovaj tekst objektivan i nepristrasan onda saj ja Deda Mraz! Ocigledno je da S.A. ima pik na LDP...? Nije novost da doticni gospodin forsira DSS, to svi znamo, ... Steta zbog "Politike", taman sam mislio da ce posle 15 godina postati ozbiljne i objektivne novine ali....


Dana CIA SNAJKA! (), 19.12.2006, 15:15
Oduševljena sam! Sam početak teksta, citiram: "Osnovna zamisao ljudi koji su LDP obezbedili novac za kampanju..." je fenomenalna, ali nažalost nije nova u srpskoj literaturi. Bilo to kod Duška Kovačevića, pita žena Ilije Čvorovića njegovog brata: Ko to (te špijunčine) plaća, Đuro? a Đura odgovara:"CIA, snajka, CIA".


cedista izdajica (imejl99@hotmail.com), 19.12.2006, 14:05
ala ste se vi prepali! pa mislim da je sve realnije pitanje oce li DSS preci cenzus.


mdrobac (odgovor milanu@), 19.12.2006, 13:11
lds zastupa libelarni kapitalizam,3%bogatih i naravno bez srenje klase+sirotnja=par bogova koji svoju IQ-u,sposobnost nadoknađuju raznim farmaceutskim sredstvima.


stefan stroikampi@mail.ru (stroikampi@mail.ru), 19.12.2006, 12:06
Kako se danas sve meri novcem, razmislite logi- cno.Kostunici je najjeftinije da napravi vladu sa radikalima, bez obzira ko predje cenzus!!! zivi bili pa videli


keti keti (keti@yahoo.com), 19.12.2006, 11:20
Gospodine Antonicu, zaista sam bila u dilemi za koga da glasam, za DS ili LDP. Ali posle vaseg teksta definitivno sam odlucila: glasacu za LDP! Jer upravo me je Vas tekst podsetio da je DS i Tadic izglasao Ustav i pokrao referendum sa Tomom Nikolicem i Dacicem, a LDP bio protiv. Vas tekst dozivljavam kao preporuku biracima da u dilemi izmedju DS i LDP, glasaju za DS kako bi Kostunica ostao premijer. Inace ce Kostunica morati da pravi Vladu sa radikalima, jer su mu oni blizi nego LDP. Tu se jedino slazemo. Na ovaj nacin pravite alibi za ono sto prizeljkujete: Vlada DSS i radikali, a da za to bude kriv Ceda, odnosno gradjani koji glasaju za njega. Kao sto pokusavate da okrivite LDP za Kosovo, a izgubili su ga SRS i Radikali, sa kojima podsecam zelite da pravite Vladu. Medjutim Vasi finansijeri imaju interes da Srbiju vuku unazad jer u takvoj Srbiji prave poslove. Zato ste sve ucinili da prekinete pregovore sa EU i nagovestavate da vam je cilj da se oni nikada ne nastave (jer je sa radikalima to nemoguce). Vi gospodine Antonicu niste analiticar, vec ideolog politike koja nije umrla zajedno sa Milosevicem. Poruka od Vaseg sefa Kostunice, koju ste ovim tekstom poslali americkom ambasadoru (to su primetili i drugi citaoci), sigurna sam da ga nece uzbuditi.


Dejan Mihailović (), 19.12.2006, 11:15
Mislim da komentator greši kada misli da Koštunica sigurno neće u koaliciju sa LDP. Živi bili pa videli.


Petar Kralj (), 19.12.2006, 11:05
Nece uci u Skupstinu, Ceda iza sebe ima medije ali ne i pristalice. Uostalom, vidi se po "komentarima", uvek iz istih pera.


Vladimir Dejanovic (), 19.12.2006, 11:04
Rekao sam da se do kraja izbora necu javljati ali me je ovaj "gorostas" od analiticara naterao da ponovim. Na ovom mestu se samo smenjuju mrzitelji Cede, Antonic, Vukadinovic i Glavna urednica.Samo se smenjuju. Hvala im na besplatnoj kampanji nase "male" koalicije. Prosto je neverovatno kako nisu nista naucili za poslednjih 15 godina, kako se blacenje odrazava na biracko telo. Nekako mi je mila njihova nervoza. Cujemo se posle izbora....


charlie (mrtnhack@walla.com), 19.12.2006, 11:02
Čitajući tekst S.A. mogao sam da zaključim sledeće : PANIKA je uhvatila DSS i društvo, tekst je prvenstveno pisan "finansijerima" LDP-a ( ko god bi to mogao biti po mišljenju - paranoji - komentatora )po principu one parole iz vremena bombardovanja: NATO PREDAJ SE, IMA SVI DA IZGINEMO ! Tekst je vapaj očajnika isteranog na čistinu, i nema gde ili levo ili desno, na čistini mu se ne ostaje samom!


jako zabrinut (plizac@yahoo.com), 19.12.2006, 10:59
Evo ja znam sta ce biti. Ako LDP udej u parlament, dobicemo Cedu - jednog glamadziju vise, beograd ce dobiti jos koju zebru ispred skupstine. Ceda ce dobiti novi dzip i policijsku pratnju, a gradjani Srbije naravno nece dobiti nista, cak ce izgubiti i ono malo sto imaju. Sve te "demokratke" i radikalske likove smo vec videli "na delu", nisu ucinili nista za Srbiju, samo za svoje dzepove. Najgori nam i dalje rade o glavi, dok njihove vodje pricaju bajke. Prema tome, ljudi nemojte trositi vreme citajuci novine, nego spremajte zimnicu jer nas ocekuje tesko vreme gde ce ostaci dos-a sklpati vladu medjusobnim trgovinama i svako vuci na svoju stranu, dok ce obican narod ispastati, kao i do sada uostalom.


Milan Mitrovic (milan@drzava.org), 19.12.2006, 09:15
Tacno je da Srbija i okolina znaju ko su radikali. Ali isto tako znaju ko je i LDP. Na kraju krajeva hoce li neko biti ljubazan pa da mi objasni sta je konkretna politika LDP-a? Ekonomija, bezbednost, dimplomatija, etc. Cujem strahovito puno demagogije iz pravca LDP-a i veoma malo konkretnih stvari. Evro "atlantske" integracije, evropa, dajemo kosmet, rasturamo ovo ili ono. Kao gradjani srbije su ovce pa cemo da sredimo dramaturgiju i napravimo dramu. Koliko treba da Vas podsetim da je Kostunica preuzeo "vlast" u zemlji nakon kompletnog kraha sistema bezbednosti i ubistva premijera Djindjica. Niko koliko vidim jos za to ubistvo nije odgovarao. Umesto da posmenjuju one koji su odgovorni za to Ceda je bio unapredjen na mesto podpredsednika vlade. Kriminal je u to vreme veoma duboko povezan i po horizontali i po verikali sa tadasnjom vladajucom garniturom. Od evrope tada nismo bili dalje! Da li znate da je Havijer Solana jednom prilikom u zgradi SIV-a na nbgd zamolio predsednika LDP-a da napusti sastanak na kome je bio? I ovo nije dezinformacija nego cita istina. Izvolite proveriti. Cini mi se da je Kostunica mnogo vise napravio u odradio nego sto je bilo ko ocekivao ukljucujuci i autora ovog pisanija. Niko nije savresen pa ni on ali slobodno mogu d akazem da je ovo najuspesnija srpska vlada posle II svetskog rata. Moze jos i bolje i to mnogo bolje. MIslim da ce DSS sa NS da iznenadi cak i sam sebe uspehom koji ce postici na izborima. Dosta je ljudima u srbiji demagogije koja strahovito podseca na kraj '60 i cuvenu grupu praksis. I ne treba da cudi sto su politicki akteri na levici upravo izdanica te grupe i tog nacina razmisljanja. Mislim da je vreme da srbije krene desno i da ce to na sledecim izborima upravo i da uradi. Masovno.


Milan Glogovcan (Glogovcsán) (ipon@vnet.hu), 19.12.2006, 08:40
- I mi smo nekad bili arogantni. Vise nismo. Ali cenu nase arogancije ocigledno jos uvek placamo.- Dzabe Antonicu posipanje pepelom. Ne poznajes ni obicaj, jos manje mentalitet rodjenog seljaka. Srpskog seljaka. Od Kosova do severa Backe. Jarcu kome je presudjeno da mu 'jaja stave u procep' - nema ni spasa ni milosti. Isto vazi i za vas u Beogradu. Presuda je pala. Sa Kosovom, ili bez Kosova. Milosevicevsko-narodnjacki blok, hteli vi to ili ne, propevace oktavu vise. Mezosopran. Ako onaj drveni klin u procepu ne izbije GLASAC, izbice ga MZ-a. Tim sladje ako u onih 90 dana eventualnog 'vakuma', Kostunica, Ivica i Tomica pokusaju da ispipavaju puls i gradjanima i onima spolja. Da spasu sta se spasiti moze. A nista ih vise ne spasava. Ni od proslosti, ni od Zoranove senke, ni od sadasnjosti. Moja omiljena poslovica: Svako za zivota dobije svoju zasluzenu kaznu. Makar kazna bila minorna i mala da mu vise ni jedna redakcija ne ustupa prostor za jadikovke. Mi, nekasnji pokerasi, nepogresivo prepoznajemo tipove koji su tropa. I da pozajme lovetu, recimo od Putina, ne primamo ih ni za kibice. Ko je bezocno varao, sa znanim i neznanim forama, imao lovetu, ili ne, procep sa klinom mu ne gine. Poker je, ipak, psiholoski nejteza igra na svetu. Bio igrac tikva sa korenom, ili bez korena. Samo - POSTENO. Ko sto rece neko onomad.


Alan Ford (), 19.12.2006, 07:57
Antonić očigledno ima ogroman apriorni animozitet prema LDP-u i ta činjenica ga potpuno dezavuiše kao analitičara. Uveravanje birača da će biti smak sveta ako LDP uđe u Skupštinu je samo dokaz Koštuničinog straha (i straha njegovih finansijera). Govoriti s prezirom o LDP kao maloj stranci je takodje "neanalitično". Antonić zaboravlja da je do 5. oktobra 2000. DSS bila, ne politička stranka, nego salonska grupica od koje je pragmatični Đinđić napravio partiju i to posle platio debelo....


zoran panic (zp33@hotmail.com), 19.12.2006, 04:57
Analiticar sugerise da neke svemocne sile guraju nemu bliski DSS u zagrljaj radikalima. Pa sta ce onda Kostunica-nece imati izbora nego da se udruzi sa Seseljem (koji kao nece sa njim). Ovaj analiticar vec duze vreme zagovara rehabilitaciju radkala kao ozbiljne, "ne manje demokratske stranke". Uzalud mu posao. Srbija (vecina) a i njena okolina znaju ko su radikali. Dobro bi bilo da se i Kostunaica i njegovi simpatizeri konacno opredele za sta su: Za Zapad ili za Istok, za slobodno demokratsko drustvo ili za nacionalni mit i demagogiju, za integraciju ili izolaciju. Protiv radikala ili za radikale. Ako ulazak LDP u Parlament doprinese da se konacno opredele bice to dobro za Srbiju. Konacno ce se znati ko je na cijoj strani.


Ljuba (), 19.12.2006, 04:36
A shta ako su "činioci koji su finansijski i na svaki drugi način stali iza projekta LDP" upravo oni kojima je CILJ jachanje uticaja SRS? Zavera na zaveru!!!


Zoran (), 19.12.2006, 03:47
Vrlo dobar do odličan komentar. Ako neko bira između Evrope i Kosova molio bih ga i preklinjao da pročita u ovom broju "Politike" tekst o Bugarskoj koja ulazi u EU za nekoliko nedelja. Prosečna plata 180 evra, taksisti voze na gas, narod je ravnodušan, mada, rekao bih, i da je malo zabrinut, kupovina po strogo jeftinim radnjama,... Neće nam biti bolje ako damo Kosovo. Neće nam biti gore i ako ga ne damo. Ista priča kao sa Mladićem i Karadžićem. Zapad je uleteo sa kapitalom u Srbiju, tačnije pokupovao sve živo i sada vi očekujete da mi dobijemo sankcije zbog Karadžića i Mladića? Nikad. Zapadnjacima samo pare na pameti, baš njih briga i za genocid i za sve ostalo. A to što forsiraju genocid sa srpske strane je samo da zamaskiraju svoje prave razloge bombardovanja Srbije. Pravi razlozi su fabrike, zemlja, voda, rude...


Novi Sad preduzetnik (drakar@ptt.yu), 19.12.2006, 02:42
Analiza tacna u prvom delu oko vrlo verovatnog ulaska LDP u parlament. Ima izgleda da ce vec Vojvodina LDP-u biti dovoljna da predje cenzus. Medjutim, postavlja se pitanje da li LDP toliko smeta DSS-NS koliko pise S.A.? Cak sta vise, LDP znatno smanjuje DS sto od DSS cini jedinu kredibilnu alternativu centra za EU. Jer kako sada stoje stvari, SRS i DSS-NS ce imati oko 170-180 poslanika, manjine 20-tak, ostalo verovatno DS i LDP, stim da LDP moze da napravi jos bolji rezultat od ocekivanog. To DSS usmerava ka SRS na ovaj ili onaj nacin sto mislim da za Kostunicu kao buduceg premijera nece biti neki veliki problem. Osim toga, SRS je odlicno poceo kampanju u Novom Sadu sa efikasnim temama iz socijale i zapanjujuce, bar za mene, modernim spotovima prema ciljnim grupama. Steta sto analiticari o tome ne pisu vise. A DS sa LDP-om u parlamentu bice u velikom problemu, sto opet nece mnogo smetati DSS.


Milan Mitrovic (milan@drzava.org), 19.12.2006, 02:18
LDP ne ulazi ni u skupstini a kamoli u vladu. Sledecu vladu formirace koalicija DSS/NS-DS/SPO/G17+ i to po bas takvom redu. Ulaganje u LDP je veoma losa investicija(politicka i finansijska) ma ko davao novac. Bili to "dobri" ili "losi" ljudi. To nije politika i nema apsolutno nikakvu sustinu vec samo nekakvo meketanje uvredjenih velicina:P


Ceda Celicni (), 19.12.2006, 01:13
Postoji i cetvrta mogucnost - da LDP sam formira vladu! Pitate kako ce obezbediti vecinu na izborima? Lako - treba samo pustiti americkog ambasadora Polta da broji glasove! U jednoj drugoj verziji iste ove mogucnosti Polt moze naloziti da se u Vasingtonu skroji generalska uniforma za Cedu Jovanovica, da se na nju prisiju epolete Augusta Pinocea (kojem ionako vise nece trebati na onome svetu) - i eto nama svetle buducnosti sa cedistima! Raduje li Vas ova mogucnost, "magicni" Petrovicu iz Beca? Tad vise ne biste morali boraviti u Becu, mogli biste i Vi napraviti karijeru u Beogradu, uz Vasega Cedu. Recimo da vristite od ushita kad god se Ceda pojavi na balkonu, dok njegov celicni pogled kruzi nad pognutom, evropskom Srbijom, a onda se raznezeno zaustavi na Pol Poltu (ili kako se vec onaj ambasador zove). "Hvala, tata, sto si ispunio obecanje i dao mi srbiju" (mala srbija - malo slovo) - uzvikuje Ceda, a Beclija Petrovic i druzina ponavljaju u transu: "Hvala, tata!" O, kako je lepo kad zabludela deca ponovo nadju sebi oca!


setite se... (), 19.12.2006, 01:08
Ako se neko seca, bogoljub karic je zahvaljujuci velikom fondu koji je pribavio utajom para od drzave i demagoskim govorima uspeo da izvuce odlican broj glasova i to upravo od narodnjackog i dela radikalskog birackog tela, ceda ocigledno nema sredstava a ni toliko jak marketing da osvoji neku masu glasova, ali to njemu nije ni cilj vec upravo otimanje glasova ds i pokusaj da ucestvuje kao balansirajuca stranka usmeravajuci tako politiku srbije svojim demagoskim idejama sto bi moglo mnogo lepo da se izbegne koncentracionom vladom minus ceda. Odlican pregled i prognoze antonicu, svaka cast.


Nebojsa (), 19.12.2006, 00:45
Odlican komentar ... nekoga ko je na prakticno "u izbornom stabu" DSS-a. Elem, i ja sam razmisljao mogucim kombinacijama posle izbora, i ova koju spominje gospodin Antonic mi deluje kao verovatna. (Po meni bi najbolje bilo da i G17 i LDP predju cenzus, a da SPS ostane ispod, i da Vladu naprave DS, G17, LDP i manjine, ali tesko da je to moguce). Dakle, problem je sto se DSS gura u narucje radikalima. Pa to nije problem, to je stanje stvari. Ako DSS salje poruku da su im radikali i DS podjednako udaljeni (sto jasno znaci da su im radikali blizi od LDP-a), onda ona salje poruku da je koalicija sa radikalima moguca i u slucaju da DS i DSS imaju vecinu, zar ne? A to je i njihovo sredstvo ucene da se ne grebe dalje po politickoj pozadini ubistva Djindjica, i da se ne grebe dalje po zloupotrebama ministara Jocica, Stojkovica itd. Ulazak LDP-a u skupstinu bio bi mala (velika) pobeda onih koji su najvise pogodjeni politikom koja je zasnovana na golim lazima (Mihajlov, Jocic, Tijanic, Kurir ...), a ako ce to neminovno gurnuti DSS radikalima, pa OK, ako narod bude u tolikoj meri glasao za SRS i DSS, ja zaista ne vidim sta je tu sporno, narocito iz vizure DSS-a.


Milutin Mladjenovic (), 18.12.2006, 23:22
Hm, jedno je sigurno, odlicno ce biti u Srbiji samo onima koji se domognu parlamenta-nije bitno da li ce neko biti u vladi, ili van nje !!!Svima ostalima ce koza visiti na siljku, a pogotovu onima koji pune nas budzet.U Srbiji vec sest decenija ne postoje ljudi, politicari, stranke koje umeju , znaju, koji hoce da je ekonomski uzdignu!?Takvih ljudi i takvog sistema naprosto nema pa nema.Resenje je iskljucivo u tome da Srbiju u narednih bar dve decenije vode pet Nemaca, pet Singapuraca, pet Norvezana i pet Japanaca.Sve ostale price su mazohisticke, nereaalne, lazne i neizvodljive.Inace ono sta ja znam, vidim, cujem, na ulici, na poslu, radnji, pijaci, komsiluku, teorije nema da izlaznost bude veca od 50 %. To u praksi znaci, da ce jedva na izborima izaci TRI miliona glasaca.Ko ne veruje u ovo, neka saceka ponoc, to jest 22 januar 2007.Dakle, uz ovakvu malu izlaznost, svaki glas ce biti zlata vredan, a mogu da prognoziram-da sem SRS, DS i DSS, parlament ce moci da udje samo mozda dve stranke!? Gotovo je sigurno, da ako udje u parlament G-17+, to nece uspeti LDP-u, ovo vazi i obrnuto naravno.Socijalisti mogu da udju u parlament, samo ako lose na izborima prodje koalicija DSS-NS, ili recimo SRS. Sve u svemu, crno se pise obicnom svetu posle novih izbora,ko u ovo ne veruje zivi bili pa docekali februar, mart i ostale mecese te veoma neizvezne 2007 godine.


Zapitani (), 18.12.2006, 23:03
Vi ljudi niste normalni. A šta ćete raditi sutra ako LDP ne udje u vladu?


Dragoslav Petrović (magija@chello.at), 18.12.2006, 22:42
Pomislio sam da je "analitičara" koji EU pežorativno naziva "evro-birokratijom" najbolje ostaviti da u miru uživa u svom ždanovljevskom rečniku, ali ipak moram nešto reći. Zar S.A. zaista misli da su dovoljni samo neki tajanstveni donatori sa puno novca iz inostranstva, pa da se LDP ubaci (po njemu nezasluženo) u srpski parlament i tako poremeti divnu ravnotežu koja je trajala poslednjih nekoliko godina? Nije li politika dosadašnje vlade stvorile dobru podlogu za uspeh LDP na izborima, što je sve izvesnije? Jesu li Srbi po njemu baš tolike ovce da im džinovski bilbordi potpuno zamenjuju mozak? Otkud on pouzdano "zna" da će LDP "otkinuti" samo glasove Demokratskoj stranci? Šta ako izlaznost na izbore bude mnogo veća nego na prethodnim glasanjima? Objektivan čitalac "Politike" može samo zameriti uredniku što "analizi" nije dao drugačiji naslov: "Ja sam na protivnoj strani"!


paja (), 18.12.2006, 22:19
Odličan komentar. Još kada bi oni koji se mešaju u naša (srpska) posla ovo pročitali i izvukli pouke. Čini mi se da će kako kampanja bude tekla sve više biti raslojavanja: na jednoj strani LDP a na drugoj strani svi ostali. Suviše je važna održiva koalicija koja će formirati Vladu Srbije posle izbora 21.1.2007. da bi se dozvolilo iznenađenje tipa LDP u parlamentu.

 

 

 
 
Copyright by NSPM