Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Pisma uredništvu

   

 

Komentari na tekst Đorđa Vukadinovića "Preokret ili labudova pesma"

Žiks (zikica_m@yahoo.com), 18.07.2006, 03:17
Ovaj čovek (pritom mislim na Vukadinovića) je genije! Nikada nisam video ovako uravnotežene stavove. A što se tiče gospodina Vlade, baš bih voleo da vidim NJEGOV komentar kada Vojvodina postane nezavisna, posle jedno 8 godina radikalske vlasti, koja će nastupiti kao reakcija na njegovo voljeno nezavisno Kosovo. Dakle, poznajući Vojvođane (pišem iz N. Sada), glasačko telo će barem dva mandata od (ne daj Bože!) nezavisnosti Kosova glasati za radikale. Kao reakcija na tu činjenicu. Džaba će vam biti cela uža Srbija, nećete nadglasati radikale iz Srpske Atine. Naravno, EU će uz nezavisnost Kosova prvo ponuditi divne olakšice u vidu ubrzanog pristupanja EU, ali će iz opozvati kada na vlast dođe SRS. Dakle, neće nama bite Evrope ako Kosovo ne bude makar formalno u sastavu Srbije. Ko to ne vidi, taj je ćorav. Onda će, kad vide da nema ništa od Kosova, Vojvođani glasati za neku separatističku opciju, kao Crnogorci, pa će to postati i osma država na prostoru SFRJ. A imaće i sva prava, jer kad može Kosovo, možemo i mi, zar ne? Neće Srbija imati samo jednu pokrajinu, verujte. Ili dve ili ništa. A za gospodu iz Beograda koji mnogo vole kosovsku nezavisnost i apeluju na realnost prihvatanja činjenica, spremili smo niz mera da im olakšamo put po Vojvodini. Naravno, tu računamo i na Novi Beograd, Zemun, Borču itd. Dakle, ta-naaaaa!!! Putovaćete na Novi Beograd bez pasoša!!! Zamislite konfora, samo sa ličnom kartom, koju će vam pregledati kondukter! Divota, je l′ da? Pitam se neki put ko li odgaja ove ljude po Srbiji sa smanjenom moći rasuđivanja? Ako je Vladimir iz Vojvodine, nudim mu velikodušno da mu platim stan u centru Prištine na godinu dana, da može da živi sa svojim prijateljima i ćaska na srpskom, dok ga ne linčuju. Jer ih je podržao, valjda. P.S. Ja sam 14 godina član Demokratske stranke. One Đinđićeve.


Vlada (), 17.07.2006, 23:26
Bas me zanima kako ce izgledati komentar g.Vukadinovica kada Kosovo i zvanicno dobije nezavisnost ove ili sledece godine...


analiticar (mikianaliticar@yahoo.co.uk), 17.07.2006, 22:53
Dilema da li je diplomatska ofanziva Koštunice preokret ili labudova pesma samo delimično stoji. Ono što mnogi nisu uočili je da Koštunica veoma dobro razume principe strateškog menadžmenta, odnosno da treba delovati onda kada je neophodno - kada možeš da promeniš tok događaja – odnosno trajektoriju kretanja sistema. Lično smatram da je neke poteze trebalo vući ranije (i tu se potpuno slažem sa g. Vukadinovićem) ali kada se pogleda situacija u kojoj se Srbija i Vlada Srbije nalizi manevarski prostor je veoma sužen i Koštunica je vukao praktično najbolje moguće poteze u datim okolnostima. Ono što mnogi previđaju je da na nešto možemo uticati a na nešto ne možemo. Okolnosti ne kreiramo samo mi već i drugi. Kada se pogleda šta je Koštunica radio zadnjih godinu dana (i duže) vidi se da iza njegovih poteza stoji vrlo detaljna analiza, izgrađeni kapaciteti za delovanje na faktore koji mogu da nam idu u prilog, znatno bolju artikulaciju naših stavova, itd. Slabost je u primeni (preciznije disperziji naših stavova) jer u celini mi (Republika Srbija) nemamo dovoljno izgrađenih kapaciteta (sposobnosti) da utičemo na mnoge međunarodne faktore koji bitno utiču na tok događaja. I tu se situacija menja nabolje. Koštuničina (i Tadićeva, jer oni koordiniraju aktivnosti) inicijativa je u suštini odlično tempirana. Prvo, spreman nam je svršen čin u vezi statusa Kosova ove jeseni (novembar) ali smo aktere sa druge strane doveli u nezgodnu situaciju jer su preduzete efikasne kontramere u pravom trenutku tako da se dinamika određivanja statusa Kosova menja i drugi akteri vuku nervozne poteze (i greše) jer su potcenili naše poteze i naše kapacitete (ipak ni Srbija i srbi nisu pali sa kruške). Drugo, tajming je savršen jer je Koštunica preneo poruku gde treba pre ključnog svetskih susreta lidera ove godine (Rusija, G8) gde su oni morali da razmene stavove i o Kosovu i gde je već doneta odluka – insistiranje na kompromisnom rešenju (drugim rečima suštinska autonomija) koje je za njihovu poziciju najbezbolnija (drugim rečima efekti lobiranja albanske strane su minimizirani ako ne i eliminisani jer u ključnom momentu nisu imali inicijativu gde treba i kako treba). Verovatna primedba je na velikodušnosti Srbije u vezi stepena autonomije koja postaje presedan u svetu sa snagom zakona u anglosaksonskom pravu i od toga se nekima diže kosa na glavi ali to je njihov problem – ne naš. Treće, Koštunica je uspeo da izvede ples na žici a da se Vlada Srbije ne sruši time što je ušao u završnu fazu usaglašavanja ustava Srbije. Ustav je važan jer u suštini on uređuje budući status Kosova a reakcije sagovornika iz kontakt grupe govore da ključne odredbe vezane za Kosovo neće biti sporne. Ovim su albanci izgubili priliku da kreiraju ustav kojim će im se u suštini dati izuzetno visoka autonomija ali će im i ruke biti vezane za neke solo aktivnosti bez odobrenja Srbije (i UN). Albanci nisu svesni da su već napravili istu (stratešku) grešku kao srbi kada su odbili plan Z4 u Hrvatskoj.


vanstranacki analiticar (), 17.07.2006, 22:50
Jos jedan poslasticar iznosi svoje poglede u oblandama. Niste mi objavili komentar na prethodnog gospodina koji je izneo iste poglede sa drugom, vise vojnom argumentacijom o salbosti Srbije. Zaboravi, nesrecnik, da su sve ratove u istoriji dobili sa II pozivom - a ne sa njim u prvom pozivu. Iz toga zakljucujem da je to STAV Politike i odustajem.To je gradjansko-liberalna poslasticarnica u koju urednistvo Politike nije decenijama svracalo. Ali vremena, ljudi, ukusi i kolaci se manjaju.
 

 

 

 
 
Copyright by NSPM