Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život - komentari

   

 

Komentari sa sajta Politike na tekst Đorđa Vukadinovića

Referendum kojeg (ni)je bilo

Bojan , 12/02/2008, 23:23

Pametan komentar.

velizar savic, 12/02/2008, 23:26

Pitanja koja u kolumni postavlja g. Vukadinovic samo maliciozni i zlonamerni mogu ignorisati, jer u drugom krugu za g. Nikolica izjasnilo se samo 2 - 3 procenta manje glasaca, nego za EU favorita pa uprkos tome, niko od radikala, niti onih koji imaju drugaciji pogled na "odvojenost" pitanja Kosova i evroatlanskih integracija nije rekao da je to bio referendum protiv EU, za Istok, za Rusiju. Pokazalo se da se sve isto (cime su pretile pristalice kandidata DS) dogadja, a sto je prema najcr- njim prognozama trebalo da proprati eventualnu Nikoli- cevu pobedu. Ne znamo kako će biti sa besplatnim akcija ma, a sto se tice najavljenih poteza oko Kosova, sve je isto kao i da je pobedio Nikolic - koji ni slucajno ne bi od tih istih EU celnika dobio cestitke. Da li je to "i Evropa i Kosovo...i Istok i Zapad?"

Erazmo , 13/02/2008, 00:25

Radikalska politika na referendumu (kojeg svakako nije bilo!) zasnivala se na jednostavnoj formuli: predsedničke izbore izgubiti na poene, s minimalnom razlikom, a na parlamentarnim izborima, verovatno ubrzo, ići na maksimalnu razliku poena u svoju korist, ili čak i na nokaut.

Dragan,BGD , 13/02/2008, 01:06

Opet Vukadinovic u "plitkim cipelama sa finim djonom" Pola teksta razvlaci temu,zasto je dobro sto je pobedio Boris Tadic,jer sta bi se sve navodno dogodilo da je pobedio Toma Nikolic,ironicni pogled sa strane ili iskosa,ili iz tupog ugla. Zasto lupati glavu sta bi bilo kad bi bilo,kada je vec bilo.Zar Nikolic i njegova stranka nisu podrzavali Milosevica bar 7-8 godina.Zar dok je Nikolic bio potpredsednik Vlade nije bilo bombardovanja.Zar tada plate nisu bile jednom 5-10 maraka,a kasnije oko 30.Zar te 1999.godine nije bila najveca inflacija posle one iz 1993.godine.Zar za vreme Nikoliceve i njegove partije vlasti Srbija nije obecavala da ce se maltene graniciti sa Italijom,pa smo dobili 250.000 izbeglica,onih toplih letnjih dana 1995.godine.Zar se tada nije dogodila ona za nas najveca sramota u Srebrenici.Zar u to vreme vladavine Nikolica,potpresednika Vlade i Stranke nije bilo strahota na Kosovu i s jedne i s druge strane.Zar posle toga nismo "pobednicki" napustili Kosovo i fakticki ga izgubili.Zar tada nije bilo novih izbeglica. Zar za sve to vreme nije ostala prazna drzavna blagajna, zar nisu nestali penzioni fondovi,zar nisu ostali veliki dugovi za penzije,decje dodatke a plate neki radnici nisu dobijali po tri godine.Jedu malo zejtina i brasna i ponekad svinjskih polutki.Zar tada nismo bili van svih svetskih organizacija na celu sa Ujedinjenim nacijama.O cemu vi pisete gospodine Vukadinovicu. O referendumu.Kom referendumu.Koji je kod nas referendum bio legalan,u prevodu da se ne utice na glasanje.Mislite li da obican narod svaki dan misli samo o Kosovu.Ma kako da ne.Nemaju briga oko sopstvenog zivota,posla,dece,zdravlja,mislite li da svi kao Kostunica od jutra do mraka pricaju o Kosovu.Recite gradjanima Srbije da ce zbog Kosova 20 godina ziveti ovako,a da u drugoj varijanti ce bez Kosova imati za pet godina po 1000 evra plate.Pa da vidite rezultat referenduma.

, 13/02/2008, 03:04

Vukadinović pokušava da ciničnim tonom svog teksta sakrije elementarnu činjenicu političke teorije i prakse: na izborima kandidati nude svoje programe i za njih traže i (ponekad) dobijaju podršku. Boris Tadić je osvojio 2,3 miliona glasova sa programom BEZUSLOVNOG približavanja Evropskoj uniji. Vukadinović (zlo)namerno zaboravlja podmukao potez V.Koštunice koji je pokušao da oslabi podršku glasača Tadiću kroz nekakav koalicioni sporazum koji bi USLOVIO, a u praksi i onemogućio Srbiji nastavak evropskih integracija. Tadić je kukavički papir hrabro odbio i zauzvrat dobio VEĆINSKU podršku građana Srbije. Naravno, čitav tekst obiluje netačnim i nepotpunim podacima, zaključcima izvedenim protivno pravilima logike i očigledno je napisan od strane osobe koja kipti od besa zbog pobede Tadića, prezire te optimistične mlade ljude koji su evroentuzijasti, te stoga, u nemoći, prosipa svoj jed po stranicama Politike. Vukadinoviću, Tadić je pobedio - prihvatite poraz viteški!

Branko , 13/02/2008, 06:56

Sa uzivanjem cu procitati jos jednom ovaj tekst. Ne treba mu nista dodati. Dotako je razmisljanje 90% gragjana Srbije.

Loznica Srbija, 13/02/2008, 08:15

Ja ne znam da li g. Vukadinović podržava neku i koju političku opciju. Ali, sama činjenica da to nije očigledno, pa makar on nekoga i podržavao, govori da je on naš daleko najbolji analitičar. Da ne kažem jedini...

dokon analiticar , 13/02/2008, 08:25

Izvanredan komentar! Da se shvati da nismo baš svi zaluđeni i preplašeni proevropskom propagandom! Trebalo bi da ga pročitaju svi oni koji su izvukli sa svojim glasovima jednog manekena, kome je stalo do Srbije ko do lanjskog snega! Očigledno, neko je to uradio jer ima potpuno isti odnos prema svojoj otadžbini, neko iz straha, a neko jer je ubeđeni „jugosloven“! Tu bih dodao da je naša intelektualna elita iz Beograda i Novog Sada odigrala „proevropsku“ ulogu, ne znajući ni sama kuda vodi izbor jednog Tadića, dok je većina opština (112:55) bila za Nikolića. Postavlja se pitanje - koliko ne-srba živi u Srbiji i pokušava da je utera na isti slepi kolosek „jugoslovenstva“, umesto da se presele u odgovarajuću državicu, bar ih ima na izbor!

ana , 13/02/2008, 10:16

Pa kako smo posluzili za jednokratnu upotrebu da bi se zavrsio jedan posao upravo suprotno onome zasta smo dali glas, vrlo se radujem sledecim izborima 11. maja, pa makar to bili i lokalni.

Brane Nijemčević, 13/02/2008, 11:54

Čestitam Đorđe.Vrlo je očigledno da se (nažalost) za novac može kupiti sve.Merila morala (ja sam čovek u godinama) valjda su zato i promenjena...

Ignjat Milosevic, 13/02/2008, 12:59

Vlastan sam primetiti da je za citanje Djordjetovih tekstova u poslednje vreme potreban paket papirnih maramica. Potresno, sledeci put cu se valjano pripremiti.

ms, 13/02/2008, 13:10

GOSP. TADIC JE POBEDIO NA POSLEDNJIM IZBORIMA ZAHVALJUCI VOJVODINI KOJA TEGLI ODVAJANJU OD SRBIJE I PO CANKU "SREM HRVATSKOJ" I BEOGRADKOJ ELITI KOJA ZUDI DA PUTUJE U EVROPU KAO EVROPEJCI. OBICAN SRBIN NEMA NIKAKVU KORIST OD GOSP TADICA. JA BIH VOLEO DA GOSP VUKADINOVIC OBJASNI NAMA OBICNIM GRADJANIMA KAKO SE TO NAZIVA KADA GOSP TADIC I DS NA JEDNOJ STRANI BORI SE ZA KOSOVO NA ZAKONSKIM PRAVIMA A NA DRUGU STRANU HOCU DA UVUKU SRBIJU U ESTABLISMENT KOJA TA PRAVA KRSE I HOCE BESPRAVNO DA UZMU KOSOVO ?? UNAPRED HVALA GOSP VUKADINOVIC

Era , 13/02/2008, 13:17

Da je tadićeva pobeda (ma koliko tesna i uz prljavu propagandu) bila referendum, najglasnije je tvrdio naš mlađani ministar spoljnih poslova,što je notorna neistina,da ne kažem laž! Bučno je izjavio da je to referendum za ulazak u EU i da o tome više nema govora! Nije teško razumeti g. Jeremića,jer kod koga bi drugog on,sa takvim "diplomatskim iskustvom",mogao da bude i ataše u nekoj ambasadi, a gde li ministar spoljnih poslova!?

Nebojša Ivanković, 13/02/2008, 13:44

Dilema koju g-din Vukadinović postavlja je lažna. U današnjoj Srbiji u postojećem odnosu snaga izbori jesu bili referendumskog karaktera. G-din Vukadinoviću bi trebalo da bude jasno da ako preferira da se bavi poslom kojim se bavi (politički komentator) iz svog rečnika bi trebao da izbaci kvalifikacije "ako", "zamislite" i sl. I njemu kao i g-dinu Koštunici kao njegovom političkom i duhovnom "mentoru"trebao bi neko da kaže, pošto nisu u toku, da je sada 21.vek, da smo mi u Evropi i da nam je ona jedina alternativa. Zbog toga, uprkos uzurpiranja stubaca laprdarijama tipa "vukadinović" i sl. ja politiku ipak čitam. A da zamislim da je ona druga Srbija, van Evrope moguća, e to ne mogu...

Slavomir Srpski , 13/02/2008, 13:54

Drago mi je da se Vukadinovic smirio i da opet jasno trezveno i mirno razmislja, kao i ranije pre ovih izbora. Potpuno delim njegovo misljenje, iako smatram da ni izbor Nikolica ne bi bio kraj demokratske Srbije. Naprotiv. Bio bi to znak ZRELE demokratije koju svi ovde zelimo. A ne vracanje u proslost, sijanje stahova i gebelsovskih metoda. Konacno imamo potrebu za zdravu demokratiju, i svakako da su stavovi SRS i Nikolica mnogo vise pomereni u politicki centar nego ikada ranije. I to je veliki uspeh. Jedini koji se nisu ni za ldku promenili i pomerili iz svoje neracionalne ekstremnosti je oko 5% glasaca LDP i njihovih nesrazmerno bucnih medija. Ali ipak, to je toliko beznacajno u odnosu na priblizavanje racionalnoj politici i striktnog postovanja demokratskih principa od strane SRS. To smatram i velikom pobedom ploitike DSS i premijera Kostunice. Zar ne?

krle , 13/02/2008, 14:06

Fenomenalan tekst! Steta sto je tako dobro zabasuren i zasuskan, da sam ga sasvim slucajno primetio, a to, izgleda, vazi i za vecinu citalaca (neuobicajeno malo komentara za jednu "vrucu" temu). Slazem se sa autorom i cak mislim da je teze koje zastupa u tekstu izneo sa previse obzira i u rukavicama. To se, uostalom, vidi i po komentarima koji se ne slazu sa iznetim tezama, jer su ne argumentovani i plitki, na liniji opstih omalozavanja i negiranja, bez stvarnih podataka koji bi mogli da ugroze iznete stavove.

paja patak, 13/02/2008, 14:06

Ne treba se čuditi pokušajima podmetanja rezultata predsedničkih izbora za rezultate neraspisanog „referenduma za Evropu“. Lokalni evro/atlanto/mondijalisti u svojoj zaslepljenosti to zaista tako i vide. Njihova patetična težnja da se poistovete sa svojim idealom bi u drugim, manje tragičnim okolnostima od sadašnjih mogla samo da zasmejava. Neverovatno su slični Femi i Sari iz Sterijine „Pokondirene tikve“ - žele po svaku cenu da budu „mikofo“ u očima svojih uzora. A kakvi su ti njihovi uzori? Evo jednog, današnjeg primera: “ Francuski državni sekretar za evropske poslove Žan-Pjer Žuje založio se da Evropska unija ponudi Srbiji "krajnje jasnu perspektivu ulaska" u Uniju kako bi se smanjile tenzije zbog Kosova.... nameravaju da idu "najdalje moguće u ponudama" kako bi se "učvrstili oni koji su na poslednjim predsedničkim izborima napravili pošten demokratski izbor", rekao je Žuje misleći na pobedu proevropskog kandidata Borisa Tadića na izborima za predsednika Srbije.“ Istina, Žuje ne naziva izbore referendumom kao njegovi lokalni epigoni, ali zato unosi jedan nov kriterijum (oni koji su na poslednjim predsedničkim izborima napravili pošten demokratski izbor). Dakle, po državnom sekretaru Francuske, sledećeg predsedavajućeg Evropske Unije, oni srpski birači koji nisu glasaR

Mr , 13/02/2008, 14:11

Zbog više razloga nisam mogao da glasam ni za Tadića ni NIkolića.Međutim,snatram da je i pored (više nego minimalnog) poraza Nikolić u ovim izborima moralni popbednik. Pre svega borio se sam skoro protiv svih uz neviđeno nekorektnu,najblaže rečeno, kampawu protiv wega od protivničke strane. Bez makar jednog od više Tadićevih saveznika on bi izgubio izbore,a bilo ih je više. U toj tečkoj trci za pobedu Nikolić je imao i puno drugih (sem toga što nije imao saveznike kao Tadić) otežavajućih okolnosti. Pre svega o"o vratu" Šešelja (što je protivnička strana jako koristila),moćnog protivnika od zapadnih sila,tragičan položaj Srbije zbog Kosmeta i mnogo čega još. Što u takvim uslovima,odnosu snaga, za malo nije pobedio maanjim delom je njegova (ma da je ne potcenjujem) zasluga,a više u brojnim slabostima protivničke strane (DS i saveznika im),rezultatima njihove politike. Zar za Tadića i DS,kao članicu Socijalističke internacionale, nije poraz što je za Nikolića (pa i SRS) glasala večina siromašnih radnika,seljaka,penzionera i masa nezaposlenih. Socijalno stanje većine građana Srbije, struktura funkcionera DS (osobito nekih) i šireg rukovodećeg kadra i aktivista ne uliva poverenje socijalno ugroženim i slabije stojećim u DS i njenog predsednika. Nepostojanje u Srbiji jedne istinske levičarske partije,nužnog političkog štita tako velikog broja građana kojima je ona potrebna,bitan je uzrok tako velikog uspeha T.Nikolića, bez obzira na sve nepovoljne uslove u kojima se borio za pobedu. Bez obzira na sve grehe SRS i Nikolića iz prošlosti,plašenje građana sa njim kao sa aveti prošlosti,koja će Srbiju u istu vratiti,bilo je štetno za Srbiju i nesklonim (blago rečeno) nam u svetu (na zapadu) dobro je došlo. Međutim,zar i bivši ambasador SAD Montgomeri nije SRS ocenio kao (sada) demokratsku partiju,a sadašnji ambasador iste zemlje iostakao:"SRBIJA JE ZEMLJA ISTINSKE DEMOKRATIJE".

Sima , 13/02/2008, 14:35

Naravno da se glasovi koje je dobio g. Tadić u drugom krugu ovih izbora ne mogu da se smatraju kao referendum za ulazak u EU,pogotovu bez obzira na Kosmet. Zar oni koji tvrde da je to referendumsko izjašnjavanje ne vide da bi to bio neuspeo referendum,jer Tadić nije dobio većunu biračkog tela,a za uspeh referenduma po tako značajnom pitanju to bi moralo da bude tako. Drugo,rezultati ispitivanja su pokazali da je daleko više građana za ulazaak u EU nego što ih je glasalo za Tadićas. To znači da je veliki deo onih koji su za ulazak Srbije u EU glasao za Nikolića.To su naravno oni koji su za ulazak cele Srbije,a ne okrnjene oduzimanjem Kosmeta.Pored toga,značajan deo onih koji su glasali za Tadića su takođe za ulazak Srbije u celini u EU,ali su glasali za Tadića iz dve glavna razloga. Prihvatili su kao istinit njegov stav I KOSMET I EU (što on možda i jeste) ili se uplašili zastrašivanjem (neki i zbog svoje procene) da će pobedom Nikolića Kosmet biti sigurno izgubljen. Prema tome ,budući da je i Nikolić bio za ulazak Srbije u EU(pod pomenutim uslovom) i najveći deo onih koji su mu dali glas su za što sR

paja pat, 13/02/2008, 14:35

Kraj komentara je odsečen. Molim Vas da ga dodate: Istina, Žuje ne naziva izbore referendumom kao njegovi lokalni epigoni, ali zato unosi jedan nov kriterijum (oni koji su na poslednjim predsedničkim izborima napravili pošten demokratski izbor). Dakle, po državnom sekretaru Francuske, sledećeg predsedavajućeg Evropske Unije, oni srpski birači koji nisu glasali za Tadića učinili su NEpošten, NEdemokratski izbor? Zaista, lepo mišljenje sa merodavnog EU izvora o praktično polovini srpskog glasačkog tela.

Sima , 13/02/2008, 15:22

Budući da zbog neke greške nisam uspeo da pošaljem kraj komentara(u 14:35) molim Vas da isti objavite. Prema tome,budući da je i Nikolić bio za ulazak Srbije u EU(pod pomenutim uslovom) i najveći deo onih koji su mu dali glas su za to,ali su uz njega i oni koji su ,iz e3motivno razumljivih razloga,protiv toga. S druge strane za Tadića su pored onih koji su prihvatili njegovo EU I KOSMET,glasali i oni koji bi se odrekli Kosmeta i za nesretnu vizu za putovanje po EU (ma da ih većeina nema sa čim)pa i oni koji bi se Kosmeta odrekli i bez te vize.

Srki , 13/02/2008, 15:42

Cestitam jos jednom Nikolicu na pobedi koju je sam izvojevao,bez pomoci sa strane i dokazao,da je SRS najjaca stranka u drzavi.Tadic je sakupio sve zivo sto se moglo sakupiti,pa cak je i invalide i drustvo za zastitu zivotinja uspeo da pridobije.Mislim da je Tadic samo ostao u vladi,jer sada posle donosenja nezavisnosti idu restrikcije od nase strane i EZ je dobro da u toj vladi imaju svoga coveka,ako bude stani pani.

Goran , 13/02/2008, 15:47

Potcenjuje se Tadić i njegovi rezultati,ali u poslednjih nekoliko godina on nezaustavljivo napreduje,i na najboljem je putu da postane državnik poput Čerčila,De Gola...Potcenjujte ga,ali videćete u nadolazećim godinama,Tadić još nije prošao ni četvrtinu svoga puta,postaće nepobediv,na našoj političkoj sceni...Istorija će ga upamtiti i veličati...

Zoran , 13/02/2008, 15:49

Tadica su najvise podrzali oni,koji su preko noci dosli do novca,plaseci se krivicne odgovornosti,pa drugi zbog straha da se ne ponovi 90,pa tek onda proevropski gradjani,to jest manjine u Srbiji.O nikakvom referendumu nije bilo reci,birao se presednik drzave.

Dragan,BGD, 13/02/2008, 16:21

Zorane,nije ovo humoristicka strana,ona je negde u sredini.Kaze Zoran: "Tadica su najvise podrzali oni,koji su preko noci dosli do novca,plaseci se krivicne odgovornosti..." Videste li vi ljudi,2.300.000 Srba preko noci doslo do novca,pa mi uopste nismo siromasna zemlja,Zoki care. Drugo pitanje je-Kad su ti koji su dosli do novca,dosli do novca,Zoki care,za vreme Borisa Tadica ili pre za vreme omiljene opozicione partije SRS. Srki.Nikolic nija imao podrsku sa strane osim veceg dela SPS-a,veceg dela DSS-a.veceg dela NS-a.Eto to Srki Care.Jer kako bi Nikolic u II krugu dobio nekoliko stotina hiljada glasova vise,nego u prvom.Da nisu mozda izasli na izbore radikali iz rezerve koji tradicionalno ne izlaze na izbore??? Da radikali uvek svi izlaze na izbore,znaju deca iz obdanista.Zasto se demokrate inace stalno plase slabe izlaznosti.Zato sto demokratski glasaci nisu toliko zagrizeni,puni mrznje,mnogo puta ih mrzelo da idu na glasanje.A sad,izaslo ih nekoliko stotina koji inace ne izlaze,da podrze Borisa Tadica da bi se naravno ratosiljali Tome Nikolica i ZATO STO JE TADIC KOSTUNICI REKAO - NE! Ako do sada niste shvatili,pitajte se zasto demokarte stalno apeluju na sve gradjane a posebno mlade da izadju na izbore,jer velika izlaznost je garancija pobede demokrata a ZASTO RADIKALI NIKAD NE POZIVAJU GLASACE KOJI INACE NE IZLAZE I MLADE,da dodju na izbore. Pa nisu ludi,znaju oni koja im je struktura glasackog tela.Dobio sam opkladu sa prijateljem radikalom(imam ja i takve prijatelje,da bi ih prevaspitavao).Rekao sam mu da Toma dobija izbore ako izadje manje od 63%,na 64-65% je mozda nereseno,iznad 65% posto izlaznosti dobija Tadic.Sta mislis da je tek izaslo 80% glasaca.Sta bi bilo? Ne znas! Djordje Vukadinovic bi pisao tekst kako je mnogo ljudi glasalo koji ne glasaju i kad vec ranije nisu izlazili,nisu morali ni sada.

Zoran , 13/02/2008, 16:32

@DRAGANU BGD,vidim da te ima u svim novinama i cini mi se da dobro obavljas zadatak,samo nastavi.

Srbijanac R. , 13/02/2008, 16:43

Nije mi poznato da je u bilo kojoj državi izabran za predsednika građanin koji u njoj nije rođen. U nekim ustavima je (primer SAD) je i zapisan taj uslov da bi neko mogao da bude predsednik. Koliko se sećam ,na promotivnom skupu SRS samo je dr Ivanović,iz Kosovske Mitrovice,istakao da je krajnje vreme da Srbija ima predsednika iz Srbije,iz njenog centra Šumadije.Radikali nisu mogli da ističu taj uslov (a možda bi im doneo popbedu) iz više razloga.Verovatno,pre svega zbog Šešelja.Jer,setimo se, "crveni vojvoda",kao tobože četnički vojvoda i njegova stranka odrekla se monarhije (zamislimo četnike protiv dinastije Karađorđević!!) ne samo zbog svoje prethodne crvene boje,već da bi se kandidovao za predsednika Srbije,što je učinio,takoreći, tek što je zakoračio u nju" Ja stvarno ne mogu da zamislim zbog bilo kojih motiva i razloga bih mogao (rođen u Srbiji) dobijem tamo državljanstvo i zapnem da postanem predsednik iste.

Slavomir Mirković, 13/02/2008, 17:07

Izvanredan komentar. Poslednjih dana jedan broj "analitičara" davao je krajnje neprofesionalne, a jedan broj političara nekorektne i netačne izjave. Ako je bio referendum za Evropu, kako to da se cifra od 70% pristalica svede na 50,5%. I mnoga druga pitanja se mogu postaviti. Uostalom, zar neki analitičari nisu rekli da su pobedu Tadiću, pored manjina i LDP, doneli i glasači NS i SPS. A oni su tražili vanrednu sednicu Skupštine. Pravo pitanje za referendum je: Da li smo za Evropu po cenu gubitka Kosova i Metohije koje će priznati ta Evropa?

Mirko Kraguljac, 13/02/2008, 17:56

Dopala mi se otvorena i rečita analiza g.Vukadinovića! U potpunosti se slažem, mada mislim da je g.Nikolić namerno usporio i oslabio kampanju u drugom krugu, računajući na skore parlamentarne izbore i demokratski legitimitet radikala, koji je njegovim fenomenalnim nastupom podignut na najzavidniji nivo još od 99. Neko od čitalaca reče da je tekst nekako sakriven i sa tom konstatacijom se slažem, jer sam na njega naišao sasvim slučajno. Rekao bih par reči onim jako ostrašćenim komentatorima, čisto u prolazu, prepoznaće se. Vi ste, gospodo, na ovim stranicama najviše galamili protiv Tadića, pljuvali po njemu i njegovom programu, a sada nas ubeđujete da je umesto izbora bio referendum, da ste i Vi izašli i pune duše i srca glasali za Tadića i da Vukadinović iz neke zle namere ne govori istinu. Kojim pravom? Mučno je čitati Vaša „pisanija“ bez ijednog argumenta, sa sve samim nesuvislostima i netačnostima, da ne upotrebljavam one ružne fraze kojih ste Vi puni i neštedimice ih rasipate, a pogotovo lična omalovažavanja i vređanja. Stvar je veoma jednostavna. Bili su izbori za predsednika države, a nikako referendum! Ko tvrdi drugačije, ne govori istinu. Za eventualni ulazak Srbije u EU se svakako MORA održati referendum, a pitanje na njemu će biti u skladu odluke Skupštine i svakako će odslikavati trenutno stanje medjusobnih odnosa Unije i Srbije (u momentu raspisivanja referenduma). Sve što Vi možete da uradite je da preko svojih poslanika u Skupštini insistirate na formulaciji pitanja. I ništa više. Vređanjem, omalovažavanjem, malicioznošću i, naročito, zaobilaženjem činjenica i istine o proteklim izborima, nećete ništa postići osim ovakve „pažnje“, kod mene i drugih čitalaca. Mržnjom i isključivošču se ne stiže daleko, pogotove ne tamo gde Vi pretendujete da idete.

Novak , 13/02/2008, 18:53

Slažem se sa komentarom autora Mr. da su za Nikolića glasao jako veliki broj građana socijalno ugroženih (nezaposlenih,radnika,seljaka,penzionera) i da oni nemaju u Srbiji relevantnu partiju koja bi se borila za njihove životne interese. SPS ističe da je ona ta "sdnaga". No, bez obzira što jer jedva pređla cenzus i ima odgovarajući uticaj na život u Srbiji,opterećena je teškom hipotekom prošlosti,koje se nije čak ni verbalno odrekla. Pored tragičnig posledica njene politike na državnom,nacionalnom planu,u vreme njene vladavine stvorena je najproblematičnija kapitalistička klasa, stanovništvo masovno osiromašilo. Njen doživotni predsednik (bio je to i iz Haga,kao sada Šešelj!) svoju neškolovanu decu je pretvorio u takve kapitaliste,a sam došao do dve skupocene vile na Dedinju! Sve je to daleko od socijalističke ideje i politike.Uz to na čelu SPS ostali su stari kadrovi,doduše nekada nižeg ranga. Predsednik SDP je postao većinski vlasnik fabrike u kojoj je bio direktor i posle ujediwenja sa partijom koju je formirao Bogoljub Karić. O SDU kao snazi i zaštitniku socijalno ugroženih (kojih je,nažalost,u Srbiji viče nego ikada) ne treba ni govoriti.Šta tek reći o jednoj tobože socijalističkoj partiji čiji je predsednik nedavno hapšen pod sumnjom reketiranja. NIkakve su šanse da Srbija i u daljoj budućnosti dobije snažnu socijalističku,ili socijaldemokratsku partiju,kao što je SDP u Hrvatskoj,koja bi pobedila na poslednjim izborima za Sabor,da nije bilo glasova Hrvata (uglavnom šovinistički orjentisanih) iz BiH i dijaspore. Teško da SRS može da se pretvori u takvu stranku,bez obzira na podršku koju je Nikolić dobio baš od građana kojima je ona potrebna. Bilo bi dobro da SRS postane partija S eljaka, R adnika i S iromašnih,znači SRS sa drugim sadržajem. NO, sa sadašnjim kadrom i bez odricanja dela svoje prošlosti to je više nego neizgledno.

@Zoran , 13/02/2008, 16:32 , 14/02/2008, 02:00

Tako je. Dobar posao za dobru lovu

BRUSA , 14/02/2008, 03:28

Interesantne su dve stvari u ovom skupu misljenja. PRVA- " VRSTA I VELICINA sargarepe koju je zapad spreman da nam isporuci ". Ova sargarepa je interesntna zbog perverzne dvosmislenosti koju nosi u sebi i uvazeni pisac kolumne i uvazeni zapad, dostavljac iste sargarepe. Ova DRUGA stvar je meni puno interesantnija. U Srbiji svaki grad ima svoju, neki bi je nazvali 'ELITA', ali ja bih ih nazvao 'KONFORMISTIMA'. To je mali, uticajan, krug ljudi, obrazovanih, ali opterecen samo svojim polozajem u drustvu ali ne i samim drustvom. To je onaj krug ljudi kojem niko ne sme da se zameri. To su ljudi kojima je vaznija postavka pristinskih umetnika od recimo Kusturicine opere, kojima ubistvo Srpskog svata u Sarajevu nije pocetak rata u Bosni, kojima brisanje Srba kao konstituivnog naroda u Hrvatskoj ne znaci da se tamo negde krse ljudska prava njhovih sunarodnjaka, kojima menjanje srpskog u crnogorski jezik predstavlja pravo jednog naroda valjda da prica kako on zeli. Sve je u sluzbi njihovog konfora, a Srbija za sve kriva ali i sve manja. Srbiju ocekuje jos jedno smanjenje konfora u vidu proglasenja nezavisnosti KiM ali njih to nije briga, jer ne kuca se na njihova vrata. Za par godina tudja vojska umarsira u BG a oni bi svi preko noci novi Nedicevci postali. Zamislite da godinu posle ta ista tudja vojska strelja celi razred negde u Kragujevcu kako bi reagovali. Isto kao sto su reagovli na stradanja i svih ovih godina. Ti nam poturaju pricu o referndumu ali g. Tadic nije jedan od njih ali sa njima nije ni jedan od nas. Nije strasno izgubiti izbore, strasno je izgubiti drzavu. Drzava se gubi ako su isti na strani pobednika.

Nikola, 14/02/2008, 15:15

A tekstovi sve kraći...ko gubi, ima pravo da se ljuti. Najviše je izgubio dss, pa tek onda srs. Biće još izbora, a sad svi na svoje radne zadatke!!!

Johnny, 14/02/2008, 15:30

E najviše volim ove što lamentiraju nad tužnom sudbinom Tome i SRS-a, koji su jadni imali takvu kampanju protiv sebe...ko je iole stariji, a nije zaslepljen u ideološkom smislu, setiće se vremena kad su oni drugi bili na vlasti. Budite realni, gospodo neistomišljenici, i pre nego što ospete drvlje i kamenje, setite se stanja u medijima (državnim), prenosa skupštine gde opozicione poslanike preklapaju spikeri iz off-a, štampane panegirike mudrom rukovodstvu, u najgorem duhu staljinizma. A sad, setite se tv duela, plaćenih termina, izgleda i praćenja kampanje...i setite se da su oni čijem pojmu demokratije se danas rugate, vašem kandidatu dali šansu, i da je ovaj zamalo iskoristio. A Vukadinovića mi nije žao, on i njegovi učenici iz DSS-a su se pokazali kao vajne demokrate. U suštini su najgori oportunisti

Igor, 17/02/2008, 09:19

Gospodin Vukadinovic se ponovo obrusio na demokratsku opciju u Srbiji, samo sto ovoga puta mora da zna da je ta demokratska Srbija u vecini. Ima nas 2.300.000 u Srbiji i bice nas uvek vise. Sto se tice krize koja je stvorena u drzavi,za nju je direktno odgovoran Vukadinovicev mentor Kostunica. Zasto njega nikada ne spomenete Djordje. Kostunica nije par dana pred izbore znao ni da li ce da glasa, indirektno bojkotujuci izbore. Dva dana posle izbora, svojim nesazivanjem sednice vlade direktno je uticao na krizu drzavnih organa. Gospodin Kostunica je u periodu svoje vladavine izgubio sve svoje bitke, za Jugoslaviju, za Crnu Goru i za Kosovo. Mozda su njegove zelje iskrene i mudre, ali nazalost on nije u stanju da to i ostvari. Prosto se plasim za sudbinu onoga sto on uzme da brani. Po prostoj logici je lako zakljuciti da ce on i to izgubiti. Voleo bih da gospodine Vukadinovicu konacno date i kriticki osvrt na rad najuticajnijeg politicara od 2004. godine do danas. Stvarno je neverovatno kako kritikujete sve koji nisu u stvarnoj vlasti kao da oni uticu na politiku ove nase zemlje. Evo bas bi me zanimalo sta mislite o tome da je Dejan Mihajlov, gensek Vlade - covek koji je javno pred sudom priznao da je lagao da je Tadic umesan u ubistvo premijera Djindjica, bio presedavajuci radne grupe u pregovorima o prodaji NIS-a Gaspromu. Kako je moguce da covek koji laze i dalje vrsi odgovorne funkcije u nasoj drzavi. Nadam se da citate ove komentare, pa cete mi nekako i odgovoriti.

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM