Home
Komentari
Debate
Hronika
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
Prikazi
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Otvoreno pismo glavnom i odgovornom uredniku NSPM

   

Dragan Milosavljevic

Izborni kviz i njegovi voditelji

Beograd 17. decembra 2003.


Poštovani gospodine Vukadinovicu

Citajuci naslove i ocene tipa "Zapad gura Tadica u vladu Koštunice", "Imunitet spas od hapšenja" i sumirajuci motive i rezultate posete Solane Beogradu, želim da Vam kažem da me je "nesporazum" sa vašom uredjivackom politikom oko ovih tema, koje, nažalost , nisam na vašem sajtu uspeo da aktuelizujem pre više od dve nedelje, prvo iznenadio, a zatim i razocarao.
Više od 35 godina nastojao sam, igrajuci na oštrici maksimalnog rizika u jednom totalitarnom sistemu, da budem novinar koga se jednog dana nece deca stideti da je zazirao od istine i da se odricao svoje nacije. Pretpostavljam da i Vi imate decu ciju bi sudbinu želeli da stavite u ruke odgovornih licnosti, a ne presvucene neokomunisticke mafije koja sebi pripisuje demokratska obeležja cak i kada je uhvate sa rukom u tudjem dzepu i u otvorenoj izdaji države i naroda.
Ja nisam clan ni jedne politicke partije, ni jednog interesnog klana. Duboko sam uveren da ovo nije vreme za bežanje od surovih istina i odgovornih ocena a zarad bilo cije licne, politicke ili bilo kave druge promocije. Ako se vec bira vlada u protektoratu makar da je izaberemo mi, da polaže racune nama onoliko koliko je to moguce u datim okolnostima i da po surovosti i egoizmu ne nadmašuje želje svojih poslodavaca, kako se to dogadja sa ovom koja putem nameštenih anketa i stranih pritisaka nastoji da se ponovo ugura u špil za deobu privilegija vlasti.
Za osam godina boravka u Africi nisam video toliki stepen osionosti i potcenjivanja pa i prezira prema jednom narodu da mu, kao ovih dana kod nas , neko dolazi na sredinu izborne kampanje i diktira sastav buduce vlade i parlamenta.
Valjda je to tema za komentar i javnu debatu, za suprotstavljanje necemu što u paketu sa "standardima" za Kosovo, ulazak flote SAD, kao dela izbornog marketinga pritiska na birace, jasno govori da smo ušli u poslednji cin.
Vrlo je malo intelektualaca od kojih ocekujem da u ovakvom vremenu i u ovakvom padu budu svesni te cinjenice. U takve retke ubrajam vas i gospodina Antonica. Pošto ste probudili visoka nadanja ne samo kod mene, nego i nekih citalaca cije sam poruke podrške dobio preko vaseg sajta, najlepše vas molim da stil sportske prognoze i najave derbija i mogucih rezultata, u stilu wishful thinking , koji zapravo ne znace ništa u takmicenju gde sudijsku pištaljku i crvene kartone drži strani faktor, zamenite onim za šta ste, kao specijalisti, pozvaniji i kavlifikovaniji od novinara "opste prakse". Tu ubrajam sebe.
Neka se prorežimski voditelji ovog izbornog kviza, ako vec moraju ili su za to dobro placeni, ili ucenjeni, takmice u u oblikovanju javnosti , formiranju i podsticanju i najavi svakojakih amoralnih i protivprirodnom bludu nalik kolicija. To je pripremanje javnosti za neizbežnosti pa i prihvatljivost onih rabota kojima bi pod izgovorom "veštine moguceg" vec na prvom koraku bila falsifikovana volja biraca i ukinut svaki smisao izbora odgovrne vlade u suverenoj državi. Ili je baš legalizacija haosa i definitivnog prepuštanja svoje sudbine u tudje ruke pravi cilj " izbora " bez alternative . Vama pripada obaveza i nezahvalna "privilegija" obelodanjivanja dijagnoze odmaklog malignog stanja ovog društva i njegove kancerozne politicke elite. A ona se upravo odslikava u tokovima i sadržajima izborne kampanje i njenih aktera. Nije ovo ni vašar, ni trka pasa, ni bacanje kamena sa ramena. Ovde se danas u okolnostima ciji smo svedoci, saucesnici ili najcešce žrtve, pojedini kockaju sa državom i sudbinom nacije.
Da budem jasan, niko od aktera te nameštene tragicne farse ne zaslužuje da bude spasavan od istine i odgovornosti za ono što predstavlja njegov dosadašnji politicki saldo ili što ce, udvoljavajuci naruciocima, pociniti posle 28. decembra.
Dve politicke garniture, realizujuci preko izbora iskljucivo licni interes, vec su sebe promovisale u nove oligarhe nedostupne pravdi i poreznicima. Hocemo li birati i trecu u maniru i na nivou sportske kladionice i nameštenog kviza .
Objavljivanje ovog pisma na vašem sajtu n. s. p. m, gde, inace, evidentirate i prepiske sa neistomišljenicima, od kojih su se pojedini o Vas gospodine Vukadinovicu zaista grubo ogrešili, smatrao bih gestom Vaše, a ne svoje odgovornosti i hrabrosti. Mislim da bi makar naknadno objavljivanje još uvek aktuelnog teksta "Dileme Cara Borisa" , makar i tri nedelje pošto vam je ponudjen, javnosti pružilo mogucnost da prosudi u kojoj meri je moje obracanje celishodno, da ne kažem otrežnjujuce.


S poštovanjem ,

Dragan Milosavljevic, slobodan novinar.
 
     
     
 
Copyright by NSPM