Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATA

Srbija i NATO

 

 

DSS:

Deklaracija o vojnoj neutralnosti Srbije

28.10.2007.

Glavni odbor Demokratske stranke Srbije usvojio je Deklaraciju o vojnoj neutralnosti Srbije.

Polazeći od uverenja da dobro i napredak države i naroda predstavljaju najviši državni i nacionalni interes, da sloboda, mir i dostojan život svakog pojedinca predstavljaju vrednosti koje su uslov za ostvarenje tih interesa, Demokratska stranka Srbije donosi

DEKLARACIJU

o vojnoj neutralnosti Srbije

Član 1.

Vojna neutralnost u odnosu na postojeće vojne saveze (u daljem tekstu vojna neutralnost) predstavlja najbolji i najpouzdaniji način da Srbija očuva državni suverenitet, integritet i nezavisnost kao temelj svog slobodnog i sveukupnog napretka i da obezbedi dostojanstven život svojih građana.

Član 2.

Vojna neutralnost je najsigurniji garant mira, a politika vojne neutralnosti najbolji put da se Srbija razvija i napreduje u skladu sa sopstvenim interesima.

Član 3.

Vojna neutralnost predstavlja izraz iskrenog opredeljenja Srbije protiv politike sile, ugrožavanja mira u svetu, agresije i rata.

Član 4.

Opredeljenost politici mira, izgradnji i očuvanju unutrašnje i međunarodne bezbednosti dokaz je da vojna neutralnost nije, niti može biti uperena protiv drugih zemalja i najbolje svedoči o spremnosti Srbije da ravnopravno sarađuje sa svim zemljama u svetu koje poštuju univerzalna načela međunarodnog prava sadržana u Povelji UN.

Član 5.

Vojna neutralnost ne isključuje mogućnost saradnje Srbije sa drugim zemljama u interesu zajedničke i opšte bezbednosti i omogućava da Srbija razvija sopstveni sistem bezbednosti u skladu sa svojim nacionalnim i državnim interesima, u cilju demokratskog, mirnog i stabilnog razvoja Srbije.

Član 6.

Odustajanje od principa vojne neutralnosti i pristupanje NATO paktu obavezalo bi Srbiju da učestvuje u ratovima koji nisu u njenom interesu, ograničilo bi njenu nezavisnost i slobodu političkog odlučivanja, ugrozilo bi živote njenih građana i opteretilo unutrašnji preobražaj i napredak zemlje.

Član 7.

Niko ne može, niti ima pravo da donese odluku o pristupanju Srbije bilo kom vojnom savezu bez saglasnosti građana, koji o tome odluku mogu doneti isključivo na referendumu.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM