Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika - Kosovo i Metohija

   

 

POLITIKA - UNUTRAŠNJA - Sreda, Februar 14, 2007 16:22 

Vojislav Koštunica:

Ahtisarijev predlog - nasrtaj na integritet jedne demokratske, evropske države

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica rekao je u obraćanju poslanicima u Skupštini Srbije, da predlog Martija Ahtisarija predstavlja otvoren i grub nasrtaj na integritet jedne demokratske, evropske države.

'Ahtisari je Beogradu uručio predlog o rasparčavanju Srbije. Uručen je predlog da se Srbiji otme 15 odsto teritorije. Uručen je predlog da se protivno volji Srbije promene njene međunarodno priznate granice', ocenio je Koštunica u govoru na sednici Skupštine Srbije posvećenoj rezoluciji o Ahtisarijevom predklogu i nastavku pregovora o Kosovu i Metohiji u Beču.

Premijer je istovremeno ukazao da sadržina Ahtisarijevog predloga pokazuje da je specijalni izaslanik UN, umesto da se bavi pitanjem uredjenja pokrajine Kosova, prekršio svoj mandat i otvorio pitanje državnog statusa Srbije.

'Odbacujući argument sile i prava jačega, Srbija poručuje da se ona priklanja sili pravde i da za nju važi samo argument prava. To na srpskom i svakom drugom jeziku znači da je Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo teritorije Srbije', rekao je Koštunica i pozvao poslanike da, dajući jasan odgovor na Ahtisarijev predlog, odbiju da budu saučesnici u uzmicanju prava pred silom.

Koštunica poručio je da za Kosovo ne postoji nadoknada i da Srbija u pregovorima o budućnosti pokrajine u Beču neće ići ispod razumnog kompromisa. Prema njegovim rečima, Srbija je uverena da raspolaže najjačim mogućim oružjem za sve dalje razgovore koji će se odvijati u Beču, a to oružje čine pravo i pravda.

'Zato su zaludni svi pritisci i besmislene su sve ponude i sve ono što neki nazivaju 'šargarepama' kako bi Srbija odustala od ovih principa', rekao je Koštunica na sednici Skupštine Srbije posvećenoj rezoluciji u odgovor na predlog Martija Ahtisarija.

'Jednostavna istina glasi: za Kosovo ne postoji nadoknada. Ići ćemo u Beč da objasnimo da je Srbija spremna na svaki razumni kompromis i dogovor sa svakim ko poštuje načela na kojima je ustrojen međunarodni poredak', objasnio je premijer.

On je podsetio da je Srbija albanskoj nacionalnoj manjini na Kosovu i Metohiji ponudila najveći mogući stepen autonomije da Srbija još nije čula razgovetan i dostojan odgovor na pitanje šta bi se moglo zameriti toj ponudi i zahtevu da se poštuje međunarodno pravo, Povelja UN i princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta država.

Koštunica je, obraćajući se poslanicima, takođe podsetio da 'ni jedan naš naraštaj nije mimoišlo pitanje Kosova i Metohije' i ukazao da odgovor Srbije na Ahtisarijev predlog mora zato da izrazi volju i interes sadašnje generacije, da vodi računa o interesima budućih generacija, kao i o onome što su prethodni naraštaji tokom vekova činili zastupajući i braneći nacionalne i državne interese Srbije.

'Kosovo je pitanje Srbije, i srpskog naroda i daleko je starije od naših trenutnih uverenja. Danas je važan, istorijski dan. Pred Bogom i ljudima moramo još jednom pokazati odlučnost i najčvršću volju da Srbija ostane ono što mora biti, država u svojoj punoj celovitosti, nepokolebljivo privržena slobodi, pravu i pravdi i na visini svoje istorijske sudbine', zaključio je Koštunica.

 

 

 
 
Copyright by NSPM