Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATA

Srbija i NATO - prenosimo Politiku

 

 

Miroslav Lazanski

Brojke

„Vojska ima razrađene planove za različite scenarije na Kosovu i na jugu centralne Srbije”, kaže na početku intervjua Fonetu načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Zdravko Ponoš. Zatim dodaje „da vojska još nije dobila naređenje da isplanira borbeno angažovanje i da trenutno nema indicija da je bezbednost zemlje ugrožena”. Ili je novinar Foneta nešto pogrešio, možda naša vojska prelazi na neborbeno angažovanje ili generalu treba hitno odrediti specijalnog savetnika za medije. „Bezbednost zemlje nije ugrožena?” Kosmet je valjda na Mesecu?

No, taman kada sam pomislio da je Vojska Srbije odlučila da zadrži u sastavu svojih jedinica i 63 tenka T-72, inače sovjetske proizvodnje, uz postojećih 212 tenkova M-84, načelnik Generalštaba kaže „da se Vojska Srbije opredelila za četiri tenkovska bataljona sa po 53 tenka M-84, da Srbija sa tih 212 tenkova ima više nego Mađarska, Austrija, Hrvatska i nekoliko zemalja oko nas sve zajedno, i da je čak i Velika Britanija odlučila da broj svojih tenkova svede na manje od 400”.

To znači da će ta 63 tenka T-72 biti prodata, ili izrezana u staro gvožđe, iako se nijedna država NATO-a, ranije članica Varšavskog pakta, nije odrekla tenkova T-72, koji postoje i u jedinicama ruske vojske, gde je i dalje najmasovnije zastupljen borbeni tenk. Što se tiče tenkova T-55 Vojske Srbije, oko 730 komada, oni su otpisani kod nas, ali, recimo, oružane snage Hrvatske još imaju 192 tenka T-55. Inače, Vojska Srbije ima sada problem sa rezervnim posadama za tenkove M-84, jer je većina naših tenkista obučena na tenkovima T-55.

Brojke su u vojsci nekad relativna stvar, ali iz intervjua Fonetu nije jasno da li to „Srbija ima više tenkova od Austrije, Mađarske, Hrvatske i nekoliko manjih zemalja oko nas sve zajedno”, ili samo ponaosob više od Austrije, Mađarske i Hrvatske? Pojedinačno, Austrija ima 114 tenkova „leopard-2” i 120 lakih tenkova „kirasir”, te još 100 u rezervi. Mađarska, koja je članica NATO-a, poseduje 154 tenka T-72, ali je u operativnoj upotrebi samo 30 komada. Hrvatska ima 72 tenka M-84 i tri tenka T-72, pored ona 192 tipa T-55.

Bugarska vojska raspolaže sa 400 tenkova T-72 i 165 tipa T-55. To su sve službeni podaci koje su vlade tih država dostavile zapadnim vojnim publikacijama za 2007. godinu. Nije mi jasno odakle onda načelniku Generalštaba te brojke za Austriju ili Hrvatsku? Ako ih je dobio od Vojnoobaveštajne agencije čijeg, uzgred rečeno, šefa pukovnika Zdravka Jelisavčića neko već duže od godinu dana namerno drži na funkciji vršioca dužnosti, pa hajde da poverujem.

Navoditi tačan podatak da je Velika Britanija smanjila broj svojih tenkova na manje 400 nije baš dobra paralela sa Srbijom, jer London svoju bezbednost na vojnom planu bazira na nuklearnim bojevim glavama na podmorničkim raketama „trajdent”, na snažnoj avijaciji i jakoj mornarici.

Na moju veliku žalost, sve to Srbija nema.

[objavljeno: 11.12.2007.]

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM