Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATA

Kosovo i Metohija - prenosimo B92

 

 

Tjeri de Monbrijal

Moguća podela Kosova

Intervju vodila Ljubica Gojgić

Rešavanje kosovskog problema trajaće godinama, a model prihvatljiv za sve strane moguće je naći u okviru Evropske unije, kaže ovaj ugledni analitičar.

Monbrijal: Nisam promenio mišljenje. Mislim da su političke prilike takve da je sasvim moguće da će posle 10. decembra Albanci proglasiti nezavisnost. To nije sigurno, ali je moguće. Mislim i da je to činjenica koju Srbi iz regiona Kosovske Mitrovice neće prihvatiti. Zato ćemo na terenu imati podelu Kosova kao činjenicu, uz očigledno mnogo problema za Srbe u ostalim delovima. Verujem da se zapravo krećemo ka toj situaciji.

B92: Kako će reagovati medjunarodna zajednica.

Monbrijal: Mislim da će neke zemlje odmah priznati nezavisnost Kosova, pre svih SAD i Velika Britanija, zatim jedan broj zemalja Evrope, uključujući Francusku. Predsednik Francuske Nikola Sarkozi je jasno saopštio svoj stav o tom pitanju. Ne verujem da će sve zemlje EU odmah podržati takvo rešenje, a mislim da će biti i zemalja koje neće priznati nezavisnost Kosova. To su Rusija i Kina, ali i neke druge zemlje. Imaćemo, dakle, jednu složenu situaciju.

B92: Postavlja se onda pitanje ko će priznati taj otcepljeni deo Kosova?

Monbrijal: To će biti činjenično stanje. Ne bih želeo da ulazim u delikatna poređenja, ali situacija će biti otprilike kao na Kipru. Ne u potpunosti ista, ali slična. Imaćemo pravno nedorečenu situaciju, gde će jedan broj zemalja podržavati nezavisnost Kosova, ali će činjenično gledano Kosovo biti podeljeno. To će biti složena situacija s rizikom da dugo ostane takva.

B92: Nećemo, dakle, imati konačno rešenje za Kosovo?

Monbrijal: Ne verujem. Mislim da je samo u okviru EU moguće naći, kako kažete, konačno rešenje. Ali, to zahteva određeno vreme. EU je fantastična mašina za zaustavljanje konflikata. Znate da je od završetka hladnog rata zahvaljujući EU izbegnuto mnogo potencijalno krvavih konflikata. Siguran sam, na primer, da su bez jasne evropske perspektive Rumunija i Mađarska mogle ući u rat. Verujem da će, na kraju, problem biti rešen u okviru EU.

B92: Ima li još vremena da se razmotre i neke druge ideje za Kosovo. Vaše kolege iz Nemačke nedavno su predlagale da se pogleda model Hongkonga, Kine i Velike Britanije kao moguć uzor za Kosovo?

Monbrijal: Mislim da to nije uporediv model. Situacija nije ista. Mislim da imamo stanje stvari koje će potrajati, ali da će na kraju, za nekoliko godina možda, rešenje biti nađeno. Teško je danas govoriti o tome kako će se sve odvijati. Ja sam relativno pesimističan kratkoročno gledano, ali sam relativno optimističan na srednje i duge staze.

B92: Objasnite mi to, molim vas?

Monbrijal: To znači da rešenje koje će usleditieće biti zadovoljavajuće. U stvari, situacija više nego rešenje, nije zadovoljavajuća. ali, posle nekog vremena, mislim da ćemo pod okriljem EU naći rešenje koje će biti prihvatljivo za sve.

B92: Ali Volfgang Išinger, koji predvodi međunarodnu trojku za Kosovo, kaže da je 10. decembar kraj i da ćemo posle toga imati konačno rešenje za Kosovo?

Monbrijal: Ne, u politici nema konačnih rešenja, postoje samo problemi koje moramo da rešavamo. Mislim da treba smanjiti dramatičnost cele priče.

B92: Mnogo se govori o tome kako će EU reagovati na nezavisnost Kosova. Vi mislite da EU neće biti jednoglasna po tom pitanju?

Monbrijal: Mislim da neće biti jedinstva. Treba, nažalost, imati na umu da je problem koji imamo deo duže istorijske priče, drame koja je počela 1990. Dalje, povezana je s NATO-bombardovanjem 1999, ali i sa stavom koji su zauzele SAD jer su se one još tada izjasnile da podržavaju nezavisnost Kosova. Sve su to činjenice i današnja situacija je rezultat celog tog spleta okolnosti. Međutim, ni u kom slučaju to nije kraj priče. Proces se nastavlja i mislim da će na kraju biti nađeno rešenje, samo je potrebno vreme. Ne mislim da se tako kompleksan problem može rešiti odjednom, svi moraju da pokažu dobru volju. Na kraju, moram da kažem da spadam u ljude koji snažno podržavaju stav da Srbija treba da nađe mesto u EU i da problem Kosova ne zatruje te odnose.

B92: Srbija s Kosovom ili bez njega?

Monbrijal: Srbija, verovatno bez celog Kosova, za početak. Ali, na kraju vidim evropsko rešenje za problem, gde granice više neće imati značaja.

Tjeri de Monbrijal bio je, s nekoliko članova IFRI-ja, sagovornik potpredsenika Vlade Srbije Božidara Đelića tokom njegove višednevne posete Parizu.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM