Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATA

Srbija i Crna Gora

   

 

Vukašin Račić

Još jedan komentar na tekst Želidraga Nikčevića

Pravo pitanje je, gospodine Nikčeviću, kome odgovaraju podjele u Crnoj Gori. Zašto baš danas odustati od ideje da su svi Crnogorci zapravo Srbi? Zar nije uspostavljanjem komunizma izmišljena crnogorska nacija? Nije valjda da Vam je trebalo pet decenija da „vagate“ i tek sad priznate tekovine „crvenih“. Pa Vi ste bili portparol Novaka Kilibarde u vrijeme kada je ovaj pričao priču o jednom-jedinstvenom, srpskom narodu. Kasnije je ta persona izjavila da je svo vrijeme radila za tajnu policiju i da nikad nije vjerovala u ono što je pričala. Baš tada i vi prestajete da vjerujete u istu stvar. Čudno poklapanje...

Vaše pitanje vrijeđa svakog pravog Srbina koji živi u Crnoj Gori. Kad kažem pravi, mislim na one kojima ćopavi Zagorac nije isprao mozak. Tjerate nas da završimo njihov projekat, tako što ćemo pristati na priču Andrije Mandića, čovjeka koji 21. maj dočekao na NATO brodu slušajući Sekulinu himnu u izvođenju brodskog orkestra. Srpska lista je najveća podvala mom narodu, a vi kao njen glasnik jedan od najvećih krivaca. Ne petljajte ruke u Srpstvo, držite se ličnih interesa. U tome ste najbolji. Za nas, Srbe, ne brinite. Mi ćemo se već nekako snaći i bez vas...

Mandiću, saberi se

Pristati na vještačku podjelu na Srbe i Crnogorce u Crnoj Gori, koja predtavlja davno započeti projekat KPJ, ravno je samoubistvu pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori. Danas, taj projekat pokušavaju da dovrše bivši omladinci iste partije potpomognuti tzv. Srpskom listom.

ZA NEUPUĆENE:

Apsolutno je nebitno da li će se neko izjasniti kao Srbin ili Crnogorac dok god govori Srpski jezik i ide u Mitropoliju crnogorsko primorsku. Crna Gora je bila nezavisna nekoliko puta, ali ovaj dio identiteta nikada nije bio ugrožen. SL, predvođena gospodinom Mandićem mora da shvati da stvaranje geta i ograničavanje na rezultate posljednjeg popisa nije dobro. Ustvari najgore je moguće rješenje na koje pravoslavci mogu pristati. Ovaj gospodin i njegova družina zaboravljaju da žive u policijskoj državi, u zemlji gdje je Đukanović namjestio, odnosno pokrao sve dosadašnje izbore zaključno sa referendumom. Svakom čovjeku sa IQ iznad 70 jasno je da će na sljedećem popisu biti onoliko nacionalnih Srba, koliko bivšem premijeru bude odgovaralo. Gospodine Mandiću, šta ćete da uradite ako nas vrate na cifru s početka 90-ih koja je iznosila 9%, ili ne daj Bože na nivo statističke greške, što uopšte nije nemoguće. Ako se to desi, neće biti krivi ni komunisti, ni DPS sa svojim satelitima. Glavni krivac bićete Vi Mandiću.

Postoji drugi problem. Provjereno znam da Vam je IQ iznad 70 i da nije moguće da ne kapirate šta radite. Ovo za sobom vuče zaključak ili da svjesno uništavate srpsku Crnu Goru, ili da ste za hitnu hospitalizaciju.

Ja i dalje mislim da ste Vi još uvijek u postreferendumskom afektu i zbog toga se ovako ponašate. Postoji još jedna mogućnost, ali nadam se da niste toliko spremni žrtvovati zarad ličnih interesa. Moguće je, naime, da Vam je druženje sa radikalima dalo ideju da su vam potencijalni birači onaj najneobrazovaniji dio stanovništva, koji ide za onim ko najviše viče… Nadam se da ne koristite činjenicu da je Crna Gora najnepismenija zemlja u ovom dijelu Evrope. Nije sve u broju poslanika i novcu. Zaboravite na trenutak privilegije koje uživate i pomognite NS-u da spasi Crnu Goru.

Vukašin Račić

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM