Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATE

Srbija i Crna Gora - polemike - prenosimo NIN

   

 

Predrag Popović

I Srbija ima svoje dukljane

(“Crnojugosrbija”, NIN br. 2954)

Bespredmetno je voditi polemiku sa srpskim istoričarem koji smatra da je glavni nacionalni interes Srbije odricanje od Kosova i Metohije. On je doduše dosljedan, jer se zalagao i za razbijanje zajedničke države Srbije i Crne Gore.
Čedomir Antić polemiše sa mojim stavom da Srbi u Crnoj Gori ne mogu biti nacionalna manjina, kako predlažu on i predstavnici Srpske narodne stranke.
On tvrdi da bi „Srbi u Crnoj Gori trebalo da budu jedan od konstitutivnih naroda ove republike, ali da to neće postati zahvaljujući stranačkim interesima vlasti u Srbiji i jugoslovenske opozicije u Crnoj Gori”. U istom tekstu Antić smatra „da je dužnost matice da brine o svom narodu u inostranstvu”. Ovim stavom Antić Srbe u svojoj matičnoj državi Crnoj Gori prevodi u manjinu, a tu ključnu političku premisu SNS-a, čiji je on, zajedno s Mišom Đurkovićem, glasnogovornik i savjetnik, pokušava da sakrije paradoksom da istovremeno ta srpska manjina treba da bude konstitutivni narod!?
Srpski istoričar Antić, svojim tumačenjima, zajedno sa SNS-om, verifikuje dukljanske teze o tome da su Srbi i Crnogorci dva naroda. On bi, kao istoričar, morao da zna rezultate popisa prije dolaska komunista na vlast. U Crnoj Gori je 1909. godine živjelo 95 odsto Srba, a oko pet odsto Arnauta. Danas se, zahvaljujući indoktrinaciji, koju podupire i Antić, od ukupnog stanovništva, 32 odsto izjasnilo kao Srbi, a 43 odsto kao Crnogorci. Međutim, 64 odsto njih jezik kojim govore imenuje kao srpski.

Još dominantniji dio su vjernici SPC, odnosno njene Mitropolije crnogorsko-primorske. Dakle, srpskim jezikom, kao svojim maternjim, govori i više od 30 odsto nacionalno izjašnjenih Crnogoraca koji Mitropoliju crnogorsko-primorsku smatraju svojom crkvom. Najveći dio njih je na referendumu glasao za zajedničku državu sa Srbijom.
Svega oko devet odsto pravoslavnog stanovništva odriče se srpskog etničkog stabla. Taj procenat je gotovo istorijska konstanta. Zašto bi, zbog njih, Srbija diskriminisala Crnogorce koji njeguju svoju srpsku etničku pripadnost i koji su bili spremni život da daju za zajedničku državu, našu Crkvu i srpski jezik? Da li i njih treba gurati u krilo ništitelja istorijske Crne Gore!?
Kada je riječ o državljanstvu, Antić se poziva na član 13 Ustava Srbije iz 2006. godine, kojim se reguliše odnos matične države prema Srbima koji žive u inostranstvu. Zaboravlja da pomene član 16 važećeg crnogorskog Zakona o državljanstvu, kojim se isključuje mogućnost dvojnog državljanstva. Zbog toga je već izbrisano više od 600 građana iz spiska državljana Crne Gore, koji su dobili državljanstvo Srbije, a za još oko 7.000 vodi se postupak brisanja iz evidencije.
Ako je, po g. Antiću, nepotrebno donositi „nekakve međudržavne sporazume”, zašto državljanstvo Srbije nisu zatražili, a dobili bi ga, lideri Srpske narodne stranke Andrija Mandić, Goran Danilović, Novica Stanić i drugi? Dobro znaju da bi time, po automatizmu, ostali i bez državljanstva, i bez poslaničkih mandata i bez prava glasa.

Kulminacija Antićevog paradoksa je teza „da je odsustvo brige Srbije prema Srbima u Crnoj Gori dovelo do toga da u njoj stasaju najekstremniji srpski nacionalisti, koji su u značajnoj meri usmerili politiku Srbije tokom devedesetih godina”. Čedomir Antić je, nažalost, postao glasnogovornik političke grupacije na čijem čelu se nalazila „gospođa sa Interpolove potjernice”.

Autor je predsjednik Narodne stranke

 

 

 
 
Copyright by NSPM