Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATA

Reakcije na izjavu ambasadora Nemačke Andreasa Cobela

   

Četvrtak, April 12, 2007

RTS: TADIĆ TRAŽI DA SE BERLIN OGRADI OD COBELOVE IZJAVE

Kabinet predsednika Srbije uputio je protest ministarsvu inostranih poslova Nemačke zbog izjava ambasadora te zemlje Andreasa Cobela koje je izneo na skupu Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Kabinet predsednika preneo je MIP-u Nemačke zabrinutost predsednika Srbije Borisa Tadića koji je zatražio da se Nemačka zvanično ogradi od stavova koje je ambasador Cobel izneo.

Kako se navodi u saopštenju, predsednik Tadić će protestno pismo uputiti i predsedniku Savezne Republike Nemačke Horstu Keleru.

Beta: Vlada Srbije uložila oštar protest nemačkoj vladi

Vlada Srbije uputila je u četvrtak najoštriji protest vladi Nemačke zbog izjava ambasadora te zemlje Andreasa Cobela povodom Kosova i ocenila da se tim izjavama ambasador Cobel "na najgrublji način meša u unutrašnje stvari Srbije".

Posle današnje sednice vlada Srbije saopštila je da od nemačke vlade očekuje objašnjenje.

"Ambasador Cobel je na više načina pokrenuo pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i pitanje nepromenljivosti njenih međunarodno priznatih granica", navodi se u soapštenju.

Uz ocenu da je "ambasador Cobel, uprkos ukazanom gostoprimstvu Srbije, iskazao i nepoštovanje prema dostojanstvu državnih institucija Srbija" dodaje se da "vlada Srbije s pravom očekuje objašnjenje vlade Nemačke da li je ambasador Cobel izneo zvanične stvavove vlade Nemačke.

"U svim dosadašnjim kontaktima na visokom državnom nivou između Srbije i Nemačke bila je iskazana i potvrđena međusobno dobra volja da dve zemlje razvijaju dobre odnose. Nadamo se da ćemo u najkraćem roku dobiti jasno razjašnjenje Vlade Nemačke o iznetim stavovima ambasadora Cobela", navodi se u saopštenju.

Beta: Reakcije na izjave Cobela

Beograd -- Na izjavu ambasadora Nemačke Andreasa Cobela oko pitanja istorijskih prava i paralela stiglo je puno reakcija i interpretacija.

Većina političara smatra da je izjava Cobela neprihvatljiva, dok stručnjaci smatraju da su neki delovi njegove izjave bili nesmotreni i da se radi o izlasku iz diplomatske prakse. Simeon Pobulić, potpredsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta, gde je govorio ambasador, za B92 kaže da je izjava ambasadora Cobela, kako su je preneli mediji, izvučena iz konteksta.
"Odgovor ambasadora Cobela u pogledu Vojvodine u stvari je bilo u sklopu odgovora na pitanje da li je moguća podela Kosova, pa je on na to pitanje rekao da bi takva podela izazvala podele ili slične zahteve i na drugim mestima i onda je u tome spomenuo Vojvodinu, Sandžak i jug Srbije", kaže on.
"Prema tome, nije on to govorio u kontekstu 'Ako ne prihvatite Ahtisarijev plan, imaćete takvu i takvu destabilizaciju'“, objašnjava Pobulić.

Analiza

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenjuje da je Cobel svojim izjavama "prešao granicu dozvoljenog" i da bi Vlada Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova trebalo od Berlina da traže objašnjenje.
"Cobel je prešao granicu dozvoljenog, pogotovo što je zvanični stav njegove zemlje, Nemačke, kao presedavajuće EU, da  se neće stavljati na bilo čiju stranu", rekao je Janjić Tanjugu.

Janjić je ocenio da se Cobel "opredelio ne samo za nezavisnost, nego je ušao u nešto što zaista ne sme ambasador da uradi, a to je predviđanje, nagađanje ili priželjkivanje daljeg teritorijalnog rasparčavanja Srbije".
Prema Janjićevoj oceni, "primetno je da se međunarodna birokratija osilila u Srbiji, da ona doživljava Srbiju od 2000. kao neki svoj proizvod, a ne kao proizvod građana Srbije".
"Oni sebi i previše daju za pravo da drže lekcije, da podučavaju političare. Sigurno su političari krivi što su to dozvolili, neki od njih prave karijere tako što se prvo obavežu van zemlje, pa onda realizuju u zemlji, ali, mislim da je na slučaju Cobela kranje vreme da Beograd odgovori onako kako odgovara svaka normalna i civilizovana država", kaže Janjić.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Ivo Visković ocenio je da je bilo kakvo povezivanje pitanja Kosova i Vojvodine neprimereno i da način na koji je Cobel govorio o zvaničnicima Srbije "ne odgovara diplomatskoj praksi".
Visković je objasnio da, po informacijama koje je dobio od onih koji su prisustvovali sastanku Foruma za međunarodne odnose, izjave nemačkog ambasadora "nisu sasvim tačno prenete" jer je Cobel Vojvodinu i Sandžak pomenuo u kontekstu odgovora na pitanje jednog od članova foruma Evropskog pokreta u Srbiji o tome zašto se ne uzima u obzir i podela Kosova kao rešenje.
"Znači, nije bila ideja da se automatski otvara pitanje Vojvodine i Sandžaka, nego da bi se u slučaju insistiranja na podeli Kosova mogla otvoriti i druga teritorijalna pitanja" rekao je Visković.
"Ipak,  pominjanje ideje da je situacija na Kosovu i situacija u Vojvodini na bilo koji način slična, i u tom smislu, apsolutno ne stoji", istakao je on.

Visković je rekao da ga je najviše iznenadilo to što je Cobel pominjao imena nekih vodećih političkih ličnosti Srbije uz negativne ocene saradnje s njima.
"Mislim da treba naglasiti zbog javnosti da to zaista nije uobičajena diplomatska praksa i da je malo čudno, pogotovo u tako delikatnoj situaciji, da se nekakvom nepromišjenom ili nedovoljno odmerenom izjavom doliva ulje na vatru", rekao je Visković.
"Takve izjave su zaista nepoželjne i svaki ambasador ih izbegava ako ikako može" dodao je on, napominjući da se "upravo zbog toga neki u Beogradu danas pitaju da li je moguće da Cobel ima neku vrstu takve instrukcije".
"Iole ozbiljan, iskusan diplomata ne bi tako nešto radio, pošto se to već graniči sa ozbiljnim mešanjem u unutrašnje poslove", dodao je Visković.

Reakcije - Kosovo, Sandžak, Vojvodina

Predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić kaže da su Kosovo i Sandžak gotovo neuporedivi slučajevi.
"Ne postoji nikakva mogućnost destabilizacije Sandžaka ili radikalizacije političkih zahteva u tom regionu nakon rešenja budućeg statusa Kosova", kaže on.
"Kosovo i Sandžak su gotovo neuporedive situacije, bile su neuporedive pre 15 godina, kada je počela kriza u SFRJ, i sada su neuporedive. Nikada se istim kriterijuma i aršinima nije mogao rešavati problem na Kosovu i u Sandžaku", rekao je Ljajić.

A Koalicija lista za Sandžak Sulejmana Ugljanina saopštila je da su ulaskom te koalicije u Vladu Srbije stvoreni uslovi za integraciju Sandžaka u sve sfere političkog i društvenog života u Srbiji i učvršćeni dobri međunacionalni odnosi.
Koalicija ukazuje i da će ravnomerni regionalni razvoj stvoriti neophodne uslove za ekonomski i privredni razvoj koji će svim građanima u zemlji omogućiti poboljšanje uslova života i sveopšti napredak.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da se između Kosova, Sandžaka i Vojvodine ne mogu povlačiti paralele.
"Kosovo je pitanje nacionalnog definisanja Albanaca na Balkanu, Sandžak je pitanje ljudskih prava, a Vojvodina je pitanje ukupne demokratizacije Srbije", kazao je Čanak.

Prema Čankovim rečima, iako je reč o tri potpuno odvojene stvari, tačno je da će se sva pobrojana pitanja otvoriti, ukoliko se nijedno ne bude rešavalo.

Lider LSV-a je takođe ocenio da je suština Cobelove poruke da će neodlučnost rukovodstva Srbije aktivirati sve probleme i sva pitanja u Srbiji. "Aktuelni tehnički premijer Srbije i radi samo na tome da se ništa ne rešava, jer što je mutnija voda, njegov ulov je veći", kazao je Čanak.

Savetnik premijera Srbije Vladeta Janković rekao je da je Cobel svojim izjavama daleko izašao iz okvira diplomatskih ovlašćenja i dodao kako se nada da njegovi stavovi ne odražavaju stavove nemačke vlade.
"Cobel je svojom izjavom, kako su je preneli mediji, izašao daleko iz okvira diplomatskih ovlašćenja i načina ophođenja. On se nije samo upleo u unutrašnje poslove zemlje-domaćina, nego je grubo doveo u pitanje i njen teritorijalni integritet", kaže Janković.

"Njegovi komentari na račun državnih organa i takozvane političke elite u Srbiji takođe su potpuno van granica diplomatske pristojnosti i dobrog ukusa", ocenio je Janković.

Predsednik Socijaldemokratske unije i narodni poslanik Žarko Korać smatra da je ambasador bio vrlo neoprezan i neodmeren kada je u vezu doveo Kosovo, Vojvodinu i Sandžak.
"Otvaranje granica Srbije zaista nije preporučivo u ovom trenutku kada Srbija grca u svojim unutrašnjim problemima. Svejedno, mislim da gospodin Cobel u ovom trenutku na drugi način treba da govori o problemu Kosova", kaže on.
"Ja znam Forum za međunarodne odnose, on je tamo izgleda malo slobodnije govorio, ne znam da li je znao da su tamo novinari. Ali, ipak mislim da za diplomatu nije uobičajen način da se ovako govori. Mislim da je on napravio diplomatsku grešku“, smatra Korać.

Funkcioner Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić zatražio je od Vlade Srbije da odmah ukine gostoprimstvo ambasadoru Andreasu Cobelu.

Nikolić je na konferenciji za novinare rekao da bi ambasador Srbije u Nemačkoj trebalo da se vrati u Beograd na konsultacije, a da se od Nemačke zatraži objašnjenje povodom Cobelovih izjava.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je nastup nemačkog ambasadora kao "neviđen diplomatski incident" i zatražio da se država "oštro oglasi".

 

 
 
Copyright by NSPM