Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATA

Kosovo i Metohija - Prenosimo Večernje Novosti

 

 

Aleksandar Simić

Ni korak napred

P. Vasiljevic, 21. 11. 2007

SRBIJA neće prihvatiti da se na završnoj rundi pregovora o statusu Kosova i Metohije u Badenu kod Beča razgovara o takozvanom p artnerskom odnosu naše države i naše južne pokrajine - poručio je posle briselske sesije, za "Novosti", Aleksandar Simić, savetnik predsednika Vlade Srbije i član pregovaračkog tima Beograda.
- Savet bezbednosti UN jasno je dao mandat za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije. Sve dok taj mandat traje, ne smeju da se izbegavaju razgovori o statusu. Priča o partnerstvu je trik iza koga se krije namera da albanski separatisti, protivno međunarodnom pravu, odvoje deo teritorije Srbije. Nezaobilazna tema je pronalaženje konsenzusa o statusu KiM, koji će da "overi" SB UN.

Ko stoji iza "trika"?
- Iako je predstavnik EU u "trojci" Volfgang Išinger prvi pomenuo ideju da status ostane "neutralan", a da se zapodenu razgovori o partnerstvu, u Briselu smo stekli utisak da je predstavniku SAD Frenku Vizneru, najviše stalo da priča ode u "neutralnom" smeru. "Trojka", međutim, nije postigla saglasnost oko te ideje.

Na osnovu čega ste stekli utisak da je to ideja SAD?
- Između ostalog jer nas je sam Vizner na kraju sesije zapitao da li smo spremni da status ostavimo po strani, a da razgovaramo o partnerstvu. Izrazio je očekivanje da ćemo na to pitanje da odgovorimo u Beču. Samo nismo stigli da ga pitamo: da li to SAD odustaje od Ahtisarijevog plana?

Da li je, ipak, pomak u pregovorima to što se od Ahtisarijeve nadgledane nezavisnosti došlo bar do neutralnog statusa?
- To nije nikakav napredak. "Neutralni" status otvara vrata separatizmu. I članovi tima Albanaca sa KiM, koji ne prihvataju ništa manje od nezavisnosti, zbog toga su davali jasne signale da o neutralnom statusu može da se priča.

Šta je uopšte "neutralni" status?
- Pokušaj da status Pokrajine, samo navodno, ostane nerešen. Albanski separatisti nisu se izjasnili da će u slučaju "neutralnog" statusa odustati od jednostranog priznanja Kosova, niti su se pojedine zemlje Zapada izjasnile da neće to priznanje - priznati. Međunarodno pravo, čak, i ne poznaje nikakav neutralni status. Status je ili definisan ili nije.

Kako su prihvaćene ideje Srbije o rešenjima na Olandskim ostrvima i u Hongkongu?
- Dali smo primer tih suštinskih autonomija u svetu i iznećemo još neke ideje u Beču. Konstruktivni smo. Imamo uvek spreman predlog u skladu sa međunarodnim pravom i "papir" više u odnosu na kosovske Albance, koji nemaju ništa sem želje za nezavisnošću, koju podstiče SAD.

Jesu li Albanci saslušali argumente za te "žive" suštinske autonomije?
- Da, ali više kao neku poučnu lekciju iz istorije. Naravno, uz ničim obrazloženu tezu da su ti primeri neprimenjivi na Kosovo.

Čini se da na samom kraju misije "trojke" - pomaka nema?
- Mi smo već ukazivali na to da je odluka SB UN od 2005. godine da se počnu pregovori o statusu, a bez ispunjenih standarda na Kosovu - pogrešna. Ali, ona je doneta i o statusu mora da se razgovara, čak i kada nema konsenzusa.

Sada, izgleda, mnogi uviđaju da se čvor ne može lako razmrsiti...
- Da. I pokušavaju da, kao što je to činio i Ahtisari, pobegnu od suštinske teme. Napretka zaista nema, ali SB UN može i da revidira svoju odluku o otpočinjanju pregovora o statusu i da se na osnovu Rezolucije 1244 primeni funkcionalni odnos južne srpske pokrajine u okviru Srbije. A mogu se pregovori i nastaviti. Samo se ne sme, pod nemogućnošću iznalaženja konsenzusa, otvarati put za rasparčavanje Srbije.

Može li se, ipak, doći do spektakularnog dogovora u banji Baden?
- Jedan od zaključaka "trojke" u Briselu jeste da su se u povoljnom tonu razmenjivala mišljenja. To još ostavlja nadu da bi u Austriji moglo da dođe bar do nekakve saglasnosti.

VIZNEROVO TRŽIŠTE

Kako razumete poruku Viznera da Srbija mora da ponudi Albancima nešto što je za njih atraktivno?
- Ta priča me podseća na neko tržište na kome se takmaci nadmeću u atraktivnim i primamljivim ponudama. Ta logika je naprosto neprimenjiva na međunarodnu politiku. Sporovi koji imaju međunarodni karakter moraju se rešavati isključivo međunarodnim pravilima koja moraju da se poštuju. Sve ostalo je put u trajnu krizu i nestabilnost.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM