Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika - Kosovo i Metohija

   

POLITIKA - UNUTRAŠNJA - Sreda, Februar 14, 2007 17:01 

Stranački prvaci o predlogu rezolucije Skupštine Srbije

Tročlana verifikaciona komisija Skupštine Srbije verifikovala je mandate svih 250 poslanika novog saziva parlamenta, čime je konstituisan sedmi saziv višestranačke Skupštine Srbije. Poslanici novog saziva Skupštine Srbije su sa 11 izbornih lista.

Sednicom predsedava najstariji poslanik Borka Vučić iz Socijalističke partije Srbije, a pomažu joj četiri najmlađa poslanika - Nikola Vukelić iz Srpske radikalne stranke, Konstantin Samofalov iz Demokratske stranke, Borko Ilić iz koalicije Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija i Miljan Ranđelović iz G17 plus.

U nastavku prve skupštinske sednice raspravlja se o Predlogu rezolucije o Kosovu, koju je Vlada Srbije dostavila parlamentu na usvajanje.

Šef poslaničke grupe SRS u srpskom parlamentu Tomislav Nikolić poručio je da će vlasti u Srbiji imati podršku te stranke ukoliko žele da brane Kosovo i Metohiju. On je rekao da Srbija ne želi nikoga da napada, niti želi da nju neko napada, ali hoće da bude 'svoja na svome'.

Nikolić je naglasio da se u skupštinkoj sali odlučuje šta će biti sa Kosovom i Metohijom i da, 'ako mi ne prihvatimo nezavisnost i ako svi predstavnici srpske države to jasno kažu - Kosovo neće biti nezavisno'.

'Menjaju se okolnosti u svetu. Procvetaće i naša ruža samo to treba da dočekamo složno', rekao je on i poručio da se Kosovo ukoliko mu neko i prizna nezavisnost, ne mora vratiti ratom, jer je su u istoriji poznati primeri zemalja koje su svoje teritorije uspevale da povrate mirnim putem.

Nikolić je zatražio jasnu 'poruku' predsednika Srbije i srpskog premijera - da kažu kako će izgledati 'dan posle'.

Predsednik poslaničke grupe Demokratske stranke Dušan Petrović rekao je da će ta stranka podržati i prihvatiti predlog Rezolucije Vlade Srbije o Kosovu i Metohiji, jer 'DS ne prihvata nezavisnost Kosova'.
Petrović je istakao da će DS podržati i učestvovati u politici koja će 'učiniti sve što se učiniti može da zaštiti državne interese, interese više od 100.000 Srba koji žive na Kosovu i interese više od 250.000 onih koji su otišli iz pokrajine'.

Šef poslaničke grupe DS je ocenio da za zaštitu državnih interesa Srbije na Kosovu nema drugog načina nego da se pregovara, zbog čega, kako je rekao, danas pregovarački tim treba da dobije mandat kako bi 21. februara u Beču pregovarao za to da država sačuva svoje interese.
Petrović je naglasio da ta stranka ima velike primedbe na svaki od predloženih rešenja Ahtisarija, te zbog toga 'pregovorima treba da se borimo, jer je to najbolji način da zaštitimo interese ljudi koje predstavljamo u parlamentu'.

Šef poslanike grupe koalicije Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije Miloš Aligrudić ocenio je da svi koji se kolebaju da li da glasaju za predlog rezolucije o Kosovu ili će glasati protiv njega 'direktno rade u korist štete Srbije'.

'Ništa nije izgubljeno i ne postoje nemogue stvari', rekao je Aligrudić obraćajući se poslanicima parlamenta. Algrudić je izjavio da je najvažnije da se svi pridržavaju 'onoga što je država propisala kao svoje najvažnije norme, a građani izglasali, a to je Ustav Srbije'.

Zamenica šefa poslaničkog kluba G17 plus Verica Kalanović izjavila je da je za tu stranku predlog Martija Ahtisarija neprihvatljiv jer njime Kosovo dobija atribute državnosti, ali se i ne garantuju standardi za opstanak Srba na Kosovu i povratak raseljenih. Nije nam cilj da na Kosovu ne bude nijedan Srbin a da ono ostane u sastavu Srbije, rekla je Kalanović.
G17 plus glasaće za rezoluciju kojom se iz Ahtisarijevog predloga odbacuju stavovi kojima se krši suverenitet srpske države, rekla je Kalanović.
Prema njenim rečima, rešenje konačnog statusa treba da bude ono rešenje koje će omogućiti Srbima da na Kosovu žive bezbedno, dostojanstveno i u prosperitetu i koje će omogućiti povratak prognanih.

Ona je predstavila predlog te stranke upućen pregovaračkom timu da se tokom pregovora insistira posebno na izmenama odredbi iz Aneksa 3 o decentralizaciji i formiranju posebnih zona u kojima bi Srbi imali šire nadležnosti i direktne veze sa institucijama Srbije.

Predsednik SPS i šef poslaničke grupe te stranke u parlamentu Ivica Dačić izjavio je da međunarodna zajednica na primeru Kosova i Metohije mora da se opredeli za princip nepovredivosti granica ili princip samoopredeljenja. Dačić je upitao - ukoliko međunarodna zajednica bude dala pravo na referendu Albancima na Kosovu kako će to pravo osporiti Srbima u Republici Srpskoj, Kurdima u Turskoj, Baskiji ili Severnoj Irskoj.

Šef socijalista je ukazao da ta partija podržava svaku aktivnost koja vodi odbrani Kosova i Metohije izrazivši uverenje da većina stranaka u srpskom parlamentu neće prihvatiti Ahtisarijev plan.

On, međutim, nije siguran koliko će stranački stavovi biti jedinstveni ukoliko, mimo rezolucije UN, pojedine države budu priznale nezavisnost Kosova. Dačić je pozvao na političko jedinstvo oko tog pitanja ukazavši da stranke ne bi trebalo da prave političke poene na pitanju Kosova i Metohije.

Predsednik poslaničke grupe Koalicije oko LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da ta koalicija neće prihvatiti Predlog Rezolucije o Kosovu i Metohiji jer je 'izraz kontinuiteta sa politikom koja je uništila Srbiju', i jer se u njoj kaže da će Srbija nastaviti političkim putem kojim je išla poslednjih 15 godina.

'Ne prihvatamo rezoluciju i glasaćemo protiv, ali istovremeno iskazujemo spremnost i podršku parlamentu, vladi i predsedniku države u promeni političkog kursa', poručio je lider LDP.

Jovanović je mišljenja da parlament mora formulisati 'pollitiku realnog života, a ne prošlosti' i da u 2007. godini mora doći do 'političkog zaokreta, koji mora imati mesto u Rezoluciji'.

'Nama su potrebnu pregovori, ali oni imaju smisla samo sa novom politikom', poručio je Jovanović.

 

 

 
 
Copyright by NSPM