Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika - Kosovo i Metohija

   

POLITIKA - UNUTRAŠNJA - Sreda, Februar 14, 2007 16:59 

Boris Tadić:

Prihvatanje Ahtisarijevog predloga bilo bi protivustavno

TADIĆ PRIHVATANJE AHTISARIJEVOG PREDLOGA BILO BI PROTIVUSTAVNO

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije, da je 'Ahtisarijev predlog u osnovi plan koji otvara put nezavisnosti Kosova, čime se krše suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, koje Ahtisari uopšte ne pominje'.

On je upozorio da bi prihvatanje tog predloga imalo protivustavni karakter, na šta se jasno ukazuje i u nacrtu Rezolucije.

I mnogi drugi elementi Ahtisarijevog predloga - oni koji se odnose na decentralizaciju i prava srpske zajednice, na opšta pitanja bezbednosti, na zaštitu crkava i manastira, na javnu svojinu i privatizaciju - nisu povoljni za nas i daleko su od stavova koje je naš pregovarački tim s punim pravom zastupao na bečkim pregovorima', ocenio je predsednik Srbije.

Tadić je rekao da je uprkos tome uveren da Srbija treba da učestvuje na pregovorima u Beču 21. februara i iznese stav naše države prema Ahtisarijevom planu, kao i ono što Srbija nudi kao pravednije i politički realističnije rešenje, kako u pogledu samog statusa, tako i u svim bitnim pitanjima za opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Tadić je istakao da Srbija Albancima na Kosovu i Metohiji nudi suštinsku autonomiju, a od njih očekuje da zaustave progon i diskriminaciju Srba u pokrajini. 'Albancima nudimo sve na šta imaju prava u okviru civilizovane, demokratski uređene države - suštinsku autonomiju koja će im omogućiti da samostalno odlučuju o gotovo svim pitanjima svog svakodnevnog života, uz obnovu ekonomskih veza sa centralnom Srbijom i spremnost da pomognemo privredni oporavak pokrajine', rekao je Tadić.

On je dodao da od albanskih lidera na Kosovu i Metohiji i od međunarodnih činilaca u pokrajini Srbija traži da prestanu progon i diskriminacija Srba u pokrajini, da oni ponovo dođu do svojih osnovnih prava i da im se omogući normalan život.

Srbija se od početka političkih razgovora o budućem statusu Kosova i Metohije zalagala za to da se pregovorima i dijalogom dođe do sporazumnog, obostrano prihvatljivog rešenja, rekao je Tadić. 'Srbija je nepokolebljivo protiv svakog nametnutog rešenja i danas nije u tome potpuno usamljena, ali upravo zato moramo biti spremni na konstruktivno učešće u pregovorima, sa istom strpljivošću i čvrstinom koju smo pokazivali dosad', poručio je Tadić.

 

 

 
 
Copyright by NSPM