Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATA

Kosovo i Metohija - Prenosimo Politiku

 

 

Boris Tadić:

Priznanje Kosova destabilizovalo bi Evropu

Više od 200.000 Srba napustilo je Kosovo od 1999. godine. Do danas, prema zvaničnim podacima UNHCR-a vratilo se samo njih 7.100.

Od našeg stalnog dopisnika
Njujork, 27. septembra – Srbija je izložena izazovu kao retko koja druga zemlja: razvija međunarodnu saradnju, poštuje međunarodne norme, a ipak se nad njom nadvija pretnja da joj teritorija bude umanjena – kršenjem međunarodnog prava. Na ovakve njene karakteristike i okolnosti u kojima se našla ukazao je danas predsednik Boris Tadić, predstavljajući je na zasedanju Generalne skupštine UN. Tadić je nastojao da skup lidera uveri da je Srbija pouzdan partner u međunarodnim odnosima i da zaslužuje međunarodnu podršku za očuvanje svoje celovitosti, uz poštovanje Povelje na kojoj je utemeljena svetska organizacija. Ovakva poruka poslata je u trenucima kad se ovde, u Njujorku, pripremaju dva važna sastanka: skup Kontakt grupe za Kosmet i početak direktnih pregovora predstavnika Beograda i Prištine o toj pokrajini koja je kao deo Srbije pod međunarodnom upravom.

Stavovi Srbije objašnjeni su, takođe, i u nizu susreta i Tadića i premijera Vojislava Koštunice s državnicima niza zemalja. Utisak je posmatrača da se pristup Beograda sluša s više pažnje i da se veći broj zemalja pribojava da bi eventualno proglašenje nezavisnosti Kosmeta moglo da bude presedan za uzdrmavanje i njihovih teritorijalnih integriteta. Nastavljaju se, međutim, pritisci, naročito grupe zapadnih sila, a pogotovu SAD, da se primeni „Ahtisarijev plan o međunarodno nadziranoj nezavisnosti Kosova”, ukoliko izostane dogovor Beograda i Prištine.

Imajući u vidu sve te okolnosti, i specifičnosti auditorijuma kome se neposredno obratio, Tadić je naglasio: „Srbija upozorava da se u poslednje vreme čuju pretnje da će kosovske privremene institucije jednostrano proglasiti nezavisnost 11. decembra. Ukazujemo na to zbog činjenice da posle eventualnog jednostranog priznanja nezavisnosti Kosova međunarodni poredak više nikada ne bi bio isti, a mnogi separatistički pokreti u svetu iskoristili bi novoustanovljeni presedan. Na taj način bili bi destabilizovani mnogi regioni u svetu.

Zato pozivamo legitimne predstavnike kosovskih Albanaca da pristupe obnovljenim pregovorima, bez prejudiciranja ishoda, kako bismo došli do kompromisnog rešenja prihvatljivog za obe strane, koje bi vodilo dugoročnom srpsko-albanskom pomirenju.”

Prethodno izrazivši poverenje u UN i Savet bezbednosti kao ključne organe za održavanja mira i bezbednosti u svetu, kao i u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta država članica, on je sažeto izložio pristup Srbije rešavanju kosmetskog problema: „Šezdeset drugo zasedanje Generalne skupštine održava se u veoma važnom trenutku za Srbiju jer je u toku pregovarački proces o budućem statusu naše pokrajine Kosova i Metohije. Polazeći od čvrstog stava da je nezavisnost Kosova za Srbiju neprihvatljiva,  kosovskim Albancima smo ponudili posebna prava i nadležnosti za autonoman razvoj njihove zajednice unutar Republike Srbije.

Braneći državni suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, naš pregovarački tim je ponudio model decentralizacije, zasnovan na evropskim rešenjima, koji bi efikasno zaštitio interese kosovskih Albanaca, ali i ugrožene srpske, kao i drugih nealbanskih etničkih zajednica, u pokrajini.

Srbija nudi rešenje kojim bi se obostranom saglasnošću uz primenu evropskih vrednosti i pravila trajno rešio jedan stari međuetnički sukob, otvorila perspektiva pomirenja i zajedničkog života unutar moderne, demokratske i evropske Srbije. Naša zemlja je spremna za postizanje kompromisa, ali ističe da moraju da se uvaže legitimni interesi demokratske Srbije i specifične potrebe ugrožene srpske zajednice u pokrajini, kao i drugih zajednica koje su doživele izgon, poput romske i goranske.

Da podsetim, više od 200.000 Srba napustilo je Kosovo od 1999. godine. Do danas, prema zvaničnim podacima UNHCR-a vratilo se samo njih 7.100.

Danas se pregovori odvijaju pod okriljem Kontakt grupe, ali legitimnu odluku o budućem statusu Kosova može doneti samo Savet bezbednosti UN. Jedino odluka te institucije može imati uporište u međunarodnom pravu.

Insistirajući na poštovanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije, mi se zalažemo da se do kompromisnog rešenja dođe diplomatskim, pravnim i mirnim sredstvima, a nikako ratom i nasiljem. Upravo zbog toga demokratska Srbija ne prihvata da je pretnja nasiljem strane sa kojom pregovaramo argument za prekrajanje granica i rušenje normi međunarodnog prava. Srbija zato uporno upozorava na nesagledive posledice ovakve neprincipijelne i opasne politike i ostaje privržena traganju za mirnim i kompromisnim rešenjem kroz dijalog, uz puno poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija.”

Usledio je prikaz delovanja Srbije na međunarodnoj sceni, pogotovu u Evropi. Tadić je, tako, podsetio da ove godine ona predsedava Komitetu ministara Saveta Evrope, da je u procesu evroatlantskih integracija, u programu Partnerstvo za mir, da joj je strateški interes da postane članica EU i da se nada da će do kraja 2008. postati kandidat za punopravno članstvo. „Uvereni smo da je evropska perspektiva čitavog zapadnog Balkana najefikasniji put za stabilizovanje situacije i ubrzavanje razvoja svih zemalja regiona. „Nažalost, pitanje ratnih zločina i dalje opterećuje odnose na Balkanu”, konstatovao je Tadić i istakao: „Srbija, sa svoje strane, čini sve što je u njenoj moći da optuženi za ratne zločine budu locirani, uhapšeni i  prebačeni u Hag, i time pokazuje potpunu opredeljenost da uspešno okonča saradnju s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju. To nije samo naša međunarodna obaveza, to dugujemo pre svega sebi, ali i svojim susedima. Kažnjavanjem zločinaca i izgradnjom stabilnog i prosperitetnog regiona, našeg zajedničkog prostora integrisanog u Evropsku uniju, možemo da obezbedimo bolju budućnost za sve građane.”

Promene nabolje su već primetne u regionu, proizlazi iz Tadićevog izlaganja u kome, uz ostalo, ukazuje da „sa zadovoljstvom i optimizmom možemo konstatovati da prostor jugoistočne Evrope, korak po korak, izrasta u region dobrosusedstva i saradnje” i da se potvrđuje kako je to „trajno strateško opredeljenje svih država na Balkanu i odraz njihovog zajedničkog stremljenja ka punom uključivanju našeg regiona u evropske integracije”.

Srbija je već integrisana u globalna suočavanja s novim izazovima – poručio je Tadić i naveo primere njenog angažmana – u borbi protiv terorizma i u regionalnoj saradnji u opštem naporu za obuzdavanje fenomena zvanog globalno zagrevanje. „Kompleks odnosa između različitih kultura, civilizacija i religija, takođe je pitanje koje zaslužuje da bude u fokusu pažnje UN”, rekao je Tadić, uz konkretizaciju da „Srbija kao istinski multietnička, multikonfesionalna i multikulturalna zemlja u potpunosti razume svu osetljivost ovih pitanja i prema njima se odnosi s dužnom pažnjom”.

Zaključujući nastup u Generalnoj skupštini, Tadić je iskazao i spremnost Srbije da se angažuje i „u procesu reforme i revitalizacije” UN. I u tom smislu poručio: „Naša istorijska odgovornost je da budućim generacijama osiguramo mnogo bolje okruženje od ovoga u kojem mi danas živimo.”

-----------------------------------------------------------

Srpski, engleski, francuski

Boris Tadić se plenumu Generalne skupštine obratio na tri jezika. Najveći deo izlaganja izgovorio je na srpskom, a pojedine delove na – engleskom i  francuskom.

-----------------------------------------------------------

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM