Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATA

Kosovo i Metohija

 

 

Dragan Vukšić

Reakcija na feljton Nebojše Vukovića

Poštovani gospodine uredniče,

Izvesni Nebojša Vuković pokušao je da se, kroz feljton „Ruski veto u srpskim medijima“, obračuna sa svima, koji su o ruskom vetu u vezi s Kosovom, pisali u Politici, Danasu, Blicu i Dnevniku. Najgrublje i najbezočnije obrušio se na moje pisanje u Danasu, pa Vas molim da objavite sledeće:

O N. Vukoviću znamo samo da je u vezi s „Novom srpskom političkom misli“. Jadna srpska politička misao. Ako nije, uskoro će postati (bes)misao. Metod i jezik, kojima se služi, trebalo bi da pripadaju prošlosti. Nažalost, nije tako. Neko mu je dao zadatak i za to ga, verovatno, dobro platio. On, "junačina", zadatak revnosno izvršava, po šemi: ukoliko se činjenice i mišljenja drugih ne slažu sa politikom nalogodavca, utoliko gore po činjenice i one koji drugačije misle.

Međunarodnim odnosima i vojnopolitičkim odnosima sa SSSR-om i Rusijom, bavio sam se, manje ili više direktno, kao oficir, vojni i civilni diplomata, više od 35 godina. Do ključnh saznanja i činjenica došao sam u razgovorima sa vojnim i civilnim predstavnicima SSSR-a i Rusije, daleko od Moskve i od zvanične ruske politika, ako je takva, u periodu od 1990. do dolaska Putima, uopšte postojala. To su nam bili pravi prijatelji, bez obzira da li su bili u Beogradu, Beču, Bonu, u Bosni ili na Kosovu, u UNPROFOR-u, UNTAES-u i drugim međunarodnim snagama i misijama. Upozoravali su da se ne oslanjamo na Moskvu. Mnogo su rizikovali...

Sve što sam napisao o odnosima sa Rusijom povodom Kosova, ne samo u Danasu, i ne samo sada, potpisujem - od reči do reči. Namenjeno je ozbiljnim političarima i ljudima, ne prišipetljama, podrepašima i neznalicama. Ako bi na osnovu konstatacije - da je barel nafte nekada koštao 20, a danas 60 dolara, trebalo zaključiti da nam Rusi prodaju naftu po 20 dolara, onda se pitam: je li majka rodila budalu?

Poštujem, oduvek, Rusiju, cenim ruski narod i njegovu kulturu, ali sam se uvek suprotstavljao svim politikama, pa i ruskoj, koje nisu bile u interesu naroda i država, koje sam ja smatrao svojim, a drugi ih vodili i branili na način da su sigurno morale da propadnu.

Ponavljam, Rusija nam je pomogla da izgubimo Kosovo, i to na najgori mogući način. Šlag na tortu bilo je dovođenje ruskih snaga iz Bosne na aerodrom kod Prištine, u dosluhu sa Miloševićem i njegovim trabantima, posle pregovora u Kumanovu (čitaj kapitulacije u ratu do kojeg nije smelo da dođe). Skupo nas je to koštalo, a napisao sam i kako se završilo. Zašto to Vuković nije preneo čitaocima?

Nije pomenuo niti da su tada u odnosima Rusije i SRJ „najuticajnije bile ruske i ovdašnje obaveštajne i bezbednosne službe, njihovi eksponenti i belosvetski mešetari, i neki zvanični predstavnici u Moskvi i Beogradu, na čelu sa Borislavom Miloševićem“. Šta znate o tome? Ako ne znate, pitajte aktere. Neki su u Beogradu, mirno šetaju i uživaju.

Na kraju, zaista molim Rusiju da nas ne brani kao braću, Slovene i pravoslavce. Zalažem se da se borimo za zajedničke vrednosti i interese u Evropi i sa Evropom, koja se ujedinjava.

S poštovanjem,

Dragan Vukšić, član Foruma za međunarodne odnose

 

 

 
 
Copyright by NSPM