Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATA

Kosovo i Metohija

   

 

Dejvid Čendler

Proglašenje zavisnosti Kosova

Hašim Tači, nekadašnji gerilac koji je postao predsednik Vlade Kosova, obećao je odvajanje od Srbije, To je nezavisnost, ali ne kakvu poznajemo.

Hašim Tači, bivši vođa gerile OVK, zvanično je postavljen za predsednika vlade Kosova. Tokom predsedavanja novom koalicionom vladom obećao je da će kroz nekoliko nedelja proglasiti Kosovo nezavisnim od Srbije. SAD i Nemačka pristale su da priznaju Kosovo i privole ostatak Evrope da krene njihovim stopama. Međutim, dugo očekivano proglašenje nezavisnosti Kosova neće stvoriti nezavisnu državu, već potvrđuje da će Kosovo ostati međunarodni protektorat.

Lako bi se moglo oprostiti onome ko je pomislio kako će prošlonedeljna izjava Prištine da će objaviti nezavisnost međunarodnu zajednicu zatekla nespremnu. Čini se da ovo pitanje izaziva velike podele. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije postigao saglasnost oko budućeg statusa Kosova. Čak ni zemlje članice EU nisu ostvarile konsenzus oko priznavanja nezavisnosti Kosova, pa će je priznavati pojedinačno, a ne zajednički.

Imajući u vidu njegovu spornu prirodu, možda deluje čudno to što je pitanje nezavisnosti Kosova postalo toliko očigledan i hitan međunarodni problem. Čini se da su izborni uspeh separatista ili neslaganja između vlada u Prištini i u Beogradu stavile ovo pitanje na dnevni red. Proglašenje nezavisnosti Kosova gotovo da nema veze niti sa izborima na Kosovu, niti sa odnosima sa Beogradom.

SAD i vodeće evropske zemlje insistiraju na „proglašenju nezavisnosti“ uprkos nedostatku međunarodnog konsenzusa po ovom pitanju i protivljenju Vlade Srbije. Bilo bi, međutim, pogrešno gledati na ovaj potez kao vođen željom da se Srbija kazni ili oslabi. Pitanje Kosova zapravo je velik problem i za EU i vladu Srbije, a predstavlja prepreku za bližu saradnju i proširenje EU.

Na formalnom nivou zakonskog suvereniteta postoje suštinska neslaganja oko priznavanja nezavisnosti Kosova od Srbije. Države koje se protive priznanju – članice EU, kao što je Kipar, ili Rusija, kao članica Saveta bezbednosti – prevashodno su zabrinute zbog zakonskih principa koje smatraju ugroženim i međunarodnog poretka koji podržavaju, a zasniva se na državi. Isto važi i za otvorene protivnike nezavisnosti Kosova u SAD, kao što je Lorens Iglberger.

Međutim, gledanje problema nezavisnosti Kosova samo iz vizure tradicionalnih međunarodnih odnosa, odnosno njihovog poimanja državnog suvereniteta i okvira međunarodnog prava, značilo bi da se previđa dinamika proglašenja nezavisnosti Kosova, koju pokreće potreba da se promene međunarodne strukture koje upravljaju ovom pokrajinom, a ne sukobi oko kontrole nad teritorijom.

Kosovo je praktično nezavisno od Srbije još od kraja rata iz 1999, kada u ovoj pokrajini uvedena uprava UN-a Rezolucijom Saveta bezbednosti br. 1244. Međunarodno podsticanje vlade Kosova da proglasi nezavisnost proishodi iz potrebe da se restrukturira odnos Kosova sa Srbijom, već da se prevaziđe status quo pod upravom UN-a.

Prave pregovore o „nezavisnosti“ Kosova nisu vodili Priština i Beograd, već zapadne vlade, i to oko reformi mehanizama međunarodne uprave. Proglašenjem nezavisnosti Kosova ukinuće se propisi o strukturi Misije UN-a na Kosovu (UNMIK), a zameniće ih nadzor Evropske Unije. Uprkos proglašenju nezavisnosti, Kosovska vlada uopšte neće samostalno vladati ovom pokrajinom.

Iako je Tači nekada bio vođa pobunjenika, proglašavanjem „nezavisnosti“ Kosova samo izvršava zapovest SAD i EU. Umesto radikalnog proglašenja političke samouprave, ovime proglašava protektorat. I sam Tači je izjavio da neće povlačiti nikakve poteze bez odobrenja SAD i velikih evropskih sila. To znači da neće biti nikakvog proglašenja pre nego što se krajem januara u Srbiji završe predsednički izbori i njihov izvesni drugi krug, početkom februara. Kako je Tači jasno izjavio pre glasanja u parlamentu Kosova od 9. januara, „Kosovo neće ništa činiti bez Vašingtona i Brisela. Neće biti jednostranih poteza.“

Priznanje „nezavisnosti“ Kosova od strane Vašingtona i evropskih zemalja zavisiće od toga da li će kosovska vlada prihvatiti evropsku upravu. Posle ovog priznanja, uprava UN-a će zvanično biti okončana, a EU će preduzeti administrativnu kontrolu nad Kosovom i poslati administrativnu misiju od 1.800 članova koja će preuzeti ingerencije UN-a, ali će se i dalje oslanjati na trupe NATO-a. Ovo će se desiti bez obzira na to da li će sve članice EU zvanično priznati proglašenje nezavisnosti Kosova.

Odluka da se misija UN-a zameni misijom EU učinila je da diskusija o priznavanju nezavisnosti Kosova postane tek nešto više od puke predstave za javnost. EU je jasno obznanila da za Kosovo „nezavisnost“ neće biti isto što i „potpuna nezavisnost“. Predsednik vlade Slovenije, Janez Janša, čija zemlja trenutno predsedava Evropskom Unijom, izjavio je sedmog januara da misija EU neće biti poslata u „potpuno nezavisnu, suverenu državu.“

Tokom rata na Kosovu koji je predvodio NATO, Toni Bler je dao čuveni opis ovog sukoba kao „rata koji se ne vodi zbog teritorije, već zbog vrednosti.“ Međutim, u narednih devet godina, u međunarodnim političkim krugovima više se diskutovalo o teritoriji nego o vrednostima. Negativna posledica potkopavanja suvereniteta Srbije nad pokrajinom jeste to što se rešenje i dalje ne nazire. Kosovo će potpasti pod slične ingerencije koji ima specijalni predstavnik EU za Bosnu. Zvanično priznavanje nezavisnosti Kosova od Srbije ni u kom slučaju nije isto što i davanje nezavisnosti ovoj pokrajini.

 

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM