Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATA

Kosovo i Metohija

 

BBC 11 02 2008

Mark Elis

Uloga Moskve u procesu priznavanja Kosova

Datum jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova još uvek nije saopšten, navode mediji u Beogradu u ponedeljak, a uglavnom se spekuliše o tome da će Skupština Kosova najverovatnije u nedelju 17. februara doneti Deklaraciju o nezavisnosti.

Na osnovu nekih poverljivih diplomatskih dokumenata, čini se da zemlje koje podržavaju nezavisnost Kosova - pre svega SAD - žele da Priština proglasi nezavisnost baš u nedelju, na dan kada UN ne rade, kako bi se sprečio ili otežao bilo kakav pokušaj Rusije da nešto preduzme u Savetu bezbednosti.

Mark Elis, predsednik Udruženja stručnjaka za medjunarodno pravo, za BBC govori o ulozi Moskve u procesu priznavanja Kosova od strane međunarodne zajednice nakon proglašenja nezavisnosti pokrajine.

"Svakako u teoriji, ali i u praksi, Rusija unutar Saveta bezbednosti može da učini vrlo teškim, ako ne i nemogućim da Ujedinjene nacije priznaju nezavisnost Kosova. Rusija takodje može da spreči da Kosovo ikada postane član medjunarodnih organizacija. Mislim da je to vrlo moćno oružje u njenim rukama, ali sa stanovišta Kosova nije od ključnog značaja da njegovu jednostrano proglašenu nezavisnost odmah priznaju UN. Makar u početku, za Kosovo je daleko važnije da ga priznaju druge zemlje. Kosovo bi onda moglo da nastavi da radi na tome da na kraju bude primljeno u UN i u druge medjunarodne organizacije. To nije idealni put sa stanovišta Kosova - Rusija će biti u stanju da komplikuje ta njihova nastojanja - ali mislim da neće moći da ih potpuno zaustavi" .

Ograničen manevarski prostor

Šta bi to Rusi mogli da urade u UN već prvog dana, a navodno neće moći da urade ako nezavisnost bude proglašena u nedelju, pitao je BBC Marka Elisa.

"Proglašenje bi, ako bude uradjeno dovoljno rano, onemogućilo Rusiji da Savet bezbednosti koristi kao forum u kojem će ponavljati da nezavisnost Kosova zavisi od toga da li je Savet bezbednosti dozvolio Kosovu da proglasi nezavisnost. Ali moram da vam kažem da mi nije jasno zašto bi bilo toliko važno da se nezavisnost proglasi u nedelju, kada sedište UN ne radi. Odluke o tome da li će priznati Kosovo donosiće zasebno zemlje članice EU i NATO-a, i čini mi se da se u poslednje vreme neke zemlje Unije dvoume oko toga. Možda se sa proglašenjem žuri upravo da bi se osiguralo da nezavisnost prizna što više zemalja, kako bi se time ograničio manevarski prostor Rusiji - a taj prostor i tako nije veliki", kaže Elis za BBC.

Prema onome što se za sada zna, najmanje pet zemalja EU neće biti spremne da priznaju nezavisnost Kosova.

Podrška nezavisnosti može da oslabi

Marka Elisa BBC je stoga pitao koliko je važna ta činjenica da će, ako za nedelju dana dodje do proglašenja, Evropska unija biti podeljena.

"Zanimljivo je da, ako pogledate druge slučajeve jednostranog proglašenja nezavisnosti kroz istoriju, videćete da, kada su protiv nezavisnosti zemlje regiona i kada je i izvan regiona sve više onih koji su protiv, onda podrška državi koja je proglasila nezavisnost vrlo brzo oslabi. U takvoj situaciji pred zemljom koja je proglasila nezavisnost je vrlo težak put. Svaki manjak podrške iz EU će negativno uticati na nezavisnost Kosova. Ali, bez obzira na to, ovo će biti proces postepene izgradnje podrške za nezavisnost Kosova. Pretpostavljam da su na Kosovu svesni da neće odmah dobiti stopostotno priznanje, čak ni unutar EU, ali oni se nadaju da će dobiti dovoljno podrške da nastave da traže podršku drugih. Mislim da je to zapravo dobro, jer će Kosovo zahvaljujući tome biti pod pritiskom da primeni medjunarodne standarde kada je, na primer, reč o pravima manjina".

Podela opasna

Postavlja se, naravno, i pitanje zašto, ako Kosovo može da proglasi nezavisnost suprotno rezoluciji Saveta bezbednosti, Srbi na severu Kosova ne bi mogli da proglase da oni ostaju u sastavu Srbije?

Mark Elis smatra da bi zbog situacije na terenu to bilo opasno:

"Pravne finese su tu manje važne od političke realnosti. Pravno, ako Srbi na severu proglase da ostaju deo Srbije, vlade u Prištini i Beogradu bi morale da pokušaju da reše taj potencijalni sukob, tako što bi se dogovorile da ili sever dobije autonomiju unutar Kosova, ili da ostane deo Srbije. Realnost na terenu je, medjutim, daleko važnija, jer oko toga može da izbije velika kriza - i to je najveća opasnost u budućnosti", kaže predsednik Udruženja stručnjaka za medjunarodno pravo Mark Elis u razgovoru za BBC.

 

 
 
Copyright by NSPM