Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATA

Kosovo i Metohija

 

 

Saša Gajić

POSLEDICE NEDEFINISANOG ODNOSA EULEXA I UNMIKA NA KOSMETU

(Izjava data za Međunarodni radio Srbija)

Odlaganje početka rada misije EULEX na Kosmetu, jedan broj analitičara vidi kao kupovinu vremena do postizanja dogovora u međunarodnoj zajednici oko budućeg aranžmana evropske i misije UN u južnoj srpskoj pokrajini. Medjutim, ukoliko dogovor ubrzo ne bude postignut, posle 15. juna, za kada je najavljeno proglašenje Ustava samoproklamovane države Kosovo, na Kosmetu faktički može nastati viševlašće sa nesagledivim posledicama, upozorava, u intervjuu Međunarodnom radiju Srbija, politički analitičar Saša Gajić. Sa njim je razgovarala Ivana Subašić. 

»S jedne strane, kosmetski Ustav će samoproklamovati neke nadležnosti kosmetskih institucija, koje definišu Kosmet kao nezavisnu državu, što će albanski lideri pokušati da realizuju u praksi, kaže Gajić. S druge strane, prema rečima našeg sagovornika, na snazi je još uvek Rezolucija 1244 UN, a u Savetu bezbednosti postoji jasan stav da ona ne može biti menjana bez prethodnog dogovora. Na kraju, tu je i misija EULEX, koja bez nove rezolucije UN ne može biti funkcionalna na celoj teritoriji Kosmeta, posebno na severu, gde lokalnu vlast drže Srbi. U tom kontekstu, podvlači Gajić, odlaganje EULEXA jeste pokušaj da se dođe do dogovora oko pravnog okvira koji će definisati budući odnos UNMIKA I EULEXA. Međutim, nastavlja on, ukoliko do toga ne dođe, na Kosmetu,  posle 15. juna, može nastati viševlašće u kome se neće znati ko je za šta nadležan i odgovoran.  

Kad je reč o inicijativi Moskve da i UNMIK i EULEX budu u nadležnosti UN, Gajić kaže da je to stvar dogovora u međunarodnoj zajednici i  međusobnih interesa velikih sila, pre svega Rusije i EU, koje ne kriju da žele čvršće partnerske odnose. On je uveren da će Moskva pokušati da iskoristi situaciju kako bi uticala na postizanje rešenja prhvatljivog i za Beograd , ali i za članice SB koje se protive nelegalnom dolasku EULEXA. Gajić podseća da se unutar EU sve više shvata da je pokušaj rasporedjivanja misije EULEX, bez međunarodnopravnog okvira, stvorio veliki problem, pre svega, političke prirode. Pojedini zvaničnici EU, ali i država koje učestvuju u pripremi i raspoređivanju misije EULEXA, sada insistraju na pronalaženju nekog kompromisnog rešenja, a čuju se i predlozi da ceo proces bude odložen do jeseni. Međutim, ističe naš sagovornik, najave šefa evropske misije na Kosmetu Pitera Fejta, navedene u pismu kosmetskom premijeru Hašimu Tačiju, da će već 15. juna u ime evropske misije preduzeti veoma ekspeditivne korake u cilju funkcionisanja kosmetskih institucija, ne ulivaju optimizam. Upravo te najave, podvlači Gajić, nagoveštavaju da se stvara viševlašće i da će se narednih meseci konfuzija u odnosima između misije EU i UNMIKA samo povećavati.

Na pitanje koliko će u tom slučaju EULEX biti operativan i na severu Kosmeta, gde je pretežno srpsko stanovništvo, naš sagovornik kaže da su čelni ljudi te misije svesni srpskog stava da neće sarađivati sa osobljem misije EU, ukoliko njihov mandat ne bude određen novom Rezolucijom SB. S druge strane, ističe Gajić, posle 15. juna možemo očekivati i dozu nepoverenja kosmetskih Albanca prema prisustvu UNMIK-a. Očigledno da bi nedefinisani odnos između UNMIKA i EULEXA obe misije doveo u nezgodnu situaciju.

Prolongiranje dogovora o budućem pravnom okviru međunarodne misije više vodi podelama i produbljivanju krize.  Iako je teško predvideti rasplet događaja, izvesno je da će problem Kosmeta  još dugo opterećivati međunarodne odnose, zaključuje  analitičar.

29. maj 2008

 

 
 
Copyright by NSPM