Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATA

Kosovo i Metohija

 

 

Nikola Medić

Kritika tekstova u rubrici "Kosovo i Metohija"

Poštovani,

Imam utisak da nećete objaviti ovaj dopis, ali to i nije glavni razlog zašto vam pišem.

Razlog je što prosto ne mogu da verujem šta sve objavljujete u ovim prilozima o nezavisnosti Kosova. Ali pre nego što nastavim, da otprilike označim poziciju sa koje ja dolazim, pošto vidim da je nekim od vaših saradnika najvažnije da etiktiraju svoje protivnike i dok to uredno ne obave ne mogu ni da nastave sa polemikom (to je i zato što vidim da je 'pro-zapadni intelektualac' postala nekom vrstom pogrde).

Dolazim sa pozicije humanistickog intelektualca... dakle, habeas corpus, protiv eutanazije, ateizam ali ne i anti-religioznost (možda, u neku ruku, na tragu Tolstoja), egalite - liberte - fraternite, pravedna raspodela društvenog dobra u tradiciji evropske socijal-demokratije, univerzalna zdravstvena zaštita, contra Bush (Guantanamo Bej, Irak) ali i Putin (oligarhija, diktatorske tendencije)... Volim svoju zemlju, ali mi je stalo do ideje pravde - setite se šta je za Njegoša 'ljudska dužnost najsvetija' (ne patriotizam, treba reći). Ne stidim se sto sam Srbin, a i zašto bih? U inostranstvu to ne krijem, već se trudim lepo da objasnim odakle sam, iz kog grada, u kojoj sam religiji kršten, šta nam je osobeno, trudeći se da dam sto više podataka (nas ima toliko, njih toliko, zemlja je ovolika itd) a što manje vrednosnih sudova (mi smo pametni, oni su divljaci, ubice itd). I sto je najvažnije, ne osećam se ništa manje Srbin od nekoga ko svaki dan krka prasetinu, pali u crkvi sveće, gudi u gusle, piše ćirlicom itd. Zašto da neko ima monopol nad idejom Srpstva? I zašto da se mi humanisti (naspram recimo nacionalista ili tradicionalista) osećamo isključeno i utehu tražimo negde drugde, osipajući ovaj naš ionako mali i malobrojan narod?

A sada da vam kažem da iz mog ugla neki od vaših članaka o Kosovu izgledaju bizarno. I ne samo to, odvlače pažnju od recimo tekstova prof. Vukadinovića, koji pre svega podstiču na razmišljanje (recimo 'Dan Posle'). Kao primer bizarnog teksta navešću recimo tekst Vladana Milanka. Meni izgleda pro-fašisticki. Ne znam kakav odnos i koliko uredničkog uticaja imate na vaše pisce, ali krivo mi je da nakon Jasenovca, Jajinaca i Kragujevca, srpski web sajt objavljuje pozive na 'paljenje' nakon kojih bi usledila 'institucionalna kontrola'. Ovo mi se čini kao adekvatan opis Kristalnaht-a (mada se vas pisac poziva na Kubu).

Ili recimo, tekst Bogdane Koljević... Kao i mnogi tekstovi ovog stila o Kosovu, a i pre o krizi 90-ih, naglašava sa nekom vrstom zlurade anticipacije da će kriza na Kosovu dovesti do velikog zaoštravanja odnosa izmedju Rusije i Amerike, do globalne krize, do opasnosti za čovečanstvo. U redu, recimo da je to tačno: dovešće do velike krize, do sukoba, do termonuklearnog rata, do propasti čovečanstva. Ali zar je to nešto na šta treba da igramo? Kao, neka propadne citav svet, globalna civilizacija, sve nek ide u pakao, ako Kosovo nominalno nije deo Srbije! Mislim da stvarno treba zadržati neki osećaj perspektive ovde. Svima nam je krivo, ali bilo je teško i 1690. i 1915. i 1941. pa smo opet nekako pregurali i evo nas ovde.

Treće, vaša kampanja protiv Amerike odvlači pažnju od činjenice da pravi uzrok krize na Kosovu nije ni SAD ni EU, već to što na Kosovu ima 2 miliona Albanaca koji ne žele da žive u Srbiji. Naravno, da ih oni nisu priznali itd, itd. Ali na ovaj način samo učvršćujete jedan pogrešan i puko formalistički način razmišljanja koji je velika boljka Srbije: kao da se sve vrti oko nekih dekreta, proglasa, odredbi... Problem je ovde sto Albanci žele da žive u svojoj odvojenoj državi i mi naravno imamo pravo da se ne složimo. Ali kada bi se stvarno postavio izbor izmedju recimo nekog modusa nezavisnosti i represalija (izgoni, hladnjače), pitanje je ko u Srbiji ne bi stavio prst na čelo i ozbiljno razmislio. I to ne zbog nekog formalnog uslova - kako nas drugi vide - vec zbog sadržinskog uslova univerzalne pravde,

Ostajem s Poštovanjem Vaš

Nikola Medić

 
 
Copyright by NSPM