Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATA

Kosovo i Metohija - prenosimo Večernje Novosti - Intervjui

 

 

Slobodan Samardžić

Neko je želeo rat

Predrag VASILJEVIĆ, 19.03.2008 V.Novosti

Sa Srbima u Kosovskoj Mitrovici, na koje su 17. marta udarili do zuba naoružani specijalci UNMIK, bio je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić. Dva dana posle sukoba i dan pošto je postao novi potpredsednik DSS, Samardžić za „Novosti“ odgovara na pitanje - ko je odgovoran za novi 17. mart?
- Na to teško pitanje odgovor može isključivo da da međunarodna objektivna, odgovorna istraga pod vođstvom Ujedinjenih nacija.


* Šta oni treba zaista da utvrde?
- Glavno je da se istraži najvažnija činjenica - ko je dao komandu da specijalci UNMIK policije na brutalan način srpske sudije izbacuju iz suda, pohapse i odvedu u zatvor u Prištinu. Tako je sve počelo. Brutalnost UNMIK specijalaca nije mogla da prođe bez odgovora naroda. Ali, onaj ko je upalio šibicu, taj je odgovoran. Zna se da je eksplozivni materijal svugde raspoređen po KiM. Pravo pitanje je ko je aktivirao eksploziv.


* Da li je Srbija zatražila zvanično istragu?
- Inicijativu smo dali UN i učinićemo sve da se sazna ko je dao naredbu da se krene na sudije koji su protestovali tražeći samo svoja sindikalna prava. Imamo jake dokaze za istragu: snimke, metke koji su izvađeni iz tela povređenih, ostatke metaka snajpera iz kojih su Srbi gađani. Imamo dokaze da je neko hteo da napravi konflikt i ratno stanje na Kosovu.


* Već je krenula kampanja da se odgovornost za sukobe prebaci na Beograd, deo Vlade, pa i vas lično...
- To je uobičajena orkestrirana kampanja. Kada se nešto desi na Kosovu, krivica se odmah horski i agresivno prebacuje na Beograd i na kosovske Srbe. To je već viđeno. Činjenice govore da su Srbi bili izazvani, načinom na koji je akcija izvedena i njenim kontekstom.


* Kakve su bile namere akcije koju je sprovodio Unmik?
- One su više nego očigledne: da se na terenu primeni Rezolucija o nezavisnom Kosovu i da se ostvaruje namera stvaranja nove albanske države. Hteli su da jednom zanavek daju nasilnu lekciju Srbima: da pohapse Srbe sudije, odvedu ih u zatvor u Prištinu i da tako nemilosrdno kažnjavanje proizvede prestanak svakog otpora protiv nezavisnosti.


* Jesu li u nekoj meri uspeli u toj nameri?
- Ne, jer su pored namere, imali lošu procenu - da Srbi neće reagovati i da će UNMIK i KFOR moći da savladaju taj eventualni otpor Srba. E, kada im akcija nije uspela, ništa drugo im nije ni preostalo nego da okrive Beograd. Govorim o onima koji su smislili ovu akciju, a ne o onima koji su je izveli. Zato i tražimo međunarodnu istragu pod autoritetom UN.


* Ministar odbrane Dragan Šutanovac, pored prekomerne upotrebe sile od strane UNMIK, osudio je i reakciju Srba...
- Ministar Šutanovac je samoizolovao svoj resor i sebe lično iz zbivanja na KiM. On naprosto ne prati tu situaciju. Istupio je kao stranac. Ponaša se kao da je iz neke druge zemlje, ko navodno daje uravnotežene izjave i svoj „nepristrasan“ sud. Priznao je da je bilo prekomerne upotrebe sile, a onda je već u sledećoj rečenici požurio da optuži narod koji se borio za svoja prava i mene lično.


* Šutanovac je izjavio i da Vi ne govorite u ime Vlade Srbije, a da on nije ni video vaš Akcioni plan za KiM...
- To je njegova nemoć da se kao ministar odbrane pozabavi događajima na KiM. On do sada nije ni pokazivao veliko interesovanje i entuzijazam da se, kao ministar odbrane, bavi Kosovom i najbolje je bilo da je tako i ostalo. Pojavio se sada, da optuži Srbe koji su branili svoje interese.

* Koalicioni partner DS Nenad Čanak optužio je Koštunicu da pokušava da izazove rat na Kosovu...
- Kada je reč o Nenadu Čanku, on apsolutno ne zavređuje nikakav komentar.

* Koliko su te optužbe u funkciji predizborene kampanje?
- Predizborna kampanja me, u kontekstu Kosova, apsolutno ne zanima. Radim prema mandatu, državnoj politici i nacionalnim planovima. Na Kosovu sam 16. i 17. marta delovao u tim okvirima i najprimerenije datoj situaciji. Ako neko ima potrebu da Kosovo i nemile događaje upotrebi u kampanji, taj ne samo da pravi grešku već i katastrofalan, ubistven potez prema Srbiji.

* Može li nasilje narednih dana da ponovo eskalira?
- Teško je davati prognoze o bliskoj budućnosti. Uspeli smo da 17. marta smirimo tenzije i da vratimo sudije i oslobodimo ih iz zatvora. Iznenadićete se, ali moram da pohvalim ulogu Larija Rosina sa kojim sam neprekidno bio u vezi. Situacija je pod kontrolom i najvažnije je da se održe mir i stabilnost i da Srbi nastave da žive svoj život na KiM kao građani Srbije.

* Može li se to postići?
- Ima načina i izgleda da se to održi. Samo bi bilo strašno pogubno da političari koji više gledaju u Brisel i Vašington, nego u Beograd, nastave da se petljaju u ove stvari.

* Da li u DSS smatrate da su DS i G17 plus odustali od odbrane Kosova unutar Srbije?
- Izazovi su danas takvi da svaki politički akter mora biti krajnje određen prema tim izazovima. Neke snage u svetu i države podržavaju nezavisnost Kosova, i Srbija na to mora da reaguje. Nemoguće je držati oči zatvorene. DS u vladi nije položila taj test izazova koji je nametnula stvarnost.

* Teza DS je da samo jaka Srbija koja grabi ka EU može da sačuva Kosovo...
- DS se ponaša kao da se 14. decembra ništa nije desilo. A tada je EU odlučila da preuzme vodeću ulogu u sprovođenju Ahtisarijevog plana za KiM. Ako EU šalje misiju da ostvari nezavisnost KiM onda se na to mora odgovoriti. DS kaže da to nije važno već da je važno da nastavimo da guramo integracije sa EU. Zato u njih više nemamo poverenja.

* A može li se, kako smatraju u DS, ulaskom u EU odbraniti Kosovo?
- To je jedna postmoderna bajka i uspavanka za stanovništvo. To je fikcija. Najpre da se može u neko skorije vreme ući u EU. Jer, da nema Kosova i da nema haškog razloga, mi ne bismo mogli biti član EU za deset godina. Sa ovim uslovima, verovatno i kasnije. Ako neko hoće jednu zapaljivu situaciju da gasi jednim hipotetičkim stanjem koje će se ostvariti za jednu deceniju, taj priča uspavanku. Ta teza je krajnje neuverljiva i to je jedna politička demagogija.

* Drugi deo teze je da DSS gura zemlju u samoizolaziju kojom ćemo da izgubimo Kosovo...
- Samoizolacija je kao ideja glupost i loša propaganda. To ne postoji, a naročito ne u Srbiji. Niko u svetu ne preti Srbiji izolacijom, jedino neki Srbi prete Srbima samoizolacijom. Ovo nisu devedesete godine, ovo nije Miloševićev režim, već demokratija otvorena prema celom svetu.

ZASTRAŠIVANJE KAO BUMERANG

* DSS ne govori o postizbornim koalicijama, ali kakvu Vladu očekujete posle novih izbora?
- Nadam se da stranke neće voditi kampanju zastrašivanja građana, jer će im se to vratiti kao bumerang. Sa stanovišta DSS, prilikom osnivanja nove Vlade, apsolutni prioritet će imati odbrana KiM. Borba za Kosovo u Srbiji je borba za Srbiju u EU. To je redosled prioriteta i on se ne može izvrtati i rotirati. Očekujem da će birači glasati za stranke koje imaju nacionalnu i demokratsku politiku i politiku očuvanja KiM.

HOĆEMO U EVROPU
* OPTUŽUJU vas da udaljavate Srbiju od EU?

- To su gruba podmetanja. Mi hoćemo Srbiju u EU, ali moramo najpre da razjasnimo sa Briselom gde su granice naše države. Tražimo pregovore sa Briselom kao što ih ima svaka druga zemlja. EU sada pomaže da nam se uzme deo teritorije, koju mi moramo braniti. Rizici jesu veliki, ali to nije neodgovorna politika. Pa, da li treba da zažmurimo, da se pravimo nevešti i da priznamo nezavisnost našeg Kosova? Moramo da sačuvamo i Kosovo i odnose sa državama u svetu.

 

 
 
Copyright by NSPM