Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATA

Kosovo i Metohija

 

 

Hašim Tači

Nezavisno Kosovo

Express, 26.01.2008.

Kosovo je na pragu istorije. Nezavisnost je pred nama. Očekujem da će skupština Kosova biti u stanju da proglasi nezavisnost tokom predstojećih dana. Taj proces će biti obavljen u saradnji sa našim najbližim saveznicima, posebno sa našim partnerima iz Evropske unije i SAD-a. Priština i Beograd su prošle kroz težak period napetih pregovora. Ali kompromis oko najosetljivijeg pitanja – oko nezavisnosti – je nemoguć.

Sada većina članova Saveta bezbednosti OUN-a, na ovo pitanje takođe gleda isto. Prošle nedelje sam u Njujorku ponovio zalaganje Kosova za međunarodni proces i našu jaku želju za saradnjom sa našim saveznicima radi stvaranja uslova za nezavisnost Kosova, koja će kasnije doprineti bezbednosti u regionu i bezbednosti u Evropi. Nezavisno Kosovo treba da bude pozitivan proces.

Postoje oni koji veruju da pregovore treba nastaviti. Takvih je malo. Sada je vreme za kretanje ka novoj fazi, da bi se Kosovu, Srbiji i regionu dozvolilo suočavanje i fokusiranje na proces evropske integracije.

Dok su naši susedi pojačavali saradnju sa EU i poboljšavali ekonomske standarde, Kosovo je stajalo u mestu čekajući. Uveren sam da nemamo još puno vremena za razmišljanje, i mislim da postoji veliko razumevanje između Brisela i drugih glavnih gradova EU, da je i Kosovo jedan evropski projekat, koji treba da se razvije. Predsedavanje Slovenije je u ovoj fazi slabo u obezbeđivanju slanja misije Evropske unije na Kosovo tokom sledećeg meseca, misije koja će zauzeti mesto Međunarodnoj civilnoj kancelariji da bi pomogla lokalnim vlastima. Naš narod snažno podržava evropsku integraciju Kosova.

Prema tome, za moju vladu je evropska integracija, posle nezavisnosti, prioritet. Kosovo ne može biti uspešno ako nije u potpunosti integrisano u EU. To nam je veoma jasno. Odlučan sam da Kosovu nađem njegovo mesto u Evropi. To znači da mi radimo na izgradnji istinitog partnerstva sa EU-om.

Ja takođe razumem da postoje dvoumljenja u vezi sa postojanošću države Kosovo. To je neopravdano. Kosovo je politički i ekonomski sistem u tranziciji. Naša polazna tačka je mnogo niža od srednje tačke u regionu. Ali stanovništvo Kosova je mlado i vredno. Nivo sposobnosti raste, jer su započeti i novi obrazovni programi. Naše institucije su takođe napredovale tokom poslednjih godina, zahvaljujući pomoći OUN-a, EU-a, SAD-a i drugih. Kosovo ima brojne izvore uglja, oko kojih bi mogli da izgradimo našu ekonomiju.

Kosovo je za sada izgradilo dobre odnose sa susednim zemljama, posebno sa Makedonijom, Albanijom i Crnom Gorom, i zainteresovan sam za izgradnju stabilnih odnosa sa Beogradom zasnovanim na zajedničkom stavu, skorijoj budućnosti. Saradnja između Beograda i Prištine će biti lakša ako osećamo da nam je nezavisnost obezbeđena. Što se tiče srpske manjine koja živi na Kosovu – ovo je njihov dom. Njima treba da bude dozvoljeno da ostanu ovde i da žive u miru i prosperitetu. Njihova prava treba da budu odbranjena kao što je predviđeno u planu UN-a za nadgledanu nezavisnost, sastavljenog od strane sprecijalnog izaslanika UN-a, Martija Ahtisarija, koji skupština Kosova usvaja kao zakon. Naš ustav će predstavljati odjek većine Ahtisarijevih zaključaka. Hoću da kažem da moja vlada neće tolerisati nikakvu deskriminaciju kosovskih Srba. Naprotiv, težiću očuvanju pozitivne atmosfere tolerancije i saradnje. Sve dok podela Kosova nije jedna od opcija, mi ćemo obezbediti svim zajednicama da prihvate Kosovo kao svoj dom.

Priština je spremna da okrene stranu. UN je odradio pohvalan posao pomažući nam do sada. Njihovo prisustvo na Kosovu nam je dozvolilo da oformimo institucije na kojima sada zasnivamo nezavisnost. Od sada pa nadalje nama treba EU. Imamo potrebu za bliskošću sa Evropom i za njenom pomoći da bi naša nova država postala član Evrope.

Verujem da Srbija ima iste ciljeve. Moj jedini uslov je da Kosovo nije na prodaju. Nezavisnost je sada naš zajednički stav. Evropa i Kosovo su krenuli ka zajedničkom odredištu. Zbog toga je od prioritetnog značaja da naše buduće korake učinimo zajedno sa Briselom, u duhu iskrenog partnerstva.

Kosovo je odlučilo da dobije svoju nezavisnost. Ali naš konačni cilj treba da bude integracije u EU i evroatlantske strukture.

(Autor je premijer Kosova, ovaj tekst je štampan u novinama The Wall Street Journal).

 

 
 
Copyright by NSPM