Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATA

Kosovo i Metohija

 

Express, 20.05.2008.

Berat Bužalja, Artan Mustafa

Intervju sa Hašimom Tačijem

Dok Kosovo prolazi kroz politički realizam ekonomskih izazova, posle emocija oko nezavisnosti, izgleda da sada Hašim Tači mnogo vredi u vladanju zemljom nešto duže od četiri meseca nakon glasanja u Parlamentu.

On polako postaje dominantna politička figura. Njegova vlast se brzo širi i na bezbednost i ekonomiju. Ali, određeni broj skeptika i rivala često na njegovo kretanje gleda kao na pokušaj da se postavi za autoritativnog lidera, koji kontroliše sve.

Premijer Hašim Tači nastavlja da govori hladno. On bira reči, ne želi da izgleda kao konfliktni političar i uglavnom bira dvosmislene izraze kada govori o rivalima. Sada je veoma pažljiv i sa svojim starim rivalom, sa kojim deli vlast – Demokratskim savezom Kosova.

Političar koji je tokom prošlog meseca najviše profitirao od prisustva medija zato što je predvodio zemlju na dan nezavisnosti, sada se suočava sa potrebom da da odgovore na molbe iz oblasti ekonomije, zdravstva, energetike, obrazovanja.

Biće mu teško, naravno. Ali on za to ima odgovor – njegova odgovornost ne traje četiri meseca, već četiri godine. Nekoliko godina je bio premijer u senci sa željom da postane priznati premijer. Želja Hašima Tačija se ispunila. Sada on treba da ispuni želje glasača.

Express: Gospodine Tači, da li smatrate da je ovo prvi put da ste premijer ili drugi?

Hašim Tači: Ovo je u stvari drugi put kako imam tu odgovornost da budem premijer Kosova. Prvi put sam bio premijer Vlade Kosova posle sporazuma o kosovskom političkom i vojnom jedinstvu u Rambujeu. Tadašnji položaj je imao legalnu građansku osnovu i jedinstvo političkog spektra. Sada nastavljam sa odgovornostima dobijenim putem glasova i volje građana Kosova, na izborima 17. novembra. Oba vremenska perioda su bila odlučujuća za građane. Period prvog mandata je rezultirao oslobođenjem Kosova, a početak drugog mandata proglašenjem nezavisnosti. Osećam se odgovornim za obavljen posao i za svu posvećenost.

Express: Posle 1999. godine došlo je do divlje političke trgovine. Da li je politička scena pretrpela promene?

Hašim Tači: Ranije smo imali spektar koji nije bio kultivisan onoliko koliko je to bilo potrebno. To je bio uzrok okolnosti i posebnih uslova srpske vlasti na Kosovu, nedostatka dovoljnog demokratskog prostora, demokratske debate i suočavanja konkurentskih ideja i projekata. Dok je period posle oslobođenja pa do sada – tranzicioni period, ne i lak, period slabosti ali i uspeha. Mogu da kažem da danas imamo napredniji politički spektar. Razvijeniju demokratsku kulturu. Bavimo se prvom fazom demokratske konsolidacije državnih institucija. Ali, i sa emancipacijom građana, u smislu reflektovanja pluralističkih demokratskih vrednosti.

Express: U regionu, na primer u Makedoniji i Srbiji, vidimo zategnute odnose između političkih partija, kao i u prošlosti. Da li je trenutna realnost na Kosovu zasluga međunarodnog prisustva i da li postoji opasnost od pogoršanja stanja?

Hašim Tači: Kosovski politički spektar je uvek bio jedinstven. Postojale su razlike, koje su uvek prevazilažene kada se radilo o interesu zemlje i građana. Po meni, to je sasvim normalno. Takođe, to je zasluga celokupnog liderstva koje je prisutno u ovom političkom okruženju, ali u isto vreme ima veze i sa legitimnošću institucionalne državne hijerarhije. Posle izbora 17. novembra odustalo se, u legitimnom smislu, od improvizacija nekadašnjih lidera. Sada postoji poštovanje glasova građana.

Express: Nazvali ste politički spektar „izvanrednim“. Od tog spektra zavisi da li će Kosovo imati ponosan put kao država. U međuvremenu ste učinili neka diskutabilna imenovanja, kao ministra spoljnih poslova ili predsednika odbora javnih kompanija...

Hašim Tači: Na Kosovu postoji dobra vlada, vladavina zakona, moderna pravna infrastruktura po kriterijumima Evropske Unije. Moj raniji moto je bio „Ponosi se Kosovom“. To je bila poruka upućena svim građanima, jer sam verovao zemlji, građanima i njihovoj volji sa kojom se možemo promeniti na bolje. Danas takođe pozivam sve građane da budu ponosni na nezavisno Kosovo. To je izvanredno dostignuće, istorijsko. To je zasluga celokupnog kosovskog političkog spektra, svih građana, zasluga političkog i državnog jedinstva, višestrane fleksibilnosti koja je pokazana. I autoritet predstavljanja spoljne politike je legitiman i zakonski autoritet, to je sporazumno predstavljanje koalicije, ali u isto vreme i trenutne odgovornosti, kao i političke vizije. I imenovanje kroz različite institucionalne resore je poštovanje profesionalnog pristupa i odgovornosti prema građanima i političkoj osnovi.

Express: Kako onda objašnjavate pad kredibilnosti političara? Možemo se prisetiti i niske izlaznosti na izbore 17. novembra...

Hašim Tači : Nikada u istoriji Kosova, zemlja nije imala toliko snažnu političku kredibilnost i jedinstvo, i nikada pre Kosovo nije bilo toliko poštovano od strane međunarodne zajednice. Na svim sastancima koje sam imao u zemlji i inostranstvu, svet se dobro oseća zbog napretka Kosova i oseća se ponosnim što je priznao Kosovo kao nezavisnu, demokratsku i multietničku državu.

Express: Na početku ste bili optimista da će broj priznavanja preći 100. Šta kažete sada kada nas je priznalo 40 država?

Hašim Tači: Optimizam definitivno samo raste. Imamo snažno međunarodno priznavanje, demokratskog sveta i nastavak procesa priprema za nova priznavanja. Očekivali smo da će zemlje Islamske konferencije malo ranije priznati nezavisnost Kosova, ali im je potrebno još malo unutrašnjih konsultacija. Ipak, Kosovo drži rekord u istoriji priznavanja država koje su proistekle iz bivše Jugoslavije. Ako se uporedi samo sa Slovenijom ili Hrvatskom, za ovaj vremenski period Kosovo je mnogo ispred. Želim da verujem da će doći do priznavanja i od strane država Islamske konferencije, od država u Africi, Latinskoj Americi i u isto vreme od preostalih država EU i regiona. Od velikog je značaja što je došlo do priznavanja od većine država članica EU, NATO i Saveta bezbednosti.

Express: Koliki bi mogao da bude broj država koje će priznati Kosovo do 17. februara sledeće godine?

Hašim Tači: Politiku i diplomatiju nikada nisam razumeo niti sam se ikada kladio. Želim da istaknem da će 17. februara sledeće godine Kosovo biti jedna veoma snažna država, priznata, veoma prihvaćena i integrisana u sve evroatlantske strukture i u isto vreme u međunarodne ekonomske strukture.

Express: Da li smatrate da je Skender Huseni najadekvatnija osoba za lobiranje i povećanje svesti država za priznavanje Kosova?

Hašim Tači: Priznavanje nezavisnosti Kosova nije rezultat rada jednog čoveka, niti jedne institucije. Kredibilnost, snagu i pozitivnu sliku Kosova su stvorile institucije, dostojanstveno ponašanje građana i dostojanstvena proslava nezavisnosti Kosova, nekadašnji građanski otpor, otpor 1998-1999, period tranzicije, i naša prozapadna orijentacija, politička i građanska.

Express: Da li Huseni tokom predstavljanja u tim državama Kosovu daje snažnije dimenzije?

Hašim Tači: Ministar spoljnih poslova će predstavljati državnu politiku Kosova.

Express Ko je imenovao ministra spoljnih poslova? Vi, predsednik Sejdiu, ili zajedno?

Hašim Tači: Poštovana je ista procedura kao i za sve ministre u Vladi. Predložila ga je odgovarajuća partija i ja sam to podržao.

Express: Rečeno je da je do tog imenovanja došlo zbog saradnje u Timu jedinstva. Ali, javilo se nezadovoljstvo i u jednom delu predsedništva DSK...

Hašim Tači: Za tako nešto nisam čuo. Ja veoma dobro sarađujem sa svim ministrima, blizak sam sa čitavim kosovskim političkim spektrom.

Express: Poslanik Bujar Bukoši je pre nekoliko dana rekao da se vi prema ministrima DSK-a ponašate kao očuh...

Hašim Tači: Ja ih jednako sve poštujem. To su profesionalci, veoma odgovorni i spremni za saradnju.

Express: Kako izgleda saradnja sa DSK-om?

Hašim Tači: To je saradnja u državnom interesu Republike Kosovo, interesu svih građanja, interesu ekonomskog razvoja i predstavljanja pozitivne slike Kosova.

Express: Da li ste nekada mislili da ćete formirati koaliciju sa DSK-om. Tokom posleratnih godina niste bili u dobrim odnosima sa tom partijom...

Hašim Tači: Ja nikada u svom životu nisam ništa isključivao. Uvek sam bio pun razumevanja, radi pobede nacionalnih, demokratskih, građanskih i pro-zapadnih vrednosti. Takav pristup je trijumfovao. Ja, i kada sam pobedio na izborima, nisam ništa isključio. Zato, sada imamo vladu na osnovu formule za koju smo sigurni da će biti veoma funkcionalna. I to pokazuju rezultati i građanima, i međunarodnoj zajednici.

Express: Ko se promenio, DSK, DPK, ili obe političke partije, da bi mogle zajedno da uđu u Vladu, iako imaju samo lepe reči jedna za drugu?

Hašim Tači: Svi smo se pomalo promenili. Ali da bismo svi promenili Kosovo na bolje.

Express: Datuma 15. juna na snagu stupa Ustav Kosova, na osnovu koga predsednik treba da bude samo predsednik?

Hašim Tači : Fatmir Sejdiu je predsednik Kosova, kultiviše duh jedinstva građana, ima svoje odgovornosti u skladu sa ustavnom osnovom Republike Kosovo. Naravno, poštovaće odgovarajuću osnovu funkcionisanja predsednikove institucije.

Express: Po Ustavu Kosova ne možeš da budeš i lider partije i predsednik. Ne postoji ništa između. Da li će predsednik i dalje biti lider partije?

Hašim Tači: Ne postoji ništa između, ali postoji adekvatno ustavno rešenje.

Express: Kada će kosovski lideri doneti odluku o terminu održavanja izbora. Neki interpretiraju odgovarajuću odredbu u predlogu Martija Ahtisarija, drugi za osnovu uzimaju tadašnje političke okolnosti...

Hašim Tači : Sve će biti u skladu sa osnovama Ustava Republike Kosovo i svi imamo obavezu da poštujemo odluke zajedničkih institucija o državnoj agendi. Ne postoji nikakva dilema u tom pravcu, ne čujem ni jedan glas protivljenja. Sadašnje institucije imaju najvišu građansku legitimnost, jer institucijama upravljaju osobe koje su pobedile na izborima na osnovu hijerarhije i u isto vreme dokument predsednika Ahtisarija podrazumeva vladavinu prava, rat protiv negativnih fenomena, korupcije, organizovanog kriminala. Želim da mi svi budu saradnici u tom pravcu.

Express: Vaša izjava podrazumeva da izbori treba da se održe posle četiri godine, po odredbama Ustava?

Hašim Tači: Kosovske institucije su dobile mandat od građana i u tom pravcu će se poštovati Ustav Republike Kosovo. Već smo počeli sa veoma konstruktivnom debatom koja će dovesti do donošenja Zakona o izborima. Ne želim da utičem na to ni u kom pogledu.

Express: Da li je u redu da se potpuno ignoriše opozicija oko jednog problema koji ipak postoji? Plan Martija Ahtisarija je dokument koji je vezan za Ustav i u njemu se govori o izborima posle devet meseci...

Hašim Tači: Svi mi treba da poštujemo demokratski red, izborni zakon i ustavnu osnovu Kosova.

Express: Da li imate snage da vodite zemlju u kojoj vlada pravo?

Hašim Tači: Građani znaju moje stavove oko određenih pitanja nekadašnjeg lošeg upravljanja. Vlada Kosova ima potpunu političku volju da se ne meša u organe pravosuđa, da podrži odgovarajuće organe u ratu protiv negativnih fenomena. U tom pravcu ćemo biti beskompromisni.

Express: U junu bi trebalo da se sastavi paket imena sudija i tužilaca. Da li postoji mogućnost da se odabir izvrši profesionalno kao sa obaveštajnom službom?

Hašim Tači: Reforme u pravosuđu su tek počele. To su velike reforme koje će imati postepen efekat koji će direkto uticati na kultivisanje pravosudnih institucija, prevazilaženje predstavljenih odnosa iz prošlosti i utemeljivanje reformi po standardima međunarodne zajednice. Ne možemo da poričemo posao, ali ne možemo ni da u potpunosti budemo zadovoljni. Traže se reforme, i neke su počele, i ja ću snažno podržavati sve one reforme koje kosovskom pravosuđu zaista daju istinski karakter.

Express: Da li ovi ljudi mogu da budu protagonisti u tim reformama? Da li pravosudni sistem može da se reformiše sa ovim ljudima koji su tu bili osam godine?

Hašim Tači: Proces ne treba personalizovati. Međutim, želim da verujem da postoji dobra volja.

Express: Gde vidite glavne izazove u razvoju ove zemlje?

Hašim Tači: Nezavisnost Kosova nije donela iznenadno čudo, već je otvorila jednu perspektivu zemlji i građanima, u smislu ekonomije, dobrog socijalnog stanja, reformi. Jednu perspektivu koja je spora, ali sigurna. To su izazovi sa kojima se suočavamo. Tokom ovih devet godina bilo je propusta i slabosti, ali je to bila uspešna tranzicija koja se završava sa stupanjem na snagu Ustava, što će dovesti do sveobuhvatnog progresa.

Express: Koji je najveći problem trenutno na Kosovu?

Hašim Tači : Nezaposlenost i energetski sistem. Tu je već osam, devet godina bilo lošeg upravljanja. To su veoma veliki izazovi. Započeli smo sa velikom odgovornošću i profesionalizmom, sa domaćim i međunarodnim stručnjacima. Nastavićemo sa istom odgovornošću. Tokom ova četiri meseca, počeli smo da otvaramo novu perspektivu u energetskom sektoru, ne samo sa aktuelnim kapacitetima već i sa hidroenergetskim, solarnim i vazdušnim sistemima. Zato želim da verujem da će uskoro Kosovo imati dobar i stabilan energetski sistem, ne samo za zemlju i građane, nego i za region.

Express: Dve glavne tačke vašeg izbornog programa su bili energetika i magistrale. Da li postoji neki rok kada bi mogli da imamo neprekidno struju po 20 sati i kada bi većina poslova oko magistrala bila gotova? Koliko ćete još vremena optuživati prošli sistem od osam, devet godina?

Hašim Tači: Ne treba optuživati nikoga. Treba sarađivati sa svima, da bi zajedno postigli uspeh. Rekao sam, to nije tromesečna odgovornost, već odgovornost čitavog mandata. Ulična infrastruktura preživljava istinski „bum“ u proširivanju magistrala, izgradnji novih puteva, obnovi starih, radi se u svim pravcima i u svakom uglu teritorije Kosova. To su velike investicije i ovo je tek početak. I u obrazovanje je dosta investirano. Nastaviće se i sa reformama u zdravstvu. Počele su i ekonomske reforme koje će se odraziti na čitav biznis i ekonomski razvoj Kosova.

Express: Kada ste bili lider opozicije, jedno vreme su vas optuživali da se ponašate kao premijer. Da li trenutno svako obavlja svoju ulogu po Ustavu?

Hašim Tači: Ja vršim ulogu premijera, na osnovu Ustava, izabran sam od građana i kosovskih institucija. Nisam pobedio na izborima kao premijer, već kao lider opozicije.

Express: Agim Čeku vas je optužio da više pravite spektakl nego što vladate. Kakav je vaš odgovor?

Hašim Tači: Naravno da se vide rezultati jedne vlade koja radi. Ako neko misli da su buldožeri po ulici, kompjuteri po školama i dobar posao koji se obavlja u drugim sektorima spektakl, onda je to jedna slobodna procena.

Express: Kada ćete se sastati sa Ramušem Haradinajem?

Hašim Tači: U svako doba.

Express: Jedan sastanak je bio predviđen tokom prošle dve nedelje, ali do njega nije došlo...

Hašim Tači : Do sastanka će vrlo brzo doći. Samo je pitanje agende, tehničko pitanje.

Express: Da li Haradinaja smatrate sa svog jedinog političkog rivala?

Hašim Tači: U kosovskom političkom spektru svako ima svoju ulogu, u skladu sa voljom građana. Svi zajedno treba da izgradimo novo Kosovo.

Express: Da li političke partije ponekad određuju funkcionisanje biznisa i organa pravosuđa?

Hašim Tači: Budućnost institucija Republike Kosovo prvobitno određuje volja građana a zatim profesionalni pristup i državne odgovornosti institucija, a nikako politički uticaj.

Express: Da li će šef obaveštajne službe biti neko ko je vama pouzdan?

Hašim Tači: Šef obaveštajne službe, ili njeni lideri će biti profesionalci, bez partijskog uticaja, ali veoma odgovorni. Kosovo ima pokušaje u prošlosti, ima trenutnu odgovornost i viziju za budućnost.

Express: A što se tiče ambasadora, da li postoji neka lista kandidata?

Hašim Tači : Ubrzo će početi otvaranje ambasada u mnogim zemljama sveta i objaviće se spisak imena. Imamo stalne konsultacije da pitanje ambasadora ne bude talac uskih partijskih okvira, već poštovanje autoritativnih i profesionalnih lica.

Express: Priča se da ste veoma autoritativni i da ne poštujete mišljenja ministara niti bilo koga drugog na političkoj sceni. Jel' sprovodite vaš autoritet na štetu slobode mišljenja i izražavanja?

Hašim Tači: Nikada u istoriji Kosova nije postojala vlada koja je bila transparentnija i više komunicirala sa medijima. Ako neko saradnju shvata kao autoritativnost, to je onda stvar zamene koncepta. Ja sam saradnik zajednice civilnog društva, slobodnih medija. Ali nikada ne treba sposobnost efikasnog vladanja zameniti sa autoritativnošću.

Express: Da li će UNMIK biti ovde posle 15. juna. Kako izgleda vaša formula rešenja?

Hašim Tači: Treba pozdraviti međunarodno prisustvo. OUN je obavila dobar posao tokom osam, devet godina. Posle 15. juna ćemo imati novu savetodavnu ulogu i međunarodno nadgledanje i doći će do bliske saradnje.

Express: Ni međunarodna zajednica ne zna jasno svoju ulogu posle 15. juna?

Hašim Tači: Mislim da će se sve razjasniti i ne postoji nikakva dilema koju treba preuveličavati.

Express: Ko će biti vaš partner posle 15. juna, Šef UNMIK-a ili ICO-a?

Hašim Tači: To će biti međunarodni civilni autoritet, uz visoko poštovanje mandata OUN-a.

Express: Da li imate formalni kontakt sa Beogradom?

Hašim Tači: Trenutno nemamo. Ali, Priština je spremna za saradnju ali samo kao dve posebne države.

Express: Govorilo se o mogućnosti novih pregovora po modelu dve Nemačke koji je pomenut i tokom pregovora. Šta vi kažete?

Hašim Tači : Pregovori o Kosovu su se završili prošle godine, tako da je to opcija mentaliteta iz prošlosti koja se ne slaže sa kosovskom realnošću, stavom međunarodne zajednice i budućnošću Kosova.

 

 

 
 
Copyright by NSPM