Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATA

Kosovo i Metohija

 

Beograd, 15. februar 2008.

Boris Tadić:

Samo u Evropskoj uniji Srbija može da brani Kosovo

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da se većina građana Srbije na predsedničkim izborima opredelila za program u čijem središtu je pridruživanje Evropskoj uniji i očuvanje intergiriteta i suvereniteta zemlje i da su državne vlasti dužne da sprovode taj program.

"Između ova dva principa je znak jednakosti, jer samo u EU Srbija može da brani Kosovo. Samo stabilna i ekonomski jaka Srbija može da brano svoje interese", rekao je Tadić na prvoj konferenciji za novinare posle polaganja predsedničke zakletve i ponovnog stupanja na funkciju predsednika Srbije.

Tadić je poručio da će raditi na tome da Srbija do kraja godine postane kandidat za članstvo u EU, jer su građani na izborima dali nedvosmislen odgovor kakvu budućnost Srbije žele.

"Niko nema pravo da se odrekne Kosova, jer ono nije ničije privatno vlasništvo, ali istovremeno niko nema pravo da Srbiji onemogući budućnost u EU, jer ni Srbija nije ničije privatno vlasništvo", kazao je Tadić i naglasio da će se kao predsednik boriti protiv svake odluke ili akta koji bi Kosovo vodili ka nezavisnosti.

Tadić je, odgovarajući na pitanje kako će se Srbija postaviti ukoliko joj članstvo u EU bude uslovljeno priznavanjem nezavisnosti Kosova, izrazio uverenje da EU nikada neće postaviti takav uslov.

"Takav uslov neće postojati i Srbija takav uslov i ucenu neće prihvatiti. U razgovoru s predstavnicima EU dobio sam uveravanja da Srbiji takav uslov nikada neće biti postavljen", kazao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Srbija će, kada joj EU ponudi sporazume na potpisivanje, doneti odluke koje idu pravcu članstva Srbije u EU, ali nikada neće takve odluke donositi na štetu integriteta zemlje.

Srbija će, odgovarajući na eventualno priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova od strane nekih država, odluke donositi u svrhu odbrane integriteta zemlja, ali neće sama sebe voditi u izolaciju i tako umanjiti kapacitet za odbranu svojih interesa, istakao je Tadić.

"Ukoliko bi privremene institucije u Prištini u nedelju proglasile nezavisnost i ako bi takvu nezavisnost priznale neke države, pa i države EU, mislim da bismo ušli u zamrznuti konflikt i iz tog zamrznutog konflikta tražićemo rešenje", rekao je Tadić.

Kako je naglasio, Srbija eventualnim povlačenjem ambasadora iz država koje bi odlučile da priznaju nezavisnost Kosova ne bi prekinula komunikaciju sa tim zemljama.

"Srbija koja sebe izoluje i udaljava iz međunarodnih institucija nema potencijal da brani svoj integritet i Kosovo i Metohiju... Ovo nije vreme za velika politička i lična osećanja, već za dobro planiranu i osmišljenu odbranu u cilju zaštite Kosova i naše evropske budućnosti. Svi kapaciteti za odbranu ta dva cilja moraju nam biti na raspolaganju", naglasio je predsednik Srbije.

Tadić je apelovao na poliičare u Srbiji da se uzdrže od retorike koja bi mogla da ugrozi bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, a medije je pozvao da svoj posao rade odgovorno, da proveravaju informacije i klone se senzacionalizma.

Prema njegovim rečima, Srbija će, u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, krizu koja predstoji prebroditi "mirno, diplomatski i civilizovano - a ne ratom".

Država će, prema rečima Tadića, u predstojećem periodu učiniti sve što je u njenoj moći da olakša život srpskom stanovništvu na Kosovu.


(Preuzeto od Nacionalne novinske agencije ''Tanjug'')

 

 
 
Copyright by NSPM