Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

EKONOMSKA POLITIKA

Ekonomska politika

   

 

Promocija ekonomskih Analiza NSPM (Tanjug).

Nacionalni interesi uslov saradnje sa MMF-om i EU

BEOGRAD, 13. decembra 2006. (Tanjug) - Saradnja sa Medjunaridnom monetarnim fondom i članstvo Srbije u Evropskoj uniji je neophodno, ali se pri vodjenju ekonomske politike mora voditi računa o vitalnim nacionalnim interesima, ocenili su danas srpski ekonomisti, autori članaka u časopisu "Nova srpska politička misao".


 "Treba nam partnerski odnosi sa MMF-om i Evropom, ali ne treba žuriti sa ulaskom u EU, već koristiti druga tržišta kako bi se obezbedio napredak Srbije", rekao je profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Miljković na konferenciji za novinare, prilikom predstavljanja časopisa posvećenog ekonomskoj politici.


 On je ocenio da će partnerski odnos Srbije sa MMF-om trajati "dok MMF ima interesa za to" i ukazao da Evropa ima veliku podršku MMF-a, koji uspostavlja odredjene ekonomske sisteme u zemljama u tranziciji, "što nijedna ekonomska vlast neće moći da promeni".
 

Profesor "Megatrend" univerziteta Ivica Stojanović složio se da se sa MMF-om i Evropom mora saradjivati, ali dodao da se na tom putu "Srbija mora razvijati sa državnim intervencionizmom" i investicijama u oblasti odredjene na osnovu komparativnih prednosti. Prema njegovom mišljenju, komparativna prednost Srbije na koju nacionalni investicioni plan treba da bude usmeren jeste industrijalizacija, a ne poljoprivreda.


 Komentarišući probleme mikroekonomije, profesor Ekonomskog fakulteta Slobodan Aćimović ukazao je da su osnovni problemi domaće privrede nelikvidnost i oligopolsko i kartelsko netržišno ponašanje velikih privatnih kompanija na srpskom tržištu, kako domaćih tako i stranih. On je poručio da će razvoj domaće privrede zbog toga zavisiti od "čvršćeg primenjivanja zakona i eliminacije monopola, duopola i kartela".


 Prema rečima glavnog urednika časopisa "Nova srpska politička misao" Djordja Vukadinovića, posebno izdanje tog časopisa "Analize dva", pored tema o saradnji Srbije sa MMF-om i EU i problemima domaće privrede, bavi se i sudbinom ruskih prirodnih bogatstava u periodu tranzicije, jer su "principi i mehanizmi slični onima u Srbiji".

 

 

 
 
Copyright by NSPM