Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

EKONOMSKA POLITIKA

Ekonomska politika / prenosimo Blic

   

 

Branislav Krivokapić

Članovi kluba „Privrednik“ iz Šekspirove

Moćni i bogati

Blic: | 30.04.2007 - 09:47

Ne želim da me doživljavaju kao čoveka koji iz Šekspirove upravlja Srbijom, rekao je nedavno Zoran Drakulić u intervjuu za „Blic“. Pri tom dopuštajući mogućnost da među članovima kluba „Privrednik“ iz pomenute dedinjske ulice ima onih koji gaje i takve ambicije. I zbog kojih je čitav klub stekao epitet „vlada u senci“.

Nemamo mi svi iste interese, pomalo naivno opisuje Drakulić odnose među članovima kluba „Privrednik“. Od osnivanja kluba januara 2002. nijedan šekspirovac nije nazadovao. Naprotiv, svi su razgranali poslove i pustili pipke ka privrednim granama i tržištima gde ih do juče nije bilo. Podaci govore da su kompanije koje su vodila 23 osnivača kluba 2001. godine ostvarile prihod od 3,7 milijardi ondašnjih maraka, a profit od 167 miliona maraka. Danas je to suma koju godišnje premaši samo jedan član kluba - Miroslav Mišković sa svojim „Delta holdingom“, najvećom kompanijom u ovom delu Evrope.
Retki analitičari koji su ocenjivali značaj i uticaj šekspirovaca, ne sporeći njihovo legitimno pravo da se udružuju, najviše im zameraju način delovanja daleko od očiju javnosti. Potreba da se ne vidi šta rade, da skrivaju iza različitih imena kompanija, evidentna je kod većine članova kluba. Tako je, na primer, Milan Beko u klubu zaveden kao predstavnik „Laderne“, firme za koju nisu čuli ni dobri poznavaoci biznis prilika u Srbiji.

Kada se svojevremeno u senovitoj dedinjskoj bašti sastao sa šekspirovcima, na pitanje zašto je sa događaja „izuzeta javnost“, premijer Koštunica nasmejao je novinare rekavši da je to stoga što je „reč o skupu koji je imao, pre svega, stručni karakter“ i koji je protekao u „životvornom dijalogu“. Posledica te životvornosti je izuzetan rast uticaja šekspirovaca na ekonomske i društvene tokove, a koji se dogodio upravo za vreme sadašnje „tehničke vlade“.
Iako od vlasti već godinama bezuspešno traže usvajanje nacionalne strategije razvoja, i bez te strategije njihovo je bogatstvo sve veće.
Tražili ste - gledajte, rekli bi surovi realisti. Ne možemo graditi kapitalizam a da nemamo kapitaliste. Uostalom, ako je za utehu, ni Amerikom ne vlada Buš.

Članovi kluba „Privrednik“
Predsednik kluba „Privrednik“ je direktor Ekonomskog instituta Danko Đunić, a članovi su: Miodrag Babić, Milan Beko, Zoran Drakulić, Budimir - Boško Kostić, Miodrag Kostić, Vojin Lazarević, Željko Mitrović, Miroslav Mišković, Nenad Popović, Toplica Spasojević, Branislav Stojaković, Dušan Stupar, Rade Svilar, Nebojša Šaponjić, Nenad Šarenac, Dragan Tomić, Ivana Veselinović, Aleksandar Vlahović...

Ko ne odlazi u Šekspirovu
Jedan broj izuzetno jakih srpskih biznismena ne nalazi se među članovima kluba „Privrednik“. Tako, na primer, u Šekspirovu ne odlaze Filip Cepter, Vuk Hamović, Slobodan Vučićević, Vojin Đorđević, Rodoljub Drašković, Božidar Đelić, Petar Matić, Predrag Ranković, Stanko Subotić, Dragoljub Marković...

Zanimljivosti o klubu
ULAZNICA - 100.000 evra
ČLANARINA - 2.000 evra godišnje
NAJSTARIJI - Budimir - Boško Kostić i Milorad Savićević, obojica rođeni 1935. godine.
NOVI ČLANOVI - Poslednji primljeni član je vlasnik TV „Pink“ Željko Mitrović koji je u Šekspirovu stigao odmah nakon podele nacionalnih frekvencija.
NEŽNIJI POL - Jedina žena u klubu je Ivana Veselinović, direktor „Delta M“.

 

 
 
Copyright by NSPM