Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

EKONOMSKA POLITIKA

Ekonomska politika

 

 

Vladan Glišić

Otvoreno pismo guverneru Narodne Banke Srbije

Poštovani gospodine Jelašiću,

Zahvaljujemo Vam se što ste odgovorili na naš zahtev da se nadležne državne institucije izjasne u vezi letka kojim se navode razlozi za bojkotovanje stranih banaka u Srbiji. Odgovor ustanove na čijem čelu se Vi nalazite razlikuje se od odgovora nekih stranih banaka koji ne sadrže ništa suvislo osim izlizanih propagandnih floskula. Poštujući argumente koje ste u obraćanju NBS javnosti izneli, upućujemo Vam i ovo otvoreno pismo u nadi da ćete biti spremni da date ozbiljne odgovore i na sledeća pitanja.

Najvažnije pitanje iz navedenog letka, a na koje niste odgovorili, je: da li je tačno da neprijateljske države (one koje priznaju otcepljenje Kosova od Srbije i svojom oružanom silom to otcepljenje omogućavaju) planiraju u narednoj godini tri donatorske koferencije kako bi finansijski podržale Tačijev režim? Ako je to tačno da li postoji mogućnost da novac građana Srbije koji se nalazi u stranim bankama (poreklom iz neprijateljskih država) može biti upotrebljen za podršku i pomoć Tačiju i njegovim ubicama???

Ako postoji mogućnost da naši novčani ulozi u stranim bankama pobrojanim u navedenom letku budu upotrebljeni za finansiranje Tačija i njegovog režima, da li je mera bojkota takvih banaka legitimna?

Da li postoji ikakav problem u prebacivanju našin novčanih sredstava u 20 banaka koje posluju u Srbiji a nisu poreklom iz neprijateljskih zemalja? Uslovi i pogodnosti koje bi dobili za naš novac u tim drugim bankama su isti kao i one u neprijateljskim bankama iz čega proizilazi činjenica da naši građani takvim postupkom ne bi bili oštećeni. Da li je to onda i patriotska mera koja bi oštetila one koji nameravaju da finansiraju Tačijev režim a ne bi ničim oštetila naše građane?

Mi ne sumnjamo u Vaš patriotizam i zato Vas molimo da pomognete naš pokret uspostavljanja ekonomskog patriotizma u Srbiji time što biste i Vi, kao i drugi ekonomski eksperti koji se nazale na čelu domaćih državnih institucija (i koji bi zbog toga po definiciji morali biti patriote), počeli u javnost da iznosite i predlažete nove ekonomske mere udara na neprijatelje koji nam otimaju Kosovo i Metohiju.

Neprijateljski atak na Kosovo i Metohiju, koji je upravo u toku, po logici patriotskog duha zahteva odgovor kako bi nanesenim bolom odvratio agresora od daljeg napada na naš suverenitet. Pošto Srbija nije u stanju da na oružane upade neprijateljskih trupa odgovori adekvatno, to oblast ekonomskog delovanja postaje od najveće važnosti za nanošenje udara neprijatelju i u tom smislu je velika odgovornost Vas i drugih ekonomskih eksperata, ako su patriote.

Značaj preduzimanja ekonomskih mera protiv neprijateljskih država pa i stranih banaka koje posluju u Srbiji a potiču iz tih zemalja, jeste u tome što bi se na taj način kanalisali opravdani bes i revolt građana Srbije. Ako budemo preduzimali ovakve mere, vrlo lako je moguće da bi izostao i nasilni protest koji je ovih dana koštao života i velikih imovinskih razaranja po našim gradovima. Ovo je i dobra prilika za podsticanje duha i ideja ekonomskog patriotizma koji je danas efikasno oružje svih ozbiljnih nacija u globalnoj ekonomskoj utakmici.

Polazeći od činjenice da ste liturgijski utemeljen čovek i iskreni patriota, očekujemo od Vas svest da je ovo trenutak kada morate odlučiti kome gospodaru služite.

U nadi da ste spremni da služite svojim bližnjima pre nego međunarodnom kapitalu, u nadi da ste svesni da je ekonomski patriotizam i bojkot neprijateljskih banaka jedini način da Srbi nenasilno a efikasno nanesu udar osvajačima, pozivamo Vas da na navedena pitanja javno odgovorite i da nam i sami predložite moguće mere kojih se, usled naše neobaveštenosti, nismo setili.

Beograd, 24. februar 2008. godine S poštovanjem,

Za Dveri Srpske

Vladan Glišić

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM