Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Kolumne Đorđa Vukadinovića i Slobodana Antonića u Politici

   

 

Slobodan Antonić

LAGANO GAŠENJE SRBIJE

„Odumiranje ćirilice”, bila je tema nedeljne „Politike”. Ali, ako ćemo pravo, još bolja tema bila bi „Odumiranje Srbije”.

Ne, nije reč o demografskom slomu nacije – mada je i to zahvalno pitanje za razmišljanje. Reč je o tome da se Srbija izvan Beograda polako gasi, a da smo svi mi prema tome ravnodušni.

I zaista, nikada nesklad između Beograda i ostatka Srbije nije bio toliko veliki. Dok je Beograd sav u gradilištima, u Srbiji se, osim na putevima, gotovo ništa ne gradi. Dok u Beogradu postoji snažna privredna dinamičnost, u ostatku Srbije postepeno trne jedno po jedno preduzeće, jedno po jedno poljoprivredno dobro. Dok se u Beogradu srednja klasa revitalizuje – kupujući nove automobile i nove stanove, u Srbiji ona i dalje tavori, ili čak nestaje. Srbija je kao hidrokefalos – biće sa majušnim telom i ogromnom glavom. A što je najgore, tom biću glava nastavlja da raste, a telo da se topi.

Sa druge strane, naša nacionalna elita gotovo je sva toliko „beogradizovana” da je postala sasvim slepa za državnu celinu. Istina je da prirodni ekonomski tokovi idu tamo gde ima ljudi i novca. Svaki novobeogradski soliter ima brojnije stanovništvo od čitavog prosečnog srbijanskog sela, a kupovna moć Beograđana višestruko je veća od kupovne moći žitelja unutrašnjosti. Dakle, naći ljude, ili prodati robu, daleko je lakše u Beogradu nego bilo gde u Srbiji. Ali, ako tržište ima svoju logiku, treba da i država ima svoju. Odavno je uočeno da je neravnomerni razvoj poguban za državu. Ne može se dobra država sastojati iz bogate prestonice i siromašne i opustošene provincije. I, ako pokrajine hoće da pobegnu iz takve države – ko im iskreno može zameriti?

Zato dalekovide političke elite potpomažu ravnomerni privredni razvoj cele države. Nažalost, tako nije u Srbiji. Uzmimo Novi investicioni plan kao primer. Novac, koji država prikuplja privatizacijom, sada se ulaže u infrastrukturu zemlje. I baš iz strukture tog plana najbolje se mogu videti prioriteti naše političke klase. Najpre, čak trećina sredstava ide neposredno Beogradu. Tako čitamo da će se u Beogradu od ovih para, izgraditi, između ostalog, i žičara od Novog Beograda do Ade, kojom će kupači za dva i po minuta stići na plažu. Takođe, napraviće se i nov, čisto atletski stadion za buduću Univerzijadu, da se Beograd ne bi nekako postideo zbog skromne i tradicionalne atletske staze stadiona Crvene zvezde. Ima se, može se...

Ali i od preostale dve trećine NIP-a najveći deo sredstava izgleda da će, ovako ili onako, opet završiti u Beogradu. Recimo, za vikend je Ministarstvo kulture u „Politici” objavilo svoj deo NIP-a pod nazivom „50 miliona evra za kulturu”. Ministarstvo se, inače, neprekidno žalilo da je njegovo delovanje u kulturi ograničeno jer mu je budžet daleko manji od budžeta Grada Beograda za kulturu. I sada, kada je došlo do neočekivanih 50 miliona evra za nova ulaganja u kulturu, šta mislite gde će da odu te pare? Naravno, u Beograd! Od tih 50 miliona, čak 40 miliona – što je 80 posto – završiće u ustanovama kulture koje se nalaze u Beogradu!

To je prava slika stanja stvari u Srbiji. Ko ima – daće mu se! Smeo bih se kladiti da je sličan odnos i u drugim oblastima. Naša elita – ne samo politička, već i ona medijska, kulturna, akademska, privredna – živi u svom lepom i udobnom svetu. Taj svet se prostire najdalje od Kalemegdana pa do Dedinja. (A ako i izađe iz tog sveta, pripadnik naše elite će to uraditi samo kako bi otišao do surčinskog aerodroma, a odatle na neku svetsku plažu ili konferenciju.) U tom svetu luksuznih ureda, bešumnih automobila, diplomatskih prijema i francuskih ručkova ko će, naravno, da stigne još i da misli o onoj guravoj, zapuštenoj, bezuboj, rečju – gubitničkoj Srbiji?

A onda se svi iznenadimo: „Radikali! Otkud sad pa njima 40 posto glasova? E, baš je taj narod prost i primitivan!” A možda i nije. Možda je samo očajan. Možda je samo ljut što ga je njegova elita napustila. Možda traži nekog ko će ga više i iskrenije voleti. Nekog ko će, za Novu godinu, uz 101 sijalicu za svaku beogradsku jelku, kupiti makar i po jednu za sva ona sela u unutrašnjosti čiji žitelji sede ispod jedine sijalice u kući. Nekog ko će, uz novi, čisto atletski stadion u Beogradu, obnoviti i poneku „skromnu i tradicionalnu” atletsku stazu ili svlačionicu, u Bajinoj Bašti ili Ćupriji. Nekog ko će, uz žičaru za beogradsku plažu, napraviti i poneki metar najjednostavnijeg vodovoda u predgrađu.

Ta zatomljena Srbija želi radikale na vlasti. Možda se ti „napasnici” i mogu zabraniti – kako pojedini krugovi u prestonici „mudro” predlažu. Ali, da li će time i ona gurava Srbija nestati?

Saveta (), 13.08.2006, 20:40
Dokle god narod spava i ne ucestvuje u izborima ,ugasice se i taj narod i njihova Srbija.Pasivno nas narod zivi ,cekajuci da pravda dodje ,dobrovoljno i sama , do njih ,a da oni ni prstom ne moraju da mrdnu. Progovorite, narode ,sada kada vam je to , konacno,dozvoljeno . Ili ste... onemeli-zbog predugog robovanja u Jugoslaviji. Trazite ,pa ce vam se dati!

Pristigli komentari


manix manix (manix@cicevac.com), 12.08.2006, 20:07
Jeste li primetili da od svih ministara jedino se Velja Ilić seća odakle potiče i vuče razvoj svog kraja? Ostali se stide svojih predaka i nemaju nameru da se ikad vrate u rodni kraj pa zašto bi ga i gradili?


??????? ??????????? (ravnogorskipokretdm@eunet.yu), 12.08.2006, 11:21
??????? ??????????? (ravnogorskipokretdm@eunet.yu) ????? ???? ?????? (jelena gajic (gsgaja@yubc.net), 11.08.2006, 00:02) ???? ???????? ?? ???? ???????, ? ?????? ?? ?? ???? ????????? ??????. ???? ??? ?? ?? ?? ? ???? ?? ?????, ??? ????? ???????. ????? ?? ?? ???? ???? ? ????? ????, ?? ????????? ???????? ?????? ??? ??? ??? ?????????: "Pa dobro nije bas sve tako crno, culi smo od ministra kulture licno da ce selo Ba dobiti Dom kulture". ??? ?? ???? ???????? ??????? ???? ?? ??? ?????, ???? ?? ? ?????, ??? ?? ??????? ?? ???? ????????. ???, ?? ????? ?????? ???? ?? ??? ???? ????? ???? ? ??????, ?? ???? ???????? ????? ?? ?????? ??? ???????. ??? ?? ?? ?????? (??????? ???? ?????? ?? ?? ????? ??????? ?? ????????? ? ????? ?????????). ????? ???? ??? ?????? ???? ??? ?????? ???? ????? ?????????? ?? ???????????? (??? ??? ? ???????, ?????????? ?????????? - ?????? ???? ?????) ?????? ? ???? ?? ???????? ???? ???????, ???????. ??? ????? ?? ???????, ?? ?? ???????? ??? ??????? ?????????? ?? ??????, ??? ?? ?????? ???????? ???? ??????? ?? ?????, ??????? ?? ???????? ???????? ????? ? ?????? ?? ??? ????? ? ???? ??????? ?? ???? ? ????????, ????... ???????, ?????? ?? ?? ????? ??? ?? ???? ???!


dejan petrović (dejanceca@verat.net), 11.08.2006, 22:39
Donedavno su beograđani nama iz Srbije uzimali novac i zatim nam vraćali taman onoliko koliko nam je potrebno da preživimo.Sada nam Beograđani uzimaju i krv.Na primer u Užicu krv koju daju dobrovoljni davaoci krvi ne prerađuje se više na licu mesta već se šalje u Beograd,a zatim se nama vraća onoliko krvi koliko beograđani smatraju da nam je dovoljno. Isto kao i u slučaju sa novcem,ali krv nije novac zar ne? Beograd se prema nama ponaša kao nekada Stari Rim prema pokorenim provincijama.Kao da je Beograd pokorio Srbiju i može da radi sa njom šta mu je volja


??????? ??????????? (ravnogorskipokretdm@eunet.yu), 11.08.2006, 07:45
????????? ?? ?? ?? ??????? ? ????????? ?? ???????????? ????? ?? ????????? ???? ???????? ???? ?? ????? ? ????? (???????), ??? ??? ? ????????????? ??????? (????????). ??, ???????? ?? se ????? (?????? ??????? ??? ???????) ???? ?????? ???????? ????? ????????. ???????, ???? ????????????? ???????, ??? ?? ???? ??????? ?? ???????? ????? ?? ??????? ???? ???????? ????? ????????????? ????? ? ??????? ? ??????. ????? ?? ?? ???????? ???? ?? ?? ? ???????????? ?????? ????? ?????? ????? ???? ????? ?????????? ?????????? ???????, ??? ?????? ???????. ???????????, ?????? ?? ? ???????????? ?????????: ???????, ??????? (???), ???????, ??????????? ?????????, ???????? ? ????? ?????. ?????????? ?? ? ????, ????????? ???????? ? ???????, ??? ? ?????????. ???? ?? ???????? ????, ? ?????? ????. ?? ???? ?????. ??, ???????? ?? ??????: ??? ?? ???? ???? ?? ? ?????????? ??????? ?????????? ?????? ???? ?? ????? ?????????? ???????, ?? ????, ???? ???????? ????????? ?? ???????? ?? ????? ?????. ???????, ????? ?????????? ?????????????? ?? ?????????? ????, ? ????? ??? ??????? ? ???? ???? ???? ????? ???????????? ??????? ???? ??????? ?????. ?????? ???? ????? ?? 800-1000 ?????? ????? ??????????? ? ??????? ??????? ???? ?? ?????????? ????? ??????? (???. start up) ??????????? ?????? ???????? ??????????. ???, ? ???? ?? ?????? ???? ?????????, ? ??????? ?? ????, ???? ?? ?? ?? ????? ????. ???????? ?? ??????? ???? ? ?????? ?? ???? ?????? ?? ???????????, ???????? ????????, ??????, ???????? ? ??????????? ?????????? ??????????? ?? ???????? ??????? ? ?? ?? - 1.000 ???? ?? ????. ?????? ??????????????????? ????????? ????????? ?????? ?? ????????????? ????? ????????? ?????? ?? ???????? ??????? ????????.


jelena gajic (gsgaja@yubc.net), 11.08.2006, 00:02
Pa dobro nije bas sve tako crno, culi smo od ministra kulture licno da ce selo Ba dobiti Dom kulture.


Marie (), 09.08.2006, 13:29
U Nemackoj se tako razvija situacija u istocnom delu (ranijoj Demokratskoj Republici). Iako je telekomunikaciono na najvisem nivou, iako je posle ujedinjenja dobila i dobija jos uvek najmoderniju tehnicku i saobracajnu infrastrukturu, najmoderniju gradjevinsku obnovu starih gradova, taj deo Nemacke gubi neverovatnom brzinom mlado stanovnistvo, koje se seli na jugozapad u dve najbogatije republike - Bayern i Baden-Wuerttemberg, jednostavno jer na istoku ne mogu da nadju posao. To znaci da se i zatvaraju skole, zabavista i obdanista i da, ako bi neka firma i htela da se nastani na jednoj lokaciji imala taj problem, da niko nece kao radnik te firme da ide u podrucje gde nema infrastrukture za decu. Naravno da i prodavnice, hoteli, bioskopi, frizeri i restorani zatvaraju. Ostaju stari ljudi. Posle ujedinjenja Zapadne i Istocne Nemacke bilo je predloga da se Istocna Nemacka definise kao zona i mnogo nizeg poreza i nizih plata i da se ne uvede odmah marka, da takav status ostane dok istok ne dodje priblizno na nivo zapada. ..


???????? ???????? (prvaiskr@eunet.yu), 09.08.2006, 08:18
??????????? ?? ????????? ?????? ?????? ???? ???????? ?????? ??????.??????? ??? ?? ????? ? ????????? ? ????????????, ??????? ???? ?? ????? ??????.


Grozdan Julijanovic (julijanova@yahoo.com), 08.08.2006, 19:42
Povezivanje ruralne sa urbanom sredinom u ekonomskom smislu je najveci problem savremenog drustva. Naravno postoje mnogi konkretni odgovori kroz programe i projekte. Problem je cisto razvojne, a ne politicke prirode. Svugdje u svijetu postoje elite i one na razlicite nacine rjesavaju zaostajanje pojedinih regija. Da ne bi duljio da opisima navescu samo najuspjesniji primjer UK vlade. Svi dobro znamo za Sefild (ako nista po fudbalu). Svi smo culi i za Jorksir. U sustini Sefild je glavni grad provincije Jorksir-Hamber. Prije 10 godina jedna od najnerazvijenijih regija Engleske i UK. Samo jos da navedem da provincija ima preko 5 miliona stanovnika. Gospodin Antonic je odlicnim prikazom s pravom trazio odgovor kako da se zaustavi i urbano i ruralno propadanje (one dostignute pozitivne tradicionalne vrijednosti )u Srbiji juzno od Beograda. Zasto sam naveo primjer Jorksir-Hambera. On je slika i prilika unutrasnje Srbije. Gospodin Bler i njegova vlada koji su po meni jaci na unutrasnjom nego spoljnom planu su veoma pragmaticnim pristupom uspjeli pazite da trajno rjese problem propadanja navedene engleske provincije. Napravljen je projekat prakticno za preobracenje jedne ruralne sredine u moderno informatisticko drustvo, e-mail obrazovanje, digitalno obrazovanje na svim nivoima, e-mail komercijala, itd, itd. Naravno Britanci su dobili od EU (iz fondova EU) 300 miliona eura i za pet godina projekat je ocjenjen kao jedan od najuspjesnijih u EU. Danas jorksirci ne dobivaju vise subvencije kao nerazvijena regija ,Sefild je moderan grad, itd....


Vladan Andrijanic (vandrija@ati.com), 08.08.2006, 18:23
Taj problem postoji u vecini zemalja u svetu i resenje se zna (ne daje savrsene rezultate, ali je odlican pocetak): izmestiti SVU birokratiju iz grada koji se prekomerno razvija na ustrb ostatka zemlje (kada kazem svu birokratiju mislim na: sve drzavne institucije, sve vojne institucije, sve kulturne institucije, jednom recju sve). Istitucije rasporediti po regionalnim centrima (Nis, Kragujevac, Kraljevo, Cacak, Uzice, Vranje, ...), ali i po krajevima gde drzava zeli da preusmeri porast stanovnistva, npr. jugo-zapadna Srbija (a usput bi i taj auto put mogao konacno da se izgradi, da to postane ostvarivo).


Miodrag Teodorovic (), 08.08.2006, 17:22
Vrlo interesantana tema. Kao rodjeni beogadjanin, vidim razvoj Beograda u svetsku metropolu kao uspeh cele Srbije. Upoznat sam sa uspesima firmi koje su van Beograda, sto je dokaz da ljudi ne moraju biti iz Beograda ili da zive u Beogradu da bi bili uspesni. Voleo bih da bude vise clanaka o uspesima firmi i pojedinaca sirom Srbije. Verujem da je za razvoj Srbije neophodan razvoj Beograda i razvoj poslovnonih odnosa i medjusobnog posovanja u celoj zemlji.


Milutin Mladjenovic (mmladjenovic@sbb.co.yu), 08.08.2006, 15:33
Resenje umiranja Srbije u unutrasnjosti je gospodo u DECENTRALIZACIJI i totalnmom razvlascivanju politicke BANDE u BEOGRADU. Ne moze Beograd da se pita sve,da uzima iz unutrasnjosti kadrove,resurse,po tom pitanju je tu Beograd privi. A kada treba da se vrate i naprave neke investicije,te briga za regionalno razvijanje Srbije,tu se Beograd ponasa kao kakav pijani i zaboravni nahranjeni debeli egoista. Jug Srbije treba da se ekonomski udruzi sa razvijenim gradovima i poslovnim ljudima iz sveta,ignorisuci Beograd maksimalno ! Druge nema,ako tebe neko ignorise decenijama,nista ti ne daje,sto bi ta unutrasnjost morala i pitala BEOGRAD za bilo sta!? Beograd je definitivno UBICA svoje unutrasnjosti,to je jasno i poslednjem detetu u Srbiji.


Branislav Republika Srpska (), 08.08.2006, 12:59
Dobar tekst gospodina Antonica. To je mozda i najznacajniji problem Srbije - problem neravnomjernog prostornog (regionalnog)razvoja. Slican problem je prisutan i u Republici Srpskoj, mada ne tako izrazen, ali su tendancije iste. Kvalitetna drzava sve radi da uravnotezi razvoj svoje teritorije, jer pretjerana metropolizacija ima krajnje lose efekte. Takav grad postaje ogromna glava na slabom tijelu, i onda slijedi kolaps i drzave i grada. Prostorni plan Republike Srbije je jedini dokument u Srbiji koji je uocio ove tendencije u svom opsegu i ponudio odredjena rjesenja. Nazalost, politicke elite u Srbiji ne razumiju prostor i njegove zakonitosti. Privatni kapital ce po logici ulagati tamo gdje mu je najprofitabilnije. Medjutim, drzava moze svojim aktivnostima znacajno podstaci nerazvijena podrucja Srbije. Glavni instrumenti su kvalitetna investiciona politika, poreska politika, kadrovska politika itd. Ne moze isti nivo poreza da bude u Knjazevcu i Beogradu, ista plata drzavnog sluzbenika u Novoj Varosi i Novom Sadu.. Osnovno je stanovnicima tih podrucja vratiti nadu, da im drzava posvecuje odredjenu paznju. Ovo nije nista nepoznato na Zapadu. Poznati su napori Francuza da uspore nekontrolisani razvoj Pariza i podstaknu razvoj ostalih svojih podrucja, pa Talijana, Spanaca, Britanaca.


margoth, NS (), 08.08.2006, 11:28
Gospodin Antonić me svaki put sve više oduševljava. Samo bih htela da podsetim na knjigu dr. Arčibalda Rajsa "Čujte Srbi", knjigu koju je napisao čovek koji je voleo Srbe i sve svoje napustio je zbog njih a mi, kao i uvek, nismo to znali da cenimo i uzvratimo.Knjiga je napisana pre skoro jednog veka, i strašno je da na identičan način gospodin Rajs kritikuje srpsku elitu ali da se za sve ovo vreme ama baš ništa nije promenilo. ponekad se stvarno zapitam ima li nam spasa...


aca acic (), 08.08.2006, 03:01
Svi trce u Beograd a investitori ce da investiraju tamo gde nema nikoga?! Tako je svuda.Pogledajte USA.Postoji nekoliko velikih gradova ,sve ostalo su sela u kojima su ostali stari i radno-kreativno manje sposobni ljudi.


??????? ??????????? (ravnogorskipokret@eunet.yu), 08.08.2006, 01:32
??????? ??????????? (ravnogorskipokretdm@eunet.yu) ????????? ???????? ??????????? ????? ??? ?? ???? ??? ?? ????? ??????? ????? ??? 20 ?????? ("???? ?? ???????, ????? ????????? ?????? ?? ?????? ? ????????"), ??? ?? ???? ??????. ?????? ?? ???? ????? ?? ????? ?? ???? ?????? ?????? ?? ??? ??? ??????? ???????, ??? ?????? ? ?????. ?????? ? ?????? ?? ??????, ??? ???? ?? ????? ??? ???? ?? ???????. ??????, ????? ??? ????? ???????? ????? ????????? ?? ??? ????????? ??? ?? ?????: "? ????????? ?? ??? ???? ?????? ? ????????." ?????? ?? ?????? ????? "??????" ? ?? ????????? ???? ? ??????? ????? ?? ??????? ?? ????????. ???? ??? ??????? ???? ?? ???????? ????(?)?? ????, ??? ?? ?????????? ???????? ???????? ??????. ????? ?? ???????? ?????? ?????? ?? ?????? ????????? ???????? ??? ?? ?????? ? ?????? ?????? ??????, ??? ??? ????? ? ???????????? ????????, ??????? ? ??????? ?????????????, ??? ?????, ???????????? ??????. ???????????? ?? ?????? ????? ????????? ? ????????... ?? ???? ????? ????????. ?????? ???????? ????????????? ????? ? ????????? ?? ???? ????????? ? ? ??????? ???????????????. ???? ???? ???? ???????, ???? ???, ????? ?? ??? ????? ?????? ?? ?? ??????? ? ??????????? ??????, ??? ????????? ?? ????. ???????? ?? ???? ?? ????????? ????????. ?? ??????, ???? ?? ???? ???????? ????? ?????? ?????????? ?????? ?? ???? ? ? ?????????? ???? ?? ???????? ?? ?????? ?????? ??? ??????, ??? ???? ?? ?????? ????????? ? "?????? ??????" ? ??? ?????????. ?? ?? ???? ???? ??? ????, ?? "???????" ??????. ? ???? ?? ???????? ?? ????? ?????????? ?? 16,5 ??????? ????, ??? ????? 8 ?? 9 ???????, (? ?? ?? ?????????? ?????? ?????? ? ?? ???? ? ??????? ???????), ?? ???????? ??????? ????????? ????? ?? ?????? ????. ? ?????? ?????????? ?????????? ??????? ????, ?????? ? ??????????? ? ?? ?? ????????. ??? ? ??? ?????. ??? ?????? ???? ????????? ?????? ? ??????? ???????????? ?????? ??? ?????, ??????. ?????, ?? ????? ??? ????? ?????????? ????? ???? ????????? ?????? (??????? 1997/98): "? ??????????? ?? ????? ????? ????? ????? ? ????????."


Vlada,BG (), 07.08.2006, 23:08
Opet stara prica "Trepca radi-Beograd se gradi"...neki ljudi ocigledno ne shvataju da 90% stvari koje se trenutno grade u Beogradu grade PRIVATNI strani/domaci investitori(uglavnom strani) zato sto imaju ekonomski interes da grade u dvomilionskom gradu a ne u Boru,Zagubici ili nekom okolomoravskom selu!Dakle privatni investitori a NE drzava Srbija!Drugo,najveci deo poreza(=punjenje drzavnog budzeta)u Srbiji se naplati u Beogradu pa je i logicno da tu ostane veliki deo novca a da od drugog,isto tako velikog dela,drzava pomaze nerazvijene opstine u Srbiji.I trece,da li je uopste moguce da g.Antonic napise makar jednu kolumnu u kojoj nece opravdavati SRS?!?Ako ih vec toliko voli i Beograd mu je toliko mrzak-neka se lepo preseli u,recimo,Bor gde je SRS sada na vlasti pa neka tamo uziva zajedno sa njima narednih 100 godina.Ovde u Beogradu,hvala Bogu,DS i DSS odlicno saradjuju i radikali o vlasti mogu samo da sanjaju u zemunskom Magistratu!


???? (), 07.08.2006, 22:38
???????????? ???????? ?????? ?? ????????? ???? ???? ?? ?????? ?? ????? ??????????? ? ?? ?????? ??????????? ??????????????? ??????????. ? ????? ????????? ??????? ? ????????? ????? ????????????? ? ???????? ???? ?????? ??????, ???? ????? ??????? ??? ???????. ?????? ????? ?? ? ??????? ? ???????????? ?????? ????? ??? ???? ???????? ?? ?????????? ????? ???????? ?????????? ?? ???????? ?????, ???? ???????? ?? ????????? ???????????? ??????? ?? ???????? ?????????????? ????????, ???. ??? ???????????? ??????? ? ?????? ?? ?????????? ????? ???????? ??????????, ?? ???????? ?? ????? ????????, ?? ???????? ?? ??????????? ????????? ?????????? ?????? ?? ?? ??????????? ?????? ????????? ?????? ??????????? (? ?? ??? ????? ?? ?????????? ?????????? ? ???????????????? ?????) ? ?? ?? ????????? ????? ???? ???? ??? ?? ?? ?? ???? ?????? ????. ???? ?? ???????? ?????????????? ??????? ????????? (???????) ??? ???? ??????? ????????? (??? ????????) ???????? ??????? ????? ????????? ??????????: ?????? ???????????, ?????? ??????????, ??????? ????? ???? ?? ???????????? ???? ????? ???????? ?? ?????????, ?????? ??????????????, ???. ?? ?? ?? ?????? ??????? ????????? ????????? ?? ???? ????????? ??? ???? ????????? ??????????? ??????????????? (? ???????? ???????? ???? ?? ?????? ???????? – ?????? ??? ?? ???????), ??? ??? ???? ?? ???????? ????????? ???????? ??????? ???? ?? ???? ? ???????? ????????? ???????????? ????????????. ???????, ??? ????, ?? ?????????? ?????? – ?? ???? ?????? ? ???? ???????? ?? ?????? ??? ???? ????? ?? ???? ???? ????? ?? ?? ?????. ?????? ??????? ?? ??? ?? ??? ??????? ??????????? ??????? ????? ? ???????? ? ?? ?? ??????? ?????????? ??? ?????? ???? ???? ?? ?????? ? ???????? ?? ??????? ???? ???? ?? ???? (????????? ????? ?? ???????? ???????? ?? ????? ??????????) ? ???? ?? ???????????? ?????? ???????? ?????? ?? ?? (????????) ? ???? ????????? (? ?? ?? ?????? ????? - ????????? ?? ?? ??????? ????????? ? ?????? ?? ?? ????????? ???????), ?????? ??????? ?? ?? ??????? ??????? ?????????? ???????? ? ?? ?? ??? ???? ????????? ????????????? ? ????????. ????? ??????? ?? ???? ??? ? ???????????? ???? ?????????????? ????? ?? ??????? ???????? ????????? (?? ?????? ?? ???????? ??????? ??? ????? ????????? ??????? ???????? ???? ? ???? ?? ???? ????? ???????? ? ? ??????? ?????? ???? ????? ??? ?? ??????? ?????, ??? ??????? ?? ???? ??????? ????????????? ??????? ????? ??????????????? ?????? ?? ???? ????? ????????? ???????????- ??? ?? ????? ???????? ? ??????? ??????? ??????? ???????????? ????? ?? ?????? ??????? – ????? ??? ??? ? ????? ?????? ?? ?????????? ??????? ? ????????? ?? ??????? ?????????????? ???????? ?????????). ??????? ?? ??? ? ???????????? ?????? ? ??? ???? ????? ?? ????? ?????? ??????? ?? ?? ??????? (????????? ?? ??? ? ???????) ??? ?? ???? ????????? ????????? ????????????? ? ?????????? ??????? ?????????? ???????? (?? ???? ?? ?? ???? ????????? ????????? ? ???????????? ????????????? ??? ? ????????? ? ??????).


Milutin Mladjenovic (mmladjenovic@sbb.co.yu), 07.08.2006, 22:20
Dobro jutro Kolumbo rekao bih,ta tuga na jugu i centralnoj Srbiji je vidljiva vec deceniju-dve reklo bi se. Ko nije u poslednjih par godina posetio jug Srbije, ko nije video kako žive ljudi u Kuršumliji, Lebanu, Žagubici, pa i u samom Prokuplju i mnogim drugim opštinama!? Ko nije uživo video šta se dešava u Boru, u Majdanpeku, Negotinu, taj može mirno da spava i blago njemu. Tu bedu, tu privrednu agoniju, tu apatiju kod ljudi koja trenutno vlada gotovo na pola teritorije Srbije, teško je rečima opisati, a da čovek ne upotrebi najtužniju retoriku koju naš jezik poseduje... Masovno iseljavanje porodica, pojedinaca, čitavih ulica i naselja iz gorepomenutih krajeva je veoma je očigledno. Trenutno se ne iseljavaju sa tih prostora samo ljudi koji ne znaju gde će i kako će to da izvedu. Migracija se odvija u dve kolone. Jedna ide ka centralnoj Srbiji i Beogradu, a druga kolona se iseljava van naših granica. Ako se ovaj proces ne zaustavi konkretnim akcijama- programima, u narednih godinu-dve, možemo sa sigurnošću da zaključimo da će za nekoliko decenija najmanje 80 odsto Srbije živeti u Beogradu i njegovoj široj okolini. Svi potezi naše države samo su u funkciji "beogradizacije" Srbije, gotovo da niko ne vodi računa o ljudima koji žive dalje od Ralje i Kragujevačke Rače. Očito da se ostvaruje vidovitost Duška Radovića, koji je pre 20 godina rekao: "Kako je krenulo, svaki stanovnik Srbiji će umreti u Beogradu"! Misli li iko u ovoj zemlji o ovom strašnom saznanju, koje je gore opisano? Možda misli, ali je jedno sigurno, niko prstom ne mrda zbog ovoga što se događa već pune dve decenije.

 

 

 
 
Copyright by NSPM