Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

DEBATE

Kosovo i Metohija

   

 

Izjava Đorđa Vukadinovića BETI povodom sednice Saveta bezbednosti posvećene Kosovu i Metohiji

Analitičar i urednik časopisa "Nova srpska politička misao" Đorđe Vukadinović ocenio je da, bez obzira na pritisak i nesumnjivi uticaj koji u međunarodnoj zajednici imaju SAD i Britanija, Srbija ne može prihvatiti nezavisnost Kosova, niti to iko zbilja od nje očekuje.

Zamoljen da komentariše diskusiju na poslednjoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu, na kojoj se u više navrata čuo stav da rešenje za status Kosova mora uvažavati volju tamošnjeg naroda, Vukadinović je u izjavi za Betu ocenio da "niko ne očekuje od Srbije da prihvati takvo rešenje, bez obzira što se ona nagovara u tom pravcu".

Vukadinović je pozitivno ocenio predlog srpskog predsednika Borisa Tadića da kosovski albanci budu samostalni u većini pitanja, ali da i Srbi na Kosovu dobiju takvu samostalnost u odnosu na Prištinu i da se ceo taj provizorijum razmotri za 20 godina. Takav stav je, prema rečima Vukadinovića, "jedna moguća razrada platforme zvaničnog Beograda 'više od autonomije, manje od nezavisnosti'".

Stav koji je pred Savetom bezbednosti izneo Tadić "vodi računa o realnosti, kao i o zaštiti nekog minimuma srpskih nacionalnih interesa" i "on je kompromis u dobrom smislu te reči", rekao je on. Vukadinović je dodao da pritom ostaje dilema da li je sa takvim predlogom trebalo izaći već sada, ili ga čuvati kao adut za neku kasniju fazu pregovora. "Njegov predlog je vrlo razborit, odmeren, tolerantan i, kao i neke druge predloge koji dolaze iz Beograda, teško ga je ignorisati, odnosno odbiti, a da to ne bude puka demonstracija sile", kazao je analitičar.

Zbog toga neke članice međunarodne zajednice insistiraju da je Kosovo jedinstven slučaj i pokušavaju da se izbegne da to bude presedan za neke druge slučajeve kakvih ima po Evropi i svetu, rekao je Vukadinović. Kako je objasnio analitičar, niko u Srbiji, pa i u regionu i drugde u svetu, neće moći da shvati odbijanje takvih predloga Beograda drugačije nego kao "brutalno nametanje volje i ignorisanje međunarodnog prava".

Vukadinović je podsetio da "nije nikakva novost što pojedine važne članice međunarodne zajednice, na čelu sa SAD i Velikom Britanijom, pokušavaju da za kosovsko pitanje afirmišu načelo samoopredeljenja, odnosno izjašnjavanja većine stanovništva i da se na taj način zalažu za nezavisnost Kosova".

"Poslednjih meseci su takve izjave učestale i javne. Ovde oko toga niko ne treba da bude iznenađen, jer je to očigledno neka relativno stara odluka, odnosno obećanje albanskim saveznicima iz vremena NATO bombardovanja", kazao je on.

Na albanskoj strani su u ovom trenutku, kako je rekao Vukadinović, stanje na terenu, pozivanje na volju većine i raspoloženje nekih najmoćnijih zemalja, dok su na srpskoj strani istorijski i međunarodno-pravni argumenti, kao i činjenica da Srbija ima mnogo fleksibilniji stav i praktično pristaje na sve moguće opcije sem prave nezavisnosti, dok Albanci odbacuju sve osim pune nezavisnosti".

S obzirom da srpski pregovarači "gotovo da više nemaju gde da traže kompromis", međunarodna zajednica će ili morati da izađe u susret nekom od srpskih predloga, "ili će pak morati da ignoriše sve što dolazi iz Beograda, na više ili manje brutalan i ciničan način, u ime tog negdašnjeg savezništva OVK i zemalja NATO-a".

BEOGRAD, 16. februara 2006. (Beta)

 

 
     
     
 
Copyright by NSPM