Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Politički život

   

 

Đorđe Vukadinović

Smrt Miloševića loša za Hag i scenu u Srbiji

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je danas da će se smrt Slobodana Miloševića loše odraziti na poziciju Haškog tribunala, a posebno na političku scenu u Srbiji.

Vukadinović je agenciji Beta rekao da će poslednje "skandalozne odluke" Haškog tribunala, kao što su odbijanja Miloševićevog zahteva za lečenje u Moskvi, nedavno samoubistvo bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine Milana Babića i odluke da se Ramušu Haradinaju omogući političko delovanje, dodatno radikalizovati srpsko javno mnjenje i zakomplikovati domaću političku scenu.

U posebno delikatnom položaju će se, prema njegovim rečima, naći Vlada Srbije, koja će se verovatno naći pod pojačanim pritiskom da izruči haške optuženike Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Vukadinović je naveo da će neposrednu političku korist od smrti Slobodana Miloševića imati Socijalistička partija Srbije i Srpska radikalna stranka, kao i svi međunarodni kritičari Haškog tribunala.

"Možda će u čitavoj toj priči jedino pozitivno biti to što proces protiv Miloševića pred Haškim tribunalom nije okončan i što eventualna osuda Miloševića neće moći da bude korišćena kao argument u procesu koji BiH vodi protiv Srbije i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi za genocid", rekao je Vukadinović.

Zaključio je da će u svakom slučaju Haškom tribunalu pripasti najveća zasluga za to što će ukupna slika o Miloševiću u srpskoj javnosti verovatno biti pozitivnija nego što bi bila da nije bilo tog procesa i njegove smrti.

Haški tribunal potvrdio je da je Slobodan Milošević pronađen mrtav jutros u svojoj ćeliji u pritvoru Tribunala.

Milošević je u pritvoru u Hagu bio od 29. juna 2001. godine, a od 12. februara 2002. godine sudilo mu se po optužnici za zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj i genocid u BiH.

 

BEOGRAD, 11. marta 2006. (Beta)

 

 

 
     
     
 
Copyright by NSPM